Pelinul este una dintre cele mai cunoscute plante medicinale, apreciată pentru gustul său amar și mirosul intens, aromat și inconfundabil. Este recunoscut pentru efectele sale terapeutice remarcabile, în special în afecțiunile hepatice, având totodată proprietăți cicatrizante.
În trecut, pelinul era utilizat ca deodorant natural pentru încăperi și ca ingredient în săpunul de casă, oferindu-i un parfum proaspăt și efecte antimicrobiene benefice pentru haine și țesături.
De secole, pelinul este folosit pentru aromatizarea vinului, conferindu-i un gust amărui-aromat distinct. Vinul cu pelin nu este doar un aperitiv rafinat, ci și un tonic cu proprietăți terapeutice deosebite, cu condiția să fie consumat cu moderație.
Prepararea vinului cu pelin se poate face acasă, folosind 20–30 grame de plantă proaspătă (pelin comun sau pelin alb), adăugată la 1 litru de vin roșu sec, de calitate (preferabil Merlot). Macerarea se face la temperatura camerei, timp de două săptămâni, după care lichidul se strecoară și se păstrează la rece, în recipiente din sticlă închisă la culoare.
Consumat cu 15–30 minute înainte de masă, câte 1–2 pahărele mici, vinul cu pelin acționează ca aperitiv, tonic general, favorizează digestia și stimulează funcția hepatică și biliară.
Administrat regulat, în combinație cu alte tratamente naturale, poate ajuta la eliminarea paraziților intestinali și, îndulcit cu miere, poate stimula fertilitatea.
Vinul cu pelin nu trebuie consumat în timpul tratamentelor medicamentoase, de către persoane hipertensive, alergice la pelin sau care au contraindicații privind consumul de alcool. De asemenea, nu este recomandat femeilor însărcinate, celor care alăptează și persoanelor cu afecțiuni nervoase sau intestinale acute.
Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.