Pe raza comunei Grădiștea vor fi realizate, prin diferite surse de finanțare, peste 25 de investiții în 2023 și 2024, printre care modernizarea sistemului de iluminat public, reabilitarea și dotarea căminului cultural, construirea unui teren de minifotbal și a unei săli de sport școlare, extinderea rețelei de canalizare și a gospodăriei de apă, înființarea unui sistem de distribuție a gazelor naturale și a stațiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice, creșterea gradului de eficiență energetică și înființarea unui centru de colectare cu aport voluntar.
Edilul din Grădiștea pune accent pe creșterea gradului educației prin oferirea unor condițiilor bune în care elevii și preșcolarii să frecventeze cu drag unitățile de învățământ din localitate. Se pare Vasile Matei este unul dintre edilii norocoși din județul Călărași care nu au întâmpinat prea mai dificultăți în implementarea proiectelor de dezvoltare, pe semne că are o echipă de profesioniști.
Anul 2023 se pare că va fi plin de investiții în comuna primarului social-democrat Vasile Matei. Pista de biciclete din comună va fi extinsă în acest an. În satul Cunești și Bogata urmează ca sistemul de apă să fie modernizat prin achiziționarea de pompe de captare a apei și tratarea acesteia în cel de-al doilea sat al comunei Grădiștea, în Rasa.
Tot în Grădiștea autoritățile vor să relizeze o modernizare a rețelei de canalizare din Grădiștea și să înființeze o stație de epurare pentru tratarea apei. După ce a fost finalizat, Căminul Cultural din Grădiștea, un proiect cu o valoare considerabilă va fi dotat în acest an cu ultimele echipamente necesare.
Primăria Grădiștea inteționează să realizeze un teren de minifotbal cu gazon artificial, dotat cu vestiare și iluminat LED în satul Grădiștea. Vasile Matei a estimat că, din bugetul anului 2023, Primăria Grădiștea va putea contrui chiar și un adapost pentru câini și animale fără stăpân.
GAZE NATURALE ÎN COMUNA GRĂDIȘTEA
Prin intermediul Programului Național de Investiții Anghel Saligny, comuna Grădiștea a primit aprobarea pentru finanțarea în valoare de 13.505926 lei, care va fi utilizată pentru a extinde rețeaua de canalizare în satul Grădiștea. În prezent, rețeaua de canalizare acoperă doar 30% din zonă. De asemenea, comuna Grădiștea a primit o finanțare de 13.505926 lei prin același program pentru a extinde rețeaua de canalizare în același sat.
“S-a aprobat bugetul pe 2023, dar nu este suficient. În fiecare an, discuția este că niciodată nu este suficient, dar e bine. Sunt unele finanțări de funcționare unde sunt bani suficienți, cum ar fi plata persoanelor cu handicap, sumă care ne va ajunge tot anul, cu școlile, cu partea de finanțare care este o sursă separată, e bine – se asigură și cheltuielile materiale la școli. Avem și masa caldă, acum urmează să ținem licitația după aprobarea bugetului. Singura problemă la buget ar fi sumele defalcate pentru echilibrare care au fost diminuate cu aproximativ 25% față de 2022. Acum nu știu, se va completa pe parcurs, vom vedea. Noi sperăm să ajungă la suma de acum un an. Noi bugetul l-am echilibrat, avem cheltuieli de funcționare, salarii, le avem asigurate. Sunt unele obiective pe care ni le-am propus și sperăm să le finalizăm.” spune Vasile Matei, primarul comunei Grădiștea într-un interviu pentru canalsud.ro
“După 2 ani de mandat, proiectele pe care le-am găsit începute s-au finalizat anul trecut. Acum urmează să punem partea noastră, cofinanțarea. Avem o parte, dar de exemplu la proiectul de canalizare e o sumă pe care nu putem să o suportăm din bugetul local. Să vedem cum facem cu constructorul… vom face o eșalonare. Nu știm, să vedem. Anul 2022 l-am încheiat bine. Nu avem altă datorie, doar asta care a fost lăsată. Am avut și un excedent pe care l-am împărțit tot pe finalizarea celorlalte proiecte cu sume mai mici. Am început bine anul acesta, sperăm și noi la rectificări de buget când vor fi. Deocamdată, avem asigurate cheltuielile curente și investițiile în parte, ce a fost mai urgent.” a mai precizat Vasile Matei intr-un interviu acordat CanalSUD.ro