Connect with us

Știri

DSVSA Călărași: Ultimul focar de PPA a fost stins

Published

on

SARBATORILE DE IARNA 2019

FARA PESTA PORCINA AFRICANA

 

Pe teritoriul judetului Calarasi nu mai evolueaza pesta porcina africana, ultimul focar  fiind stins pe data de 17 decembrie 2019.

Advertisement

Totusi, pentru a evita răspândirea virusului pestei porcine africane (PPA), avand in vedere ca apropierea sărbătorilor de iarna este caracterizată de o creștere a numărului de porci sacrificați, DSVSA Calarasi solicita tuturor cetatenilor, nu numai crescatorilor de suine, sa respecte o serie de măsuri de prevenire, supraveghere şi control al bolii.

Astfel, în gospodariile în care se taie porcul de Crăciun, în cazul în care proprietarul de animale constată înainte de sacrificare, apariţia unor modificări a stării de sănătate a animalului (inapetenţă, febră, pielea se înroşeşte, apoi devine cianotică, arcuire a spatelui, mers greoi, vomă cu sânge, diaree cu sânge, etc) şi/sau după sacrificarea animalului, existenţa unor modificări ale organelor interne (splina mult mărită de culoare roşie sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii, acumulări de lichide în cavităţi, etc.) va anunţa de îndată medicul veterinar de liberă practică împuternicit din localitate.

DSVSA Calarasi prin inspectorii de specialitate va realiza controale in echipe mixte cu reprezentanti ai IPJ Calarasi si IJJ Calarasi  pentru respectarea prevederilor privind mișcarea porcilor, a cărnii și produselor din carne de porc; intensificarea controalelor rutiere în vederea descurajării comerțului ilegal de porcine și produse provenite de la acestea; informarea populației cu privire la evitarea achiziționării de animale și produse provenite de la acestea de la persoanele neautorizate și fără documente sanitar – veterinare.

            Atentie! DSVSA Calarasi atrage atenția asupra importanței efectuării examenului trichineloscopic pentru porcii sacrificati in gospodariile populatiei in perioada  premergatoare Sarbatorilor de Craciun.

Examenul trichineloscopic al carnii provenita de la porcinele sacrificate in mod traditional  in gospodariile populatiei, se poate efectua  la Cabinetele medical-veterinare concesionate din fiecare localitate, de catre medicii veterinari de libera practica imputerniciti.

Advertisement

Obligatoriu se vor aduce probe concludente (muschi pilier diafragmatic si muschi intercostali) si CROTALIA.

Examenul trichineloscopic este contra cost.

Este interzisă punerea în consumul uman a cărnii de porc care nu a fost supusă examenului pentru detectarea Trichinella spp., iar carnea provenită de la porcinele infestate cu Trichinella spp. se declară improprie consumului uman și se elimină în conformitate cu legislația sanitară veterinară în vigoare.

             Este interzisa comercializarea produselor si alimentelor de origine animala si non-animala in spatii improvizate, nesupuse controlului pentru siguranta alimentelor si neinregistrate, sau in sistem de vanzare stradal, in care nu sunt asigurate conditii adecvate de igiena si siguranta alimentara.

Este interzisa comercializarea suinelor din exploatatii neautorizate sanitar veterinar, suinele din gopodariile populatiei fiind admise doar in consum familial.

Advertisement

Depistarea acestor cazuri atrage după sine sancţionarea contravenţională cu amenzi de până la 40.000 de lei şi confiscarea carnii si a produselor din carne.

Pentru sesizarea unor aspecte neconforme, consumatorii pot suna la numarul de telefon al  D.S.V.S.A Calarasi 0242 / 313676.

 

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Ce se întâmplă cu nodul intermodal de la ieșirea din municipiul Călărași? Administrația locală face noi precizări

Published

on

Municipiul Călărași ar fi trebuit să beneficieze deja de un nod intermodal care ar fi trebuit să fie poziționat în zona de vest a orașului (Siderca), conform proiectului „Reducerea emisiilor de CO2 în zona urbană prin construirea unui terminal intermodal de transport în zona de vest (Siderca) a municipiului Călărași”. Proiectul a fost anunțat în 2020 și trebuia să fie finanțat prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 și trebuia să fie gata până la 31 decembrie 2023, însă acest lucru nu s-a întâmplat. În prezent, proiectul a fost redepus pe POR 2021-2027, iar administrația locală garantează că „se va face”. 

„Vizavi de proiectul intermodal cu Siderca, se va redepune pe Programul Operațional Regional 2021-2027. Proiectul se va face și nu se va face din banii primăriei sau din împrumuturi, așa cum spun câte unii, se va face din fonduri europene”, a transmis într-o conferință de presă de la Primăria Municipiului Călărași, Ionuț Savu, administrator public al municipiului.

Proiectul este în completarea modernizării străzilor București și Prelungirea București și are ca scop îmbunătățirea transportului local prin construirea unei clădiri administrative, amenajarea unei parcări subterane pentru 37 de autoturisme, 4 locuri autocare și un rastel pentru biciclete, amenajarea unui spațiu liber adiacent spațiului de parcare, cu zone verzi, alei și mobilier urban și montarea unui sistem IT de control acces proiectat și optimizat special pentru monitorizarea intrărilor și ieșirilor autoturismelor .

 

Continue Reading

Actualitate

Fetița de 9 ani din Ciocănești, grav rănită după un accident cu bicicleta. A fost solicitat elicopterul SMURD

Published

on

O zi de joacă pe bicicletă s-a transformat într-un coșmar pentru o fetiță de 9 ani, care a fost grav rănită după ce a căzut, iar cleștele de la frână s-a înfipt în pulpa piciorului. Incidentul s-a petrecut în timp ce fetița se plimba pe bicicletă.

Părinții, alertați de gravitatea situației, au sunat imediat la numărul de urgență 112, iar echipajul SMURD de descarcerare a intervenit rapid la fața locului, însoțit de un medic. Date fiind rănile grave ale micuței, a fost necesară intervenția unui elicopter SMURD pentru a o transporta de urgență la Spitalul Floreasca din Capitală.

Continue Reading

Știri

Călărași: A fost emis acordul pentru realizarea Studiului de Fezabilitate pentru Pasajului de la Lehliu Gară

Published

on

pasaj lehliu

Consiliul Județean Călărași a făcut un pas important în direcția modernizării infrastructurii regionale, dând undă verde pentru construcția Pasajului Lehliu Gară. Acest proiect este una din dorințele primarului Iulian Iacomi din Orașul Lehliu Gară. Pasajul va supratraversa Magistrala 800 București-Constanța, oferind o soluție vitală pentru fluidizarea traficului și eliminarea barierei feroviare.

Președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a semnat contractul pentru realizarea Studiului de Fezabilitate pentru implementarea Pasajului de la Lehliu-Gară. Contractul vizează două etape esențiale: elaborarea Studiului de Fezabilitate și acordarea asistenței tehnice în procesul de licitație pentru proiectare și execuție.

Primarii din 36 de localități și conducerea CJ Călărași

Iulian Iacomi – primar Orașul Lehliu Gară

Decizia pentru construcția Pasajului Lehliu Gară a fost luată în 2022 și a primit un sprijin hotărât din partea autorităților locale. Consiliul Județean a votat în ianuarie 2023 un proiect ce prevede construcția pasajului peste calea ferată, similar celui de la Drajna. Parteneriatul între UAT Lehliu Gară și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA a fost aprobat în decembrie 2022, deschizând drumul către demersurile practice pentru realizarea proiectului.

Pasajul Lehliu Gară reprezintă nu doar o investiție în infrastructura rutieră, ci și o promisiune pentru o mai bună conectivitate și dezvoltare regională. Implementarea acestui proiect va aduce beneficii semnificative pentru comunitatea locală și pentru toți cei care tranzitează zona, consolidând astfel poziția județului Călărași în peisajul infrastructural al țării.

Continue Reading

Cele mai vizualizate