Toți primarii responsabili ai județului Călărași se implică în această perioadă pentru a limita răspândirea cazurile de infectare a populației cu noul coronavirus. Cazurile pozitive au apărut și în județul Călărași, însă nu se specifică localitățile din care provin persoanele infectate.
Starea de Urgență prin care trece România impune mobilizare tuturor instituțiilor abilitate să contribuie în lupta cu epidemia noului coronavirus care se răspândește fulgerător în țara noastră. Primăria Comunei Grădiștea din județul Călărași s-a mobilizat alături de autoritățile județene și desfășoară acțiuni de prevenire și informare publică asupra riscurilor infectării cu COVID-19.
Edilul șef al localității, Corbu Constantin, alături de viceprimarul comunei discută despre eficiența activităților de dezinfectie din Grădiștea. O companie specializată în dezinfecție a dezinfectat școala și grădinișa din Grădiștea. Același lucru s-a întâmplat și cu sediul primăriei cât și a altor instituții din comună. Primarul Corbu spune că s-a ocupat personal de mediatizarea Decretului și Ordonanței militare folosind rețele sociale. Au fost indentificate mai multe persoane venit din afara țării. Sunt izolate așa cum prevede legea.
https://www.facebook.com/calarasipress/videos/258165055215618/
“De la 15 martie și până astăzi am avut 35 persoane izolate la domiciliu. Astăzi 31 martie numărul acestora s-a redus la 21, pentru că o parte dintre acestea au ieșit din izolare. Pentru că o altă persoană a venit acum avem un număr de 22 persoane izolate la domiciliu. Avem personal al Primăriei care asigură permanență la sediul instituției și echipe constituite cu societatea Consiliului local care duc mâncare și materiale sanitare celor izolați. De la unele persoane se primeau bani și se mergea la magazine, la piață pentru cumpărături. Totul se realizează cu măsuri de siguranță – mănuși, măști si vizieră.
Primarul Corbu Constantin: Persoanele fără venituri au fost ajutate de Primărie. S-au cumpărat produse are au fost depozitate într-o cameră tampon, izolată și dezinfectată unde acestea au fost depozitate și de unde sunt transportate de către o persoană protejată. Totodată în apa comunei se introduce clor. La fiecare 150 metri cubi de apă se introduce o substanță dezinfectantă, respectiv hipoclorit de sodiu care omoară toate bacteriile existente.
Am dezinfectat la 3 zile spațiile din fața teraselor și magazinelor din comună, din fața dispensarelor umane, a celui veterinar, a Instituțiilor de cult. Odată cu apariția Ordonanței militare nr. 4 ieri, 30 martie s-au dezinfectat spațiile publice din fața magazinelor și s-a acordat fiecărui magazin alimentar câte 2 pastile de hipoclorit de sodiu, pentru ca prin diluarea acestor cu 10 litri apă să se obțină o soluție concentrată ce trebuie aplicată pe materiale textile îmbibate cu aceasta, amplasate la intrarea în fiecare magazin.
S-a urmărit modul de aplicare a dezinfecție și s-au obligat pentru dezinfectarea clanțelor de la uși, obiectele cu care clienții ar putea intra în contact. S-au instruit responsabilii pentru ca în magazine să nu aibă acces mai mult de 2 persoane. Toate parcurile au fost închise pentru a obliga copiii să stea acasă. Am informat despre conținutul Ordonanțelor, am editat declarațiile pe propria răspundere și adeverințele necesare cetățenilor, dar și salariaților Primăriei de exemplu, pentru asistenții persoanelor cu handicap, s-a pus la dispoziție pentru fiecare salariat formularul necesar astfel încât cetățenii să se poată deplasa la locul de muncă.
Am prevăzut pentru fiecare cetățean numărul necesar de astfel de declarații la magazinele din comună. Se așteaptă noul val de întorși în țară.
FĂRĂ PUNCT DE CARANTINĂ ÎN GRĂDIȘTEA
Instituția Prefectului Județului Călărași dorește să realizeze puncte de carantină în fiecare localitate din județul Călărași, însă nu toate comunele dispun de spații ce pot fi folosite în acest sens. În Grădișea nu se poate realiza un astfel de spațiu. Primarul explică situația
Corbu Constantin: Nu avem numărul de puncte de carantină solicitat de autorități, care să îndeplinească cerințele prevăzute de ordonanțele militare. În comună se continuă activitățile de aprovizionare prin alimentarea cu apă, ridicarea gunoaielor și transportul de către operator, iluminatul public dar și toate activitățile necesare funcționării comunei pentru administrarea domeniului public și privat prin societatea Consiliului local, pregătit cu echipamente de protecție. Situația va evolua. Prin contracte de donație ieri împreună cu un ONG se vor cumpăra măști pentru familiile cu posibilități materiale restrânse și bătrânii cu probleme speciale.
ȘEDINȚELE CONSILIULUI LOCAL – DESFĂȘURATE ÎN MEDIUL ON-LINE
Primăria Grădiștea a adoptat rapid o variantă prin care să își poată continua activitățile administrative în care sunt implicați consilierii locali. Ședința ultimului consiliu local a fost desfășurată în mediul on-line.
Corbu Constantin: “La ședința de consiliu efectuată online consilierii locali s-au exprimat pentru a-și dona indemnizație pentru acest obiectiv major. Sunt societăți comerciale care intenționează să verse bani în contul respectiv. S-a reușit cumpărarea unui număr de măști. Ne avantajează că locuim la țară, distanțele între locuințe sunt mari. Sunt nemulțumiri din partea cetățenilor, privind neparticiparea la înmormântări. Am avut o cununie civilă la care a participat doar mirii și nașii. Nu mai este aceeași fericire la nunți dar se poate vorbi și despre supărarea de a nu putea da pomana specifică tradițiilor noastre după înmormântare. Se fac pachete și se distribuie celor câțiva participanți.
Primarul din Grădiștea, dl. Corbu Constantin transmite următorul mesaj către toți cetățenii din comună și numai:
“Să se păzească fiecare în parte pentru că astfel ne păzim pe toți și numai așa putem depăși acest moment. Cu bune cu rele viața va merge înainte. Sunt bătrâni care au participat la războaie, și care știu ce înseamnă acestea. Acum în 2020 avem ocazia să înțelegem că există și alte tipuri de războaie, la care noi trebuie să facem față.”