Connect with us

Știri

Curcani: A fost demarat proiectul de asfaltare a DJ 402. Primarul lucrează la proiectul gazelor naturale

Published

on

Aurică Gazu, devenit primar în Curcani în anul 2004 din partea PNG, formațiunea politică condusă la acea vreme de Gigi Becali. În anul 2008 a schimbat formațiunea politică și a trecut la PNL, reușind să câștige consecutiv 3 alegeri locale până în anul 2016 din partea acestui partid de dreapta. Procentul obținut în ultima campanie din anul 2016 a fost de peste 60%, obținând peste 1550 voturi. Anul 2020 este anul schimbărilor în sfera politică din Călărași. Taberele politice se încrucișează, fac strategii și schimbări majore. Jocurile se anunță dure. Fostul liberal Aurică Gazu s-a mutat în PSD, alături de președintele CJC, Vasile Iliuță și alți 9 primari care l-au urmat. Gazu candidează anul acesta pentru primărie din partea PSD și speră să obțină încrederea oamenilor pentru a duce mai departe ceea ce a început. Într-un interviu acordat Călărași PRESS, Gazu recunoaște că majoritatea locuitorilor din Curcani sunt PSD-iști să a ales această formațiune politică pentru a fi sigur de un rezultat bun în alegeri. 

https://youtu.be/pkrA2ahhnsk

Se arată preocupat de dezvoltarea localității pe care o conduce din 2004 și vorbește despre ultimele 6 proiecte semnate și aprobate ce urmează a fi demarate. Anul acesta a început lucrările pentru DJ 403 prin societatea DIMAR, companie cu lucrări serioase și de calitate.

Aurică GazuCu ajutorul președintelui Vasile Iliuță, anul trecut Consiliul Județean, prin Compania Dimar a început cel mai mare și important proiect. Un drum județean de cca 60 km va fi reabilitat și va uni nordul cu sudul județului Călărași. Pe ruta Luica – Curcani – Nana lucrările au început de mult. Drumurile sunt excavate, se adaugă straturi succesive de piatră, aceasta este stabilizată. Drumul este lărgit și urmează, bineînțeles, asfaltarea. Va fi legătura cu autostrada A2. Trecerea la podul Luica – Curcani a fost reabilitată. Apa nu mai se revarsă peste șosea, pentru că aceasta a fost înălțată iar apa drenată. Se vor realiza dale pe ambele părți ale șoselei cu elemente specifice. Implicarea lui Vasile Iliuță a fost rapidă. Nu mă așteptam ca în acest an să văd un progres așa de mare al lucrărilor. Sunt bucuros că se scurtează distanța de la Curcani la autostradă. Va fi de cca. 20 min.

Advertisement

CANALIZAREA DIN COMUNA CURCANI VA FI MODERNIZATĂ

 

Aurică Gazu: Din cei 18 km de canalizare din proiectul nostru sunt realizați  35%. Discutăm de lucrări de calitate cu care venim în sprijinul locuitorilor noștri. Vrem să se bucure și ei de confort, de igienă. Lucrările au fost controlate de Inspecția de Stat în Construcții, apoi de Corpul de Control de la Ministerul Dezvoltării. Plățile sunt efectuate la zi, iar lucrările sunt în derulare. Pe teren controlul a constatat că s-au efectuat mai multe lucrări în avans față de situația de lucru. Vom racorda fiecare gospodărie situată la 18 m de canalizare. Noi nu întrebăm cetățeanul dacă vrea canalizare. Îi aducem utilitățile la poartă. El doar trebuie să ne arate pe unde are nevoie să facem șanțul pentru a aduce conducta în curte. De acolo este direct răspunzător.

GAZE NATURALE PENTRU COMUNĂ

Primarul Aurică Gazu:Cel mai important proiect pentru care primarul Gazu mulțumește că a avut spărijinul tuturor consilierilor este introducerea gazelor naturale în localitate. S-a depus studiul de fezabilitate la Ministerul Dezvoltării la Cabinetul Ministrului. Pe 13 martie avem licitația la proiect. După proiectare, putem să spunem că că vom iniția procedura. Noi avem o societate a Primăriei, intenționăm să intrăm în asociere cu o firmă care să ne sprijine financiar pentru a începe lucrările. Cel puțin pentru prima tranșă, pentru a racorda școlile, grădinițele, dispensarul, poliția și primăria

Am terminat extinderea și reabilitarea școlii și vrem să începem lucrările de extindere la Primărie. Vom amâna însă lucrările pentru mai târziu, pentru că avem nevoie pentru lucrarea de gaze. Pentru lucrările de la Dispensar nimeni nu a participat la licitație. Am depus din nou documentația la minister pentru reevaluarea devizului de lucrări. Proiectul inițial este din 2016. Diferența de prețuri pentru manoperă și materiale este foarte mare față de 2020 și de aceea trebuie reluată procedura. Vreau să începem anul acesta lucrările, dacă ne dau avizul cei de la minister. Noi mai avem și 8 km de asfaltare. Sunt lucrări pe care vrem să le finalizăm.”

ATRAGERE DE INVESTITORI PENTRU CURCANI

Primarul Aurică Gazu: Vrem să atragem investitori de la București, spune primarul orientat către locuri de muncă pentru tineri în localitate, indicând distanța scurtă realizată prin legătura la autostradă. De mult timp mă interesează un parc industrial mare. Am discutat cu cîteva firme ce vor să deschidă câteva făbricuțe, una este deasupra podului de pe Luica – Curcani. Este vorba de peste 300 locuri de muncă. Avem și probleme, de ex. a gunoiului ce trebuie gestionată de Ecomanagement SalubriS. Este vorba de prețuri mari pe care cetățenii nu trebuie să le suporte.

Advertisement

PARCUL DE LÂNGĂ PRIMĂRIE ESTE MODERNIZAT

Un proiect în derulare este la parcul din localitate. Îl amenajăm cu alei pietonale, camere de supraveghere, mobilier urgban, sistem de udare automat. Vreau să rezolv și situația cetățenilor care fac naveta la locul de muncă. Îmi voi continua toate proiectele cu PSD. Am fost nominalizat de către conducerea partidului și vom face echipă cu PSD. Am o relație bună cu Vasile Iliuță. Este o relație primar – președinte de Consiliu Județean. Vrem să facem bună echipă cu Consiliul Județean la nivelul județului mai mulți primari, pentru că ne preocupă dezvoltarea localităților noastre. 

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Marius Dulce nu se simte vinovat despre întârzierile de la Strada București din municipiul Călărași: „De multe ori ceea ce îți dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”

Published

on

Marius Dulce nu se simte vinovat despre întârzierile pe care le-a avut proiectul de modernizare al străzii București din municipiul Călărași, însă „e un regret că nu au reușit să termine până la 30 decembrie 2023”, spune primarul într-o conferință de presă a Partidului Social Democrat. Acesta dă vina atât pe pandemie, pe creșterea prețurilor a materialelor de construcții din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina, dar mai spune și că „de multe ori ceea ce îți dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”. Reabilitarea și modernizarea străzii și prelungirii București nu este nici acum gata. 

„Nu mă simt vinovat, pentru că dumneavoastră ați uitat că de când am început toate discuțiile acestea cu strada București, gândiți-vă că un an de zile a fost pandemie, șapte luni ne-am blocat că a venit războiul și a fost creștere de prețuri. Eu mi-aș fi dorit de foarte mult și e un regret că nu au reușit să termine până la 30 decembrie 2023, dar ideea este că trebuia să închidem proiectul. Trebuia să îl facem, iar de multe ori ceea ce își dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”, a declarat Marius Dulce. 

Proiectul în valoare de peste 9 milioane de euro finanțat prin Programul Operațional Regional trebuia să fie gata acum cinci luni. Primarul a vorbit și dacă acei „alții” pe care i-a menționat în conferința de presă vor fi trași la răspundere pentru întârzieri. 

„Păi nu, că este legal, nu era vorba întârziere. De comun acord, era și vina noastră și vina lor, trebuia să găsim o modalitate amiabilă să ducem mai departe această lucrare”, a precizat acesta. 

Advertisement

Pentru că nu a fost terminat la timp, în decembrie 2023, proiectul a fost fazat pentru a nu se pierde finanțarea, potrivit Canal Sud

Continue Reading

Știri

Peste 300 de elevi din toată țara au participat la Concursul de Știință și Tehnică din cadrul unui eveniment al Bibliotecii Județene Călărași

Published

on

Biblioteca Județeană Călărași „Alexandru Odobescu”, în parteneriat cu Fundația G.I.I.F. și cu susținerea Consiliului Județean Călărași, au derulat pe 17 mai 2024 Concursul de Știință și Tehnică, din cadrul evenimentului „Manifestările Științei și Tehnicii Școlare Florin Vasilescu”. Peste 300 de elevi din toată țara au participat cu proiecte anul acesta la cele două secțiuni: Știință și Tehnică, și Fizica în Imagini. 

La solicitarea Consiliului Județean Călărași, concursul „Florin Vasilescu” este cuprins în Calendarul concursurilor naționale școlare fără finanțare din partea Ministerului Educației. 

În acest an concursul se desfășoară pe două secțiuni importante: 

  • Secțiunea Știință și Tehnică, pentru elevii de liceu, cu participare directă, unde au fost acceptate 16 lucrări: București – 2, Tulcea – 1, Cluj – 2, Vâlcea – 2, Sibiu – 1, Constanța – 1, Dâmbovița – 1, Oltenița – 1, Călărași – 4, Veliko Tarnovo – BG – 1.
  • Fizica în Imagini, pentru toate categoriile de vârstă școlară, cu participare indirectă, unde au fost acceptate 154 de lucrări / filme, astfel: secțiunea Novice –   43, secțiunea Ucenic –   73, secțiunea Maestru – 38.

În acest an s-au înscris 21 de județe, 53 de unități școlare și un număr de 332 de elevi participanți cu proiecte.

Din juriul din acest an fac parte: Claudia Maria Simonescu, prof.univ.dr. Facultatea de Chimie Universitatea Politehnică București și Radu Alin Vasilache, prof. asociat dr. Facultatea de fizică a Universității București. 

Advertisement

Invitați speciali ai evenimentului au fost din cadrul Biroului de comunicare al Academiei Române Carmen Dobre, șef birou, și Cătălin Mosoia, prof. dr. expert în comunicarea științei. 

În deschiderea manifestărilor, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a acordat diplome de onoare prof. univ. dr. Claudia Maria Simonescu și prof. asociat dr. Radu Alin Vasilache, dar și o diplomă de merit elevului Stîrcu Ion Alexandru, pentru cel mai tânăr participant de la Concursul de filme științifice: Fizică în imagini, în vârstă de 7 ani. 

Concursul este organizat de către Biblioteca Județeană Alexandru Odobescu Călărași, Fundația Grupul de Inițiativă pentru Învățământul Fizicii Călărași și Asociația pentru Performanță în Fizică Sibiu, și este finanțat de către Consiliul Județean Călărași.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Ecoaqua Călărași: Costuri și tehnici de captare a apei brute din Dunăre. Ce se întâmplă cu apa înainte de a ajunge la stația de tratare

Published

on

By

Ecoaqua S.A. Călărași este responsabilă pentru captarea, tratarea, transportul, înmagazinarea și distribuția apei potabile, precum și pentru colectarea, transportul și epurarea apelor uzate. În rândurile de mai jos vă vom prezenta modul în care furnizorul captează și pretratează apa brută, primii pași dintr-un proces minuțios.

Apa se captează din Dunăre, la aproximativ 200 de metri de stația de pompare. Acest proces se desfășoară prin două metode principale: utilizarea criburilor și a stației plutitoare.

Criburile sunt construcții din lemn sau metal, amplasate în albia râului pentru a proteja sorbul pompei. La stația de pompare a Ecoaqua SA există două criburi situate la aproximativ 25 de metri de mal, în albia fluviului. Apa este colectată din aceste criburi cu ajutorul stației de pompare, care dispune de trei pompe de aspirație, fiecare având un debit de 1500 m³/h.

Stația plutitoare este utilizată atunci când cota Dunării scade sub 100. Această stație este echipată cu două pompe separate, fiecare cu un debit de 1500 m³/h. Pompele sunt controlate prin convertizoare de frecvență, iar sistemul SCADA (Sistem de Control și Achiziții de Date) asigură un nivel constant al bazinului de apă decantată. Din acest bazin, apa este pompată către stația de tratare pentru a fi supusă tratamentului final.

Advertisement

Apa captată prin criburi sau stația plutitoare este transportată prin conducte separate. De la criburi, apa ajunge la stația de pompare prin două cămine de criburi cu vane motorizate. De la stația plutitoare, apa este transportată într-un cămin de subtraversare. În ambele cazuri, apa ajunge în camera de distribuție, unde sunt monitorizate calitatea apei (debit, turbiditate, pH, temperatură, conductivitate) prin sistemul SCADA.

Cum se realizează pretratarea apei din Dunăre

Înainte de intrarea în camera de distribuție, apa este tratată cu clor și PAX prin patru puncte de injecție. În funcție de metoda de captare, fie prin criburi, fie prin stația plutitoare, se adaugă clor și cărbune activ în conducte, iar apa este direcționată printr-o singură conductă în camera de distribuție.

Din camera de distribuție, apa este injectată cu cetta clear și transportată gravitațional către două decantoare. Apa decantată este colectată într-un bazin cu capacitatea de 5000 m³. De aici, patru pompe (trei de 900 m³ și una de 2000 m³) transportă apa prin două conducte pe un traseu de 6 km către stația de tratare, unde va fi supusă tratamentului final.

Ecoaqua S.A. achită către Administrația Națională Apele Române o taxă de 92,70 lei fără TVA pentru fiecare mie de metri cubi de apă brută captată din Dunăre. Pentru localități, costul este de 106,64 lei fără TVA pentru aceeași cantitate. În medie, compania captează 800 m³ de apă brută pe oră pentru Călărași, ceea ce se traduce într-un cost zilnic de 1656 lei fără TVA.

Ecoaqua S.A. Călărași gestionează cu eficiență și responsabilitate procesul de captare și pretratare a apei brute. Prin metode avansate și un sistem de control riguros, compania asigură furnizarea unei ape de calitate superioară, protejând în același timp resursele naturale și respectând normele de mediu.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate