Connect with us

Știri

Călărași: Un băiat de șase ani, violat de un vecin de 71 de ani. Bărbatul nu este la prima faptă

Published

on

Caz șocant în cartierul Măgureni din Călărași. Un băiat de numai 6 ani a fost violat de un vecin în vârstă de 71 de ani în grija căruia familia l-a lăsat pe cel mic. S-a întâmplat în după-amiaza zilei de joi, 15 iunie, în timp ce parinții l-au lăsat pe cel mic în grija unui vecin, la două străzi dinstanță de casă, preț de câteva ore.

Bărbatul acuzat se numește Folea Iordan, zis “Florin Chioru’”, are 71 de ani și locuiește în cartierul Măgureni, pe strada Muncel, alături de soția sa, Ivanciu Nicoleta, în vârstă de 65 de ani. Căsătoriți de peste 40 de ani, cei doi au împreună patru fete.

  • Nicoleta (soția violatorului): L-a adus la mine maică-sa, pentru că ei aveau treabă la București. Am primit copilu’ aici. Era în camera cealaltă. Soțul era separat, a băut o bere, două. A venit îndărăt.
  • Nicoleta (soția violatorului):Noi i-am prăjit cartofi la băiat. A mâncat și i-am dat la desene, la TV. Ne-am retras într-o camera pentru că aveam o nepoțică de 10 luni și plângea.
  • Nicoleta (soția violatorului): Băiatul stătea singur la desene și eu cred, probabil, că a intrat peste el. Copilul nu a țipat, nu, nimic.

Femeia vorbește cu lejeritate despre ce a făcut bărbatul acesteia, ca și cum situația ar face parte din firea omului. Fără să știm, descoperim că bărbatul de 71 de ani ar mai fi întreținut relații sexuale cu un nepot. Fapta s-ar fi întâmplat în urmă cu 2/3 ani, nu își mai amintește exact ce s-a întâmplat concret, însă spune că nu s-a dus nimeni la poliție, pentru că s-a întâmplat în familie.

  • Reporter: Dar a mai făcut așa ceva în trecut?
  • Nicoleta (soția violatorului): Nu prea are abateri, așa, multe…
  • Reporter: Câte? Dacă spuneți că nu multe, înseamnă că a mai făcut…
  • Nicoleta (soția violatorului):Mai are cu nepotu’. Da’ nu s-a făcut plângere, nimic, a rămas în familie.

Situația șocantă a fost decoperită de mama copilului, Carmen Nicoleta Mărgărit, în vârstă de 24 de ani, fiica lui Ștefan Oprea, cunoscut sub porecla “Oache“. Mama copilului a intrat în stare de șoc după ce a aflat din gura celui mic prin ce a a trecut. Aceasta s-a dus glonț la poliție și a depus plângere împotriva bărbatului.

Carmen Nicoleta Mărgărit - mama copilului de 6 ani

Carmen Nicoleta Mărgărit – mama copilului de 6 ani

Ștefan Oprea, cunoscut drept “Oache”, este un personaj pitoresc din Călărași, care și-a câștigat o doză de notorietate acum 12 ani, pe 1 ianuarie 2011, când a încărcat pe YouTube  o serie de clipuri video intitulate “calarasi revelion la oache”, care au devenit virale într-un timp foarte scurt. De atunci și până în prezent, Oache a continuat să transmită live-uri pe internet, pentru amuzamentul celor din lista de prieteni.

Potrivit datelor, băiețelul de 6 ani ar fi fost ademenit de bărbatul de 71 de ani într-una dintre încăperile locuinței și abuzat sexual de acesta.

Advertisement

Inspectoratul de Poliție Județean Călărași confirmă cazul

“Din primele cercetări, polițiștii au constat faptul că în data de 15 iunie a.c., în timp ce minorul ar fi fost lăsat de către mama sa la locuința unei persoane cunoscute, din municipiul Călărași, ar fi fost agresat sexual de un bărbat, în vârstă de 71 de ani. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de viol.” – precizează IPJ Călărași prin biroul de presă.

Agresorul de 71 de ani a fugit din Călărași imediat după comiterea faptei. A reușit să fugă de oamenii legii timp de 10 zile. Nici în acest moment nu a fost prins. 

Știri

Marius Dulce nu se simte vinovat despre întârzierile de la Strada București din municipiul Călărași: „De multe ori ceea ce îți dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”

Published

on

Marius Dulce nu se simte vinovat despre întârzierile pe care le-a avut proiectul de modernizare al străzii București din municipiul Călărași, însă „e un regret că nu au reușit să termine până la 30 decembrie 2023”, spune primarul într-o conferință de presă a Partidului Social Democrat. Acesta dă vina atât pe pandemie, pe creșterea prețurilor a materialelor de construcții din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina, dar mai spune și că „de multe ori ceea ce îți dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”. Reabilitarea și modernizarea străzii și prelungirii București nu este nici acum gata. 

„Nu mă simt vinovat, pentru că dumneavoastră ați uitat că de când am început toate discuțiile acestea cu strada București, gândiți-vă că un an de zile a fost pandemie, șapte luni ne-am blocat că a venit războiul și a fost creștere de prețuri. Eu mi-aș fi dorit de foarte mult și e un regret că nu au reușit să termine până la 30 decembrie 2023, dar ideea este că trebuia să închidem proiectul. Trebuia să îl facem, iar de multe ori ceea ce își dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”, a declarat Marius Dulce. 

Proiectul în valoare de peste 9 milioane de euro finanțat prin Programul Operațional Regional trebuia să fie gata acum cinci luni. Primarul a vorbit și dacă acei „alții” pe care i-a menționat în conferința de presă vor fi trași la răspundere pentru întârzieri. 

„Păi nu, că este legal, nu era vorba întârziere. De comun acord, era și vina noastră și vina lor, trebuia să găsim o modalitate amiabilă să ducem mai departe această lucrare”, a precizat acesta. 

Advertisement

Pentru că nu a fost terminat la timp, în decembrie 2023, proiectul a fost fazat pentru a nu se pierde finanțarea, potrivit Canal Sud

Continue Reading

Știri

Peste 300 de elevi din toată țara au participat la Concursul de Știință și Tehnică din cadrul unui eveniment al Bibliotecii Județene Călărași

Published

on

Biblioteca Județeană Călărași „Alexandru Odobescu”, în parteneriat cu Fundația G.I.I.F. și cu susținerea Consiliului Județean Călărași, au derulat pe 17 mai 2024 Concursul de Știință și Tehnică, din cadrul evenimentului „Manifestările Științei și Tehnicii Școlare Florin Vasilescu”. Peste 300 de elevi din toată țara au participat cu proiecte anul acesta la cele două secțiuni: Știință și Tehnică, și Fizica în Imagini. 

La solicitarea Consiliului Județean Călărași, concursul „Florin Vasilescu” este cuprins în Calendarul concursurilor naționale școlare fără finanțare din partea Ministerului Educației. 

În acest an concursul se desfășoară pe două secțiuni importante: 

  • Secțiunea Știință și Tehnică, pentru elevii de liceu, cu participare directă, unde au fost acceptate 16 lucrări: București – 2, Tulcea – 1, Cluj – 2, Vâlcea – 2, Sibiu – 1, Constanța – 1, Dâmbovița – 1, Oltenița – 1, Călărași – 4, Veliko Tarnovo – BG – 1.
  • Fizica în Imagini, pentru toate categoriile de vârstă școlară, cu participare indirectă, unde au fost acceptate 154 de lucrări / filme, astfel: secțiunea Novice –   43, secțiunea Ucenic –   73, secțiunea Maestru – 38.

În acest an s-au înscris 21 de județe, 53 de unități școlare și un număr de 332 de elevi participanți cu proiecte.

Din juriul din acest an fac parte: Claudia Maria Simonescu, prof.univ.dr. Facultatea de Chimie Universitatea Politehnică București și Radu Alin Vasilache, prof. asociat dr. Facultatea de fizică a Universității București. 

Advertisement

Invitați speciali ai evenimentului au fost din cadrul Biroului de comunicare al Academiei Române Carmen Dobre, șef birou, și Cătălin Mosoia, prof. dr. expert în comunicarea științei. 

În deschiderea manifestărilor, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a acordat diplome de onoare prof. univ. dr. Claudia Maria Simonescu și prof. asociat dr. Radu Alin Vasilache, dar și o diplomă de merit elevului Stîrcu Ion Alexandru, pentru cel mai tânăr participant de la Concursul de filme științifice: Fizică în imagini, în vârstă de 7 ani. 

Concursul este organizat de către Biblioteca Județeană Alexandru Odobescu Călărași, Fundația Grupul de Inițiativă pentru Învățământul Fizicii Călărași și Asociația pentru Performanță în Fizică Sibiu, și este finanțat de către Consiliul Județean Călărași.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Ecoaqua Călărași: Costuri și tehnici de captare a apei brute din Dunăre. Ce se întâmplă cu apa înainte de a ajunge la stația de tratare

Published

on

By

Ecoaqua S.A. Călărași este responsabilă pentru captarea, tratarea, transportul, înmagazinarea și distribuția apei potabile, precum și pentru colectarea, transportul și epurarea apelor uzate. În rândurile de mai jos vă vom prezenta modul în care furnizorul captează și pretratează apa brută, primii pași dintr-un proces minuțios.

Apa se captează din Dunăre, la aproximativ 200 de metri de stația de pompare. Acest proces se desfășoară prin două metode principale: utilizarea criburilor și a stației plutitoare.

Criburile sunt construcții din lemn sau metal, amplasate în albia râului pentru a proteja sorbul pompei. La stația de pompare a Ecoaqua SA există două criburi situate la aproximativ 25 de metri de mal, în albia fluviului. Apa este colectată din aceste criburi cu ajutorul stației de pompare, care dispune de trei pompe de aspirație, fiecare având un debit de 1500 m³/h.

Stația plutitoare este utilizată atunci când cota Dunării scade sub 100. Această stație este echipată cu două pompe separate, fiecare cu un debit de 1500 m³/h. Pompele sunt controlate prin convertizoare de frecvență, iar sistemul SCADA (Sistem de Control și Achiziții de Date) asigură un nivel constant al bazinului de apă decantată. Din acest bazin, apa este pompată către stația de tratare pentru a fi supusă tratamentului final.

Advertisement

Apa captată prin criburi sau stația plutitoare este transportată prin conducte separate. De la criburi, apa ajunge la stația de pompare prin două cămine de criburi cu vane motorizate. De la stația plutitoare, apa este transportată într-un cămin de subtraversare. În ambele cazuri, apa ajunge în camera de distribuție, unde sunt monitorizate calitatea apei (debit, turbiditate, pH, temperatură, conductivitate) prin sistemul SCADA.

Cum se realizează pretratarea apei din Dunăre

Înainte de intrarea în camera de distribuție, apa este tratată cu clor și PAX prin patru puncte de injecție. În funcție de metoda de captare, fie prin criburi, fie prin stația plutitoare, se adaugă clor și cărbune activ în conducte, iar apa este direcționată printr-o singură conductă în camera de distribuție.

Din camera de distribuție, apa este injectată cu cetta clear și transportată gravitațional către două decantoare. Apa decantată este colectată într-un bazin cu capacitatea de 5000 m³. De aici, patru pompe (trei de 900 m³ și una de 2000 m³) transportă apa prin două conducte pe un traseu de 6 km către stația de tratare, unde va fi supusă tratamentului final.

Ecoaqua S.A. achită către Administrația Națională Apele Române o taxă de 92,70 lei fără TVA pentru fiecare mie de metri cubi de apă brută captată din Dunăre. Pentru localități, costul este de 106,64 lei fără TVA pentru aceeași cantitate. În medie, compania captează 800 m³ de apă brută pe oră pentru Călărași, ceea ce se traduce într-un cost zilnic de 1656 lei fără TVA.

Ecoaqua S.A. Călărași gestionează cu eficiență și responsabilitate procesul de captare și pretratare a apei brute. Prin metode avansate și un sistem de control riguros, compania asigură furnizarea unei ape de calitate superioară, protejând în același timp resursele naturale și respectând normele de mediu.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate