Connect with us

Știri

Poeta Clara Mărgineanu a murit

Published

on

Poeta Clara Mărgineanu a încetat din viață la spitalul Colțea, după o grea suferință. A fost membră a Uniunii Scriitorilor, secția poezie, publicistă și anul trecut a lansat volumului de versuri bilingv FEMEIA ALBASTRA – BLUE WOMAN în care povestește despre întâmplările minunate ale lumii ei literare și muzicale. Prietenii și cunoscuții au fost șocați de vestea aflată și i-au postat mesaje de regret pe pagina de Facebook. Dispariția a fost cu atât mai dureroasă cu cât poeta a fost activă pe rețeaua de socializare până de curând.

https://youtu.be/QIQoG3G4l-4

Într-o postare pe Facebook, Horia Gârbea, președintele Filialei București-Poezie a Uniunii Scriitorilor din România, a postat un mesaj:

„Filiala București-Poezie a Uniunii Scriitorilor din România anunță cu profundă tristețe încetarea din viață a distinsei poete și realizatoare TV Clara Mărgineanu. A publicat 10 volume de poezie și a obținut numeroase premii pentru jurnalism cultural. Prin dispariția Clarei Mărgineanu, literatura noastră suferă o dureroasă pierdere. Dumnezeu s-o odihnească.”

Advertisement

Cine a fost Clara Mărgineanu

Clara Mărgineanu (n. 1972, Bucureşti) a fost  licenţiată în arte la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti (Facultatea de Film, secția Comunicare audiovizuală). A debutat cu poezie în revista Luceafărul, în 1991. A publicat 10 volume de versuri, între care Sărmanele Duminici, Pariu pe prietenie, Prizonierul libertății, Uși zidite în alt destin, Dans cu pumnalul în inimă, Măștile Cleopardei, Sărutul femeii poem și ediția bilingvă română-engleză Blue Woman, tradusă de Adrian G. Sahlean, apărută la Boston. A publicat, de asemenea, volume de interviuri și publicistică. A fost realizator de emisiuni culturale la TVR între anii 1995 și 2013, unde a realizat interviuri, reportaje, documentare. În prezent este jurnalist al casei de Producție TVR. Din anul 2001 este membru al Uniunii Scriitorilor din România, secţia poezie. Din anul 2009 este membru al Uniunii Cineaştilor din România, secţia regie film şi TV. În 2018 a devenit membru al Uniunii Artiștilor și Realizatorilor de Film.

Poemul Femeia cruce

Legea nescrisă mă interzice,/Totdeauna rană. Niciodată sfîrşit./Prizăm fericiri, rafinăm plăsmuiri,/Femeia cruce spune că nu ai murit

Absenţa ei, cuţit. Cicatrice/Un acord de prohod la concert ne cheamă,/Vom fi acolo demni şi verticali,/Spoiţi artistic cu neputinţă,/Te îmbeţi hotărît cînd ţi-e teamă de teamă

Ating obiectele pe care le-ai atins,/Întreb, păcatul se poate trăi în două vieţi?/Sau în două divinităţi?/Ai în mîini cheia către pierzanie,  arde metalul ei/De femeie dogorîtă în vis,

Inima, hrană pentru vulturi înfometaţi,/Aţi iubit mult, deci veţi fi iertaţi…/M-ai urcat într-un tren cu destinaţia vară/Un viscol sfinţit înapoi mă aduce/Legea nescrisă mă interzice. Totdeauna rană. Niciodată sfîrşit.

Advertisement

Dacă vrem să fim lumină sîntem cruce.

dcnews.ro

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *