Connect with us

Actualitate

VIDEO. Activitatea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi, pe anul 2021

Published

on

Activitatea Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Călăraşi, pe anul 2021, a fost prezentată, în data de 11 februarie a.c., în cadrul unei conferinţe de presă. La întâlnirea cu mass-media locală au luat parte şeful IPJ Călăraşi, Florin Ţicu şi conducerea Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Călăraşi, Ştefan Dinu.

Activitatea polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, în anul 2021, a avut ca obiectiv creșterea gradului de siguranță și protecție pentru cetățeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranța stradală, siguranța rutieră și siguranța transporturilor, precum și destructurarea grupurilor/grupărilor infracționale.

De asemenea, polițiștii au avut în atenție asigurarea climatului de legalitate al mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupției, contrafacerii de mărfuri, a infracțiunilor din domeniul achizițiilor publice, precum și prin protecția intereselor financiare ale Uniunii Europene, obiective care se regăsesc și în anul 2022.

Totodată, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași au cooperat în mod continuu cu celelalte autorități, pentru a gestiona corespunzător situația epidemiologică provocată de pandemia de COVID-19. Au fost efectuate 9.478 de acţiuni punctuale și aplicate 21.401 sancțiuni contravenționale.

În perioada supusă analizei, au fost primite 31.024 de apeluri preluate prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, dintre care 20.772 (66,95%) au făcut obiectul intervenţiilor, iar pentru restul de 10.252 de apeluri nu a fost necesară intervenţia poliţiei la faţa locului.

Advertisement

Din totalul de 20.772 intervenţii la apeluri, 7.115 au fost din mediul urban şi 13.657 în mediul rural.

Pentru menținerea unui grad de ordine și siguranță publică polițiștii  au organizat 703 acțiuni cu efective mărite şi 16 razii. Au descoperit 634 de infracțiuni în flagrant delict, iar valoarea sancțiunilor aplicate a fost de 8.069.240 lei.

În anul 2021, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au desfășurat acțiuni în domeniul combaterii evaziunii fiscale, prevenirii și combaterii contrabandei cu tutun și produse contrafăcute, precum și pentru prevenirea fraudelor în domeniul achizițiilor publice și în domeniul spălării banilor.

Au fost efectuate 56 de percheziții domiciliare, au fost puse în executare 53 de mandate de aducere și s-au dispus măsuri preventive față de 11 persoane.

Totodată, au existat 105 sesizări din oficiu, cu privire la săvârșirea de infracțiuni (contrabandă, punere în circulație produse contrafăcute, evaziune fiscală, spălarea banilor, alte domenii) și ridicată cantitatea de 6.723 kg de tutun, respectiv 171.220 de țigarete.

De asemenea, au fost aplicate 138 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 330.400 lei.

Advertisement

În anul 2021, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași toate infracțiunile de mare violență înregistrate au fost soluționate.

Din acest punct de vedere, Serviciul de Investigații Criminale se înscrie în categoria structurilor care, în ultimii 7 ani, nu au rămas în evidență cu astfel de infracțiuni, cu autori neidentificați.

Polițiștii criminalişti din cadrul I.P.J. Călărași s-au deplasat pentru cercetarea la faţa locului la 2.914 evenimente, fiind descoperite şi ridicate 575 de urme, de diferite categorii.

Eficienţa acestor urme ridicate din câmpul infracţional s-a materializat în identificarea prin mijloace criminalistice a 79 de persoane.

Poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au efectuat 134 de controale la persoane fizice şi juridice, 38 de percheziţii domiciliare, fiind dispuse 5 măsuri preventive.

De asemenea au indisponibilizat 14 arme de foc, 370 de bucăți muniție și 4.018 litri deşeuri periculoase.

Advertisement

În privinţa modalităţii de protejare a victimelor violenţei domestice, în cursul anului 2021, au fost emise 102 ordine de protecţie provizorii, din care 38 în mediul urban şi 64  în mediul rural.

Ca structură antrenată special pentru a acţiona independent sau în colaborare cu alte forţe de menţinere a ordinii, în vederea aplanării conflictelor deschise cu evoluţie violentă, în zone cu potenţial criminogen ridicat, precum şi pentru reţinerea unor persoane considerate periculoase ori prinderea unor urmăriţi, efectivele Serviciului pentru Acţiuni Speciale au participat la 62 de percheziții domiciliare, 58 de mandate executate și 112 misiuni de escortă a persoanelor arestate.

În anul 2021 au fost puse în executare 155 de hotărâri judecătorești, 135 fiind mandate de executare a unor pedepse privative de libertate, 20 mandate europene de arestare.

Pentru polițiștii Biroului Siguranță Școlară, prevenirea victimizării minorilor, siguranţa în unităţile de învăţământ și a delincvenţei juvenile sunt preocupări primordiale în fiecare an şcolar.

Au fost efectuate 83 de întâlniri cu reprezentantii institutiilor de învățământ și 184 de activităţi preventiv-educative desfăşurate în cadrul orelor de curs.

În incinta și zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar în anul 2021, la nivelul județului Călărași, au fost înregistrate 15 fapte de natură penală.

Advertisement

Una dintre cele mai importante și eficiente resurse în cadrul unei instituții este cea umană, urmărindu-se astfel, pe parcursul întregului an, realizarea unui management responsabil și eficient, în scopul îndeplinirii unor obiective esențiale în cadrul instituției, procentul de ocupare a funcțiilor prevăzute fiind de 79,93%.

Pentru reducerea numărului accidentelor rutiere și a gradului de victimizare, la nivelul inspectoratului au fost puse în aplicare planuri de măsuri, urmărindu-se combaterea cu fermitate a principalelor cauze generatoare ale accidentelor, în principal indisciplina pietonilor, neacordare de prioritate pietonilor și vehiculelor, disciplinizarea bicicliștilor și conducătorilor de atelaje hipo și mopede și nerespectarea regimului de viteză legal.

Pe raza județului s-au produs 62 de accidente grave de circulație, soldate cu decesul a 24 de persoane şi rănirea gravă a 41.

Polițiștii rutieri au desfășurat 625 de acțiuni, fiind constatate și sancționate 36.405 abateri la regimul circulației.

Au fost reţinute 3.647 permise de conducere auto şi retrase până la remedierea deficienţelor constatate 997 de certificate de înmatriculare.

În perioada supusă analizei, poliţiştii de proximitate au descoperit în flagrant 57 de infracțiuni și au aplanat 278 de stări conflictuale, s-au soluționat 295 de dosare penale și 683 de petiții.

Advertisement

În privinţa modalităţii de protejare a victimelor violenţei domestice, în cursul anului 2021, au fost emise 102 ordine de protecţie provizorii, din care 38 în mediul urban şi 64  în mediul rural.

Pe parcursul anului 2021, au fost primite şi soluţionate 29.920 de cereri pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar persoanelor fizice şi juridice.

De la începutul lunii august 2021, a fost operaționalizat Biroul Pregătire Profesională, având ca principale atribuții coordonarea, monitorizarea și evaluarea pregătirii de specialitate și a celei din domeniul intervenției polițienești, respectiv pregătire tactică, pregătire în domeniul educației fizice și autoapărării, în domeniul tragerilor cu armamentul din dotare și al conducerii autovehiculelor de serviciu.

Obiectivul principal al acestei structuri este dat de realizarea unui proces de instruire teoretică și practică de calitate pentru constituirea unui corp polițienesc bine pregătit, pentru a face față provocărilor unui mediu operativ extrem de dinamic.

Biroul pentru Protecția Animalelor este o structură nouă în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, operațională din ianuarie 2021. Printre scopurile și obiectivele polițiștilor de la Biroul pentru Protecția Animalelor se regăsesc combaterea și prevenirea faptelor de natură contravențională și penală referitoare la animale și protecția acestora, regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi și gestionarea câinilor fără stăpân, dar și luarea de măsuri imediate pentru protejarea animalelor aflate în pericol.

În cursul anului 2021, polițiștii Biroului Protecția Animalelor au soluționat 61 de petiții referitoare la situații de pericol în care se aflau unele animale și au efectuat investigații în cadrul a 24 de dosare penale.

Advertisement

Prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional în sectorul silvic constituie o prioritate a poliţiei, în condiţiile în care, acesta tinde să devină din ce în ce mai complex, având implicaţii deosebite asupra mediului înconjurător, ecosistemului şi economiei naţionale.

În perioada supusă analizei au fost sesizate 31 de infracţiuni  și a fost confiscată cantitatea de 20,09 m3 de material lemnos.

La nivelul judeţului Călărași, au fost sesizate 5 infracțiuni de braconaj piscicol.

Polițiștii de ordine publică au constatat și aplicat 67 de sancțiuni contravenționale la OUG 23/2008, în valoare de 1.260.000 lei.

De asemenea, au fost executate, în sistem integrat, acţiuni şi controale, reușindu-se confiscarea a 512 kilograme de pește.

Au fost dispuse de către organele judiciare 312 măsuri de supraveghere judiciară, dintre care 273 reprezentând măsuri de supraveghere prin control judiciar şi 39 de măsuri de arest la domiciliu.

Advertisement

În perioada evaluată, în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă a  Inspectoratului de Poliție Județean Călărași au fost încarcerate 683 de persoane: în baza ordonanței de reținere 624, mandat de arestare preventivă 58, mandat de executare a pedepsei 1.

În perioada analizată, a fost depusă cererea de finanțare în cadrul Programului Operațional Regional, componenta 1, POR/2020/3/3.1/B/2/NE, SE,SM, pe axa prioritară Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, titlul proiectului „Reabilitarea termică și creșterea eficienței energetice a clădirii cu destinația sediu al Poliției Municipiului Oltenița”. La data de 21.10.2021 a fost semnat contractul de finanțare.

Prin analizele efectuate pe baza situaţiilor financiare, ţinând cont de bugetul aprobat, au fost inițiate măsuri ferme de utilizare judicioasă şi integrală a fondurilor bugetare deschise în valoare de 80.550.211 lei, care au fost utilizate în proporţie de 100%.

În anul 2021, au fost efectuate lucrări de reparații și de întreținere la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, la Poliția Orașului Budești, Poliția Municipiului Călărași, la posturile de poliție  Dorobanțu, Dragoș Vodă, Frumușani, Luica, Lehliu, Jegălia, Dichiseni și Alexandru Odobescu. Și Centrul de Reținere și Arest Preventiv Călărași a beneficiat de lucrări de amenajări interioare.

De asemenea, a fost amenajată prima cameră de anchetă pentru minori de la nivel național, la standardele prevăzute, constituind un exemplu de bune practici, această realizare reprezentând efortul conjugat al Serviciului Logistic, Financiar, Biroului de Comunicații și Informatică și al ofițerului psiholog al unității.

Pentru anul 2022, creșterea siguranței cetățeanului se menține ca fiind obiectivul principal al polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași.

Advertisement

Acțiunile viitoare vor viza îmbunătățirea calității serviciului polițienesc oferit cetățenilor, prin protejarea persoanei, a patrimoniului, siguranța stradală și rutieră.

Pentru atingerea acestor obiective Inspectoratul de Poliție Județean Călărași va continua desfășurarea activităților în cooperare cu structurile de aplicare a legii la nivelul județului, în scopul asigurării unui management corespunzător al situației operative.

Evaluarea activității desfășurată de polițiștii Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Călărași, în anul 2021

În ce privește activitatea Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Călărași, în anul 2021, s-a axat pe creșterea gradului de siguranță și protecție pentru cetățeni, combaterea infracționalității și consolidarea activității de ordine publică.

În cursul anului 2021, polițiștii Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Călărași au desfăşurat 145 de acțiuni specifice transporturilor feroviare și navale, ocazie cu care au fost legitimate 13.237 de persoane, au fost identificaţi 541 de călători frauduloşi și s-au aplicat 2.358 de sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 592.340 de lei.

Totodată, lucrătorii serviciului au acționat și pe linia prevenirii răspândirii virusului  COVID 19, motiv pentru care au fost aplicate un nr. de 1.105 sancțiuni contravenționale în valoare 242.800 de lei, în baza Legii nr. 55/2020.

De asemenea, au fost constatate 35 de infracțiuni, din care 33 sunt constatări în flagrant delict, a fost dispusă 1 măsură preventivă și au fost ridicate bunuri în vederea confiscării: 6 ambarcaţiuni, 1 motor de ambarcațiune, 12 plase, dintre care 7 buc./325 m monofilament și 5 buc./230 m fir textil și material lemnos (mc.) – 2,1 m3, în valoare de 450 de lei.

Advertisement

Gradul de încadrare la nivelul Serviciului Județean de Poliție Transporturi este de 74,19%.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Programul magazinelor în minivacanța de 1 mai

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Programul lanțurilor de supermarketuri și al centrelor comerciale, inclusiv mall-uri, suferă modificări în timpul minivacanței de 1 Mai și a Paștelui. Cu toate acestea, majoritatea sunt deschise pentru clienți până aproape de sărbătorile pascale.

Conform Codului Muncii, 1 Mai este recunoscută ca sărbătoare legală, oferind astfel multor angajați români câteva zile libere. În contextul în care Paștele ortodox este pe 5 mai, urmează o minivacanță de 6 zile pentru români: 1 Mai – Miercuri (Ziua Muncii); 2 mai – joi, zi liberă (punte în 2024); 3 mai – Vinerea Mare; 5 mai – Prima zi de Paște; 6 mai – Luni, a doua zi de Paște.

Unitățile sanitare, cele de alimentație publică și alte sectoare cu activitate continuă vor rămâne deschise. Magazinele vor fi deschise, dar este posibil ca programul lor să fie redus în comparație cu zilele obișnuite.

Lanțurile mari de magazine din țară vor lucra după următorul program:

Advertisement

În perioada Săptămânii Mari, hipermarketurile Kaufland își vor prelungi programul de funcționare, cu ora de deschidere între 06:30 și 09:00, variind în funcție de locație, iar ora de închidere va fi între 21:30 și 23:00.

De asemenea, clienții Kaufland România pot să-și comande produsele online, cu livrare rapidă la domiciliu, folosind platformele Glovo și Tazz by eMAG.

Lidl a comunicat că magazinele sale vor funcționa în mod normal în Săptămâna Patimilor, de luni până vineri. Astfel, cei care doresc să facă cumpărături la Lidl pe 1 mai o pot face la fel ca într-o zi obișnuită de lucru, de obicei între 07:00 și 22:00 (programul poate varia în funcție de magazin).

Toate magazinele Carrefour sunt deschise pe 1 mai. Unele funcționează conform programului obișnuit, în timp ce altele, au un program prelungit cu o oră, până la 23:00, comparativ cu ora obișnuită de închidere, 22:00. Pentru a verifica programul magazinului preferat, accesează site-ul retailerului, carrefour.ro, și selectează unitatea în care obișnuiești să faci cumpărături!

În ziua de 1 mai, supermarketurile Penny își mențin programul obișnuit de funcționare, de obicei între 07:00 și 22:00. Astfel, clienții Penny pot face cumpărături fără probleme chiar și în Ziua Muncii.

Pe 1 mai, toate magazinele din rețeaua Mega Image rămân deschise, urmând programul obișnuit al unei zile lucrătoare.

Advertisement

Magazinele Profi funcționează cu program normal în ziua de 1 mai. Pentru a afla detalii despre programul magazinului preferat, poți consulta site-ul oficial al retailerului, profi.ro.

Magazinele Selgros își mențin programul de funcționare obișnuit, între orele 06:00 și 21:00, de luni, 29 aprilie, până vineri, 3 mai.

Metro își menține programul obișnuit de funcționare pentru 1 Mai, magazinele fiind deschise între orele 06:00 și 21:00.

În ceea ce privește magazinele Jumbo, acestea sunt deschise în fiecare zi, de luni până duminică, între orele 10:00 și 21:00. Nu s-au făcut anunțuri privind modificări ale programului pentru 1 Mai, astfel că se presupune că se va menține orarul obișnuit.

 

 

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

Cel mai mare obiectiv industrial din România a primit acordul de mediu. Proiectul va fi finalizat până în 2026

Published

on

Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) a anunțat că noua Centrală de la Mintia, cea mai mare unitate industrială din România, a primit acordul de mediu.

Cu o capacitate de producție de 1.700 MW, acest proiect este considerat cel mai mare obiectiv industrial din România de la Revoluție, până în prezent. Investiția estimată la 1,4 miliarde de euro urmează să fie finalizată până în anul 2026.

”Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara (APM) a emis Acord de Mediu, pentru construirea noii centrale electrice pe gaz de la Mintia, din judeţul Hunedoara, considerată cel mai mare obiectiv industrial din România, având în vedere investiţia estimată la 1,4 miliarde de euro, care ar urma să fie realizată până în anul 2026”, anunţă ANPM, conform news.ro.

Potrivit președintelui Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Laurențiu Alexandru Păştinaru, noua centrală va produce energie electrică într-un mod mai prietenos cu mediul, având emisii foarte reduse de pulberi PM 10 și PM 2,5, cu un impact minim asupra mediului. De asemenea, oxizii de sulf, care erau prezenți în emisiile centralei anterioare, nu mai fac parte din proiectul nou, conform documentelor care au stat la baza acordului. Potrivit APM Hunedoara, care a gestionat procesul de protecție a mediului, prima turbină va fi instalată în centrală până la sfârșitul lunii mai.

Reprezentanta APM Hunedoara, Georgeta Barabaș, a subliniat că noua centrală va aduce beneficii zonei, în primul rând datorită schimbării combustibilului din cărbune în gaz metan. Chiar dacă gazul metan are și el un impact asupra schimbărilor climatice, eliminarea altor poluanți precum praful și oxizii de sulf va contribui la reducerea problemelor. Procesul de autorizare a implicat consultări și cu Ungaria și Serbia, ambele țări susținând proiectul. Ceremonia de înmânare a Acordului de Mediu a avut loc în prezența prefectului județului, Doris Visirin, și a reprezentanților companiei Mass Global Energy, deținătoarea actuală a Termocentralei Mintia.

Advertisement

 

Continue Reading

Actualitate

Ce fac românii de 1 mai. Sondaj INSCOP

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Conform unui sondaj realizat de INSCOP, pentru news.ro,  peste 65% dintre români aleg să-și petreacă ziua de 1 Mai acasă, alături de familie. Mai puțin de 4% dintre respondenți optează să meargă la mare de 1 Mai.

INSCOP Research a efectuat un sondaj de opinie la cererea Agenției de presă News.ro pentru a afla cum își petrec romănii ziua de 1 mai. Datele au fost colectate între 12 și 20 aprilie, folosind metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul unui chestionar, aplicat numărului de 1.100 de respondenți.

În ziua de 1 Mai, potrivit sondajului, aproximativ 65,6% dintre români aleg să-și petreacă timpul acasă, alături de familie, în timp ce 12,5% preferă să facă excursii și doar 3,4% optează pentru o zi la mare. Circa 4,3% afirmă că aleg să facă altceva, în timp ce 13,5% declară că nu sărbătoresc această zi. Un procent de 0,8% dintre cei intervievați nu au răspuns sau nu au știut ce să declare.

Persoanele în vârstă de peste 60 de ani, inactivii pasivi, locuitorii din regiunea Sud Muntenia și cei cu venituri modeste sunt mai predispuși să-și petreacă ziua de 1 Mai acasă, alături de familie. În același timp, persoanele cu venituri ridicate și cele din regiunea Centru sunt mult mai înclinate să opteze pentru excursii în această zi. Totuși, cei cu venituri ridicate și cei cu locuri de muncă de tip guler gri sunt mai predispuși să nu sărbătorească 1 Mai.

Advertisement

Ce semnificație are 1 Mai, Ziua Internațională a Muncii

La 1 mai 1886, sute de mii de manifestanți au protestat în Statele Unite ale Americii, cea mai mare demonstrație având loc în Chicago, unde s-au adunat 90.000 de persoane , dintre care 40.000 erau în grevă. Ca rezultat, aproximativ 35.000 de muncitori au obținut dreptul la o zi de muncă de 8 ore, fără a avea salariile reduse.

Totuși, ziua de 1 mai a devenit cunoscută la nivel global, trei zile mai târziu, datorită unor incidente violente din Piața Haymarket din Chicago, unde peste 65.000 de greviști au intrat în conflict cu poliția, provocând numeroase victime.

În 1888, la convenția Federației Americane a Muncii, s-a hotărât ca de 1 mai 1890 să fie organizate manifestații și greve pentru reducerea zilei de muncă la opt ore. În același an, social-democrații afiliați Internaționalei a II-a au stabilit la Paris ca 1 mai să fie Ziua Internațională a Muncitorilor.

În România, Ziua Muncii a fost celebrată pentru prima dată în 1890. În perioada comunistă, ca și în alte țări socialiste, această sărbătoare a fost caracterizată de manifestări propagandistice. După revoluția din decembrie 1989, 1 Mai a fost sărbătorită anual prin evenimente sociale în aer liber, fără festivități propagandistice.

Printre țările care sărbătoresc Ziua Muncii se numără: Germania, Belgia, Croația, Turcia, Grecia, Italia, Spania, Israel, Canada, India, Suedia, Filipine, Mexic, Peru, Hong Kong și altele.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate