Connect with us

Știri

Calitatea aerului din Călărași, scăpată de sub controlul autorităților. Panoul de la Orizont prezintă date care nu există?

Published

on

Dacă în restul municipiilor din România autoritățile pot controla calitatea aerului, la Călărași se întâmplă fix invers. Un exemplu concret al acestei concluzii: serile de vară în care mirosul de dejecții acapara tot municipiul, iar autoritățile care ar fi trebuie să identifice problema, ridicau din umeri fără vreun răspuns. Așteptăm cu multă nerăbdare vara viitoare! Deci, fără îndoială, nimeni nu poate stabili cu exactitate cât de poluat este aerul pe care îl respirăm în fiecare zi în orașul de lângă Borcea.

Pentru că am încercat să identificăm problema privind lipsa unor date clare asupra nivelului poluării aerului din Călărași, aflăm, pe surse, din rândul angajaților Agenția pentru Mediu Călărași,  faptul că, instituția nu deține echipamente și senzori pentru monitorizarea calității aerului. Există, totuși, în hârtii, o serie de echipamente, defecte sau care nu pot fi folosite în teren pentru stabilirea calității aerului.

Potrivit datelor, pe raza municipiului Călărași există trei stații care citesc valorile aerului și stabilesc calitatea acestuia. Una dintre stații este amplasată în zona Orizont, a doua în zona Stadionului Municipal, fiind o stație de fond urban, care monitorizează nivelul de poluare din ariile urbane, fără să fie influenţată direct de trafic sau industrie. Ultima stație din cele trei se află în comuna Modelu, care se încadrează în categoria de fond rural și monitorizează nivelul de fond al poluării în zona rurală.

Advertisement

Acum că am aflat unde sunt și ce fac acestea, ne lovim, așa cum v-am spus mai sus, de problema funcționării. Cele două puncte din Călărași sunt indisponibile, în vreme ce aerul din Modelu este analizare și se încadrează în pragul 4, adică rău.

Analiza de mai jos este de realizată astăzi, 13 noiembrie 2022, orele 12:29.

Nu mai este o surpriză faptul că tot municipiul este acoperit de mirosuri care te fac să te gândești că ești parcă în centrul unei ferme de porci sau vaci. Așa cum se observă în buletinul de valori prezentat mai jos, datele lipsesc iar raportul este realizat cu date lipsă.

Într-un interviu acordat Canal SUD, directorul Sandu Gheorghe cu greu își găsește cuvintele în încercarea de a da răspunsuri unor întrebări simple, care vizează, evident, calitatea aerului.

Advertisement

Se pare că, în cursul anului 2022, Agenția pentru Mediu Călărași a reușit performanța să identifice 5 depășiri ale valorii limită zilnice pentru sănătate – 50 µg/m– la stația CL–3 Modelu și 5 la stația CL–2 Stadion Călărași.

Conducerea APM Călărași spune că depășirile au apărut din cauza lucrărilor de reabilitare și modernizare a infrastructurii, trafic rutier, sau  încălzirea rezidențială pe perioada de iarnă.

Panourile de la Orizont informează public cu date care nu există? Așa se pare!

Dacă cifrele din Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului nu sunt afișate în sistem, ce valori prezintă Agenția pentru Mediu Călărași pe panourile colorate de la Orizont? Nu există aparatură care să verifică calitatea aerului, însă reprezentanții APM Călărași se bat cu pumnii în piept de dimineața până seara că țin sub control calitatea aerului. Fals.

“Menţionăm faptul că publicul este informat în timp real prin panoul de informare amplasat în zona ORIZONT cu privire la calitatea aerului. Centrul local de date (aflat la Agenţia pentru Protecţia Mediului Călărași) colectează şi transmite panoului de informare a publicului datele furnizate de staţii – acestea sunt date brute, iar după validarea primară le transmit spre certificare Centrului de Evaluare a Calităţii Aerului (CECA) din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.” se arată într-o precizare a APM Călărași.

Advertisement

Bucureștiul are, începând de astăzi, noi senzori care vor fi integrați în sistemul de monitorizare a calității aerului. Dispozitivele urmează să fie instalate în cursul lunii ianuarie 2023, după ce vor fi calibrați.

S-a dat Legea mirosurilor pentru prevenirea „disconfortului olfactiv”

În Monitorul Oficial din 13 iulie 2020 a fost republicată Legea nr. 123 pentru modificarea și completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2005, privind protecția mediului, în sensul introducerii definiţiei disconfortului olfactiv şi a măsurilor de gestionare a acestui tip de poluare precum prevenirea, reducerea şi chiar sistarea funcţionării instalaţiilor şi activităţii factorilor ale căror emisii produc un disconfort olfactiv care depăşeşte normele admise.

La Călărași cine trebuie să aplice legea? Aflați părerea călărășenilor din materialul urmtător:

https://youtu.be/dHGb1ors92w

Advertisement

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *