Connect with us

Știri

VIDEO. Circ pe stradă: Un comerciant contrazice Poliția Locală Călărași privind o sancțiune aplicată pentru oprirea interzisă

Published

on

Un comerciant din Călărași a fost sancționat de Poliția Locală săptămâna trecută pentru că și-a permis să oprească autoturismul folosit la aprovizionarea magazinului în raza de acțiune a indicatorului “Oprirea interzisă”, indicator amplasat la colțul intersecției dintre strada București și B-dul Cuza-Vodă.

Zilnic vedem mașini care staționează sau care sunt oprite ilegal. Din păcate n-are cine să le vadă. Puține sunt cazurile când cineva face acel efort de a băga în seama acest aspect care ar putea deveni o normalitate în Călărași. Chiar zilele trecute îmi amintesc de o postare pe care Marian Pucheanu a făcut-o pe Facebook privind acest comportament de țăran adoptat de o parte a șoferilor din Călărași. Citiți și voi postarea.

Ceea ce vreau să spun acum este altceva: una este să oprești mașina în fața magazinului pe care îl ai pentru a aproviziona cu marfă, iar alte este să te crezi șmecher și să blochezi o bandă de circulați ca să nu-i înghețe copanele nevestei până la bancomat. Înțelegeți ce vreau să spun. Un astfel de exemplu s-a petrecut în ziua de joi, 23 ianurie în Călărași, pe unul dintre cele mai circulate bulevarde.

Primim pe WhatsApp-ul de la redacție o serie de filmulețe și fotografii cu un echipaj de Poliție Locală care aplica o sancțiune unui conducător auto pentru oprirea autoturismului în raza de acțiune a indicatorului “Oprirea interzisă”. L-am contactat pe cel care ne-a pus la dispoziție materialele video și ne-a explicat că el este cel sancționat. Se numește Neagu Marian și administrează, alături de soție, societatea LED STYLE ELECTRIC SRL cu sediul în comuna Ciocănești și punct de lucru pe Bulevardul Cuza Vodă din municipiul Călărași. O firmă specializată în comert cu amanuntul al mobilei, al articolelor de iluminat si al articole de uz casnic n.c.a., in magazine specializate. În ziua de joi, 23 ianuarie Neagu Marian a venit la magazin cu mașina pentru a aproviziona cu marfă depozitul magazinului. La doar câteva minute de la venire, în spatele mașini sale a apărut un echipaj de la poliția locală care a început procedura de identificare a conducătorului autoturismului în vederea aplicării contravenției săvârșite.

Strada Grivița este cu sens unic, încă nu este gata, dar se circulă pe ea. La ieșirea de Griviția în Bulevardul Cuza Vodă șoferii nu se pot asigura din cauza autovehiciulelor parcate pe marginea drumului între stația de autobuz și str Grivița. Pentru a evita posbile evenimente rutiere, Primăria Călărași a amplasat un semn de circulație care interzice oprirea mașinilor în respectivul sector de drum. Astfel și comercianții din zona 5 Călărași – str. Grivița de pe Cuza Vodă și-ai pierdul dreptul de a mai staționa/opri mașinile pentru a face aprovizionarea magazinelor. Să nu discutăm despre clienții care n-au unde parca…

Comercianții din acest sector ne-au spus că toată această situație este cunoscută de conducerea Primăriei, dar nu s-a găsit încă o soluție. Dacă cineva inttră într-un magazin și își cumpără un pat sau un dulap, acesta trebuie să îl plimbe în brațe câțiva zeci de metri pentru că nu se poate opri/staționa în fața magazinelor… Neagu Marian spune că pierderile sunt de peste 40% de când s-a adus acel semn în zonă.

Advertisement

Soluția era simplă spune proprietarul magazinului de lustre, păgubit și care a fost nevoit să își restrângă numărul de salariați în lipsa vânzărilor afectate de decizia luată de primărie pentru amplasarea acelui semn. Trebuia amplasată doar oplăcuță adițională cu însemnele Oprirea interzisă cu excepția riveranilor. “Suntem proprietari, plătim aici taxe și impozite Primăriei. Nu ni se poate îngrădi dreptul de a ne parca sau opri autoturismul în dreptul proprietăților noastre..” – explică comerciantul Neagu Marian

Polițiștii locali care au venit să sancționeze această speță i-au spun comerciantului că ar putea să aprovizioneze magazinul doar cu ajutorul unei autoutilitare înregistrate pe societate. Unul dintre polițiști i-a spun comerciantului că ar putea să folosească un cărucior de transport, similare cu cele folosite în supermarketuri :))

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Marius Dulce nu se simte vinovat despre întârzierile de la Strada București din municipiul Călărași: „De multe ori ceea ce îți dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”

Published

on

Marius Dulce nu se simte vinovat despre întârzierile pe care le-a avut proiectul de modernizare al străzii București din municipiul Călărași, însă „e un regret că nu au reușit să termine până la 30 decembrie 2023”, spune primarul într-o conferință de presă a Partidului Social Democrat. Acesta dă vina atât pe pandemie, pe creșterea prețurilor a materialelor de construcții din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina, dar mai spune și că „de multe ori ceea ce îți dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”. Reabilitarea și modernizarea străzii și prelungirii București nu este nici acum gata. 

„Nu mă simt vinovat, pentru că dumneavoastră ați uitat că de când am început toate discuțiile acestea cu strada București, gândiți-vă că un an de zile a fost pandemie, șapte luni ne-am blocat că a venit războiul și a fost creștere de prețuri. Eu mi-aș fi dorit de foarte mult și e un regret că nu au reușit să termine până la 30 decembrie 2023, dar ideea este că trebuia să închidem proiectul. Trebuia să îl facem, iar de multe ori ceea ce își dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”, a declarat Marius Dulce. 

Proiectul în valoare de peste 9 milioane de euro finanțat prin Programul Operațional Regional trebuia să fie gata acum cinci luni. Primarul a vorbit și dacă acei „alții” pe care i-a menționat în conferința de presă vor fi trași la răspundere pentru întârzieri. 

„Păi nu, că este legal, nu era vorba întârziere. De comun acord, era și vina noastră și vina lor, trebuia să găsim o modalitate amiabilă să ducem mai departe această lucrare”, a precizat acesta. 

Pentru că nu a fost terminat la timp, în decembrie 2023, proiectul a fost fazat pentru a nu se pierde finanțarea, potrivit Canal Sud

Continue Reading

Știri

Peste 300 de elevi din toată țara au participat la Concursul de Știință și Tehnică din cadrul unui eveniment al Bibliotecii Județene Călărași

Published

on

Biblioteca Județeană Călărași „Alexandru Odobescu”, în parteneriat cu Fundația G.I.I.F. și cu susținerea Consiliului Județean Călărași, au derulat pe 17 mai 2024 Concursul de Știință și Tehnică, din cadrul evenimentului „Manifestările Științei și Tehnicii Școlare Florin Vasilescu”. Peste 300 de elevi din toată țara au participat cu proiecte anul acesta la cele două secțiuni: Știință și Tehnică, și Fizica în Imagini. 

La solicitarea Consiliului Județean Călărași, concursul „Florin Vasilescu” este cuprins în Calendarul concursurilor naționale școlare fără finanțare din partea Ministerului Educației. 

În acest an concursul se desfășoară pe două secțiuni importante: 

  • Secțiunea Știință și Tehnică, pentru elevii de liceu, cu participare directă, unde au fost acceptate 16 lucrări: București – 2, Tulcea – 1, Cluj – 2, Vâlcea – 2, Sibiu – 1, Constanța – 1, Dâmbovița – 1, Oltenița – 1, Călărași – 4, Veliko Tarnovo – BG – 1.
  • Fizica în Imagini, pentru toate categoriile de vârstă școlară, cu participare indirectă, unde au fost acceptate 154 de lucrări / filme, astfel: secțiunea Novice –   43, secțiunea Ucenic –   73, secțiunea Maestru – 38.

În acest an s-au înscris 21 de județe, 53 de unități școlare și un număr de 332 de elevi participanți cu proiecte.

Din juriul din acest an fac parte: Claudia Maria Simonescu, prof.univ.dr. Facultatea de Chimie Universitatea Politehnică București și Radu Alin Vasilache, prof. asociat dr. Facultatea de fizică a Universității București. 

Invitați speciali ai evenimentului au fost din cadrul Biroului de comunicare al Academiei Române Carmen Dobre, șef birou, și Cătălin Mosoia, prof. dr. expert în comunicarea științei. 

În deschiderea manifestărilor, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a acordat diplome de onoare prof. univ. dr. Claudia Maria Simonescu și prof. asociat dr. Radu Alin Vasilache, dar și o diplomă de merit elevului Stîrcu Ion Alexandru, pentru cel mai tânăr participant de la Concursul de filme științifice: Fizică în imagini, în vârstă de 7 ani. 

Concursul este organizat de către Biblioteca Județeană Alexandru Odobescu Călărași, Fundația Grupul de Inițiativă pentru Învățământul Fizicii Călărași și Asociația pentru Performanță în Fizică Sibiu, și este finanțat de către Consiliul Județean Călărași.

Continue Reading

Știri

Ecoaqua Călărași: Costuri și tehnici de captare a apei brute din Dunăre. Ce se întâmplă cu apa înainte de a ajunge la stația de tratare

Published

on

By

Ecoaqua S.A. Călărași este responsabilă pentru captarea, tratarea, transportul, înmagazinarea și distribuția apei potabile, precum și pentru colectarea, transportul și epurarea apelor uzate. În rândurile de mai jos vă vom prezenta modul în care furnizorul captează și pretratează apa brută, primii pași dintr-un proces minuțios.

Apa se captează din Dunăre, la aproximativ 200 de metri de stația de pompare. Acest proces se desfășoară prin două metode principale: utilizarea criburilor și a stației plutitoare.

Criburile sunt construcții din lemn sau metal, amplasate în albia râului pentru a proteja sorbul pompei. La stația de pompare a Ecoaqua SA există două criburi situate la aproximativ 25 de metri de mal, în albia fluviului. Apa este colectată din aceste criburi cu ajutorul stației de pompare, care dispune de trei pompe de aspirație, fiecare având un debit de 1500 m³/h.

Stația plutitoare este utilizată atunci când cota Dunării scade sub 100. Această stație este echipată cu două pompe separate, fiecare cu un debit de 1500 m³/h. Pompele sunt controlate prin convertizoare de frecvență, iar sistemul SCADA (Sistem de Control și Achiziții de Date) asigură un nivel constant al bazinului de apă decantată. Din acest bazin, apa este pompată către stația de tratare pentru a fi supusă tratamentului final.

Apa captată prin criburi sau stația plutitoare este transportată prin conducte separate. De la criburi, apa ajunge la stația de pompare prin două cămine de criburi cu vane motorizate. De la stația plutitoare, apa este transportată într-un cămin de subtraversare. În ambele cazuri, apa ajunge în camera de distribuție, unde sunt monitorizate calitatea apei (debit, turbiditate, pH, temperatură, conductivitate) prin sistemul SCADA.

Cum se realizează pretratarea apei din Dunăre

Înainte de intrarea în camera de distribuție, apa este tratată cu clor și PAX prin patru puncte de injecție. În funcție de metoda de captare, fie prin criburi, fie prin stația plutitoare, se adaugă clor și cărbune activ în conducte, iar apa este direcționată printr-o singură conductă în camera de distribuție.

Din camera de distribuție, apa este injectată cu cetta clear și transportată gravitațional către două decantoare. Apa decantată este colectată într-un bazin cu capacitatea de 5000 m³. De aici, patru pompe (trei de 900 m³ și una de 2000 m³) transportă apa prin două conducte pe un traseu de 6 km către stația de tratare, unde va fi supusă tratamentului final.

Ecoaqua S.A. achită către Administrația Națională Apele Române o taxă de 92,70 lei fără TVA pentru fiecare mie de metri cubi de apă brută captată din Dunăre. Pentru localități, costul este de 106,64 lei fără TVA pentru aceeași cantitate. În medie, compania captează 800 m³ de apă brută pe oră pentru Călărași, ceea ce se traduce într-un cost zilnic de 1656 lei fără TVA.

Ecoaqua S.A. Călărași gestionează cu eficiență și responsabilitate procesul de captare și pretratare a apei brute. Prin metode avansate și un sistem de control riguros, compania asigură furnizarea unei ape de calitate superioară, protejând în același timp resursele naturale și respectând normele de mediu.

Continue Reading

Cele mai vizualizate