Connect with us

Știri

Ulmeni: 5.000 de porci dintr-o ferma vor fi uciși din cauza pestei porcine africane

Published

on

Pesta porcină africană lovește în Ulmeni. 5.000 de porci dintr-o ferma din Ulmeni

În data de 19 octombrie 2019 se confirma prezența virusului Pestei Porcine Africane la porcii din exploatatia comerciala detinuta de SC Agrouniversal Ulmeni SRL din localitatea Ulmeni, județul Călărași.

Exploatatia de porci este o ferma comerciala de crestere si ingrasare, in care sunt detinuti pana la 5.000 capete porci.

DSVSA Calarasi prin serviciile de specialitate a intervenit in regim de urgenta de la data cand s-a suspicionat boala pe cazurile notificate de administratorul complexului de porci si in baza rezultatului privind diagnosticul pestei porcine africane, fiind recoltate probe sub control oficial, cu rezultat pozitiv pentru pesta porcina africana .

Pana la confirmarea bolii,   exploatatia a fost plasata sub supraveghere oficială și aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport.

Advertisement

In data de 19.10.2019, Centrul Local de Combatere a Bolilor Judetean Calarasi s-a reunit in sedinta extraordinara  si in urma dezbateriilor, prin majoritate de voturi,  a fost aprobat prin Hotarare a Institutiei Prefectului Judetean Calarasi  planul de măsuri de combatere a Pestei Porcine Africane (PPA) in exploatatia de suine administrata de SC Agrouniversal Ulmeni SRL.

Controlul si combaterea bolii, inclusiv masura de ucidere si ecarisare prin metoda alternativa de ingropare, va fi zilnic efectuata sub supraveghere sanitara veterinara oficiala, cu aplicarea intocmai a masurilor stabilite prin planul de combatere a bolii si a prevederilor manualului operational de interventie in pesta porcina africana.

DSVSA Calarasi tine sa informeze populatia sub aspectul masurii de ecarisare prin ingropare ca aceasta este o metoda admisa de legislatia in vigoare in caz de epizootii si in baza acordului prin  studiul  hidrogeologic realizat de institutiile abilitate, in scopul aplicarii cat mai rapide a masurilor de combatere a bolilor, masura prevazuta de art 4 din OG 24 din 2016.

Pesta porcină africană este o epizootie de mare difuzibilitate, care afecteaza doar porcul domestic si mistretul.

Pesta porcină africană nu se transmite la om, însă omul poate fi un vector indirect al transmiterii bolii, acest virus având impact social cat si economic.

Pana la stingerea oficiala a bolii pe teritoriul localitatilor: Ulmeni, Mitreni, Spantov, Cetatea, Stancea, Clatesti, Cetatea Veche este interzisa miscarea suinelor, produselor si subproduselor provenite de la acestia, cat si a gunoilui de grajd. Miscarea animalelor din celelate specii va fi efectuata doar cu acordul DSVSA Calarasi in baza notificarii medicului veterinar de libera practica de la nivelul localitatii.

Advertisement

Proprietarii de suine din localitatile mentionate vor asigura dezinfectoare pietonale la intrarea in gospodarii si vor respecta conditiile minime de igiena si de biosecuritate pentru a reduce riscul aparitiei bolii la porcii pe care ii detin.

DSVSA Calarasi, atentioneaza crescatorii de suine asupra respectarii prevederilor Ord ANSVSA nr 20/2018 privind  detinerea in gospodariile populatiei a unui numar limitat de suine, cu respectarea conditiilor de biosecuritate prevazute de Ord ANSVSA nr 20/2018, astfel:

  • Pana 5 capete suine la ingrasat doar pentru consum familial
  • Pana la 20 capete suine si peste 20 capete suine, proprietarului ii revine obligatia declararii activitatii si inregistrarea sanitara veterinara la DSVSA Calarasi, declararea activitatii la Registrul Oficiului Comertului ;
  • Suinele detinute, obligatoriu vor fi identificate prin crotaliere.

Atentie! Este interzisa cresterea de suine la stane, diguri de ape, pe terenuri agricole, in fonduri de vanatoare.

In cazul nerespectarii conditiilor de biosecuritate si detinerii unui numar mai mare de 5 capete porci pentru ingrasat in scop de consum familial, fara a detine certificat de inregistrare sanitara veterinara emis de DSVSA Calarasi, cat si detinerea de suine necrotaliate vor fi aplicate amenzi in baa HG 984/2015, cu modificari, in valoare de pana la 2400 lei.

In gospodariile populatiei , DSVSA Calarasi recomanda crescatorilor de porci :

  • de a aplica reguli minime de biosecuritate care nu implica costuri suplimentare: Intrarea in zona de crestere a porcilor se va face in haine si incaltaminte special prevazute in acest sens, folosite doar in interiorul curtii si instalarea de dezinfectoare pietonale la intrarea in gospodarie si adapostul porcilor;

        – examinarea zilnica a efectivelor de porci;

           – informarea imediata a medicul veterinar cu privire la orice suspiciune de boala;

         – nu se vor sacrifica, pentru consum, animalele bolnave sau cele care sunt in contact cu acestea;

Advertisement
  • cadavrele vor fi mentinute in gospodarie pana la sosirea medicului veterinar.
  • se va limita accesul altor persoane sau vehicule in gopodarie, mai ales daca este cunoscut ca acestea vin in contact cu porci din alte crescatorii sau din zone in care evolueaza pesta porcina africana.

 Despagubiri pentru gospodariile afectate de PPA:

 In cazul in care detinatorii de suine vor conlucra cu medicii veterinari de libera prcatica si cu autoritatile veterinare pentru prevenirea si limitarea focarelor de infectie cu PPA,  acestia pot fi despagubiti pentru pierderile suferite conform HG 1214/ 2009, cu modificarile ulterioare HG 484/2018.

 

DIRECTOR EXECUTIV,

Dr Viorel BUCUR

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Competiția internațională Călărași Cup – powered by Ecoaqua, real succes. Miodrag Belodedici a rămas impresionat

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

În municipiul Călărași, pasiunea pentru fotbal și dorința de a încuraja tinerii sportivi au fost celebrate într-un eveniment de excepție organizat de operatorul regional de apă și canalizare, ECOAQUA SA, sub îndrumarea directorului Eduard Grama, împreună cu Consiliul Județean Călărași și Primăria municipiului Călărași. Aceștia au fost gazdele “Călărași CUP”, unul dintre cele mai așteptate evenimente sportive din zonă.

Miodrag Belodedici, o legendă a fotbalului, a fost invitat de seamă la acest eveniment pentru a împărtăși din experiența sa și pentru a inspira noile generații de fotbaliști aspiranți. Părinții celor mici s-au declarat încântați de inițiativa autorităților locale de a susține astfel de evenimente, recunoscând importanța mișcării sportive și a sănătății încă de la o vârstă fragedă.

Organizatorii evenimentului au oferit tuturor participanților medalii, diplome și cadouri, subliniind astfel aprecierea pentru eforturile și talentul fiecărui jucător. “Călărași CUP” a fost nu doar un prilej de competiție, ci și un moment de comunitate și încurajare pentru viitorul fotbalului în regiune.

Continue Reading

Știri

Accident grav pe A2, zona Fundulea. Un tir ucrainean s-a răsturnat după ce a lovit parametrul dintre sensuri

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că pe autostrada A2 București-Constanța, la kilometrul 32+300 de metri, pe sensul spre litoral, în zona localității Fundulea, județul Călărași, un autotren înmatriculat în Ucraina a impactat parapetul median și s-a răsturnat pe partea carosabilă. Incidentul s-a petrecut în jurul orei 13:55.

În urma impactului, sunt scurgeri de carburant pe suprafața de rulare. Nu au rezultat persoane rănite.

Traficul rutier este oprit pe ambele sensuri de mers, circulându-se doar pe banda de urgență. Se estimează reluarea normală a circulației în 45-60 de minute.

Continue Reading

Știri

Pericol în parcul comunei Borcea! TSD acuză primăria de neglijență și ignoranță

Published

on

By

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

În inima comunei Borcea, din județul Călărași, se află un parc care, în loc să fie o oază de relaxare și bucurie pentru locuitori, s-a transformat într-un loc periculos. În urmă cu două zile, Tineretul Social Democrat (TSD) Borcea a făcut public un apel disperat cu privire la situația alarmantă din parc, atrăgând atenția asupra pericolelor iminente cu care se confruntă comunitatea, în special copiii.

Lucrările rapide și neglijente au lăsat în urmă un peisaj plin de riscuri pentru trecători. Potecile din parc, construite peste șanțuri, reprezintă un pericol evident pentru cei care nu sunt atenți sau pentru copiii care aleargă buimăciți și neatenți. Lipsa dalelor de pe potecile deteriorate reprezintă un real pericol, iar incidentele pot avea consecințe grave.

În plus, locul de joacă pentru micuți, menit să fie un loc de distracție și siguranță, s-a transformat într-un mediu înfricoșător. Stâlpii care susțin leagănele sunt într-o stare precară, întrucât s-au transformat rapid în obiecte ascuțite care pot răni grav copiii nevinovați.

Conform celor de la TSD Borcea, autoritățile locale ignoră în mod repetat avertismentele și semnalele de alarmă, întrucât, în respectivul parc, organizează evenimente publice pentru cei mici, fără a lua măsuri pentru a le pune acestora la dispoziție un loc de joacă sigur.

„Pericolul din parc! Datorită lucrărilor bine făcute și pe repede înainte, această problemă persistă și acum, după ani buni.

Aflat lângă primărie, în ochii edilului și ai consilierilor , trecând ignoranți peste acest pericol, organizează evenimente publice pentru copii”, au transmis reprezentanții TSD Borcea, pe pagina de Facebook a organizației.

Imaginile publicate pe Facebook arată că este necesară o intervenție urgentă pentru reparații și pentru a implementa măsuri de siguranță adecvate, astfel încât tragediile să poată fi prevenite în viitor.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate