Primarul social-democrat Nicolae Rîjnoveanu acordă o atenție deosebită gestionării banilor din bugetul local al Primăriei Roseți. Edilul dorește să aibă un control amănunțit asupra fondurilor alocate pentru serviciile externalizate de care primăria are nevoie, dat fiind deficitul de personal și volumul mare de muncă la care sunt supuși salariații din cea mai importantă instituție publică a comunei.
Cu un ochi atent asupra cheltuielilor primăriei, Nicolae Rîjnoveanu caută mereu soluții pentru a îmbunătăți eficiența și a reduce costurile. El consideră că externalizarea serviciilor poate fi o soluție avantajoasă în anumite situații, dar dorește să se asigure că banii publici sunt cheltuiți cu responsabilitate și că serviciile sunt de calitate.
Pentru a avea un control mai bun asupra banilor din bugetul local, primarul Rîjnoveanu își petrece mult timp verificând facturile și evaluând serviciile externalizate. La începutul anului 2023, toate instituțiile publice care depind de servicii externalizate caută eficiență la costuri decente. Este și exmplul Primăriei Roseți. Contractele pentru aplicațiile folosite de UAT au fost reînoite, însă, după o verificare amănunțită făcută personal de primarul Rîjnoveanu.
- Cum gestionați această situație în contextul în care anul 2023 s-ar putea considera un an mai grea?
“Toate problemele evoluează în fiecare an, și culmea, că nu evoluează prin diminuarea sarcinilor. Din contră, prin complexitate. Eu vreau să fiu convins că orice intervenție legislativă se face la un act nu mai implică noi costuri. Eu vreau ca aceste contracte să cuprindă orice evoluție, orice intervenție a legii să fie acoperită prin contractul pe care l-am încheiat. Mentenanța asta implică. Pentru o virgulă sau pentru încă o rubrică atașată la un anumit act, eu trebuie să plătesc în plus. Prin asta se caracterizează evoluția informaticii la ora actuală și într-adevăr, toată lumea le cântă în strună acestor oameni. Pentru orice intervenție legislativă, aceștia vin și mai solicită un ban, ba sunt și sprijiniți. În felul acesta, se mai dezvoltă încă o direcție acolo sus în Guvern care contribuie în felul ăsta asupra contractelor pe care noi le încheiem inițial. Nimeni nu-și dă seama de acest fenomen. E destulă informatică, de ce trebuie în fiecare an să evoluăm cu solicitările prin diferite acte? Pentru ce sunt necesare? Nu văd că noi suntem sufocați și nu se mai poate? Toate compartimentele din aparatul de specialitate al primarului pur și simplu sunt sufocate cu hârtii. În loc să ușureze… dar că să ușureze trebuie să dăm afară de acolo, de sus, pentru că ăia toți ceri baza informatică de la noi. Hai să termină, ce ne trebuie atâtea? E al doilea an în care nu mai putem să angajăm, de unde nou personal? Nimeni nu-și dă seama. Eu ca să promovez proiecte, pentru că asta e problema principală pentru o localitate, am nevoie de oameni, de personal. Aceștia sunt sufocați. Ne luăm după presă și după toți nebunii care ne critică și care ne suspectează de toate prostiile. Sunt ăia care toată viața lor n-au creat nimic, iar toți cetățenii dintr-o comunitate nu așteaptă decât de la primar să plece tot. Ei nu înțeleg acest lucru? Am ajuns la nivelul ăsta toate localitățile din mediul rural. Fiecare primar și-a dat interesul să facă ceva – să-și respecte promisiunile din campania electorală, promisiuni venite tot din partea cetățenilor dintre noi. Noi căutăm cât de mult să facem, dar cu cine? Cu același aparat nu putem! Oamenii trebuie să înțeleagă că mâine-poimâine o să dea banii înapoi Uniunii Europene, pentru că nu suntem în stare să-i asimilăm, să promovăm proiectele necesare pentru a cheltui acei bani.” spune primarul Nicolae Rîjnoveanu într-un interviu acordat CălărașiPRES.ro.