Connect with us

Actualitate

Prognoza meteo: Ce se anunţă în weekend. Cât cresc temperaturile, când se întorc ploile

Published

on

Vremea 4-19 mai. Administrația Națională de Meteorologie(ANM) a emis prognoza meteo specială pentru următoarele trei săptămâni. Temperaturile din următoare perioadă vor crește semnificativ.  Potrivit meteorologilor, acest început de primăvară va fi unul cu o vreme deosebit de caldă. Maximele termice vor urca la prânz până spre 24-26 grade în județul Călărași.

În data de 5 mai vremea va fi caldă, cu o medie a temperaturilor maxime în jurul a 22 grade, dar pe 6 mai, aceasta va fi puțin în scădere spre 21 grade, vremea fiind însorită în ciuda scăderii de temperatură. Ulterior va urma un proces de încălzire, astfel încât în zilele de 8 și 9 mai va fi deosebit de caldă, cu maxime, în medie regională de 23 de grade, cer parțial înnorat.

Apoi temperaturile maxime vor scădea ușor și treptat și vor ajunge la medii de 19 grade în perioada 10 – 11 mai, dar după data de 12 mai  este posibilă o nouă încălzire ușoară cu temperaturi de până la 12 grade pe timpul zilei. Media temperaturilor minime va fi cuprinsă în general între 4 și 12 grade, exceptând nopțile din intervalul 6 – 10 mai, când temperaturile pe timpul  nopții nu depășesc 7 grade. Temporar vor fi precipitații în jurul datei de 10  mai.

 

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Angajații pot refuza munca de noapte. Legea a fost adoptată în Parlament

Published

on

Părinții din familii monoparentale sunt acum protejați de lege și nu pot fi obligați să lucreze noaptea, pe lângă femeile însărcinate, mamele care alăptează și femeile care au născut recent.

Pe 30 aprilie, Plenul Camerei Deputaților a aprobat un proiect de lege care extinde protecția la locul de muncă pentru femeile însărcinate, proaspetele mămici și cele care alăptează, precum și pentru părinții singuri din familiile monoparentale. Această modificare la Codul Muncii subliniază că reprezentanții familiilor monoparentale nu pot fi obligați să lucreze în ture de noapte.

Prin această măsură, se creează un cadru legal menit să ofere sprijin și protecție adecvată pentru categoriile vulnerabile de angajați. Este recunoscută importanța de a le asigura condiții de muncă care să țină cont de nevoile lor speciale în momente sensibile, cum ar fi perioada de sarcină, naștere și îngrijire a copilului mic.

Proiectul de lege a primit aprobarea și în Senat,  Camera Deputaților având ultimul cuvânt în acest caz. Potrivit prevederilor Codului Muncii, munca desfășurată între orele 22:00 și 6:00 este considerată muncă de noapte.

Număr record de locuri de muncă ocupate în România

Advertisement

În 2023, România a înregistrat o cifră record în privința contractelor de muncă, ajungând la 6,7 milioane, cu 100.000 mai multe decât în 2022 și cu un milion mai multe decât acum 10 ani.

“Anul 2023 se încheie cu două recorduri, atât în privinţa numărului mediu de salariaţi, cât şi în privinţa numărului de contracte individuale de muncă: numărul mediu de contracte de muncă a fost, în 2023, de 6.725.745, cu aproape un milion în plus faţă de 2013, când numărul acestora a fost de 5.747.294. Numărul mediu de salariaţi a fost, în 2023, de 5.747.294, cu peste 600.000 în plus faţă de 2013, când numărul acestora a fost de 5.118.774. Doar în ultimul an, numărul mediu de contracte de muncă active a crescut cu 63.169 faţă de 2022, fiind cea mai mare creştere din ultimii 5 ani”, arată un comunicat al Ministerului Muncii, potrivit antena3.ro.

Continue Reading

Actualitate

Bilete de avion reduse cu 20%. TAROM a anunțat o nouă ofertă

Published

on

Operatorul aerian național, TAROM, a anunțat că oferă reduceri de preț de 20% pentru toate destinațiile, la biletele de avion achiziționate între 30 aprilie și 7 mai 2024. Perioada de călătorie este cuprinsă între 15 mai și 30 iunie 2024.

“Prin oferta valabilă timp de opt zile, în perioada 30 aprilie – 7 mai 2024, poţi achiziţiona bilete de avion la preţuri reduse cu 20% la toate tarifele de bază, cu bagaj de cală inclus. Perioada de călătorie este ideală: 15 mai – 30 iunie (data ultimului retur), astfel că, indiferent de destinaţia pe care o alegi, nu vei avea parte de supraaglomerarea turistică din august, luna concediilor, şi vei evita şi zilele năucitor de calde din luna iulie. Tarifele fără bagaj de cală nu sunt incluse în ofertă, iar aplicarea reducerii se face la tarif, la suma rezultată adăugându-se taxele aferente”, au declarat reprezentanţii companiei pentru agerpres.ro.

Promoția se aplică atât pe rute interne, cât și pe rute către destinații externe, exclusiv pe zborurile operate de TAROM. Biletele sunt disponibile pentru achiziție pe site-ul www.tarom.ro, în agențiile TAROM sau la agenții acreditați.

TAROM va fi resturcturată

De câțiva ani, TAROM se confruntă cu probleme financiare, fiind nevoită să primească un împrumut temporar de salvare de aproximativ 36,7 milioane de euro de la stat, așa cum a aprobat Comisia Europeană în februarie 2020, respectând normele UE privind ajutoarele de stat.

Advertisement

Guvernul poartă discuții cu două mari companii din Qatar și Emiratele Arabe Unite pentru a vinde un pachet de acțiuni al companiei aeriene. Ca parte a înțelegerii, investitorii arabi ar putea oferi sprijin financiar pentru construirea unui nou terminal la Aeroportul Otopeni.

Unul dintre potențialii cumpărători ai TAROM este Emirates Airlines, clasată pe locul patru în topul mondial al companiilor aeriene. Cu o flotă de 300 de avioane și rute către 150 de orașe din 85 de țări, Emirates a fost recunoscută de-a lungul anilor drept cea mai bună companie aeriană din lume, conform observatornews.ro.

O altă variantă este Qatar Airways, care are peste 43.000 de angajați, operează 200 de aeronave și deserveste peste 170 de destinații internaționale. Guvernul poartă discuții pentru transferul a cel puțin 51% din acțiunile TAROM, potrivit tvrinfo.ro. Qatar Airways ar putea să investească și în proiectul Autostrăzii Comarnic-Brașov și modernizarea căii ferate Brașov-Predeal.

Continue Reading

Actualitate

Reacția Ministerului Sănătății despre tragedia de la Călărași

Published

on

În cursul zilei de 29.04.2024, s-a înregistrat un eveniment tragic în județul Călărași, decedând în aceeași zi, în cursul dimineții, o fetiță de 4 ani și, în jurul prânzului, bunica acesteia.

Evenimentul a fost notificat inițial ca suspiciune de toxiinfecție alimentară, fiind posibil incriminat peștele consumat în cursul zilei de duminică.

La masă au participat 10 persoane, din care 4 copii și 6 adulți, produsele consumate au fost numeroase (pește, ceafă porc, mici, cârnați porc, coaste porc, gogoși). Grețuri și vărsături au avut doar fețița de 4 ani și bunica acesteia.

Tabloul clinic al fetiței poate fi asociat eventual cu o intoxicație alimentară, iar în cazul bunicii (cu afecțiuni preexistente: infarct miocardic, fibrilație atrială), stopul cardio-respirator a survenit în momentul transmiterii veștii că fetița a decedat și nu a putut fi resuscitată.

Serviciul de Medicină Legală va efectua necropsia ambelor persoane și vor fi prelevate probe, inclusiv toxicologice, în vederea stabilirii cauzei / cauzelor de deces.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate