Connect with us

Știri

Radare fixe pe mai multe drumuri din Călărași? Informația care ar putea bagă frica în șoferi

Published

on

În aproximativ doi ani, radarele fixe ar putea reapărea pe drumurile din România. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat un contract în licitație pentru instalarea de echipamente moderne destinate monitorizării traficului pe cele trei autostrăzi care pornesc din București, precum și pe tronsonul DN1 București-Ploiești. Aceste echipamente includ radare fixe, panouri de informare, sisteme pentru monitorizarea traficului și controlul rovignetei, cântărire în mers a camioanelor și stații meteo cu senzori de polei.

Noul contract, în valoare de 112 milioane de lei, prevede o etapă de proiectare de șase luni și 18 luni pentru implementare. Deși radare fixe au existat anterior pe șoselele din România, procesul de eliminare a acestora a început în 2009 din cauza problemelor în contractele de atribuire și achiziție a dispozitivelor.

Potrivit lui Alin Șerbănescu, reprezentant al CNAIR, citat de EuroNews.ro (martie, 2023), aceste noi sisteme au un rol mai divers, acoperind o gamă largă de abateri de la conduita rutieră. Acestea vor monitoriza depășirea vitezei, șicanările în trafic, depășirile periculoase, opririle în zone interzise sau staționările prelungite, precum și alte încălcări. De asemenea, vor exista senzori în asfalt pentru măsurarea greutății vehiculelor. Pe baza acestor informații, autovehiculele respective vor fi oprite și cântărite. Camerele radar fixe vor putea măsura viteza vehiculelor chiar și în absența acestor senzori. Există mai multe sisteme de măsurare a vitezei pe șosele.

După ce un radar a stabilit că un autovehicul a depășit viteza maximă reglementată pe un anumit sector de drum, Poliția Rutieră va trimite amenzi celor care au săvârșit abaterea.

Raportându-ne la municipiul Călărași, l-am întrebat pe primarul din Călărași daca are în plan montarea unor astfel de aparate radar pe raza municipiului. Edilul Marius Dulce spune că este atent la acest aspect, însă nu au avut loc astfel de discuții cu privire la montarea unor radare fixe în municipiul Călărași. Cu toate acestea, autoritățile sunt atente la șoferii care manifestă un comportament agresiv în trafic.

În spațiul public și pe rețelele de socializare a fost publicată o listă cu mai multe localități și drumuri naționale. Șoferii spun că ar putea fi noile poziții unde se montează radarele fixe. În realitate, lista cu pricina arată camerele de rovinietă montate în țară.

Alin Șerbănescu / CNAIR spune că aceste camere sunt funcționale. Referitor la aspectul privind montarea unor radare fixe, reprezetanții companiei confirmă informația și spun că există un proiect în acest sens, însă despre care se poate vorbi mai concret în 2024.

Lista cu cele 74 de locatiir de radare fixe ce ar putea fi repuse în funcțiune, dată publicității de C.N.A.I.R. (Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere):

Alba: DN1 – SebeșArad: DN7 – Nădlac; DN79 – Arad; Argeș: DN65A – Buzoești; Bacău: DN11 – Sănduleni; DN15 – Gârleni; DN2 – Nicolae Bălcescu; Bihor: DN1 – Oșorhei; Bistrița Năsăud: DN17 – Tiha Bârgăului; Botoșani: DN29 – Baisa ;Brăila: DN2B – Lacul Sărat; DN21 – Bărăganul; DN22 – Movila Miresii; Brașov: DN73 – Râșnov; DN1 – Șercaia; DN1 – Timișul de Sus; DN11 – Lunca Câlnicului; DN11 – Hărman; Buzău: DN2 – Mărăcineni; Călărași: DN3 – Cuza Vodă; Caraș Severin: DN58 – Soceni; DN6 – Mehadia; Cluj: DN75 – Mihai Viteazu; A3 – Gilău; DN1 – Vâlcele; DN1C – Jucu; Constanța: DN38 – Movilița; Covasna: DN12 – Sfântu Gheorghe; Dâmbovița: DN71 – Ulmi; A1 – Petrești; Dolj: DN55 – Bratovoești; DN65 – Podari; DN6 – Coșoveni; DN65 – Pielești; Galați: DN25 – Șendreni; DN26 – Vânători; DN24 – Cosmești; Giurgiu: DN5 – Călugăreni; Gorj: DN66 – Drăgulești; Harghita: DN12 – Sândominic; DN13A – District Harghita; Hunedoara: DN66 – Băcia; DN7 – Săcămaș; Ialomița: A2 – Fetești; DN2A – Giurgeni; Iași: DN28 – Lețcani; DN24 – Popricani; DN2 – Moțca; Ilfov: A2 – Glina, A3 – Snagov; Maramureș: DN18 – Moisei; Mureș: DN13 – Bălăușeri; DN15 – Sângeorgiu de Mureș; Neamț: DN15 – Vaduri, DN15 – Călugăreni; Prahova: DN72 – Brătășanca; DN1A – Maneciu; DN1B – Albești; DN1 – Bărcănești/Românești; Sălaj: DN1F – Românași; Satu Mare: DN19 – Decebal; Suceava: DN17 – Vama; DN2 – Iacobești; Teleorman: DN6 – Drăgănești-Vlașca; Timiș: DN59 – Jebel; DN6 – Sânnicolau Mare; DN69 – Orțișoara; Tulcea: DN22A – Cataloi; Vâlcea: DN64 – Ionești; DN67 – Budești; DN7 – Călimanești/Seaca; Vaslui: DN24 – Crasna; DN24B – Râșești; Vrancea: DN23 – Vulturu;

Advertisement

Advertisement

Știri

Zilele Municipiului Călărași 2024: Restricții de circulație și modificări în trafic programate între 19 și 23 septembrie

Published

on

Primăria Municipiului Călărași anunță că traficul va fi întrerupt pe anumite tronsoane de drum în perioada 19 – 23 septembrie 2024, în contextul celebrării Zilelor Municipiului Călărași – 429 de ani de atestare documentară. Evenimentul va avea loc în perioada 21 – 22 septembrie 2024, în zona centrală a municipiului.

Pentru buna desfășurare a activităților comerciale, Primăria a decis întreruperea circulației rutiere pe strada București, tronsonul Strada Pompieri – Strada 13 Decembrie, începând de joi, 19 septembrie, ora 07.00 până luni, 23 septembrie, ora 12.00 pentru amplasarea operatorilor economici cu profil alimentar (rulote).

De asemenea Strada Sloboziei va fi blocată în intervalul joi, 19 septembrie, ora 07.00 – luni, 23 septembrie, ora 12.00 când vor fi ridicate restricțiile de circulație.

În acest context, stația de taxi de la Școala Gimnazială Carol I va fi repoziționată tot pe Strada Sloboziei, pe segmentul cuprins între Strada Grivița și Strada Plevna.

Pe perioada desfășurării manifestărilor se va permite accesul autovehiculelor pe segmentele de drum mai sus – menționate numai pentru aprovizionare până în jurul orei 17.00.

Primăria mai anunță că operatorii economici cu profil de alimentație publică (restaurante, producție și comercializare produse de cofetărie / patiserie) vor fi instalați în parcarea Primăriei. În plus, pe platoul din vecinătatea parcării vor fi amplasați operatorii economici cu profil alimentar și nealimentar.

Traseul autobuzului va fi de asemenea deviat după cum urmează: CSC – Str. Prel. București – 5 Călărași – Str. Progresul – Str. Eroilor (stație Tribunal) – Str. Eroilor – B-dul Republicii (stație zona Bălan) – B-dul Republicii (stație Penny 3) – B-dul Republicii (stație I.L. Caragiale) – B-dul Republicii (stație str. Șantierului – zona Ostrovit) – B-dul Republicii – Str. București (ISU) – Modelu.

Continue Reading

Știri

Un polițist din Călărași a recunoscut că a divulgat ilegal informații secrete de serviciu din baza de date a MAI. Ce s-a întâmplat cu acesta

Published

on

Un subcomisar de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași – Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase este cercetat pentru divulgarea ilegală a informațiilor secrete de serviciu, după ce a accesat baza de date a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) – Direcția Generală pentru Evidența Populației. Polițistul a recunoscut fapta și a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu Parchetul de pe lângă Tribunalul Călărași. Acesta a primit o amendă de 42.500 de lei.

Potrivit Direcției Generale Anticorupție (DGA), ofițerul a accesat baza de date în 23 septembrie 2022, căutând datele personale a cinci persoane. La două zile după, acesta a transmis fișele respective, sub formă de fotografii, prin aplicația WhatsApp unui alt inculpat din dosar, persoană fără calitate specială, care intenționa să folosească informațiile într-un litigiu civil.

Inculpatul a recunoscut comiterea faptei și a acceptat pedeapsa stabilită: o amendă penală de 42.500 de lei, cu amânarea aplicării pedepsei pe o perioadă de doi ani. Dosarul penal a fost trimis la Tribunalul Călărași pentru judecare.

„Din probele administrate în cauză s-a reţinut faptul că, la data de 23.09.2022, inculpatul a accesat baza de date administrată de MAI – Direcţia Generală pentru Evidenţa Populaţiei, căutând fişele conţinând datele personale a cinci persoane. Fişele de evidenţă au fost transmise la data de 25.09.2022 prin intermediul aplicaţiei WhatsApp, sub forma a şase fotografii, de la numărul de telefon al inculpatului, către un alt inculpat din acelaşi dosar, persoană fără calitate specială, care intenţiona să folosească datele de identificare ale persoanelor respective în cadrul unui litigiu civil, în care era necesară repunerea pe rol a unei cauze suspendate, prin citarea moştenitorilor uneia dintre părţi.

În prezenţa apărătorului ales, inculpatul a declarat că recunoaşte comiterea faptei reţinute în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală, că este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei stabilite, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv o amendă penală în cuantum de 42.500 de lei, dispunându-se, totodată şi amânarea aplicării pedepsei pe o perioadă de 2 ani”, se arată în comunicatul de presă transmis de Agerpres.

Cercetările în acest caz au fost realizate de ofițerii Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Călărași, în baza ordonanțelor emise de procurorul de caz.

Continue Reading

Știri

Județul Călărași, teritoriu cu risc crescut: Instituția Prefectului ia măsuri preventive pentru prevenirea variolei ovine și caprine

Published

on

În contextul confirmării variolei ovine în Bulgaria, la doar 200 de kilometri de granița cu România, autoritățile din județul Călărași iau măsuri de prevenire pentru a proteja sectorul zootehnic. În cadrul unei ședințe extraordinare a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB), desfășurată pe 18 septembrie 2024, a fost aprobat Planul Cadru privind măsurile de prevenire a apariției și evoluției variolei ovine și caprine pe teritoriul județului.

Variola ovine și caprine este o boală virală extrem de contagioasă, cu un impact major asupra fermelor de ovine și caprine, afectând până la 80% din animale și având o rată de mortalitate între 5% și 50%. Animalele tinere și rasele cu lână fină sunt cele mai vulnerabile, iar boala este mai gravă în sezonul rece.

Județul Călărași, având un număr mare de ferme de ovine și caprine, este considerat un teritoriu cu risc crescut. În județ există 17 exploatații comerciale cu aproximativ 17.000 de animale, precum și peste 2.100 de exploatații nonprofesionale, care adăpostesc în jur de 145.000 de capete.

Măsurile adoptate de autorități vizează supravegherea strictă a fermelor și implementarea unor măsuri de biosecuritate pentru a preveni răspândirea bolii. În plus, este subliniată importanța detectării timpurii a focarelor de boală pentru a limita impactul economic semnificativ pe care l-ar putea avea variola asupra comerțului și exportului de animale și produse derivate.

„Scopul planului este de a stabili atribuțiile factorilor de decizie, respectiv autorități și instituții publice implicate în supravegherea, prevenirea și controlul variolei ovine și caprine, dar și a pestei micilor rumegătoare, în scopul detectării timpurii a bolii. Eventuala introducere a bolii pe teritoriul județului Călărași ar avea consecinţe majore asupra economiei prin cheltuielile pe care le presupune eradicarea şi prin restricţiile impuse comerţului şi a exportului de ovine/caprine vii şi produse şi subproduse provenite de la acestea”, transmite Instituția Prefectului despre planul aprobat astăzi.

Autoritățile îndeamnă fermierii să fie vigilenți și să raporteze imediat orice semn de boală pentru a proteja efectivele de animale și a preveni răspândirea virusului în județ.

Continue Reading

Cele mai vizualizate