Connect with us

Actualitate

“Zilele Comunei Roseți” – prima ediție a evenimentului [FOTO]

Published

on

„Zilele Comunei Roseți” –Evenimentul se află la prima ediție, s-a desfășurat  în perioada 19 – 20 august, chiar lângă Căminul Cultural al comunei. 


Desfășurarea evenimentul s-a dovedit a fi foarte bine văzută de locuitori. Edilul șef  gândindu-se totodată la prioritățile și nevoile cetățenilor pe care trebuie să le gestioneze.   Nicolae Râjnoveanu se află în funcţia de primar de cinci mandate.  Acesta nu a intenționat să organizeze astfel de evenimente până ce nu a avut toate prioritățile finalizate. Începând de la infrastructura comunei,  renovarea școlii, ba chiar renovarea Căminul Cultural.  Și scena cu suprafața de 60 mp,  recent finalizată pe care s-a desfășurat evenimentul de serbarea al comunei.

Cu doar câteva zile înainte de desfășurarea evenimentului, i-am făcut o vizită domnului primar Nicolae Râjnoveanu. L-am surprins chiar în timpul discuțiilor cu reprezentanții Inspectoratului de Jandarmerie și Politie. Se stabileau perimetre și modul în care aceștia pot sprijinii desfășurarea festivității.

“Majoritatea localităţilor din Jud. Călărași au sărbătorit de mai mult timp, poate, unele sunt la a patra ediție, a cincea, sau eu știu… la mai multe ediții. Eu am făcut o promisiune cu mine însumi. Până când nu fac finalizarea Caninului Cultural, nu am să activez cum ar trebui, sau cum trebuie să activez, activitatea culturală. Până nu am scena mea, nu serbez “Zilele Comunei Roseți”. Totodată, an la rândul, mi-am dorit acest lucru. Lipsa banilor a făcut ca eu să nu pot să serbez zilele localității. Am considerat că banii trebuiesc dirijați într-altă parte. Dacă vă uitați în localitatea noastră, o să vedeți că banii au fost folosiți așa cum trebuie! Așa cum am mai declarat și altă dată, trebuie să recunosc că, trăiesc, într-o localitate ce se poate spune că este de nivel european.

Ce așteptări vor avea cei ce vor veni la eveniment?

“În primul rând, pentru locuitorii comunei noastre, sărbătoarea este un simbol. Cu privire la cei ce au întemeiat această localitate, fiind vorba de Aga Iancu Rosetti și Elisabeta Crețulescu, soția lui, localitatea fiind înfiinţată pe moșia Elisabetei Crețulescu. Singura dată pe care am avut-o despre acești doi oameni, este 2 august, când boierul Aga Rosetti a decedat. Locuitorii comunei trebuie să știe la ce nivel se regăsește ansamblul comunei. La ora actuală, am aproape 108 de persoane ce fac parte din această formație. De acest ansamblu se ocupă doar doi coordonatori. Rezultatul banilor cheltuiți se vor reflecta în ceea ce vor vedea zilele astea.

Advertisement

O să fac tot ce este bine în aceste zile, pentru ca locuitorii acestei localități să se simtă bine. Toată lumea trebuie să înțeleagă că sunt două zile speciale. Tuturora le place mai bine, nu mai rău.      a încheiat Nicolae Râjnoveanu

Cu puțin timp de deschiderea oficială a evenimentului, pe scena comunei, au urcat mai multe personalități din lumea politică și administrativă a judeţului. Vasile Iliuță, preşedinte CJ, George Iacob, prefect al județului Călărași și consilieri judeţeni. Aceștia l-au felicitat pe Nicolae Râjnoveanu pentru ceea ce face în comuna pe care o conduce de peste 17 ani.

Președinte Consiliului Județean, Vasile Iliuță, a postat pe Facebook un mesaj referitor la prezenta sa în diverse comune unde s-au desfășurat zilele comunelor:

În oamenii de la sat văd de fiecare dată puterea județului.

Le-am strâns mâinile muncite şi le-am urat viață lungă la Zilele Comunelor organizate de primarii noştri.

Independența, Perişoru, Borcea şi Roseți sunt doar câteva localități în care am fost prezent pentru a participa la sărbătorile de atestare documentară.

Advertisement

La mulți ani tuturor!

Sâmbătă, mare parte a locuitorilor comunei au simțit că trebuie să se bucure de ceea ce face Nicolae Râjnoveanu, alăturându-se celor deja prezenti la eveniment. S-au estimate aproximativ 2.000 de persoane prezente.

Primăria și Consiliul local au organizat un program variat, încât să mulțumească toate gusturile.  Pe scena au urcat interpreți consacrați ai muzicii românești, Aida Preda, Geanina Manea, Petrică Mîțu Stoian, ansamblul folcloric din Roseți. Silvana Rîciu și mulți alții.

Surpriza serii se pare că a fost Petrică Mîțu Stoian – unul dintre cei mai iubiți artiști de muzică populară.

Nicolae Râjnoveanu a simțit nevoia să facă o declarative sinceră în prezența cântărețului:

“Doresc să înţelegem că în momentul ăsta, in mijlocul nostru se află domnul Mîțu. Eu personal îl urmăresc cu mare drag! Am în mașina câteva CD-uri cu melodiile domnului Mîțu.  La drum îmi face un bine de n-a văzut pământul.”

Advertisement

“Iar în seara aceasta, în mijlocul dumneavoastră se află pentru noi – doresc să îi mulțumesc pentru ceea ce va face pentru dumneavoastră.” – Nicolae Râjnoveanu

Andreea Antonescu a fost următorul artist ce a ţinut publicul în prinză. A reușit să ridice toți tinerii în picioare făcându-i să danseze pe ritmurile melodiilor interpretate chiar în fața lor. Prima seară a evenimentului s-a încheiat prin dansuri energice ale tinerilor strânși în fața scenei ce au ascultat, cântat și dansat pe muzica Andreei Antonescu, cea care a închis prima seară.

Primarul comunei Roseți a urcat și în cea de a doua seară a evenimentului și a adresat un mesaj celor prezenți la acest eveniment:

“Salut pe toți cei prezenți aici și cu ocazia celei de a doua zi a evenimentului vă doresc să vă bucurați de tot ceea ce am organizat împreună cu Consiliul local. Eu vă doresc din tot sufletul petrecere frumoasă!”

La fel ca la oricare alt eveniment ce se află la început, se mai intampla și lucruri mai puți previzibile. O mică pană de curent ce a venit pe neașteptate ținând soliștii și artiștii de pe scenă câteva momente fără a putea exercita ceea ce știu ei mai bine.  S-a trecut repede peste acest mic obstacol, organizatorii s-au mișcat repede și s-a continuat evenimentul, aproape că nici nu s-a observat această mică pană de curent.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1438503789573809.1073741846.603712659719597&type=1&l=182388e35c

Advertisement

După toate prestările artiștilor ce au adus buna dispoziție locuitorilor din Roseți, la sfârșitul evenimentul a avut loc un minunat foc de artificii ce a ținut minute bune!

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1440296909394497.1073741847.603712659719597&type=1&l=42b363ad76

Meritați mult mai mult decât s-a făcut, meritați tot binele de pe fața pământului. Încă odată  vă rog să-mi fiți alături și să facem din această localitate, ceea ce ziceau oficialitățile ce conduc destinele acestui județ. Cu ajutorul dumneavoastră  vom reuși ca viața noastră să fie mult mai frumoasă și mai plăcut, în această localitate pe care o iubim din tot sufletul. Văd în public și câțiva profesori. Îi rog să ne sprijine în educația copiilor noştri, viitorul acestei localități și, de fapt, sprijinul nostru de mai târziu. Vă mulțumesc din tot sufletul! Cu mult respect, mă înclin în fața dumneavoastră!”

 

 

 

Advertisement

https://www.youtube.com/watch?v=DsWPeNPlxIk

 

https://www.youtube.com/watch?v=NjKOeWVCs3Q&t=6s

 

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Toți șoferii sunt obligați să dețină „cutia neagră”. Ce date înregistrează dispozitivul

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Toți șoferii care doresc să înmatriculeze mașini noi în a doua jumătate a acestui an, începând cu data de 6 iulie 2024, vor fi obligați să le echipeze cu dispozitivul cunoscut sub numele de „cutie neagră”.

Cunoscut ca EDR (Event Data Recorder, denumit popular și cutia neagră), dispozitivul va înregistra o serie de date relevante în cazul unui accident rutier, cum ar fi viteza de deplasare, poziția pedalelor de accelerație și de frână (nivelul de apăsare), turația motorului, unghiul de virare, activitatea sistemelor de siguranță cum ar fi ABS-ul și sistemul de control al stabilității, momentul declanșării airbag-urilor, utilizarea centurilor de siguranță, și altele.

Cutia neagră va monitoriza constant acești parametri, însă datele vor fi stocate doar în cazul unui accident. Astfel, dispozitivul va înregistra și salva numai informațiile înregistrate cu 5 secunde înainte de producerea impactului și timp de 3 secunde după acesta.

Comisia Europeană a subliniat că sistemul nu va permite identificarea proprietarului autovehiculului sau a șoferului și nu va putea înregistra audio sau video. Parlamentul European va stabili în mod clar și precis perioada de păstrare a datelor, precum și persoanele sau entitățile autorizate să le acceseze.

Advertisement

Care este scopul implementării acestui dispozitiv? Alexandru Ancuța, asistent universitar departament autovehicule rutiere, Facultatea de Transporturi a oferit răspunsul.

Ne ajută să determinăm anumite cauze care au dus la producerea accidentului respectiv, și în felul acesta înregistrează niște date din trafic. Știm foarte bine că sunt mai multe țări, printre care și România, unde accidentele sunt la ordinea zilei, noi suntem chiar pe primul loc. Îi ajută foarte mult pe constatatori în momentul în care se întâmplă un astfel de eveniment să determine niște cauze, și poate, de ce nu, identificarea ulterioară a unor soluții prin care să eliminăm cauzele negative” a declarat Alexandru pentru PRO TV.

Este important de menționat că multe dintre mașinile aflate în circulație în prezent sunt deja dotate cu un dispozitiv similar, și anume modulul de control al airbag-ului, care în unele modele de mașini înregistrează date similare.

Continue Reading

Actualitate

Pescuitul interzis în România. Începe prohibiția generală

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Începând de marți, 9 aprilie 2024, a intrat în vigoare interdicția pentru pescuitul comercial, recreativ/sportiv și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale, pentru o perioadă de 60 de zile, până la data de 7 iunie inclusiv.

Ordinul comun emis de Ministerul Mediului și Ministerul Agriculturii interzice pescuitul sportiv în toate râurile și lacurile din România.

”Se instituie măsuri de prohibiție pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 9 aprilie-7 iunie inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat, pe o durată de 45 de zile, în perioada 24 aprilie – 7 iunie inclusiv, cu excepţiile prevăzute în prezentul ordin”, se arată în ordinul Ministerului Mediului.

Totodată, în acest interval de timp, toate competițiile sportive de pescuit sunt suspendate pentru o perioadă de 60 de zile.

Advertisement

Ordinul a fost emis în concordanță cu legislația europeană, adoptată de Consiliul Uniunii Europene, prin Regulamentele CE.

„Aceste măsuri sunt necesare pentru garantarea accesului la zonele de pescuit şi la resursele halieutice, pentru desfăşurarea în mod sustenabil a activităţilor de pescuit, ţinând cont de opiniile ştiinţifice disponibile şi, în special, de raportul elaborat de Comitetul ştiinţific, tehnic şi economic pentru pescuit, precum şi de studiile ştiinţifice realizate de către fiecare stat membru pentru zona sa de activitate”, a comunicat Ministerul Mediului.

Nerespectarea ordinului conduce la sancțiuni dure pentru pasionați: amenzi de până la 1.000 de lei și interzicerea dreptului de a pescui pentru o perioadă de până la trei ani

La finalul săptămânii trecute, jandarmii din Tulcea au aplicat 26 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 4.000 de lei pentru diferite încălcări, printre care neprezentarea permisului de pescuit, nerespectarea condițiilor prevăzute în permis și pescuitul recreativ al unor specii sub dimensiunile minime legale.

Pescuitul recreativ/sportiv în habitatele piscicole naturale, prin orice metode și mijloace în perioada de prohibiție, conform Ordonanței de Urgență nr 23 din 2008 privind pescuitul și acvacultura constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 600 lei la 1.000 lei şi cu reţinerea şi suspendarea pe o perioadã de 90 de zile a permisului sau autorizaţiei de pescuit, iar pescuitul comercial în perioada de prohibiţie constituie infracţiune şi se sancţioneazã cu amendã şi interzicerea dreptului de a pescui pe o perioadã cuprinsã între un an și trei ani”, a precizat Jandarmeria Tulcea, conform info-sud-est.ro.

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

Klaus Iohannis a promulgat o nouă lege: Restaurantele, cantinele și serviciile de catering sunt obligate să ofere gratuit apă

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Guvernul României a implementat o normă europeană care stipulează că restaurantele, barurile și chiar serviciile de catering sunt obligate să furnizeze gratuit, din rețeaua publică apă potabilă, clienților care o solicită.

În Monitorul Oficial de luni, 15 aprilie, a fost oficializată ordonanța de urgență adoptată de guvern în luna ianuarie, care stabilește furnizarea gratuită a apei potabile prin rețeaua de distribuție pentru consumatorii din restaurante, cantine și servicii de catering. Deoarece nu a fost specificat un termen fix pentru intrarea în vigoare, se aplică automat termenul de trei zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Cu alte cuvinte, începând de joi, 18 aprilie, restaurantele sunt obligate să furnizeze gratuit apă potabilă clienților care o solicită.

Conform legii, trebuie să ofere gratuit apă potabilă de la robinet la cerere:

Advertisement
  • autoritățile și instituțiile administrației publice centrale și locale pentru persoanele prezente în sediile acestora;
  • operatorii economici care oferă servicii de alimentație publică pentru clienții proprii;
  • angajatorul pentru angajați.

În conformitate cu proiectul, atât autoritățile publice, cât și firmele din domeniul alimentației publice, precum barurile, restaurantele și cafenelele vor fi obligate să expună într-un loc vizibil și accesibil pentru public următorul anunț: „Această unitate oferă, la cerere și în mod gratuit, apă potabilă de la robinet”.

Un Proiect de Lege Uitat: Verificarea Calității Apei Potabile în Locuințe

Un alt proiect de lege, adoptat acum șase ani, al cărui stadiu actual este necunoscut, propunea ca autoritatea de sănătate publică locală să efectueze gratuit și la cerere o verificare anuală a calității apei potabile din locuințe, prin prelevarea de probe de la robinete.

Dacă se constata că parametrii de calitate nu sunt respectați, locatarul putea solicita un filtru de apă, costul acestuia fiind acoperit de primăria locală, în cazul în care neconformitatea era cauzată de rețeaua internă și, de asemenea, de către rețeaua externă dacă remedierea situației dura mai mult de 7 zile.

Potrivit autorilor proiectului, în prezent, în România lipsește o metodă gratuită de testare a calității apei, iar costul minim al unei analize de apă este de 250 de lei. Această situație plasează România printre ultimele state din Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul apei de la robinet.

 

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate