Connect with us

Știri

Cuza Vodă: Primarul Marius Cojocaru prezintă obiectivele anului 2020 pentru localitate

Published

on

Edilul Marius Cojocaru este la primul mandat în comuna Cuza-Vodă. Este tânăr, curajos şi ambiţios. Cojocaru a reuşit să facă într-un mandat cât n-au reușit alții în cinci mandate. Prin 2017 primarul a terminat  Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Economică. Experiența se adună, iar succesul se datorează eforturile și ambiției de a duce la bun sfârșit tot ce își propune. E popular și iubit de locuitorii comunei Cuza Vodă și satele arondate.

În ciuda faptului că anul 2020 este un an electoral, primarul din localitea Cuza Vodă își dorește un singur lucru cu certitudine: să termine toate proiectele începute, iar cetățenii să aleagă omul care merită să reprezinte comuna Cuza Vodă. Este sincer și direct, îi place să observe cum tot ce a gândit se realizează încetul cu încetul. Un proiect început și finalizat este un lucru bun lăsat în comună pentru cetățeni.

OBIECTIVELE ANULUI 2020 PENTRU COMUNA CUZA VODĂ

Am fost în Cuza Vodă pentru a vedea ce lucrări au început în această primăvară și am avut surpriza de a-l găsi pe edil în ușa primăriei, pregătit să plece în teren, pentru a verifica lucrările.  

Advertisement

“Sunt foarte bucuros că zilele trecute am avut de raportat câteva clarificări către ADR Sud Munteania, privind un proiect depus pentru realizarea unui liceu de meserii în localitate. Este foarte valoros pentru noi și pentru județul Călărași. La această oră UAT Cuza Vodă, cât și alte comune din județ lucrează sute de hectare de pământ și avem nevoie de oameni, tineri calificați și specilzați în agricultură: tractoriști, mecanici agricoli și eu cred că este foarte important să avem calificare în aceste meserii, fără a fi obligați să plecăm în afara țării. Avem fermieri dotați cu utilaje performante, iar salariile sunt foarte bune. Este un pas important pentru comuna noastră și cele din jur pentru a sprijinii tinerii să rămână acasă.

ASFALTAREA DIN CUZA VODĂ CONTINUĂ

Continuăm tot ce ne-am propus. Așteptăm vești bune de la PNL pentru proiectul depus pe FDI pe PNDL 3 ar fi un lucru bun. Să mai avem încă 26 de km cu asfalt, asta ar însemna 90% din comună asfaltată. Sper si mă rog la Dumnezeu să fie așa.

GAZUL NATURAL – CEL MAI IMPORTANT OBIECTIV PENTRU PRIMAR

Cel mai important obiectiv al primarului Marius Cojocaru, după asfaltarea celor 26 km de drum, ar fi depunerea proiectul pentru intriducerea gazului natural în comună. Primarul vorbește de mai multe obiective pe care vrea să le realizeze, dar preferă să le înceapă, abia apoi să vorbească despre ele. Săptămâna trecută Primăria Cuza Vodă a achiziționat 3.058 mp lângă Căminul Cultural pentru noul sediul al Primăriei Cuza Vodă. Proiectul este depus prin Compania Națională de Investiții. Se dorește realizarea unei Piețe Agroalimentară similară celei realizate de primarul de la Borcea, Aniel Pațurcă. Se fac precizări despre faptul că vor începe lucrări la baza sportivă de la Cuza Vodă și Căminul Cultural de la Ceacu.

Advertisement

GRĂDINIȚA ESTE CONTRUITĂ ÎN PROCENT DE 50% – SE LUCRAZĂ LA ACOPERIȘ

Cojocaru își dorește ca această instituție de învățământ să fie dată spre folosintă copiilor în această vară. Pentru Căminul Cultural s-a demsenat câștigătorul licitației, iar acum se va trece la începerea lucrărilor.

COJOCARU CANDIDEAZĂ PENTRU AL DOILEA MANDAT DE PRIMAR

Întrebat dacă își dorește un nou mandat de primar, Cojocaru Marius răspunde direct și spune că da, vrea și cel de-al doilea mandat de edil pentru a duce mai departe ceea ce a început în 2016.

Canalizarea a fost săpată, urmează săparea celor două puțuri de mare adâncime. Capsula pentru stația de epurare va fi montată, iar fiecare cetățean va fi racordat la rețeaua de apă-canal. În viitor primarul întenționează să mai depună un proiect pentru cea de-a patra etapă.

Advertisement

 

https://youtu.be/o6fRATpB6A8

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Marius Dulce nu se simte vinovat despre întârzierile de la Strada București din municipiul Călărași: „De multe ori ceea ce îți dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”

Published

on

Marius Dulce nu se simte vinovat despre întârzierile pe care le-a avut proiectul de modernizare al străzii București din municipiul Călărași, însă „e un regret că nu au reușit să termine până la 30 decembrie 2023”, spune primarul într-o conferință de presă a Partidului Social Democrat. Acesta dă vina atât pe pandemie, pe creșterea prețurilor a materialelor de construcții din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina, dar mai spune și că „de multe ori ceea ce îți dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”. Reabilitarea și modernizarea străzii și prelungirii București nu este nici acum gata. 

„Nu mă simt vinovat, pentru că dumneavoastră ați uitat că de când am început toate discuțiile acestea cu strada București, gândiți-vă că un an de zile a fost pandemie, șapte luni ne-am blocat că a venit războiul și a fost creștere de prețuri. Eu mi-aș fi dorit de foarte mult și e un regret că nu au reușit să termine până la 30 decembrie 2023, dar ideea este că trebuia să închidem proiectul. Trebuia să îl facem, iar de multe ori ceea ce își dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”, a declarat Marius Dulce. 

Proiectul în valoare de peste 9 milioane de euro finanțat prin Programul Operațional Regional trebuia să fie gata acum cinci luni. Primarul a vorbit și dacă acei „alții” pe care i-a menționat în conferința de presă vor fi trași la răspundere pentru întârzieri. 

„Păi nu, că este legal, nu era vorba întârziere. De comun acord, era și vina noastră și vina lor, trebuia să găsim o modalitate amiabilă să ducem mai departe această lucrare”, a precizat acesta. 

Advertisement

Pentru că nu a fost terminat la timp, în decembrie 2023, proiectul a fost fazat pentru a nu se pierde finanțarea, potrivit Canal Sud

Continue Reading

Știri

Peste 300 de elevi din toată țara au participat la Concursul de Știință și Tehnică din cadrul unui eveniment al Bibliotecii Județene Călărași

Published

on

Biblioteca Județeană Călărași „Alexandru Odobescu”, în parteneriat cu Fundația G.I.I.F. și cu susținerea Consiliului Județean Călărași, au derulat pe 17 mai 2024 Concursul de Știință și Tehnică, din cadrul evenimentului „Manifestările Științei și Tehnicii Școlare Florin Vasilescu”. Peste 300 de elevi din toată țara au participat cu proiecte anul acesta la cele două secțiuni: Știință și Tehnică, și Fizica în Imagini. 

La solicitarea Consiliului Județean Călărași, concursul „Florin Vasilescu” este cuprins în Calendarul concursurilor naționale școlare fără finanțare din partea Ministerului Educației. 

În acest an concursul se desfășoară pe două secțiuni importante: 

  • Secțiunea Știință și Tehnică, pentru elevii de liceu, cu participare directă, unde au fost acceptate 16 lucrări: București – 2, Tulcea – 1, Cluj – 2, Vâlcea – 2, Sibiu – 1, Constanța – 1, Dâmbovița – 1, Oltenița – 1, Călărași – 4, Veliko Tarnovo – BG – 1.
  • Fizica în Imagini, pentru toate categoriile de vârstă școlară, cu participare indirectă, unde au fost acceptate 154 de lucrări / filme, astfel: secțiunea Novice –   43, secțiunea Ucenic –   73, secțiunea Maestru – 38.

În acest an s-au înscris 21 de județe, 53 de unități școlare și un număr de 332 de elevi participanți cu proiecte.

Din juriul din acest an fac parte: Claudia Maria Simonescu, prof.univ.dr. Facultatea de Chimie Universitatea Politehnică București și Radu Alin Vasilache, prof. asociat dr. Facultatea de fizică a Universității București. 

Advertisement

Invitați speciali ai evenimentului au fost din cadrul Biroului de comunicare al Academiei Române Carmen Dobre, șef birou, și Cătălin Mosoia, prof. dr. expert în comunicarea științei. 

În deschiderea manifestărilor, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a acordat diplome de onoare prof. univ. dr. Claudia Maria Simonescu și prof. asociat dr. Radu Alin Vasilache, dar și o diplomă de merit elevului Stîrcu Ion Alexandru, pentru cel mai tânăr participant de la Concursul de filme științifice: Fizică în imagini, în vârstă de 7 ani. 

Concursul este organizat de către Biblioteca Județeană Alexandru Odobescu Călărași, Fundația Grupul de Inițiativă pentru Învățământul Fizicii Călărași și Asociația pentru Performanță în Fizică Sibiu, și este finanțat de către Consiliul Județean Călărași.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Ecoaqua Călărași: Costuri și tehnici de captare a apei brute din Dunăre. Ce se întâmplă cu apa înainte de a ajunge la stația de tratare

Published

on

By

Ecoaqua S.A. Călărași este responsabilă pentru captarea, tratarea, transportul, înmagazinarea și distribuția apei potabile, precum și pentru colectarea, transportul și epurarea apelor uzate. În rândurile de mai jos vă vom prezenta modul în care furnizorul captează și pretratează apa brută, primii pași dintr-un proces minuțios.

Apa se captează din Dunăre, la aproximativ 200 de metri de stația de pompare. Acest proces se desfășoară prin două metode principale: utilizarea criburilor și a stației plutitoare.

Criburile sunt construcții din lemn sau metal, amplasate în albia râului pentru a proteja sorbul pompei. La stația de pompare a Ecoaqua SA există două criburi situate la aproximativ 25 de metri de mal, în albia fluviului. Apa este colectată din aceste criburi cu ajutorul stației de pompare, care dispune de trei pompe de aspirație, fiecare având un debit de 1500 m³/h.

Stația plutitoare este utilizată atunci când cota Dunării scade sub 100. Această stație este echipată cu două pompe separate, fiecare cu un debit de 1500 m³/h. Pompele sunt controlate prin convertizoare de frecvență, iar sistemul SCADA (Sistem de Control și Achiziții de Date) asigură un nivel constant al bazinului de apă decantată. Din acest bazin, apa este pompată către stația de tratare pentru a fi supusă tratamentului final.

Advertisement

Apa captată prin criburi sau stația plutitoare este transportată prin conducte separate. De la criburi, apa ajunge la stația de pompare prin două cămine de criburi cu vane motorizate. De la stația plutitoare, apa este transportată într-un cămin de subtraversare. În ambele cazuri, apa ajunge în camera de distribuție, unde sunt monitorizate calitatea apei (debit, turbiditate, pH, temperatură, conductivitate) prin sistemul SCADA.

Cum se realizează pretratarea apei din Dunăre

Înainte de intrarea în camera de distribuție, apa este tratată cu clor și PAX prin patru puncte de injecție. În funcție de metoda de captare, fie prin criburi, fie prin stația plutitoare, se adaugă clor și cărbune activ în conducte, iar apa este direcționată printr-o singură conductă în camera de distribuție.

Din camera de distribuție, apa este injectată cu cetta clear și transportată gravitațional către două decantoare. Apa decantată este colectată într-un bazin cu capacitatea de 5000 m³. De aici, patru pompe (trei de 900 m³ și una de 2000 m³) transportă apa prin două conducte pe un traseu de 6 km către stația de tratare, unde va fi supusă tratamentului final.

Ecoaqua S.A. achită către Administrația Națională Apele Române o taxă de 92,70 lei fără TVA pentru fiecare mie de metri cubi de apă brută captată din Dunăre. Pentru localități, costul este de 106,64 lei fără TVA pentru aceeași cantitate. În medie, compania captează 800 m³ de apă brută pe oră pentru Călărași, ceea ce se traduce într-un cost zilnic de 1656 lei fără TVA.

Ecoaqua S.A. Călărași gestionează cu eficiență și responsabilitate procesul de captare și pretratare a apei brute. Prin metode avansate și un sistem de control riguros, compania asigură furnizarea unei ape de calitate superioară, protejând în același timp resursele naturale și respectând normele de mediu.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate