Connect with us

Știri

Grădiștea | Vasile Matei, despre proiectele comunei și începutul de an școlar: “Suntem pregătiți, așteptăm elevii!”

Published

on

Noul an școlar 2021-2022 începe astăzi, 13 septembrie, cu griji noi și probleme vechi. Este al doilea an la rând când școala începe în vremuri de pandemie. Și deși mulți își puneau speranțe într-o ameliorare a situației epidemice, lucrurile stau mai rău decât anul trecut. Bilanțul cazurilor de COVID a depășit 2.000 de cazuri pentru a șasea zi la rând și e aproape dublu față de cel înregistrat acum un an. Duminică au fost 2.255 de cazuri de infectări, față de 1.311 câte erau în 12 septembrie anul trecut.

Ministerul Educației a cerut directorilor să ia măsuri astfel încât să nu se creeze aglomerări în curțile școlilor în prima zi de școală. Cu toate acestea, mai mulți politicieni au anunțat deja că vor participa la festivitățile de deschidere. Dacă anul trecut părinții nu s-au putut bucura alături de copiii lor de emoția primei zile de școală, de data aceasta părinții vor putea să participe la festivitățile de pe 13 septembrie. Trebuie să aibă mască de protecție și să respecte distanța de siguranță față de ceilalți.

Ediliul-șef al comunei Grădiștea, Vasile Matei pune mult accent pe educație și sănătatea populație. Orice edil ambițios și gospodar își începe programul de muncă încă de la primele ore ale dimineții. Zilnic, primarul social-democrat merge în localitate, pe șantierele deschise pentru a se asigura de buna desfășurare a acestora.

Citiți în rândurle ce urmează, un scurt interviu realizat cu primarul Vasile Matei care descrie starea lurărilor din localitatea Grădiștea și implicarea administrației locale în sfera învățământului. 

Advertisement

 – Ce activități ați mai derulat în localitate din punctul de vedere al administrației?

Vasile Matei, primarul comunei Grădiștea: S-a lucrat în permanență, am terminat canalizarea cu branșat cu tot. La acest proiect mai avem de finalizat stația de epurare. Se lucrează și la sediul primăriei, acum se cofrează prima placă. Dacă ne ajută Dumnezeu să turnăm și a doua placă până se strică timpul… în timpul iernii o să facem finisajele din interior. Sper ca la anul pe timpul ăsta să ne și mutăm acolo. Am făcut un trotuar, acum, sâmbătă (n.r. 11.09.2021), se toarnă și ultima parte de doi kilometri. Chiar în fața dispensarului erau trei pomi aiurea acolo, i-am tăiat și am făcut o mare parcare lângă școală și dispensar vis-a-vis de poliție. În curbă acolo era o zonă foarte aglomerată, acum s-a limpezit, avem unde să parcăm, unde să întoarcem. E un lucru mare acolo, și curbă, și trecere de pietoni, și școală. Era o zonă aglomerată.

CURĂȚENIA ÎN COMUNA GRĂDIȘTEA

Despre curățenia din comună, primarul susține că face toate eforturile pentru a nu avea probleme, așa cum se întâmplă în alte localități. Acesta a mai declarat că în zilele de luni și vineri vin remorcile pentru a aduna tot ce înseamnă gunoi. Chiar dacă situația gunoiului a devenit complicată la nivelul întregului județ, în localitatea Grădiștea se fac eforturi pentru limita apariția gropilor de gunoi ilegale.

“În privința curățeniei, lunea și vinerea remorcile noastre cu tractoare adună tot ce înseamnă gunoi. O problemă mare este gunoiul. Ca peste tot, nu prea se depozitează centralizat. Avem oameni puțini, sunt patru oameni care se ocupă plus tractorul cu remorca, le adunăm cum putem.
Așteptăm rectificarea de buget, cu salariile suntem la zi, nu avem datorii la niciun furnizor.”afirmă Vasile Matei, continuând: Rectificarea o așteptăm ca să vedem ce primim pentru a continua investițiile. Mai avem o bucată de trotuar în satul Rasa unde momentan este din pământ și, la fel, în satul Bogata, nu au nici piatră.

PREGĂTIRI PENTRU SEZONUL RECE

Întrebat despre modul în care administrația se va mobiliza în sezonul rece pentru deszăpezire, primarul PSD Vasile Matei declară că intenționează să aschiziționeze material antiderapant, necesar pentru drumurile din localitate, luată fiind în calcul și varianta în care s-ar putea încheia un contract de colaborare cu o societate care să pună la dispoziție utilaje de dezsăpezire. 

Advertisement

“O să cumpărăm material antiderapant, nisip cu sare, facem cât de cât un stoc. O să vorbim și cu agenți economici care au utilaje echipate cu cupă și lamă. O să facem și un contract cu ei, în caz de ceva, ne pot ajuta. Avem și noi utilajele noastre, nu am avut probleme până acum. Am făcut față, dar trebuie să ne pregătim din timp.” – a mai completat Vasile Matei, apoi a descris proiectele din localitate și starea acestora

PROIECTE ÎN DESFĂȘURARE / STRATEGII DE DEZOLTARE

– Ce alte proiecte depuse?
Vasile Matei, primarul comunei Grădiștea: “Avem proiect depus pentru refacerea străzilor. Acum suntem pe lista Companiei Naționale de Investiții (CNI) cu un dispensar. Va fi realizat în curtea școlii, am depus o licitare și lista sinteză. Așteptăm, în 15-25 septembrie o să apară și ceva ghiduri și informații despre ce proiecte se mai pot depune. Mai avem și un proiect pentru alimentare cu apă. În satul Rasa nu avem niciun bazin de presiune, vom face o stație de stocare și o stație de pompare. La căminul cultural avem o mică problemă, suntem în grafic cu lucrarea, dar puteam să-l terminăm acum o lună. Firma care a făcut lucrarea a mai redus din personal și ne-a mai întârziat puțin, dar sper ca până la sfârșitul toamnei să fie gata.”

Ce mai e de realizat la Căminul Cultural?
Vasile Matei, primarul comunei Grădiștea: “Numai interiorul, numai finisaje. S-a băgat centrală, s-a făcut instalație de aerisire, s-a făcut tot. Au mai rămas doar finisajele de completat.”
Cum va fi folosită această clădire?
Vasile Matei, primarul comunei Grădiștea: “În primul rând, avem bibliotecă. A funcționat în cadrul căminului cultural de 20-30 de ani. Mai avem o tradiție cu ansamblul folcloric – avem trei generații: cei mari, mijlocii și copiii de la școală pe care-i recrutăm acum.

– Despre proiectul de gaze naturale ce ne puteți spune?
Proiectul este depus, am depus acum trei zile ultimele solicitări, reglementări care s-au cerut și așteptăm. Ca să facem punctaj maxim trebuia să avem 3000 de aleziuni, neavând gospădrii, nu am avut cum să ajungem la acest număr, avem în jur de 1700. În cazul nu vom reuși cu aceste 1700 de aleziuni, am vorbit cu Independența și Ciocănești să facem un parteneriat în cadrul caruia se vor strânge peste 4000, deci o să atingem punctajul maxim și o să facem împreună și alimentarea cu gaze.
– Ne vorbeați în lunile anterioare despre un proiect de protecție a mediului, ce ne puteți spune acum?
Perspectiva noastră este să consolidăm aceste maluri pe satul Rasul și Bogata, unde an de an se surpă și avansează și intră în terenul agricol al fermierilor. Până acum nu am găsit astfel de proiecte. Mai avem aici în partea de Sud în baltă un canal, care alimentează lacul Iezeru din Gălățui care a și secat acum un an. Pentru că nu s-a mai circulat, s-a formatat canalul și s-a umplut.
– Colaborarea dumneavoastră cu administrația județeană care este?
Colaborarea este bună, până acum nu am întâmpinat probleme. De fiecare dată la solicitările noastre am fost sprijiniți. La fel cu Prefectura, cu Primăria, cu finanțele, nu am avut probleme cu nicio instituție.

NOUL AN ȘCOLAR PENTRU ELEVII DIN GRĂDIȘTEA

“Referitor la începerea noului an școlar, nu se pune probleme de lemne pentru iarnă, s-au igienizat toate spațiile, și interior, și exterior, s-a tăiat vegetația. Avem în jur de 450-460, inclusiv grădiniță. Avem totul asigurat pentru începerea anului școlar. Suntem aproape de fiecare elev, oferim și sprijinim cum putem. Se oferă tichete pentru masă caldă fiecărui elev.” – declară primarul Vasile Matei pentru calarasipress.ro 

Advertisement

– Ce părere aveți despre învățământul online?
Vasile Matei, primarul comunei Grădiștea: “Nu am fost de acord, dar acum depinde de condițiile care vor fi. Fizic copiii se comportă altfel, iar dacă îi trimitem din nou în online vor fi dezorientați, nu mai vor avea posibilitatea de a socializa, online sunt mai îngrădiți, dar nu depinde de noi.”

-Aveți un mesaj de transmis la sfârșit de interviu cu ocazia începutului de an școlar?
Vasile Matei, primarul comunei Grădiștea: “Suntem pregătiți, așteptăm elevii. Ne bucurăm că acum activitatea se va relua față în față, față de online. Din punctul nostru de vedere, suntem pregătiți.”

 

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

VIDEO. Sfânta Lumină de la Ierusalim a ajuns și în Episcopia Sloboziei și Călărașilor

Published

on

Sfânta Lumină de la Ierusalim a ajuns și în Episcopia Sloboziei și Călărașilor. Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a primit la Paraclisul Episcopal “Sfântul Mare Mucenic Mina” din curtea Centrului Eparhial pe preacuviosul părinte Arhimandrit Rafail, vicar eparhial, care a condus delegația cu Sfânta Lumină.

Continue Reading

Știri

Diversiune politică: Mașini de spălat, cozonaci și aragaze pentru alegătorii din Budești

Published

on

În mijlocul febrei electorale din orașul Budești, un incident controversat a stârnit dezbateri și speculații în rândul cetățenilor. Candidatul USR Budești, Valentin Răducu, a fost pus într-o situație la care nu se aștepta. Totul s-a întâmplat cu doar câteva zile înainte de perioada campaniei electorale. O adevărată diversiune a fost creată de opoziția politică din Budești pentru a stârni un conflict aprins între Valentin Răducu, soția sa, Viorica Răducu, și alegători.

Mai mulți cetățeni s-au prezentat în fața casei lui Valentin Răducu susținând că au venit să-și ridice electrocasnicele și cozonacii promiși în schimbul votului. Cea care i-a întâmpinat pe oameni a fost Viorica Răducu. Femeia spune că a primit mai multe vizite în decursul câtorva ore, mulți dintre cetățeni venind să ceară cozonaci sau electrocasnice.

Situația l-a marcat și pe Valentin Răducu, care a crezut, pentru moment, că este o glumă, însă situația s-a concretizat în scurt timp.

Potrivit lui Valentin Răducu, acest incident ar fi rezultatul acțiunilor lui Pavel Marian. Într-un comunicat oficial, Valentin Răducu se delimitează de aceste acțiuni și respinge toate speculațiile, precizând că partidul și nici el nu oferă bunuri materiale în schimbul voturilor.

Advertisement

În comunicatul de presă, candidatul a subliniat că nu au existat încurajări sau promovări din partea familiei Răducu în acest sens.

De asemenea, candidații au subliniat că se distanțează de orice formă de manipulare electorală și își concentrează eforturile pe găsirea soluțiilor pentru dezvoltarea și prosperitatea comunității locale.

În contrast, contracandidații lui Valentin Răducu sunt descriși ca fiind lipsiți de viziune, preocupați de acțiuni diabolice, care să dezbine comunitatea.

Contactat pentru un punct de vedere privind acuzațiile aduse, Pavel Marian a precizat următoarele: 

“Punctul meu de vedere este următorul: Acuzația domnului candidat este total neadevărată. Poate faptul ca pe o rețea de socializare a apărut știrea ca doamna Viorica a achiziționat 100 de cozonaci de la o patiserie locală, ia făcut pe oameni să creadă ca familia domnului candidat nu poate să mănânce singură atâta cozonac. De-asemenea se vorbește prin localitate ca domnul candidat a mai oferit nu demult pachete cu carne de porc și pește în schimbul unor buletine. Probabil de aceea oamenii au crezut ca este vorba de o acțiune similară. Ce mă miră pe mine este faptul ca domnul candidat care nu demult afirma într-un interviu ca “la ei sărăcia este tradițională “ Nu înțelege ca aceste situații sunt create tot de acțiunile dansului. Sărbători binecuvântate!”

Advertisement

Valentin Răducu a îndemnat cetățenii să se informeze corect și să-și exprime votul în cunoștință de cauză, alegând reprezentanți care să le servească cu integritate și să aducă schimbările necesare pentru binele comun.

În final, mesajul candidatului Valentin Răducu a fost unul de unitate și construcție comună a unui viitor mai bun pentru orașul Budești, invitându-i pe cetățeni să se alăture eforturilor pentru o comunitate mai prosperă și mai echitabilă.

Continue Reading

Știri

Lacrimi de bucurie! 21.000 lei vor ajunge la cele trei cazuri care au sensibilizat susținătorii Cupei Speranței

Published

on

Într-o perioadă în care discursurile politice sunt omniprezente și promisiunile electorale abundă spațiul public, apar și lucruri bune care dau o rază de speranță. În perioada 20-28 aprilie, Realitatea din Călărași, împreună cu Primăria Municipiului Călărași, a fost gazda celui mai mare și important turneu caritabil de fotbal pentru amatori din județul nostru, Cupa Speranței.

Leonida Jecu, organizatorul acestui eveniment caritabil, a fost impresionat de implicarea comunității, subliniind că, deși evenimentul a fost puțin mediatizat și ignorat de majoritatea politicienilor, el a reprezentat o dovadă clară a solidarității și empatiei călărășenilor. Peste 150 de participanți și sute de spectatori au confirmat succesul și impactul acestui turneu.

„Am plâns de bucurie și emoție la finalul turneului”, a mărturisit Jecu, subliniind că este mândru de faptul că, de șase ani, reușește să aducă la bun sfârșit acest eveniment, doar cu ajutorul prietenilor și fără compromisuri.

“Plâng de fiecare dată la finalul turneelor, de bucurie că Leo, un om simplu, fără susţinere politică, fără bani publici, doar cu ajutorul prietenilor adevăraţi, reuşeşte de şase ani să ducă la bun sfârşit singurul eveniment destinat călărăşenilor simpli ca şi el. Fără compromisuri și fără să lingă clanţe” – scrie Leonida Jecu.

Advertisement

Mulțumiri speciale au fost adresate celor 12 echipe înscrise la turneul caritabil, precum și părintelui protopop Dinu Vasile Viorel și politicienilor locali care au sprijinit inițiativa. De asemenea, un gând aparte de recunoștință a fost adresat deputatului Daniel Florea, singurul politician căruia i-a păsat de acest eveniment.

Echipele înscrise: Sporting Călărași – Komora Călărași – Digi Călărași – Drunk Team Călărași – Sport Team Călărași – United Călărași – Friends Team Călărași – AS Polis – Impact Roseţi – Old Team Călăraşi – Saint Gobain Călăraşi – Setaco Călăraşi;

Continue Reading

Cele mai vizualizate