Ministerul Sănătăţii şi eMAG vor încheia un acord prin care compania de vânzări online va dona un milion de măşti “conforme pentru populaţie şi cei cu risc”, a anunțat Victor Costache, ministrul interimar al Sănătății, în cadrul ședinței de Guvern.
Totodată, ministrul interimar al Economiei, Virgil Popescu, a anunţat că săptămâna viitoare vor intra în ţară “primele milioane de măşti” medicale de protecţie, urmare a demersurilor întreprinse de ataşaţii economici ai României în state precum Turcia, Germania şi Austria, scrie Agerpres.
Vezi și: eMAG a făcut stocuri de măști medicale și anunță că va subvenționa prețul pe perioada crizei Coronavirusului
Vezi și: Goana după măști sanitare: Cu cât au crescut vânzările la eMAG
“Ministerul Economiei şi companiile din coordonarea ministerului se implică în găsirea de soluţii. Toţi ataşaţii economici s-au ocupat deja, un milion de măşti au fost găsite în Turcia de ataşatul economic de la Istanbul şi au fost blocate, vor fi aduse în ţară, la fel şi în Germania, la fel şi în Austria au răspuns foarte prompt la circulara care a fost dată ieri dimineaţă. Săptămâna viitoare vor intra, cred că de luni, primele milioane de măşti în ţară”, a declarat Virgil Popescu.
Guvernul ar putea plafona prețul la măștile sanitare
Premierul interimar Ludovic Orban i-a cerut ministrului interimar al Sănătății, Victor Costache, să se gândească dacă este necesar să fie plafonat, pe o perioada de 3 până la 6 luni, prețul pentru toate materialele și echipamentele sanitare.
“Am vorbit cu președintele Consiliului Concurenței și să va gândiți dacă este necesar, pentru că am văzut că este o tendință de specula, putem plafona pe o perioada de 3 până la 6 luni prețul pentru toate materialele, echipamentele care se vând către populație. Dacă considerați necesar, oricând Consiliul Concurenței va susține”, a spus Orban.
În replică, Victor Costache a spus că este oportună această plafonare, mai ales că și alte țări au făcut același lucru.
“Consider că este oportun să facem acest lucru, mai ales că unele țări din jur au luat aceste măsuri”, a declarat ministrul interimar al Sănătății.
Marți, Consiliul Concurenței a anunțat că investighează comportamentul companiilor care comercializează produse și echipamente de protecție medicală, în contextul scumpirii masive a acestora.
“La ora actuală cererea de echipamente medicale de protecție, respectiv măști medicale, este foarte mare, iar producătorii nu reușesc să acopere solicitările. În același timp, însă, nu este normal ca acele companii să profite de această situație și să crească prețurile nejustificat”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Potrivit acestuia, companiile riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri, dacă se dovedește că au încălcat legea.