Connect with us
Vremea în Călărași: 🌡️ 35°C | Anul X Nr. 521

Știri

Unirea: Acțiune caritabilă cu peripeții și declarații la poliție din cauza unor materiale didactice

Published

on

Tensiunile din localitatea Unirea nu au luat sfârșit nici în Săptămâna Mare. Din dorința de a sprijinii actul educațional, Ciprian Olteanu, fiul fostului primar Anghel Olteanu,  alături de educatoarea Cojocaru Silica au organizat o acțiune umanitară de sprijinire a preșcolarilor și elevilor din localitate prin care s-a urmarit în mod direct menținerea acestor copii în legătură permanentă cu mediul școlar. Toată această acțiune caritabilă a fost pregătită timp de 2 săptămâni, perioadă în care au fost comandate produsele pregătite să ajungă la școlarii și preșcolarii din Unirea. Au fost pregătite peste 100 de pachete.

  • Pachet preșcolar foi printate cu diverse desene ce pot fi colorate, creioane ceramic, reviste educaționale acreditate de Ministerul Educației, plastelină și alte articole specifice claselor preșcolare.
  • Pachet elev clasele 0-4: bloc desen, set pensule, carioca, acuarele, hârtie glase, plastelină și un manual de lucru acreditat de statul roman.

VERIFICAȚI DE POLIȚIE LA COMANDĂ TELEFONICĂ

Toate aceste articole școlare au fost împărțite de educatoarea care s-a implicat în acțiunea organizată de fiul fostului primar. Acțiunea caritabilă se pare că nu a fost privită cu ochi buni de autoritățile din Unirea. După ce au împărțit peste 60% din pachete, șeful postului de poliție Unirea, Cocor Marian  ar fi fost contactat telefonic de o persoană din primărie pentru a verifica imediat bunurile transportate de educatoare, de unde provin și motivul deplasarării acesteia. Au fost prezentate declarațiile pe proprie răspundere privind acțiunea de voluntariat desfășurată, iar polițistul a fotografiat produsele școlare din pachetele transportate. Educatoarea a fost condusă la postul de poliție une ia fost luată o declarație de către polițiști. Șeful de post nu a dorit să ofere informații prin telefon privind situația la care acesta a intervenit, însă ne-a invitat să discutăm între 4 ochi.

ȘEFUL DE POST – PRINS BEAT LA VOLAN ÎN TIMPUL LIBER

COCOR MARIAN este șeful postului de poliție Unirea care a fost depistat la data 18.02.2020 în jurul orei 00.30 pe raza localității Pietroiu (Borcea), DN3B conducând autoturismul Logan fiind depistat cu o alcoolemie de 1.90 mg/l alcool pur în aerul expirat. Se afla în timpul liber când a fost depistat de colegii săi în timp ce conducea beat. Este cercetat pentru infracțiunea comisă.

Cocor Marian este șeful postului de poliție Unirea

Cocor Marian –  șeful postului de poliție Unirea 

Contactat pentru un punct de vedere, Ciprian Olteanu a declarat că situața a degenerat puțin din cauza unor presupuneri absurde pe care primarul Belu le are privind intențiile sale. Iată ce spune:

“Eu am doi copii, iar de când nu se mai duc la grădiniță și la școală, un copil este greu de ținut în casă într-o astfel de situație. Nu ai cum să lași copilul toată ziua la desene, trebuie să mai coloreze, să facă un bastonaș.  La grădiniță am făcut 65 de pachete, iar la clasele 0 -4 am făcut alte pachete cu articole specifice folosite la nivelul lor. Blocuri de desen, pensule, carioci, acuarele, plastelină, un manual de lucru și ceva dulce. Pachete sunt pregătite de mine, a durat ceva să adun toate materialele. Am urmat procedurile recomandate de igienă a mâinilor înainte de a împacheta. Am apelat la o o persoană de la școală care cunoaște situația copiilor din Unirea, pentru că am vrut să iasă bine. Am lăsat alte persoane să facă această acțiune să nu se înțelaegă că este vreo acțiune cu tentă politică. Au fost date peste jumătate dintre pachete, iar șoferul care o ajuta pe educatoare a oprit în fața primăriei Unirea pentru a lua ceva acte pentru o firmă, timp în care primarul Belu dădea târcoale cu Dan Nica pentru a vedea dacă suntem pe acolo. Din postul de poliției a ieșit șeful postului, iar atunci a început tam-tam-ul. Educatoarea și șoferul au fost luați la control, erau protejați cu măști și mănuși chirugicale, iar asupra lor aveau declarații privind desfășurarea de acțiuni de voluntariat. Erau toate actele în regulă. Pachetele pregătite pentru copii au fost verificate și fotografiate de polițist, zici că era SRI.

Mi-am dorit prin această acțiune să dau o mână de ajutor familiilor care au copii și vor să le dea o ocupație aceastora pentru a trece mai ușor de această situație cu pandemia și restricțiile impuse de stat. Probabil primarul și oamenii lui au impresia că scopul acțiunii mele este acela de a câștiga voturi în campania electorală  unde voi candida și eu pentru a aduce bunăstarea lcoalității, așa cum a fost până de curând. Mi-aș fi dorit să văd o mai bună implicare din partea autorităților pentru sprijinirea și ajutarea persoanelor care au nevoie de sprijin în această perioadă. ” – declară Ciprian Olteanu

Advertisement

PRIMARUL BELU ÎNGRIJORAT DE PASCA DE LA BISERICĂ

Contactat pentru lămuriri, primarul Belu Florian a oferit un răspuns confuz privind situația ce s-a petrecut în fața instituției pe care o conduce. Se arată mai ingrijorat de felul în care cetățenii comunei Unirea vor primi pasca în noaptea Înviere decât tarea copiilor care au nevoie să desfășoare activități specifice pentru a întreține relația copil-școală.  

Inițial, Belu spune că nu are cunoștințe despre întâmplare, apoi își amintește ce s-a întâmplat.

“Acțiune nu era necesară în această perioadă din cauza pandemiei. Spune că educație este importantă, dar nu în această perioadă. A făcut un apel pe 112 de la o persoană din localitate. Sunați la poliție să vedeți ce s-a întâmplat. Este un lucru bun pe care îl fac, însă nu acum.Nu putem să dăm plastelină în situație de urgență.  Noi nu putem să  dăm pască omenilor de Înviere și eu dau plastelină. Din punctul meu de vedere al Situației de urgență din perioada asta, nu sunt de acord cu acțiunea asta.  Dacă a vrut să dea acum este ok, nu este nicio problemă. Dacă erau ajutoare cu alimente, mâncare și mergeau la bătrâni eram de acord.”  – spune Belu Florian

OAMENII DIN UNIREA APRECIAZĂ GESTUL FĂCUT DE CIPRIAN OLTEANU

În ciuda faptul că nu și-a dorit să iasă în față cu ajutorul oferit zecilor de familii din Unirea, Ciprian Olteanu a postat de Facebook o fotografie cu o parte materialele didactice distribuite copiilor din comună. Reacțiile și comentariile contrazic categoric părerea primarului Belu care spune că nu este momentul pentru o astfel de acțiune. Iată câteva opinii selectate din comentarii:

Ruxandra Stoian Frumos gestul făcut copiilor din Comuna Unirea și Oltina. Felicitări 👏
Mihaela Bideaua Mulțumim frumos dl ciprian, dumneavoastra sunteti părinte și știți ce trebuie la copii acum pe perioada aceasta. Mulțumim din suflet și sărbători liniștite vă dorim și noi
Patricia Pop Felicitari, Ciprian Andrei Olteanu🏆🥇🌈👏👏👏
Alex Maria Felicitari!
Ştefănescu Alina Alinutza Din suflet pentru suflet!! Multa sănătate pentru toate gesturile deosebite pe care le faceți!! Să stăruiți în facerea de bine!! Sunteți un exemplu! Respect și apreciere!
Laura Ianos Felicitări!!! A venit iepurașul la copii chiar s-au bucurat pentru că nu se așteptau la așa ceva pentru că niciodată nu li s-au dăruit așa ceva un gest frumos din partea dumneavoastră!!!👏👏👏
Georgica Olteanu Dacă tu ai facut asta, insemna ca ai primit o educatie sănătoasă, iar profesorii tai au cladit durabil! Sa dai Romania copiilor tai mai sanatoasa, mai bogata, mai frumoasa, mai umana! Copiii sunt viitorul Romaniei… iar sclipirea bucuriei din ochii copiilor putin stiu sa o provoace!
Ştefănescu Alina Alinutza Georgica Olteanu Se vede în tot și în toate, credința, educația, dragostea de oameni și implicarea!! România e mai frumoasă cu așa oameni!!
Mihaela Bideaua Georgica Olteanu mulți văd puțini cunosc,poți da educație aleasă cu renumiți profesori…dacă sufletul îți este rău nimic nu este bun sau bine dar dacă sufletul este bun și blând orice rău îngenunchează drept dovadă că dumnezeu a ținut cu binele și copilașii au fost foarte bucuroși pentru daruri. Vă mulțumim și vă dorim sărbători liniștite.❤️
Mihaela Bideaua Silica Cojocaru bineinteles încă nu sa priceput că sfârșitul este inevitabil vă salut cu drag și vă doresc sărbători liniștite .
Silica Cojocaru Mihaela Bideaua Mulțumim frumos! Paște fericit alături de cei dragi!

 

Advertisement
Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Advertisement

Știri

Semnificația istorică a zilei de 26 iulie

Published

on

IATĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACEASTĂ ZI:

1324 – Basarab I, voievodul Țării Românești (1310-1352), este numit într-un act emis de Cancelaria maghiară, „Bazarab, woyvodam nostrum Transalpinum” („voievodul nostru transalpin”).

1401 – Iosif Mușat a fost recunoscut de Patriarhia Constantinopolului mitropolit al Moldovei, iar scaunul mitropolitan a fost mutat din 1401 de la Rădăuți, la Suceava.

1469 – Războiul celor Două Roze – În Bătălia de la Edgecote Moor forțele conduse de Richard Neville, conte de Warwick se opun celor conduse de Eduard al IV-lea al Angliei.

Advertisement

1476 – A avut loc Bătălia de la Valea Albă (Războieni), un eveniment important din istoria medievală a Moldovei.

1533 – Francisco Pizarro îl execută pe Atahuallpa, al treisprezecelea și ultimul împărat al incașilor.

1721 – S-a născut baronul Samuel Brukenthal, guvernatorul austriac al Transilvaniei, colecționar de artă (d. 1803). Palatul lui din Sibiu, azi Muzeul “Brukenthal”, adăpostește colecția sa de artă.

1741 – A fost descoperita Peninsula Alaska, când exploratorul Vitus Behring a condus o expediție a marinei ruse la bordul navei Sf. Petru. Echipajul s-a întors în Rusia cu blănuri de vidră, blănuri care au fost considerate a fi cele mai bune din lume.

1830 – A izbucnit Revoluția Franceză de la 1830 (26 – 29 iulie 1830), care s-a soldat cu înlocuirea casei de Bourbon restaurate cu Monarhia din Iulie.

Advertisement

1847 – Liberia își declara independenta. Istoria Liberiei ca entitate politică de sine stătătoare, începe cu sosirea negrilor americani care vor fi cunoscuți ca americano-liberieni. Sub egida „Societății Colonizatoare Americane”, ei au pus bazele unei colonii în vestul Africii în 1822.

1891 – Franța anexează Tahiti, o insula situata in Oceanul Pacific care face parte din Polinezia Franceza cu o suprafață de 1042 km2 si o populație de 184000 locuitori in prezent.

1908 – Procurorul general al Statelor Unite a înființat organizația care a stat la baza FBI- ului din ziua de astăzi. Biroul Federal de Investigații, în engleză Federal Bureau of Investigation (FBI) ,este o agenție federală de investigații a crimelor și mâna dreaptă a Departamentului de Justiție american.

1914 – Serbia și Bulgaria rup relațiile diplomatice.

1917  – A început Bătălia de la Oituz (26 iulie/8 august – 9/22 august 1917) – Parte a Campaniei românești din Primul Război Mondial.

Advertisement

1924 – În România a fost adoptata Legea pentru învățământul primar al statului român; aceasta prevedea între altele, obligativitatea si gratuitatea învățământului.

1940 – La Salzburg/Austria a avut loc o întrevedere între Ion Gigurtu (prim-ministru) și Mihail Manoilescu (ministru de externe), pe de o parte, și Adolf Hitler și Joachim von Ribbentrop, de cealaltă parte; Guvernului român i s-a recomandat să răspundă revendicărilor Ungariei horthyste prin propuneri și negocieri directe.

1941 – A fost cucerită Cetatea Albă. S-a încheiat campania militară purtată de Armata Română, alături de cea germană, pentru eliberarea nordului Bucovinei și Basarabiei.

1944 – Prima rachetă germană V2 lovește Anglia.

1945 – Al doilea război mondial – Ultimatumul anglo-chino-american care solicită capitularea Japoniei.

Advertisement

1952 – Ahmad Fuad, în vârstă de 5 luni devine rege al Egiptului în urma abdicării tatălui său, Farouk.

1952 – A murit Eva Peron, actriță argentiniană, a doua soție a generalului Juan Domingo Peron, președintele Argentinei intre 1946 -1955 si 1973 -1974; (n.07.05. 1919).

1953 – Prin lansarea unui atac nereușit împotriva unei baze militare din Santiago de Cuba, Fidel Castro a declanșat Revoluția Cubaneză (26 iulie 1953 – 1 ianuarie 1959).

1953 – În URSS, ziarul partidului comunist sovietic „Pravda” a anunțat arestarea lui Lavrentii Beria, fost șef al poliției politice sovietice KGB.

1956 – Egiptul a naționalizat Canalul Suez.

Advertisement

1957 – Carlos Castillo Armas, dictator al Guatemalei, a fost asasinat.

1974 – Prim-ministrul grec Konstantinos Karamanlis formează primul guvern civil din țară, după șapte ani de conducere militară.

1976 – Primul card VISA a fost utilizat pentru prima oara , la Thompson Travel, în Burlington, Vermont, SUA, fiind emis de Howard Bank. Suma tranzacționată a fost de 178 USD, fiind folosită pentru cumpărarea unor bilete de avion.

2010 – Un elicopter israelian de transport tip Sikorsky CH-53, care lua parte la exercițiul aerian româno-israelian ‘‘Blue Sky 2010”, s-a prăbușit la Fundata-Brașov, fără a exista supraviețuitori.

Advertisement
Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Continue Reading

Știri

Ciprian Pandea, replică tăioasă pentru conducerea CJ Călărași: „Vreți să discutăm pe documente? Atunci haideți, dar fără blur!”

Published

on

Scandalul legat de gestionarea fondurilor europene de către compania Ecoaqua Călărași continuă să alimenteze războiul politic dintre liderii PNL și cei ai administrației județene PSD. După ce președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a lansat noi acuzații publice în legătură cu problemele de la operatorul regional de apă și canal, deputatul Ciprian Pandea vine cu o reacție dură, în care demontează acuzațiile și cere explicații clare pe fapte și documente.

„Pentru început, aș vrea să vă întreb dacă nu cumva ar fi fost corect să spuneți și faptul că ministrul PNL al MIPE și secretarul de stat au încercat să găsească soluții împreună cu dumneavoastră, ieri? Ar fi fost frumos să spuneți că PNL nu pune piedici cu nimic”, transmite liderul liberal.

Într-un ton ironic, Pandea face apel la „rânduri scurte, pentru a nu ocupa prea mult din timpul” președintelui CJ, apoi trece la două acuzații punctuale:

„1. Vorbiți despre angajări fictive ca și cum ar fi fost făcute de mine, nu de cel pe care l-ați girat. Încercați să induceți ideea că din acest motiv se pierde finanțarea POIM. Ați anunțat organele abilitate? Și, apropo, câți angajați avea EcoAqua în 2020 și câți are acum?”

„2. Prezentați o mărire de salariu ca pe o ilegalitate. Dacă știți că e ceva în neregulă, de ce nu informați autoritățile? Altfel, s-ar putea crede că tăinuiți.”

Pandea reamintește și de conflictul cu primarul din Budești, insinuând că Iliuță ar avea un obicei de a controla abuziv administrațiile locale, pierzând însă constant în instanță.

Advertisement

„Călărășenii nu au nicio vină că cel în care și-au pus încrederea a vrut puterea absolută și și-a prins degetele în ea”, afirmă Pandea în încheiere.

Deputatul PNL publică și două documente de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cereri de rambursare respinse, susținând că acestea sunt ținute „ascunse” de conducerea CJ Călărași: „Să discutăm pe documente, dacă asta doriți. Dar neblurate, astfel încât oamenii să vadă adevărul!”

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Continue Reading

Știri

COD GALBEN de vreme severă în localitatea Belciugatele: vijelii, grindină și ploi torențiale în această după-amiază

Published

on

Atenție, vremea se schimbă! Cod galben de instabilitate atmosferică în județul Călărași

Meteorologii au emis o avertizare de COD GALBEN pentru localitatea Belciugatele, valabilă astăzi, 25 iulie 2025, între orele 16:30 și 18:00.

Potrivit prognozei, zona va fi afectată de intensificări puternice ale vântului, cu viteze cuprinse între 50 și 70 km/h, însoțite de averse torențiale care pot acumula între 15 și 20 l/mp, descărcări electrice frecvente și căderi de grindină, cu diametre de sub 2 cm.

Autoritățile le recomandă locuitorilor din Belciugatele să evite deplasările în timpul manifestărilor severe, să-și adăpostească animalele, bunurile din curți și să nu se adăpostească sub copaci sau stâlpi în timpul descărcărilor electrice.

Rămâneți vigilenți și urmăriți alertele transmise de autorități!

Advertisement

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Continue Reading