Joi, 29 septembrie, la 70 de la înființarea bazei militare de la Borcea, Călărași, care a devenit casă pentru avioanele F-16, a avut loc aici o ceremonie pentru a marca cele șapte decenii de la înființare. România are în total 17 astfel de aeronave de luptă, ultimele aparate au sosit în țara noastră anul trecut, în martie.
Baza 86 Borcea se află chiar la granița județelor Călărași și Ialomița, la aproximativ 15 kilometri de Feteşti şi mai puţin de o sută de Marea Neagră.
NATO a contribuit la modernizarea bazei aeriene de la Feteşti şi pentru că este într-o zonă sensibilă: la mai puţin de 400 de kilometri de Crimeea, unde flota rusă a adus din ce în ce mai multe nave de luptă.
Baza 86 Aeriană poartă numele unui erou al aviației militare de vânătoare române, locotenentul aviator Gheorghe Mociorniță, căzut la datorie pentru eliberarea Cehoslovaciei, cu numai două săptămâni înainte de terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial.
Investiții costisitoare
În ultimii ani, Ministerul Apărării a efectuat o serie de investiţii la Baza Aeriană 86 Borcea în contextul în care baza a fost modernizată la standardele NATO pentru a găzdui avioanele de luptă F-16 ale Forţelor Aeriene Române.
Cea mai importantă investiţie a fost realizată în perioada noiembrie 2013-noiembrie 2015, când au fost efectuate lucrări în valoare de 32 de milioane de euro pentru modernizare, fiind refăcută şi extinsă pista principală şi construite noi platforme de parcare şi de mentenanţă a aeronavelor, depozite, hangare.
Investiţiile au continuat şi în anii următori, fiind realizate noi hangare pentru întreţinerea avioanelor F-16, o platformă pentru hidrazină, facilitate parcare aeronave din serviciul de luptă etc.
Misiuni pentru descurajare
Două aeronave F-35 Lightning II ale Forţelor Aeriene ale Americii din Europa (USAFE) au aterizat, pe 24 februarie, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” de la Borcea, anunţă Ministerul Apărării.
Instituţia precizează şi că acestea vor executa în următoarea perioadă mai multe misiuni şi antrenamente în comun cu militari şi avioane ale Forţelor Aeriene Române.
Ministerul Apărării a precizat că aceste misiuni de instruire în comun au ca scop creşterea interoperabilităţii între aliaţii din cadrul NATO. Totodată, misiunile de poliţie aeriană desfăşurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare.