Connect with us

Știri

Euro a rămas sub 4,8 lei

Chiar dacă datele economice indică deterioarea fundamentelor economiei românești, bazată excesiv pe consum, leul a avut un parcurs calm față de euro.

BNR a anunțat o creștere a deficitului de cont curent cu 20% la finele lunii noiembrie, la 9,92 miliarde euro, comparativ cu 8,2 miliarde euro în perioada ianuarie – noiembrie 2018. Evoluția se datorează majorării puternice a dezechilibrelor de pe segmentul de bunuri.

Cursul euro a scăzut ușor, de la 4,7795 la 4,7791 lei, iar transferurile se realizau între 4,778 și 4,782 lei.

Dolarul american a coborât de la 4,3088 la 4,2993 lei.

Moneda elvețiană fluctua între 1,081 și 1.083 franci/euro, iar cursul ei a atins un nou maxim al ultimilor 15 ani de 4,4192 lei.

Advertisement

Media lirei sterline a scăzut puternic, de la 5,6279 la 5,5821 lei, după ce la sfârșitul săptămânii trecute oficiali ai Băncii Angliei au lăsat de înțeles că există posibilitatea ca dobânda-cheie să fie redusă, pentru a sprijini economia britanică fragilizată de Brexit.

Uncia de aur fluctua pe piețele specializate în culoarul 1.547 – 1.556 dolari, iar prețul gramului de aur stabilit de BNR a scăzut la 214,3755 lei. Reamintim că miercurea trecută a fost atins maximul istoric de 218,2474 lei/gram.

Banca Națională a realizat luni o nouă operațiune de tip repo, prin care a atras de la băncile comerciale depozite în valoare de 3,82 miliarde lei, la o dobândă de 2,50%, egală cu cea de politică monetară, după ce săptămâna trecută a atras aproape 4,7 miliarde lei.

La rândul său, Ministerul de Finanţe s-a împrumutat, tot luni, cu 1,19 miliarde lei la o dobândă de 3,89% pe an, scadența bonurilor de stat fiind în 2024. Oferta de cumpărare a băncilor și a clienţilor acestora s-a ridicat la 2,03 miliarde lei.

Luna aceasta, MF va emite emisiuni de certificate de trezorerie cu discont şi obligaţiuni de stat de tip benchmark, în valoare nominală totală de 4,4 miliarde lei, cu scopul finanţării deficitului bugetului de stat şi refinanţării datoriei publice.

Advertisement

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 3,18%, în a cincea ședință consecutivă. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 3,26%, iar cel la 12 luni a urcat de la 3,30 la 3,32%.

Perechea euro/dolar era stabilă și fluctua între 1,1113 și 1,1136 dolari.

Fluctuațiile bitcoin se limitau la culoarul 8.100 – 8.200 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

Advertisement

Știri

INCENDIU DE PROPORȚII ÎN CUNEȘTI, COMUNA GRĂDIȘTEA – APROXIMATIV 100 DE HECTARE DE MIRIȘTE, CUPRINSE DE FLĂCĂRI

n puternic incendiu de vegetație a izbucnit în noaptea de luni spre marți în zona Cunești din comuna Grădiștea, județul Călărași. Aproximativ 100 de hectare de miriște au fost cuprinse de flăcări, iar pompierii militari din cadrul ISU Călărași intervin la această oră cu mai multe autospeciale, acționând cu apă și spumă pentru a limita extinderea incendiului.

Potrivit unor informații obținute de redacția Călărași PRESS, există suspiciuni serioase că focul ar fi fost pus intenționat. Se pare că o persoană ar fi recurs la incendierea resturilor vegetale rămase pe terenul agricol, după recoltarea culturii. Practica, deși ilegală, este folosită în unele zone pentru curățarea rapidă a miriștilor, dar implică riscuri majore pentru mediu și siguranța locuințelor din apropiere.

Autoritățile urmează să stabilească cu exactitate cauza incendiului, dar atrag din nou atenția că arderea miriștilor fără aprobare este strict interzisă și pedepsită de lege. Cei vinovați riscă sancțiuni drastice, inclusiv dosar penal.

Revenim cu detalii pe măsură ce intervenția pompierilor avansează.

Advertisement

Continue Reading

Știri

Ce se întâmplă cu Hala Centrală Agroalimentară din Călărași? Anunțul care schimbă fața zonei!

Hala Centrală Agroalimentară ar urma să intre într-un proces de reabilitare! Directorul Direcției Municipale de Servicii, Eddie Papazi, anunță că fațadele clădirii vor fi igienizate, iar trotuarul din zona unde a funcționat un spațiu comercial abandonat va fi refăcut complet.

Chiar dacă bugetul instituției a fost tăiat drastic – de la 15 milioane la doar 9 milioane de lei – autoritățile spun că nu renunță la planurile de modernizare a unor zone-cheie din oraș.

„Chiar dacă avem un buget mult mai mic, nu putem ignora zonele care sunt în centrul atenției zilnice. Vom face ordine în jurul Halei Centrale, pentru că este o chestiune de imagine și de respect pentru cetățeni”, a declarat Eddie Papazi.

🔧 Lucrările vor începe în perioada următoare, iar autoritățile promit că zona va fi vizibil schimbată.
📸 Foto: Atitudinea din Călărași

Advertisement

Continue Reading

Știri

Prețul rovinietei pentru autoturisme aproape se dublează, iar amenda pentru lipsa ei crește până la 1.000 de lei

Rovinieta mai scumpă din toamnă: creșteri de până la 80% pentru autoturisme și amenzi dublate!

Șoferii din România ar putea plăti mai mult pentru rovinietă începând cu 1 septembrie 2025, potrivit unui proiect de lege privind reducerea deficitului bugetar. Noile tarife, aplicabile doar autoturismelor, vor înlocui actualele prețuri, în timp ce taxele pentru vehiculele de transport marfă sau persoane rămân neschimbate.

Dacă legea va fi aprobată de Parlament, iată noile prețuri propuse pentru rovinieta auto:

  • 1 zi: 3,5 euro (față de 2,5 euro în prezent)
  • 10 zile: 6,0 euro (de la 3,3 euro)
  • 30 de zile: 9,5 euro (de la 5,3 euro)
  • 60 de zile: 15,0 euro (de la 8,4 euro)
  • 12 luni: 50,0 euro (în prezent, 28 euro)

Creșterile sunt consistente, cea mai mare majorare fiind pentru rovinieta anuală, care se scumpește cu 22 de euro, adică aproape 80% față de prețul actual.

Totodată, proiectul de lege prevede dublarea amenzilor pentru lipsa rovinietei. Dacă în prezent sancțiunile variază între 275 și 550 de lei, după modificări, șoferii riscă să plătească între 500 și 1.000 de lei.

Important de reținut este că rovinietele cumpărate înainte de 1 septembrie 2025 rămân valabile până la expirare, chiar dacă noile tarife intră în vigoare.

Măsura vine ca parte a unui set de decizii economice prin care Guvernul încearcă să reducă deficitul bugetar și va fi implementată după angajarea răspunderii Executivului în fața Parlamentului.

Continue Reading