Connect with us

Știri

Senatoarea Roxana Pațurcă, despre importanța sprijinului pe care societatea trebuie să îl acorde semenilor neajutorați

Published

on

“Joi, 13 februarie, am participat la Prefectura Călărași la întrunirea membrilor Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice.

Principalul subiect dezbătut a fost ”Implicarea Bisericii și Societății Civile în ajutorarea semenilor”, un subiect prezent și în spațiul public.

Cunosc personal multe cazuri în care atât Societatea Civilă, cât și Biserica, și-au adus din plin aportul la ajutorarea semenilor, vârstnici sau nu. Din păcate, nu de fiecare dată cazul ajunge la cunoștința publicului larg, ceea ce creează uneori o falsă opinie în rândul societății în ceea ce privește implicarea celor două în această privință.

Există explicații pentru lipsa de mediatizare a acestor cazuri, dar în primul rând de vină este chiar atitudinea celor care se implică în ajutorarea semenilor: deși o fac din tot sufletul, de multe ori preferă să nu aducă la cunoștința publicului actele de ajutor, de teama de a nu se interpreta că tot ceea ce își doresc este să își creeze imagine. Chiar și eu, personal, am ales de multe ori să nu mediatizez anumite acte caritabile, întrucât aș fi fost, poate, acuzată că alerg după imagine. Cred că am greșit, așa cum cred că și Biserica, dar și Societatea Civilă greșesc atunci când nu mediatizează acele situații în care ajută pe cei aflați în nevoie. Avem nevoie de cât mai multe exemple pozitive pentru a contribui la acel spirit de într-ajutorare care trebuie să existe între membrii societății.

Pe de altă parte, de multe ori chiar reprezentanții mass-media refuză să mediatizeze acele situații, probabil din același motiv de a nu fi acuzați că fac imagine unei anumite persoane, instituții sau chiar partid politic. Amintesc aici faptul că, odată mediatizat, orice act de caritate sau de sprijin al celor aflați în nevoie constituie un exemplu pentru ceilalți, pentru cei care și-ar permite să ajute la rândul lor, dar nu o fac pentru că nu au exemple pe care să le urmeze.

Advertisement

Discuția este mai amplă și am încercat în cadrul întâlnirii de astăzi să aflăm răspunsuri la întrebările care ne preocupă, astfel încât să putem ajuta pe cei aflați în nevoie, iar prin aceasta să putem da și un exemplu de urmat celor din jur.

Da, nu contest, imaginea celor care își ajută semenii se îmbunătățește atunci când cazul respectiv ajunge în mass-media. Dar oare nu este mai puțin grav să fii acuzat că îți faci imagine decât să nu oferi un exemplu pozitiv societății sau, mai rău, să nu ajuți deloc?

Un exemplu pozitiv din acest punct de vedere este ceea ce face pentru cei aflați în nevoie Aura Giurcă, cetățean de onoare al Călărașiului și director al Crucii Roșii Călărași. Această fată inimoasă a prezentat astăzi un bilanț pe 2019 extrem de bogat al activității instituției pe care o conduce, fapt pentru care merită din plin să fie felicitată și admirată.

De la mese calde oferite celor nevoiași la concursuri pentru a insufla spirit civic celor mici, de la colecte de haine și jucării la activități specifice de sărbători, Crucea Roșie Călărași a fost mereu în linia întâi a într-ajutorării semenilor. Mediatizarea activităților desfășurate pe parcursul anului de Crucea Roșie Călărași a făcut ca cetățenii să înțeleagă importanța ajutării aproapelui. Acesta este modelul de urmat, iar Aura Giurcă este o femeie care ne inspiră pe noi toți din acest punct de vedere.

Aleg la rândul meu să ajut și să ofer sprijin celor aflați în nevoie, iar prin exemplul meu sper din suflet să inspir și eu pe alții.”

Senator Roxana-Natalia Pațurcă

Advertisement

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Breaking News

VIDEO. Primele rezultate ale tragediei din Spanțov. Macroul consumat, principala cauză

Published

on

Apar noi detalii despre cazul tragediei în care o fetiță de 4 ani și bunica ei au murit după ce au consumat pește la o masă, în a doua zi de Florii.

Conform rapoartelor Direcției Sanitar Veterinare, cazul tragic al fetiței din județul Călărași, care a pierit în urma consumului de pește, a indicat o contaminare a alimentelor cu bacterii în cantități periculoase.

Conform informațiilor obținute de la libertatea.ro, analizele realizate asupra probelor prelevate atât din magazinul local cât și din frigiderul familiei au indicat prezența unui nivel anormale de bacterii, inclusiv klebsiella și salmonella, ce depășesc limitele permise.

În prezent, autoritățile așteaptă rezultatele ulterioare ale analizelor efectuate de către Direcția Sanitară Veterinară și cele ale probelor prelevate de Direcția de Sănătate Publică.

Vă reamintim că o fetiță de 4 ani și bunica ei au murit, luni, a doua zi după Florii, după ce ar fi mâncat macrou congelat cumpărat de la magazinul din satul Spanțov.

Advertisement

Și familia crede același lucru, însă poliția a deschis o anchetă. Un apel la 112 dar luni dimineață anunță ca o fetiță de 4 ani era în stare de inconștiență. A fost dusă la Spitalul Județean Călărași, intubată, însă, a murit.

Alte câteva ore mai târziu, din casa aceleiași familii a sunat din nou la numărul de urgență 112. De această dată bunicii erau cei care se simțeau foarte rău.

Bunica în vârstă de 59 de ani și bunicul de 66 de ani au fost duși la spitalul municipal din Oltenița. Femeia a murit și ea în scurt timp.

Continue Reading

Știri

Ecoaqua / Cartierul Măgureni, fără apă din cauza unei avarii

Published

on

Urmăriți știrile Calarasipress.ro pe WhatsApp

Municipiul Călărași se confruntă cu o avarie la rețeaua de distribuție a apei, generând oprirea alimentării în cartierul Măgureni. Situația a survenit la intersecția străzilor Petroșani și Păcii, iar echipele operatorului ECOAQUA SA Călărași sunt mobilizate pentru intervenții de urgență.

Conform informațiilor transmise de către operatorul local de apă și canalizare, avaria a fost semnalată la ora 15:30 și se estimează că lucrările de remediere vor dura între 3 și 4 ore. Astfel, locuitorii din cartierul Măgureni vor resimți întreruperea alimentării cu apă pe durata intervenției.

Ne confruntăm cu o situație urgentă la intersecția străzilor Petroșani și Păcii din municipiul Călărași, iar echipa noastră este deja pe teren pentru a remedia avaria cât mai rapid posibil“, au declarat reprezentanții ECOAQUA SA Călărași.

În cazul în care situația se modifică sau apar informații noi, vom revenii cu detalii prin intermediul canalului nostru de comunicare.

Continue Reading

Breaking News

Scântei: Amelia Giurcan cere demiterea directorului Ecoaqua SA pentru incompatibilitate. Grama:”Îi recomand o pungă de semințe și o ședere plăcută în minivacanță. Politica nu este pentru ea!”

Published

on

sursa foto: calarasipress.ro


Urmăriți știrile Calarasipress.ro pe WhatsApp

Ultima ședință a Consiliului Județean Călărași a ieșit cu scânteie și tensiuni, după ce Amelia Giurcan a deschis din nou subiectul Ecoaqua. De data aceasta, consiliera USR i-a solicitat președintelui CJ Călărași Vasile Iliuta să-l demită pe Eduard Grama din poziția de director al operatorului regional de apa-canal Ecoaqua SA.

Motivul? Agenția Națională de Integritate a stabilit că acesta a fost găsit incompatibil și nu ar trebui să ocupe o funcție publică pentru următorii trei ani.

Amelia Giurcan a subliniat că, deși funcția actuală a lui Eduard Grama nu îl obligă să-și părăsească postul, consideră că acesta are o obligație morală să facă acest lucru.

În ședința recentă a Consiliului Județean, am solicitat demiterea lui Eduard Grama din funcția de director al Ecoaqua. Președintele Iliuță a confirmat că Grama nu mai poate ocupa această funcție din cauza unei hotărâri judecătorești, dar că demiterea lui este în responsabilitatea Consiliului de Administrație al Ecoaqua. Am adus în discuție faptul că Președintele Iliuță l-a susținut pe Grama în toate funcțiile publice pe care le-a ocupat până acum și că este responsabilitatea PSD să nu-l mai protejeze. Este important să asigurăm integritatea instituțiilor publice și să avem încredere că acestea sunt conduse de persoane competente și corecte” – a precizat Amelia Giurcan pentru Calarasipress.ro

Interpelat de Amelia Giurcan, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuta, a afirmat că a verificat situația și a consultat direcția juridică a CJ Călărași, care a constatat o stare de incompatibilitate. Cu toate acestea, Consiliul de Administrare încă nu a confirmat această constatare, iar Adunarea Generală a Acționarilor urmează să se reunească pentru a clarifica situația.

Pe de altă parte, Eduard Grama a declarat că s-a conformat și și-a dat demisia din funcția din cadrul direcției din Consiliul Județean Călărași la data de 11.04.2024, în aceeași zi în în care, pe portalul Înaltei Curți, a fost publicată decizia.

Advertisement

Referitor la conducerea Ecoaqua SA, acesta a precizat
că numirea directorului general este în responsabilitatea Consiliului de Administrație conform OUG 109.

Contactat pentru un punct de vedere, directorul Eduard Grama a făcut următoarea precizare:

“Eu nu comentez declarații politice. Suntem în campanie electorală, iar, după cum ne-am obișnuit în ultimul timp, fiecare spune ce crede el că este interesant pentru propriul electorat. Subiectul propus pentru analiză de doamna de la USR, fina baronului de Prahova, Iulian Dumitrescu, presupune referiri la lege și articole de lege, nu la părerea personală a unei persoane care, de la membru PSD, a ajuns candidatul albanez al USR. Îi recomand o pungă de semințe și o ședere plăcută în minivacanță. Politica nu este pentru ea!”

Continue Reading

Cele mai vizualizate