Connect with us

Știri

INTERVIU. Senator Roxana Pațurcă, despre măsurile adoptate în Parlament în perioada Stării de Urgență

Published

on

Reporter – Doamna senator, cum se văd din Parlamentul României măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19?

Majoritatea colegilor din Parlament, iar aici nu vorbesc doar de colegii social-democrați, nu le văd deloc ca fiind măsuri eficiente.  PNL nu a fost deloc preocupat de întâmpinarea acestei crize. În luna Februarie președintele ne asigura că virusul nu produce decât o simplă răceală, iar în luna Martie, când România era la câteva zile de decretarea stării de urgență, Ludovic Orban întreba un jurnalist tv despre ce criză vorbește atunci când acesta îl întreba dacă România este pregătită pentru ce va veni.

Acum, când criza medicală, socială și economică a pus stăpânire pe România, observăm o schimbare la 180 de grade a discursului celor doi, atât a președintelui, cât și a premierului. Ambii vorbesc de război, de situații critice, de penurii de materiale sanitare.

Este limpede tuturor că dacă guvernul PNL nu ar fi fost mai preocupat de declanșarea alegerilor anticipate decât de sănătatea românilor, lucrurile ar fi stat altfel în România.

Din păcate, cu PNL la guvernare, situația este critică, iar președintele Klaus Iohannis a avertizat românii că se va înrăutăți și mai mult.

Advertisement

Reporter- Dacă ar fi fost PSD la guvernare, lucrurile ar fi stat altfel?

Cu siguranță! Dacă vorbim doar despre criza de echipamente de protecție și de teste pentru depistarea COVID-19, este clar că avertismentul din Ianuarie al Organizației Mondiale a Sănătății ar fi fost luat în serios de guvernul PSD, a cărui singură preocupare era guvernarea țării.

Suntem acuzați de către cei din PNL că au găsit stocuri zero la testele pentru depistarea COVID-19, dar uită, în logica lor absurdă, că acest virus abia fusese raportat în China, în luna Noiembrie, la o lună după ce PNL s-a grăbit să treacă în Parlament moțiunea de cenzură împotriva PSD.

Achizițiile trebuiau făcute în lunile Decembrie-Ianuarie, astfel încât România să fie pregătită în Februarie, când a apărut în țara noastră primul caz de infecție cu COVID-19.

Logic, nu putea PSD anticipa în Octombrie că în Noiembrie, în China, se va declanșa o pandemie cu un nou coronavirus. Acuzațiile PNL nu sunt numai false, dar frizează și absurdul. Responsabilitatea pentru tot ceea ce se întâmplă în prezent aparține strict PNL și, moral și politic, ar fi corect să și-o asume.

În altă ordine de idei, măsurile de prevenire a răspândirii epidemiei au fost luate extrem de târziu și extrem de timid. Atunci când te rezumi, în Martie, la a recomanda izolarea celor care veneau din zonele roșii ale Europei și nu impui urgent acest lucru, mai ales având în vedere că din Italia și Spania au venit sute de mii de români, era limpede pentru toată lumea, mai puțin pentru PNL, că vor apărea probleme. Asistăm acum la un număr record de îmbolnăviri și decese zilnice, majoritatea persoanelor venind din străinătate sau fiind rude ale celor care au venit din străinătate.

Advertisement

Această situație de fapt putea fi prevenită.

Mai mult, atunci când acorzi decorații unor spitale și lauzi managerii lor în funcție de criteriile politice, este clar că vei avea o problemă cu performanța managerială. Aceasta se întâmplă acum la Suceava și la Arad, două dintre fiefurile liberale, acolo unde prevenirea răspândirii epidemiei lasă mult de dorit.

Reporter-  Poate PSD schimba cu ceva, în Opoziție fiind, actuala stare de lucruri?

Deși suntem în Opoziție, continuăm să idenitificăm cele mai bune măsuri pentru ca românii să treacă peste această perioadă de criză.

Tocmai de aceea, PSD a inițiat și a votat, așa cum știți, având alături de noi toate formațiunile politice, mai puțin PNL, un set de măsuri care să ajute cu adevărat românii. Indiferent de statutul lor, angajați sau antreprenori, românii trebuie ajutați să treacă mai ușor peste această perioadă dificilă. Ajutându-i pe ei, ajutăm și economia.

Reporter  Puteți să ne detaliați câteva dintre aceste măsuri adoptate de Parlament?

Este vorba în primul rând de măsuri care să ajute pe toți românii, și ne referim acum la persoanele fizice, să iasă bine din această perioadă de izolare. Am inițiat și votat pentru ei măsuri precum suspendarea plății ratelor bancare, amânarea plății utilităților, alocarea a 75% din salariu ca indemnizație de șomaj în perioada stării de urgență. Sunt măsuri urgente, care trebuiau luate încă din prima zi de instituire a izolării la domiciliu. Pentru că Guvernul României a întârziat luarea lor, am fost nevoiți să inițiem acest proiect de lege în Parlament.

Advertisement

În ceea ce privește companiile românești, PSD a gândit un ajutor care constă în suspendarea ratelor către bănci și amânarea, la cerere, a plății CAS. Totodată, ajutorul acordat prin alocarea către angajați a șomajului tehnic în cuantum de 75% din salariul obținut, ajută companiile care și-au suspendat activitatea să rămână în circuitul economic și să-și reînceapă activitatea după ridicarea măsurilor de restricție. Este vital ca antreprenorii să fie ajutați acum, pentru ca la rândul lor să poată și ei să ajute economia atunci când măsurile vor fi ridicate.

Reporter – Vedeți vreo soluție sau vreo oportunitate pentru Călărași în toată această criză?

Agricultura. Nu numai pentru Călărași, dar pentru toate județele cu potențial agricol din România.

Această criză va fi urmată, din câte preconizează specialiștii, de o criză a sectorului alimentar. Deja țările occidentale fac apel la forța de muncă necalificată pentru a ajuta la recoltarea producției de anul acesta. România are un potențial agricol imens, pe care PSD l-a susținut prin măsuri de refacere a sistemului de irigații și prin acordarea unor subvenții producătorilor autohtoni. Din păcate, PNL nu pune preț pe agricultura româneasă și nu a văzut niciodată acest potențial.

Încercăm să arătăm guvernului că agricultura poate reprezenta în perioada imediat următoare, o gură de oxigen pentru economia românească. Dacă nu vor avea mintea deschisă pentru a realiza acest lucru, va trebui să inițiem alte măsuri legislative în Parlament care să sprijine în continuare agricultorii.

Printre aceste măsuri, prioritare ar fi achiziționarea de către statul român a legumelor proaspete de la agricultori și aprovizionarea spitalelor românești, atât de încercate în această perioadă. Astfel s-ar crea premisele necesare menținerii unui anumit nivel de producție și de vânzare a produselor agricole românești, în așa fel încât agricultorii să supraviețuiască perioadei în care măsurile de carantină au închis piețele legumicole.

Advertisement

ReporterUn mesaj pentru călărășeni?

Să stea acasă în această perioadă. Este clar că doar protejându-ne singuri și pe cei dragi nouă, izolându-ne, putem evita infectarea. Doar așa vom trece cu toții cu bine prin această încercare și ne vom putea relua viața așa cum o știam înainte.

Sănătate tuturor!

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *