În următoarele zile, două filme aparent diferite vor rula la Cinema Călărași – Barbie, în perioada 25 – 27 iulie, la ora 17:00 și între 01-03 august, la aceeași oră. Oppenheimer va rula începând de astăzi, între 21 și 23 iulie, la orele 17:00 și 20:00, precum și între 25-27 iulie, ora 20:00.
Barbie este un film regizat de Greta Gerwig, cunoscută pentru Little Women sau Lady Bird, și spune povestea păpușii Barbie de la Mattel, apărută în 1959. Barbie (Margot Robbie), cea mai populară Barbie din Barbieland, începe să se confrunte cu o criză existențială.
Ea trebuie să călătorească în lumea oamenilor pentru a se înțelege pe sine și a pentru a-și descoperi adevăratul scop. Prietenul ei, Ken (Ryan Gosling), o însoțește pentru că propria lui existență depinde de recunoașterea lui Barbie: „She’s everything, he’s just Ken” (Ea înseamnă totul, el e doar Ken).
Filmul este o satiră socială și o poveste despre emancipare feminină. Deși unii au criticat păpușa Barbie pentru că impune standarde de frumusețe nerealiste, regizoarea pune accentul pe faptul că Barbie le-a arătat celor mici că pot fi orice își doresc – de la președinte, pâna la om de știință.
Oppenheimer, scris și regizat de Christopher Nolan, recunoscut în lumea cinematografiei pentru Interstellar sau Inception, îl are în rolul principal pe Cillian Murphy ca J. Robert Oppenheimer, fizicianul teoretic cunoscut drept „tatăl bombei atomice”. Filmul urmărește viața acestuia încă din studenție până la invenția bombei atomice și vorbește despre consecințele morale și politice ale acesteia.
Cele două filme au luat sub asalt mediul online pentru că împart aceeași zi de lansare (21 iulie, 2023), dar și pentru că în aparență au teme complet diferite. Barbie – o lume roz, iar Oppenheimer creează suspansul unei lumi sfârșite printr-o singură apăsare de buton.
Un articol de opinie al The Washington Post spune că de fapt cele două filme au un punct comun tulburător: „J. Robert Oppenheimer, omul din spatele erei noastre nucleare, și Barbie – o jucărie a cărei producție necesită peste trei pahare de petrol înainte de a ajunge în gropile de gunoi din întreaga lume – ambele spun povestea începutului erei noastre aflate în pericol.