Connect with us

Știri

Inundațiile din 2006 care au lovit Călărașiul, în imagini. De la amenințare la situația actuală

Published

on

Municipiul Călărași a fost martorul unor momente deosebite în anul 2006, când apele Dunării au atins cote alarmante, iar brațul Borcea a ajuns la un nivel înspăimântător, înghițind o bună parte din Parcul Central, precum și parcul Jirlău și parcarea (APDF) – River’s. Acest eveniment a marcat comunitatea locală și a reprezentat o provocare majoră pentru autorități.

Foto: Constantin Tudor / Parcul Central Călărași - 2006

Foto: Constantin Tudor / Parcul Central Călărași – 2006

Istoricul Constantin Tudor a adus aminte de acele momente prin publicarea mai multor fotografii realizate de Florin Rădulescu.

Iată că și în anul 2023, cotele Dunării au atins un nivel impresionant, ajungând chiar la 479 cm, acoperind parțial Plaja Pod 4, Plaja Mare și Plaja Tineretului. Deși aceste cifre sunt alarmante, pericolul de inundații majore pare să se materializeze doar atunci când Dunărea depășește nivelul de 600 cm.

Călărași: Cotele alarmante ale Dunării pun în pericol sezonul estival

Foto: Constantin Tudor / Parcul Jirlău Călărași - 2006

Foto: Constantin Tudor / Parcul Jirlău Călărași – 2006

Foto: Constantin Tudor / Parcul Jirlău Călărași - 2006

Foto: Constantin Tudor / Parcul Jirlău Călărași – 2006

Din fericire, în prezent, nivelul Dunării și implicit al brațului Borcea este în retragere, ceea ce face mai puțin probabilă producerea unor astfel de dezastre.

Anul 2006 a fost marcat la nivelul României de inundații care au afectat toată zona Bărăganului, iar Călărașiul nu a fost exclus din acest calcul.


Inundaţiile, coşmarul comunelor măturate de Dunăre în 2006: “Doamne fereşte să se întâmple o nenorocire!”

“În urmă cu opt ani, Dunărea aproape că a ras de pe faţa pământului localităţile Ciupercenii Vechi şi Desa din judeţul Dolj. Acum, când viitura se apropie de ţara noastră şi avertizările hidrologilor sunt alarmante în ceea ce priveşte cotele apelor, cele aproximativ 1.500 de suflete din cele două comune trăiesc cu spaima că ar putea din nou să treacă prin coşmarul inundaţiilor. Oamenii merg dimineaţa şi seară să verifice cât au crescut apele Dunării, iar pe uliţele comunelor au apărut mici diguri din saci de nisip. Ion Aprosiu, în vârstă de 73 de ani, din comuna Ciupercenii Vechi, spune cu lacrimi în ochi că nu ştie cum se va descurca în cazul în care apele vor îneca din nou localitatea. Bătrânul povesteşte că, după opt ani de la inundaţii, pereţii caselor s-au uscat, însă nimic nu mai este cum a fost odată.

„Am trăit clipe de coşmar atunci. Nu este uşor să vezi cum o parte din casă este pusă la pământ de ape. Am muncit mult să îmi refac din nou căsuţa, iar acum am auzit că există pericolul ca Dunărea să se reverse“, oftează Ion Aprosiu.Adevărul.ro (2014)

https://youtu.be/tsTEzZ-LfUw


Pagubele produse de inundațiile din 2006 au fost centralizate de Ministerul Afacerilor Interne. Un număr de 12 județe din România au fost afectate de apelele Dunării în 2006 și 14.488 de persoane au fost evacuate din cele 154 de localități. 154 de case au fost inundate și 443 de case au fost distruse. Peste 4.700 de gospodării și anexe gospodărești au fost inundate și 22 de poduri au fost acoperite de ape în lunca Dunării.

Călăraşi: Aproape 130 de gospodării şi peste 3.800 de hectare de teren inundate de Dunăre

Aproape 130 de gospodării şi peste 3.800 de hectare de teren din mai multe localităţi din judeţul Călăraşi au fost inundate în urma revărsării Dunării, al cărei debit a ajuns, luni, la 12.580 de metri cubi pe secundă, prognoza indicând o scădere a nivelului fluviului pentru zilele următoare.

CHISELET, ROMANIA: Localnicii si personalul armatei privesc cresterea apei din satul Chiselet (100 km sud de Bucuresti), 26 aprilie 2006. Potrivit ultimei evaluari a situatiei a Ministerului de Interne, aproximativ 15.000 de locuitori au fost evacuati in Romania si 850 de locuinte in 12 județe distruse de inundații luna aceasta. FOTO AFP DANIEL MIHAILESCU

Potrivit specialiştiilor Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Călăraşi, 129 de gospodării, 3.848 de hectare de teren, dintre care 1.610 hectare de izlaz şi 2.238 hectare de teren arabil, precum şi 11.000 de hectare de pădure au fost inundate în urma creşterii nivelului Dunării.

Localităţile afectate de inundaţii sunt Călăraşi, Olteniţa, Roseti, Dichiseni, Unirea, Jegălia, Borcea, Modelu, Căscioarele, Chirnogi, Ulmeni, Chiselet, Mânăstirea, Dorobanţu, Ciocăneşti, Grădiştea şi Spanţov.

Advertisement

CHISELET, ROMANIA: Romanian soldiers and civilians rescue sheep from a flooded terrain in Chiselet village, 100km south from Bucharest, 26 April 2006. Thousands of residents have been evacuated from several Danube villages in western Romania and thousands more are under threat as the river hit near-record levels in Romania and Bulgaria. AFP PHOTO DANIEL MIHAILESCU (Photo credit should read DANIEL MIHAILESCU/AFP via Getty Images)

Totodată, cele mai multe suprafeţe afectate de revărsarea apelor sunt Unirea, cu 1.062 de hectare, Roseti, cu 904,5 hectare, Borcea, cu 650 de hectare, Dichiseni, cu 564 de hectare şi Jegălia, cu 402 hectare.

Dunărea a ajuns, luni, la cota de 594 de centimetri, la postul hidrometric Călăraşi, cu 44 de centimetri peste cota de atenţie, debitul fiind de 12.580 de metri cubi pe secundă. (12.07.2010)

 

Știri

Elevii din Călărași au susținut testările inițiale la Limba Română și Matematică pentru Evaluarea Națională 2025. Scopul lucrărilor

Published

on

Elevii de clasa a VIII-a din județul Călărași au participat pe 18 și 19 septembrie 2024 la testările inițiale organizate de Inspectoratul Școlar Județean Călărași. Aceste testări, desfășurate sub forma unui examen, au rolul de a evalua nivelul de pregătire al elevilor înainte de examenul de Evaluare Națională de la finalul anului școlar. Profesorii vor folosi rezultatele acestor teste pentru a stabili planuri de îmbunătățire și programe remediale care să ajute elevii să obțină rezultate mai bune la probele finale, potrivit Edupedu

Conform Inspectoratului Școlar Județean, testele au fost organizate în condiții similare unui examen, pentru a familiariza elevii cu atmosfera și regulile de desfășurare a Evaluării Naționale. Deși aceste teste inițiale nu au fost o simulare oficială, ele au evaluat cunoștințele acumulate de elevi în anii anteriori de învățământ gimnazial.

Lucrările elevilor vor fi corectate de către profesorii de la clasă, iar rezultatele vor fi ulterior centralizate. „Le corectează profesorii de la clasă, ei interpretează rezultatele, noi vom centraliza tot ce primim din școli. În funcție de rezultate, de specificul școlilor și de încadrarea la clasă pentru disciplinele limba română și matematică, vom desfășura diferite activități (alte simulări, inspecții cu focusare pe activitățile remediale)”, precizează inspectorul școlar general adjunct Călin Nicușor pentru Edupedu

Proba la Limba și Literatura Română

Prima probă a testării inițiale a avut loc miercuri, 18 septembrie, la Limba și Literatura Română, între orele 11:00 și 13:00. Subiectele au fost construite pe baza textelor literare și non-literare, iar elevii au trebuit să rezolve cerințe de interpretare, înțelegere și analiză. Unul dintre textele literare a fost „Lunea altfel” de Alex Moldovan, iar cel non-literar a fost un extras din Statutul elevului.

Elevii au fost solicitați să realizeze caracterizarea unui personaj, să compare cele două texte și să își exprime opinia asupra importanței respectării regulilor. În plus, subiectele au inclus exerciții gramaticale care au testat cunoștințele despre diftongi și corectarea greșelilor de exprimare. De asemenea, elevii au redactat un rezumat al textului literar, într-un spațiu limitat între 80 și 120 de cuvinte.

Proba la Matematică

Joi, 19 septembrie, elevii au susținut proba la Matematică. Aceasta a fost structurată pe trei secțiuni: întrebări de tip grilă, geometrie și trigonometrie, precum și probleme de dificultate ridicată. Prima parte a testului a inclus întrebări cu răspunsuri multiple, însă elevii au trebuit să justifice alegerea fiecărui răspuns corect, prin scrierea rezolvării complete.

Inspectorul școlar general adjunct Călin Nicușor a explicat pentru sursa citată anterior că testele au fost concepute pentru a evalua nu doar cunoștințele teoretice, ci și capacitatea elevilor de a aplica aceste cunoștințe în mod logic. Partea de geometrie a inclus calcule ale unghiurilor și segmentelor în diferite figuri geometrice, în timp ce ultima secțiune a testului a vizat probleme complexe care au cerut soluționarea creativă și rațională.

Simularea Evaluării Naționale în martie 2025

Pe lângă aceste teste inițiale, Ministerul Educației va organiza și simularea oficială a examenului de Evaluare Națională în martie 2025. Aceasta va include probele la Limba Română, Matematică și, acolo unde este cazul, Limba Maternă. Calendarul simulării este următorul:

  • 17 martie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
  • 18 martie 2025: Matematică – probă scrisă
  • 19 martie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 31 martie 2025: Comunicarea rezultatelor.

Simularea din martie va fi o oportunitate pentru elevi de a-și testa cunoștințele și de a se familiariza cu formatul examenului final, înainte de Evaluarea Națională din vară. Rezultatele obținute atât la testările inițiale, cât și la simulare, vor ajuta profesorii să adapteze strategiile de predare și pregătire, asigurându-se că fiecare elev are șanse maxime să obțină rezultatele dorite la examen.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Auchan și EduAct susțin elevii din Dorobanțu, Călărași, cu o donație de 100.000 de lei, în urma campaniei Back to School

Published

on

Zilele trecute s-a încheiat campania Back to School organizată de Auchan România, prin care retailerul a donat 100.000 de lei Asociației EduAct România. Fondurile sunt destinate susținerii programului „Eroi din viitor”, care sprijină dezvoltarea copiilor din satul Dorobanțu, județul Călărași. Acest proiect se concentrează pe abilitățile cognitive, sociale și emoționale ale celor peste 100 de copii din localitate, asigurând în același timp și o masă caldă zilnică. Activitățile au loc într-un centru multifuncțional al școlii din comună, construit acum un an de EduAct și partenerii săi. 

Campania Back to School, desfășurată între 29 august și 17 septembrie 2024, a fost dedicată vânzării de rechizite eco-friendly din care o parte din venituri a fost direcționată către programul educațional. „Suntem bucuroși să continuăm parteneriatul cu EduAct și recunoscători să ne implicăm astfel în formarea generațiilor viitoare. Ne invităm pe această cale clienții să descopere colecțiile de produse prietenoase cu mediul, rechizite realizate din materiale sustenabile sau reciclate. Simpla achiziție a unui astfel de produs înseamnă acum nu doar un gest responsabil față de mediu, ci și o șansă la educație oferită unui grup vulnerabil”, a declarat Corina Dospinoiu-Imre, Director Sustenabilitate Auchan România, la începutul campaniei.

Programul „Eroi din viitor” implementat de Asociația EduAct vine ca o soluție pentru combaterea abandonului școlar și pentru îmbunătățirea educației copiilor din mediul rural. Activitățile au loc în centrul multifuncțional al școlii din Dorobanțu, construit anul trecut cu sprijinul financiar al Auchan și al altor companii. „Obiectivul Asociației EduAct este să completeze cu educație non-formală curricula școlară și să participe la reducerea punctelor de abandon școlar, a absențelor și a numărului de repetenți în unitățile de învățământ în care intervine”, a declarat Ioana Breazu, Communication&Fundraising Manager, EduAct.

Această inițiativă este vitală în contextul în care rata abandonului școlar în România depășește 15%, iar riscul sărăciei afectează 34,5% din populație, în special în zonele rurale. Programul oferă sprijin nu doar la nivel educațional, ci și printr-un sprijin alimentar important pentru copiii din comunitatea locală, sub forma unei mese calde zilnic.

Continue Reading

Știri

Polițiștii din Călărași desfășoară activități preventive pentru siguranța elevilor la Colegiul Agricol „Sandu Aldea”

Published

on

Polițiștii din Călărași au desfășurat pe 17 septembrie 2024 o serie de activități informativ-preventive la Colegiul Agricol „Sandu Aldea”, în cadrul campaniei naționale „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția”, care are ca scop creșterea siguranței în mediul școlar. Campania urmărește conștientizarea elevilor cu privire la importanța unui climat educațional sigur, identificarea și prevenirea comportamentelor de risc, precum și promovarea unei platforme online dedicate informării în acest domeniu. Polițiștii le-au oferit elevilor sfaturi practice despre protejarea bunurilor, evitarea conflictelor și importanța comunicării deschise cu părinții și profesorii, subliniind că siguranța lor este o prioritate, iar activitățile preventive vor continua în școlile din județ.

Campania de conștientizare are trei direcții de acțiune majore: conștientizarea elevilor cu privire la siguranța școlară, informarea publicului despre comportamentele de risc și mecanismele de sesizare a faptelor antisociale, și promovarea platformei online www.sigurantascolara.ro, unde se pot găsi resurse și informații utile pentru siguranța elevilor, precum: 

  • informații și recomandări ale instituțiilor responsabile pentru crearea unui climat de siguranță școlară optim;
  • modurile de acțiune, procedurile și legislația incidentă domeniului siguranță școlară;
  • campanii/programe/proiecte de prevenire derulate la nivelul unităților de învățământ;
  • lecții de informare și prevenire, pe diferite teme și cicluri de învățământ (primar, gimnazial, liceal), precum și datele de contact ale tuturor entităților naționale și locale cu responsabilități în acest domeniu

În cadrul întâlnirilor, polițiștii le-au oferit elevilor recomandări privind protejarea bunurilor personale, respectarea regulamentului intern al școlii și importanța evitării conflictelor. De asemenea, aceștia au subliniat importanța comunicării deschise cu părinții și profesorii pentru a soluționa rapid orice problemă apărută.

Inspectoratul de Poliție Județean Călărași subliniază că siguranța elevilor rămâne o prioritate, iar acțiunile preventive vor continua.

Continue Reading

Cele mai vizualizate