Connect with us

Știri

Rețeaua falselor ONG-uri care îi lasă fără bani pe călărășeni: escroci deghizați în voluntari

Published

on

Cazurile umanitare prezentate de diferiți voluntari sunt printre cele mai frecvente cazuri de înșelăciune, spun chiar oamenii legii. O astfel de situație a ieșit la iveală și in Călărași, după ce un shadow (supraveghetor) a cerut detalii bărbatului care se prezenta drept voluntar al unei asociații umanitare , venit în școlile din Călărași să strângă fonduri pentru așa-zisul caz.

 

Cu o mapă albastră de plastic, câteva fotocopii dintr-un dosar medical vechi, emise în anul 2018, o imagine cu un copil așezat într-un cărucior pentru persoane cu dizabilități și câteva fraze care să emoționeze publicul.

Se numește Constatinescu Cosmin Mihai din Pitești și se prezintă drept voluntar în cadrul Asociației “Suflet pentru Suflet XXI” înființată în 2005, cu sediul B-dul Ion C. Brătianu nr. 55, bl. 6, sc. B, et. 3, ap. 19, înregistrată pe raza Câmpulung, jud. Argeș, avându-l ca președinte pe Cristian Minculescu.

Cu lecția învățată de acasă, voluntarul a reușit să păcălească mai multe persoane prezentând cazul diagnosticat cu distrofie musculara, sprijinit în trecut de o altă asociație care i-a oferit familiei în anul 2018 suma de 700 lei.

“A fost la fata mea în clasa, care învață in Colegiul Economic. Avea o foaie pe care scria mai multe informații. Am depus plângere la IPJ Calarasi pentru ca nu este normal așa ceva. Am încercat să contactăm telefonic reprezentanții ONG-ului pentru a afla dacă situația prezentată de voluntarul venit tocmai din Argeș este adevărata, însă telefoanele erau închise.”preciează Mirela Burtan, supraveghetor al unor elevi cu nevoi speciale.

Toate datele până la acest moment, conturează situația unei înșelăciuni. Cerificatul de handicap prezentat de așa zisul voluntar era expirat, fiind valabil până la împlinirea vârstei de 18 ani a copilului. Voluntarul de ocazie a mers prin mai multe unități de învățământ din Călărași, printre care și Colegiul Economic și Facultatea USAMV – filiala Călărași. Conducerea Colegiului Economic nu a fost de găsit pentru a oferi informații despre situația în care au fost puși elevii. Paznicul Colegiului Economic se pare că s-a lăsat și el înduplecat de povestea bărbatului îmbrăcat la cămașă.

În plasa “voluntarului” au căzut și studenții unei facultăți din Călărași care au fost înduioșați de povestea falsă pe care voluntarul amator o prezentase în fața unei întregi săli de curs. Pretinsul voluntar le-a spus celor prezenți ca a strâns aproximativ 15.000 de euro și ca ar mai avea nevoie de 500 de euro pentru ca cel mic să fie ajutat.

Îngrijorată de situație, supraveghetorul elevului din Călărași a scris o postare pe Facebook care a atras atenția multor oameni care s-au lovit de voluntarul țepar. Postarea a avut zeci de reacții și foarte multe distribuiri.

Advertisement

“Mare grijă! Infractor prin școli! Se plimbă prin școli un domn și pretinde că este de la o asociație. Prezintă acest caz și spune că e trimis de la inspectorat și de directorii școlilor să intre în clase. Poartă un diplomat și un costum albastru. Înălțime aproximativ 1,75, brunet și mai creol la piele. Dacă îl vedeți, sunați la poliție. De la noi a fugit mâncând pământul când a fost demascat. Share, vă rog!”

“A mers  luni, 9 ianuarie, în sala de curs și le-a spus studenților ca eu l-am trimis…. I-am zis respectivului ca nu i semnez niciun document… ” Daniela Crețu, director facultate USAMV Filiala Călărași.

Studenții s-au lăsat păcăliți inițiat, însă au reușit să-și dea seama imediat despre relele intenții ale bărbatului și au anunțat conducerea.

“A intrat, și-a prezentat o legitimație. Nu ne-a lăsat să vedem prea mult poza copilului. Ne-a spus numele lui,  că are 8 ani și că în 2018 a strâns 15.000 de euro pentru o boală, s-a bâlbâit. Și a spus că mai are nevoie de 500 de euro, pentru terapie, în strâinătate și noi am crezut că este un caz real. Am zis că este o sumă mică și am zis să contribuim.”  povestesc studenții din cadrul USAMV Călărași.

Am reușit să contactăm familia băiatului pe care voluntarul țepar îl prezenta în fata oamenilor. Aceștia spun că singurul ajutor primit din partea unui ONG a fost in anul 2018. Au primit 700 lei de la o alta asociatie.

“Eu nu știu absolut nimic. Copilul face 19 ani în luna mai. Noi nu am cerut ajutorul niciunei asociații, copilul nu are nevoie de tratament sau operații. Situația noastră financiară este una bună…” spune Cora Eugen, tatăl copilului.

După mai multe încercări, reușim să luam legătura telefonic cu Minculescu Cristian, reprezentatul Asociației “Suflet pentru Suflet”. Întrebat despre voluntarul delegat să ajungă în Călărași, președintele asociației se încurcă în vorbe și răspunde fără raționament.

  • Reporter: Bună ziua, să trăiți! Cătălin Cojocaru la telefon, din Călărași va sun. Sunt jurnalist și documentez situația care a apărut astăzi în spațiul public legat de voluntarul dvs. ajuns în școlile din Călărași care cere bani elevilor pentru un copil cu probleme de sănătate. Știți despre scandal?
  • Nu avem caz, copilul avem…niște centre de cazuri… așa. care.. în fine le prezentăm. Cazurile care sunt nu putem să le prezentăm fără acordul părintelui. Deci, pe zona Călărași și pe nici o zonă nu s-a mers cu niciun caz. Cazul de se prezintă…. cazul este un exemplu de caz care scrie MAAAREEE, sus că a fost la Asociație…care s-a ajutat și după-aia … scrie mare …
  • “CAZ EXEMPLIFICATIV”…observ și eu acest lucru.
  • Da, da! A fost la altă asociație …
  • Reporter: Eu am o nelămurire. Cel care a venit în Călărași prezintă situația copilului cu diagnostic și toată povestea.
  • Exact asta vorbeam până să mă sunați dumneavoastră. Am vorbit cu părinții copilului și cu fata care a postat pe Facebook, care a șters postarea și și-a cerut scuze. Noi acum avem 7 voluntari, pentru că vine pleacă. Băiatul ăsta care este în școlile de la voi este un băiat care nici un știe ce e în mapa aia, atâta știe că este infracțiune dacă nu taie chitanță.
  • Reporter: Cum îl cheamă pe băiatul pe care l-ați trimis în Călărași?
  • Poftim? Cosmin Constantin.
  • Reporter: Deci, îl cheamă Constatinescu Cosmin Mihai?
  • Ăăă, nu știu, eu sunt președinte, nu știu cum le zice lor, eu știu cu i-a trecut, aici, pe registru. El este din Ștefănești, dacă vreți.
  • -Haideți să vă spun. Ei sunt niște băieți de i-am ajutat eu, sunt niște frați dintr-un cartier cu oameni mai așa…oameni săraci. Ei sunt foarte mulți frați și stau acolo, au venit voluntari la noi la ONG. Le cerem cazierul, nu facem discriminare, că e țigan sau român. În caz că pleacă cu mapa… sun la poliție. (…) Eu nu pot sa fac nimic.
  • Reporter: Bun. Aveți cunoștințe despre cazul copilului prezentat în mapa voluntarului venit în Călărași? Vorbim de Cora Antonio -Eugen, cel care are un diagnostic medical de distrofie musculară.
  • Reporter: Spuneți-mi, vă rog, ce sprijit i-ați oferit acestui copil în demersurile efectuate?
  • -Păi este, v-am spus, de la Asociația Viață pentru Viață, care a zis să-i ajutăm.
  • Reporter: Vă mai repet o dată întrebarea, poate nu ați înțeles: Ce sprijin a oferit asociația dvs. acestui copil?
  • -Păi dacă este de la o altă asociație, ce sprijin să primească? Noi suntem în colaborare.
  • Reporter: Cum adică? Dvs. folosiți pozele de la o altă asociație, cum vine asta?
  • -Nu mergem cu poza lor. Băiatul ăsta (n.r. voluntarul) are mai multe cazuri și mai multe poze. S-a nimerit să îi aibă pe ăla, e un exemplu.
  • Reporter: Da, am înțeles!
  • – Îîîhm!
  • Reporter: Din cunoștințele dvs, ce sprijin financiar a primit copilul din partea celeilalte asociații?
  • – Eu știu că a primit.
  • Reporter: Cât sau ce?
  • – Nu știu.

Nervos și iritat de insistențele noastre, Minculesc închide telefonul fără nicio explicaţie. Reapelăm și primim un răspuns că acesta se grăbește fiind într-o deplasare prin zona Oradea. Am insistat cu subiectul.

“Sunt venit de la Oradea și trebuie să ajung neapărat, să nu mă prindă întunericul.”

  • Reporter: Câți bani primește un voluntar, procent din cât strânge?
  • – 32 de lei, plus ce primim cadouri. Să știți că din procentul pe care  îl aduce un voluntar, mai mult de 180 / 200 lei nu se face. Există chitanțiere, totul e dovedit. De exemplu, băiatul care m-a sunat de la Călărași a făcut 115 lei. Ați înțeles.
  • Reporter: Să știți că am și eu o asociație care strânge apă pentru cămile și voiam să vă întreb dacă dvs. cunoașteți vreun caz să-l ajutăm.
  • Bine, hai, la revedere!

A fost dialogul dintre reporter și Minculescu Cristian, președintele Asociației “Suflet pentru Suflet XXI”. 

Nu știe numărul total al voluntarilor înregistrați sau delegați să strângă bani din din cauze umanitare.

Într-un punct de vedere solicitat de noi, Inspectoratul Școlar Județean Călărași precizează că instituția nu a emis acord privind accesul persoanelor străine în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Călărași.

Advertisement

Poliția din Călărași a fost sesizată cu privire la acest caz, iar familia băiatului prezentat de voluntar va face toate demersurile  imprima voluntarului care s-a folosit de imaginea copilului.

“Ieri, politiștii din cadrul I.P.J. Călărași au fost sesizați prin plângere de către o persoană cu privire la faptul că la unitatea de învățământ la care lucrează, s-a prezentat un bărbat, iar sub pretextul că este voluntar al unei asociații dorește să colecteze donații pentru un caz umanitar.

Persoana în cauză a fost identificată, este un bărbat, de 35 de ani, din orașul Ștefănești, județul Argeș.

În prezent se fac verificări cu privire la lămurirea tuturor aspectelor și luarea măsurilor legale ce se impun.” – precizează IPJ Călărași.

Știri

Razia de amploare în județul Călărași: șoferi prinși băuți, drogați sau fără permis

Published

on

Sâmbătă seara, forțele de ordine din județul Călărași au desfășurat o amplă acțiune de control în trafic, vizând șoferii care încalcă regulile de circulație. Municipiul Călărași a fost epicentrul operațiunii, fiind supravegheat la toate intrările și ieșirile din oraș, iar zeci de polițiști au fost mobilizați pe teren pentru a asigura respectarea legii.

Polițiștii au verificat, în mod special, conducătorii auto care circulă sub influența alcoolului, drogurilor sau fără permis de conducere. Acțiunea a fost marcată de mai multe incidente, unele dintre ele transformându-se în adevărate urmăriri pe șoselele din Călărași.

Unul dintre cele mai notabile incidente a avut loc pe DN, în dreptul localității Ștefan Vodă, unde un șofer cu numere de Bulgaria a refuzat să oprească la filtrul de poliție. În urma unei scurte urmăriri, polițiștii au fost nevoiți să apeleze la un dispozitiv de oprire numit „spike”, care a reușit să imobilizeze vehiculul.

După ce a fost oprit, șoferul autovehiculului a adoptat o atitudine sfidătoare față de polițiști. Acesta a încercat să minimalizeze gravitatea faptelor sale, spunând ironic: „Nu sunteți în stare să vă țineți după mine cu 130 km/h. Voiam să mă opresc la spital și acolo să vorbim” relatează Info Punkt

Agenții l-au escortat pe conducătorul auto la spital, conform procedurilor legale, însă acesta a continuat să jignească forțele de ordine, încercând să le intimideze.

Razia de amploare desfășurată în județul Călărași nu s-a încheiat aici. Polițiștii au intensificat controalele în trafic pentru a depista orice șofer care pune în pericol siguranța rutieră, urmărind să descurajeze astfel de comportamente ilegale.

Continue Reading

Știri

Întreruperi programate de energie electrică în județul Călărași – 30 septembrie – 4 octombrie 2024

Published

on

Rețele Electrice Dobrogea a anunțat că, în perioada 30 septembrie – 4 octombrie 2024, vor avea loc o serie de întreruperi programate ale alimentării cu energie electrică în județele Călărași și Ialomița. Aceste întreruperi sunt necesare pentru lucrări de întreținere și modernizare a rețelei de distribuție, cu scopul de a preveni avariile și a asigura o funcționare optimă a infrastructurii electrice.

În județul Călărași, lucrările vor afecta mai multe localități și zone, conform următorului program:

• Luni, 30 septembrie 2024:
• Localitatea Călărași, zona Pelicanu – întrerupere parțială, între orele 09:00 – 17:00.
• Marți, 1 octombrie 2024:
• Localitatea Budești, strada Visului – întrerupere parțială, între orele 09:00 – 17:00.
• Localitatea Călărași, zona Constantin Grup – întrerupere parțială, între orele 09:00 – 17:00.
• Miercuri, 2 octombrie 2024:
• Localitatea Călărași, zona Pelicanu – întrerupere parțială, între orele 09:00 – 17:00.
• Joi, 3 octombrie 2024:
• Localitatea Călărași, zona Km 3 Livada – întrerupere parțială, între orele 09:00 – 17:00.
• Localitățile Belciugatele, Cojești și Găndășeanca – întrerupere totală, între orele 09:00 – 17:00.
• Localitatea Budești, strada Visului – întrerupere parțială, între orele 09:00 – 17:00.
• Vineri, 4 octombrie 2024:
• Localitatea Bogdana, zona extravilan – întrerupere parțială, între orele 09:00 – 17:00.
• Localitatea Călărași, zona Pelicanu – întrerupere parțială, între orele 09:00 – 17:00.

Reprezentanții Rețele Electrice Dobrogea au precizat că aceste lucrări sunt esențiale pentru îmbunătățirea calității serviciilor și au asigurat că intervențiile vor fi realizate cu minimul necesar de disconfort pentru locuitori.

Pentru mai multe detalii și informații actualizate, clienții sunt sfătuiți să contacteze furnizorul local de energie electrică sau să acceseze site-ul oficial al companiei.

Continue Reading

Știri

Incendiu de proporții în Ștefan Vodă: flăcările amenință să cuprindă o locuință

Published

on

Sâmbătă dimineață, în jurul orei 02.00, un incendiu puternic a izbucnit în localitatea Ștefan Vodă, județul Călărași, pornind de la o șiră de baloți și extinzându-se rapid, amenințând o locuință din apropiere. Flăcările, care s-au ridicat la câțiva metri înălțime, au provocat momente de panică printre locuitorii din zonă, care au privit neputincioși cum focul risca să cuprindă și casele din vecinătate.

Mai multe autospeciale de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Călărași au fost trimise de urgență la fața locului pentru a stinge incendiul și a preveni extinderea flăcărilor. Echipajele intervin cu apă și spumă într-o luptă contra cronometru, misiunea fiind încă în desfășurare.

Forțele de ordine au delimitat zona pentru a permite intervenția rapidă a pompierilor, iar localnicii sunt în continuare îngrijorați, deoarece flăcările rămân o amenințare reală pentru locuințele din apropiere. Deocamdată, nu au fost raportate victime, dar pagubele materiale ar putea fi semnificative.

Cauza incendiului rămâne necunoscută, iar autoritățile vor demara o anchetă pentru a stabili cum a izbucnit focul.

Știre în curs de actualizare…

 

Continue Reading

Cele mai vizualizate