Connect with us

Știri

Unirea: Acțiune caritabilă cu peripeții și declarații la poliție din cauza unor materiale didactice

Published

on

Tensiunile din localitatea Unirea nu au luat sfârșit nici în Săptămâna Mare. Din dorința de a sprijinii actul educațional, Ciprian Olteanu, fiul fostului primar Anghel Olteanu,  alături de educatoarea Cojocaru Silica au organizat o acțiune umanitară de sprijinire a preșcolarilor și elevilor din localitate prin care s-a urmarit în mod direct menținerea acestor copii în legătură permanentă cu mediul școlar. Toată această acțiune caritabilă a fost pregătită timp de 2 săptămâni, perioadă în care au fost comandate produsele pregătite să ajungă la școlarii și preșcolarii din Unirea. Au fost pregătite peste 100 de pachete.

  • Pachet preșcolar foi printate cu diverse desene ce pot fi colorate, creioane ceramic, reviste educaționale acreditate de Ministerul Educației, plastelină și alte articole specifice claselor preșcolare.
  • Pachet elev clasele 0-4: bloc desen, set pensule, carioca, acuarele, hârtie glase, plastelină și un manual de lucru acreditat de statul roman.

VERIFICAȚI DE POLIȚIE LA COMANDĂ TELEFONICĂ

Toate aceste articole școlare au fost împărțite de educatoarea care s-a implicat în acțiunea organizată de fiul fostului primar. Acțiunea caritabilă se pare că nu a fost privită cu ochi buni de autoritățile din Unirea. După ce au împărțit peste 60% din pachete, șeful postului de poliție Unirea, Cocor Marian  ar fi fost contactat telefonic de o persoană din primărie pentru a verifica imediat bunurile transportate de educatoare, de unde provin și motivul deplasarării acesteia. Au fost prezentate declarațiile pe proprie răspundere privind acțiunea de voluntariat desfășurată, iar polițistul a fotografiat produsele școlare din pachetele transportate. Educatoarea a fost condusă la postul de poliție une ia fost luată o declarație de către polițiști. Șeful de post nu a dorit să ofere informații prin telefon privind situația la care acesta a intervenit, însă ne-a invitat să discutăm între 4 ochi.

ȘEFUL DE POST – PRINS BEAT LA VOLAN ÎN TIMPUL LIBER

COCOR MARIAN este șeful postului de poliție Unirea care a fost depistat la data 18.02.2020 în jurul orei 00.30 pe raza localității Pietroiu (Borcea), DN3B conducând autoturismul Logan fiind depistat cu o alcoolemie de 1.90 mg/l alcool pur în aerul expirat. Se afla în timpul liber când a fost depistat de colegii săi în timp ce conducea beat. Este cercetat pentru infracțiunea comisă.

Cocor Marian este șeful postului de poliție Unirea

Cocor Marian –  șeful postului de poliție Unirea 

Contactat pentru un punct de vedere, Ciprian Olteanu a declarat că situața a degenerat puțin din cauza unor presupuneri absurde pe care primarul Belu le are privind intențiile sale. Iată ce spune:

“Eu am doi copii, iar de când nu se mai duc la grădiniță și la școală, un copil este greu de ținut în casă într-o astfel de situație. Nu ai cum să lași copilul toată ziua la desene, trebuie să mai coloreze, să facă un bastonaș.  La grădiniță am făcut 65 de pachete, iar la clasele 0 -4 am făcut alte pachete cu articole specifice folosite la nivelul lor. Blocuri de desen, pensule, carioci, acuarele, plastelină, un manual de lucru și ceva dulce. Pachete sunt pregătite de mine, a durat ceva să adun toate materialele. Am urmat procedurile recomandate de igienă a mâinilor înainte de a împacheta. Am apelat la o o persoană de la școală care cunoaște situația copiilor din Unirea, pentru că am vrut să iasă bine. Am lăsat alte persoane să facă această acțiune să nu se înțelaegă că este vreo acțiune cu tentă politică. Au fost date peste jumătate dintre pachete, iar șoferul care o ajuta pe educatoare a oprit în fața primăriei Unirea pentru a lua ceva acte pentru o firmă, timp în care primarul Belu dădea târcoale cu Dan Nica pentru a vedea dacă suntem pe acolo. Din postul de poliției a ieșit șeful postului, iar atunci a început tam-tam-ul. Educatoarea și șoferul au fost luați la control, erau protejați cu măști și mănuși chirugicale, iar asupra lor aveau declarații privind desfășurarea de acțiuni de voluntariat. Erau toate actele în regulă. Pachetele pregătite pentru copii au fost verificate și fotografiate de polițist, zici că era SRI.

Mi-am dorit prin această acțiune să dau o mână de ajutor familiilor care au copii și vor să le dea o ocupație aceastora pentru a trece mai ușor de această situație cu pandemia și restricțiile impuse de stat. Probabil primarul și oamenii lui au impresia că scopul acțiunii mele este acela de a câștiga voturi în campania electorală  unde voi candida și eu pentru a aduce bunăstarea lcoalității, așa cum a fost până de curând. Mi-aș fi dorit să văd o mai bună implicare din partea autorităților pentru sprijinirea și ajutarea persoanelor care au nevoie de sprijin în această perioadă. ” – declară Ciprian Olteanu

Advertisement

PRIMARUL BELU ÎNGRIJORAT DE PASCA DE LA BISERICĂ

Contactat pentru lămuriri, primarul Belu Florian a oferit un răspuns confuz privind situația ce s-a petrecut în fața instituției pe care o conduce. Se arată mai ingrijorat de felul în care cetățenii comunei Unirea vor primi pasca în noaptea Înviere decât tarea copiilor care au nevoie să desfășoare activități specifice pentru a întreține relația copil-școală.  

Inițial, Belu spune că nu are cunoștințe despre întâmplare, apoi își amintește ce s-a întâmplat.

“Acțiune nu era necesară în această perioadă din cauza pandemiei. Spune că educație este importantă, dar nu în această perioadă. A făcut un apel pe 112 de la o persoană din localitate. Sunați la poliție să vedeți ce s-a întâmplat. Este un lucru bun pe care îl fac, însă nu acum.Nu putem să dăm plastelină în situație de urgență.  Noi nu putem să  dăm pască omenilor de Înviere și eu dau plastelină. Din punctul meu de vedere al Situației de urgență din perioada asta, nu sunt de acord cu acțiunea asta.  Dacă a vrut să dea acum este ok, nu este nicio problemă. Dacă erau ajutoare cu alimente, mâncare și mergeau la bătrâni eram de acord.”  – spune Belu Florian

OAMENII DIN UNIREA APRECIAZĂ GESTUL FĂCUT DE CIPRIAN OLTEANU

În ciuda faptul că nu și-a dorit să iasă în față cu ajutorul oferit zecilor de familii din Unirea, Ciprian Olteanu a postat de Facebook o fotografie cu o parte materialele didactice distribuite copiilor din comună. Reacțiile și comentariile contrazic categoric părerea primarului Belu care spune că nu este momentul pentru o astfel de acțiune. Iată câteva opinii selectate din comentarii:

Ruxandra Stoian Frumos gestul făcut copiilor din Comuna Unirea și Oltina. Felicitări 👏
Mihaela Bideaua Mulțumim frumos dl ciprian, dumneavoastra sunteti părinte și știți ce trebuie la copii acum pe perioada aceasta. Mulțumim din suflet și sărbători liniștite vă dorim și noi
Patricia Pop Felicitari, Ciprian Andrei Olteanu🏆🥇🌈👏👏👏
Alex Maria Felicitari!
Ştefănescu Alina Alinutza Din suflet pentru suflet!! Multa sănătate pentru toate gesturile deosebite pe care le faceți!! Să stăruiți în facerea de bine!! Sunteți un exemplu! Respect și apreciere!
Laura Ianos Felicitări!!! A venit iepurașul la copii chiar s-au bucurat pentru că nu se așteptau la așa ceva pentru că niciodată nu li s-au dăruit așa ceva un gest frumos din partea dumneavoastră!!!👏👏👏
Georgica Olteanu Dacă tu ai facut asta, insemna ca ai primit o educatie sănătoasă, iar profesorii tai au cladit durabil! Sa dai Romania copiilor tai mai sanatoasa, mai bogata, mai frumoasa, mai umana! Copiii sunt viitorul Romaniei… iar sclipirea bucuriei din ochii copiilor putin stiu sa o provoace!
Ştefănescu Alina Alinutza Georgica Olteanu Se vede în tot și în toate, credința, educația, dragostea de oameni și implicarea!! România e mai frumoasă cu așa oameni!!
Mihaela Bideaua Georgica Olteanu mulți văd puțini cunosc,poți da educație aleasă cu renumiți profesori…dacă sufletul îți este rău nimic nu este bun sau bine dar dacă sufletul este bun și blând orice rău îngenunchează drept dovadă că dumnezeu a ținut cu binele și copilașii au fost foarte bucuroși pentru daruri. Vă mulțumim și vă dorim sărbători liniștite.❤️
Mihaela Bideaua Silica Cojocaru bineinteles încă nu sa priceput că sfârșitul este inevitabil vă salut cu drag și vă doresc sărbători liniștite .
Silica Cojocaru Mihaela Bideaua Mulțumim frumos! Paște fericit alături de cei dragi!

 

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Marius Dulce nu se simte vinovat despre întârzierile de la Strada București din municipiul Călărași: „De multe ori ceea ce îți dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”

Published

on

Marius Dulce nu se simte vinovat despre întârzierile pe care le-a avut proiectul de modernizare al străzii București din municipiul Călărași, însă „e un regret că nu au reușit să termine până la 30 decembrie 2023”, spune primarul într-o conferință de presă a Partidului Social Democrat. Acesta dă vina atât pe pandemie, pe creșterea prețurilor a materialelor de construcții din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina, dar mai spune și că „de multe ori ceea ce îți dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”. Reabilitarea și modernizarea străzii și prelungirii București nu este nici acum gata. 

„Nu mă simt vinovat, pentru că dumneavoastră ați uitat că de când am început toate discuțiile acestea cu strada București, gândiți-vă că un an de zile a fost pandemie, șapte luni ne-am blocat că a venit războiul și a fost creștere de prețuri. Eu mi-aș fi dorit de foarte mult și e un regret că nu au reușit să termine până la 30 decembrie 2023, dar ideea este că trebuia să închidem proiectul. Trebuia să îl facem, iar de multe ori ceea ce își dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”, a declarat Marius Dulce. 

Proiectul în valoare de peste 9 milioane de euro finanțat prin Programul Operațional Regional trebuia să fie gata acum cinci luni. Primarul a vorbit și dacă acei „alții” pe care i-a menționat în conferința de presă vor fi trași la răspundere pentru întârzieri. 

„Păi nu, că este legal, nu era vorba întârziere. De comun acord, era și vina noastră și vina lor, trebuia să găsim o modalitate amiabilă să ducem mai departe această lucrare”, a precizat acesta. 

Advertisement

Pentru că nu a fost terminat la timp, în decembrie 2023, proiectul a fost fazat pentru a nu se pierde finanțarea, potrivit Canal Sud

Continue Reading

Știri

Peste 300 de elevi din toată țara au participat la Concursul de Știință și Tehnică din cadrul unui eveniment al Bibliotecii Județene Călărași

Published

on

Biblioteca Județeană Călărași „Alexandru Odobescu”, în parteneriat cu Fundația G.I.I.F. și cu susținerea Consiliului Județean Călărași, au derulat pe 17 mai 2024 Concursul de Știință și Tehnică, din cadrul evenimentului „Manifestările Științei și Tehnicii Școlare Florin Vasilescu”. Peste 300 de elevi din toată țara au participat cu proiecte anul acesta la cele două secțiuni: Știință și Tehnică, și Fizica în Imagini. 

La solicitarea Consiliului Județean Călărași, concursul „Florin Vasilescu” este cuprins în Calendarul concursurilor naționale școlare fără finanțare din partea Ministerului Educației. 

În acest an concursul se desfășoară pe două secțiuni importante: 

  • Secțiunea Știință și Tehnică, pentru elevii de liceu, cu participare directă, unde au fost acceptate 16 lucrări: București – 2, Tulcea – 1, Cluj – 2, Vâlcea – 2, Sibiu – 1, Constanța – 1, Dâmbovița – 1, Oltenița – 1, Călărași – 4, Veliko Tarnovo – BG – 1.
  • Fizica în Imagini, pentru toate categoriile de vârstă școlară, cu participare indirectă, unde au fost acceptate 154 de lucrări / filme, astfel: secțiunea Novice –   43, secțiunea Ucenic –   73, secțiunea Maestru – 38.

În acest an s-au înscris 21 de județe, 53 de unități școlare și un număr de 332 de elevi participanți cu proiecte.

Din juriul din acest an fac parte: Claudia Maria Simonescu, prof.univ.dr. Facultatea de Chimie Universitatea Politehnică București și Radu Alin Vasilache, prof. asociat dr. Facultatea de fizică a Universității București. 

Advertisement

Invitați speciali ai evenimentului au fost din cadrul Biroului de comunicare al Academiei Române Carmen Dobre, șef birou, și Cătălin Mosoia, prof. dr. expert în comunicarea științei. 

În deschiderea manifestărilor, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a acordat diplome de onoare prof. univ. dr. Claudia Maria Simonescu și prof. asociat dr. Radu Alin Vasilache, dar și o diplomă de merit elevului Stîrcu Ion Alexandru, pentru cel mai tânăr participant de la Concursul de filme științifice: Fizică în imagini, în vârstă de 7 ani. 

Concursul este organizat de către Biblioteca Județeană Alexandru Odobescu Călărași, Fundația Grupul de Inițiativă pentru Învățământul Fizicii Călărași și Asociația pentru Performanță în Fizică Sibiu, și este finanțat de către Consiliul Județean Călărași.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Ecoaqua Călărași: Costuri și tehnici de captare a apei brute din Dunăre. Ce se întâmplă cu apa înainte de a ajunge la stația de tratare

Published

on

By

Ecoaqua S.A. Călărași este responsabilă pentru captarea, tratarea, transportul, înmagazinarea și distribuția apei potabile, precum și pentru colectarea, transportul și epurarea apelor uzate. În rândurile de mai jos vă vom prezenta modul în care furnizorul captează și pretratează apa brută, primii pași dintr-un proces minuțios.

Apa se captează din Dunăre, la aproximativ 200 de metri de stația de pompare. Acest proces se desfășoară prin două metode principale: utilizarea criburilor și a stației plutitoare.

Criburile sunt construcții din lemn sau metal, amplasate în albia râului pentru a proteja sorbul pompei. La stația de pompare a Ecoaqua SA există două criburi situate la aproximativ 25 de metri de mal, în albia fluviului. Apa este colectată din aceste criburi cu ajutorul stației de pompare, care dispune de trei pompe de aspirație, fiecare având un debit de 1500 m³/h.

Stația plutitoare este utilizată atunci când cota Dunării scade sub 100. Această stație este echipată cu două pompe separate, fiecare cu un debit de 1500 m³/h. Pompele sunt controlate prin convertizoare de frecvență, iar sistemul SCADA (Sistem de Control și Achiziții de Date) asigură un nivel constant al bazinului de apă decantată. Din acest bazin, apa este pompată către stația de tratare pentru a fi supusă tratamentului final.

Advertisement

Apa captată prin criburi sau stația plutitoare este transportată prin conducte separate. De la criburi, apa ajunge la stația de pompare prin două cămine de criburi cu vane motorizate. De la stația plutitoare, apa este transportată într-un cămin de subtraversare. În ambele cazuri, apa ajunge în camera de distribuție, unde sunt monitorizate calitatea apei (debit, turbiditate, pH, temperatură, conductivitate) prin sistemul SCADA.

Cum se realizează pretratarea apei din Dunăre

Înainte de intrarea în camera de distribuție, apa este tratată cu clor și PAX prin patru puncte de injecție. În funcție de metoda de captare, fie prin criburi, fie prin stația plutitoare, se adaugă clor și cărbune activ în conducte, iar apa este direcționată printr-o singură conductă în camera de distribuție.

Din camera de distribuție, apa este injectată cu cetta clear și transportată gravitațional către două decantoare. Apa decantată este colectată într-un bazin cu capacitatea de 5000 m³. De aici, patru pompe (trei de 900 m³ și una de 2000 m³) transportă apa prin două conducte pe un traseu de 6 km către stația de tratare, unde va fi supusă tratamentului final.

Ecoaqua S.A. achită către Administrația Națională Apele Române o taxă de 92,70 lei fără TVA pentru fiecare mie de metri cubi de apă brută captată din Dunăre. Pentru localități, costul este de 106,64 lei fără TVA pentru aceeași cantitate. În medie, compania captează 800 m³ de apă brută pe oră pentru Călărași, ceea ce se traduce într-un cost zilnic de 1656 lei fără TVA.

Ecoaqua S.A. Călărași gestionează cu eficiență și responsabilitate procesul de captare și pretratare a apei brute. Prin metode avansate și un sistem de control riguros, compania asigură furnizarea unei ape de calitate superioară, protejând în același timp resursele naturale și respectând normele de mediu.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate