Connect with us

Știri

Populaţia mondială depăşeşte opt miliarde de locuitori

Published

on

Numărul pământenilor a depășit opt miliarde marți. Ritmul de creștere al populației globale a scăzut sub 1% acum doi ani, pentru prima dată din 1950. Însă, chiar dacă nu se mai nasc atât de mulți copii, faptul că numărul oamenilor crește are un impact puternic asupra schimbărilor climatice.

Mai bine de jumătate din populația lumii trăiește în Asia. Cu toate acestea, profesoara de demografie Raya Muttarak spune că nu distribuția inegală a populației pe glob, ci nivelul veniturilor influențează  emisiile de gaze cu efect de seră.

„Cei mai bogați 10% dintre pământeni sunt de fapt responsabili pentru circa 50% dintre emisiile de gaze cu efect de seră și este vorba de doar 770 de milioane de persoane din lume. În vreme ce ceilalți 50% dintre pământeni, care reprezintă circa 4 miliarde de oameni, sunt responsabili doar pentru 12% dintre emisii,” a declarat Raya Muttarak, profesor de demografie.

Advertisement

Schimbările climatice, infuențate de activitatea umană

S-a dovedit că există o legătură între activitatea umană și schimbările climatice. Impactul creșterii populației asupra mediului va depinde de cât de mulți suntem: estimările variază de la aproape nouă miliarde, la peste 12 miliarde în jurul anului 2100. Depinde în mare măsură dacă acțiunile noastre alimentează încălzirea globală sau o încetinesc, iar unele țări sunt în mai mare măsură responsabile pentru asta, decât altele.

Profesoara Muttarak spune că omenirea a dovedit deja că ar putea să se dezvolte și să le ofere hrană, adăpost și energie cetățenilor atunci când populația crește. Dar spune că mai sunt multe de făcut în ceea ce privește accesul egal la resurse. Țările mai puțin dezvoltate nu sunt doar lipsite de resurse, ci sunt și cele mai afectate de schimbările climatice.

Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice estimează că circa 3% din populația lumii va trebui să își părăsească locuința din cauza schimbărilor climatice, până în anul 2050. Migrația forțată la scară largă ar putea submina în mare măsură eforturile depuse pentru dezvoltare.

Și asta, chiar dacă pragul de plus două grade Celsius pentru încălzirea globală, stabilit prin acordul de la Paris este respectat. Oamenii de știință avertizează că scenariile extreme, cu niște creșteri de peste patru grade Celsius nu trebuie excluse.

Advertisement

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *