Connect with us

Știri

Vizită regală în Călărași: O întâlnire de excepție cu Majestatea Sa Margareta și Principesa Sofia

Published

on

Vizita senzațională a Majestății Sale Margareta, Prințesă a României, Custodele Coroanei, și a Alteței Sale Regale Principesa Sofia a adus bucurie și emoție în inima Călărașiului. Aceste personalități de seamă au avut onoarea de a fi întâmpinate de elevii și comunitatea școlară de la prestigioasa Școală Gimnazială “Carol I”, într-o atmosferă plină de respect și admirație.

Cu o tradiție îndelungată în domeniul educației, Școala Gimnazială “Carol I” a reușit să impresioneze prin performanțele elevilor săi. Cu mândrie, tinerii au prezentat diverse activități desfășurate în cadrul instituției, inclusiv proiecte de voluntariat, competiții sportive de succes, rezultate la examene internaționale, olimpiade și concursuri remarcabile, dar și clase cu predare intensivă a unei limbi de circulație internațională. În felul acesta, ei au reușit să evidențieze atât tradițiile școlii, cât și nivelul înalt de performanță pe care-l promovează.

Un aspect remarcabil al acestei vizite a fost faptul că sălile de curs ale școlii poartă numele reprezentanților casei regale. Această inițiativă este un semn de respect și recunoștință față de tradițiile și valorile pe care Casa Regală a României le-a promovat de-a lungul timpului.

Otilia Mărgărit, directoarea Școlii Gimnaziale “Carol I”, a subliniat importanța acestei clădiri, care este cea mai veche școală din oraș. Cu toate acestea, clădirea este dotată cu materiale moderne și tehnologie de ultimă generație, pentru a răspunde cerințelor actuale din domeniul educației.

Advertisement

Pe lângă vizita la școală, Margareta, Principesă a României, însoțită de viceprimarul Călărașiului, Liviu Coman, edilul Marius Dulce și primarul localității Jegălia din județul Călărași, Vasile Aurel, a avut ocazia să viziteze și Clubul Pescarilor Dunăreni. Acesta este una dintre cele mai recente investiții realizate de autoritățile locale din Călărași, care încurajează promovarea activităților legate de Dunăre și susțin dezvoltarea acestui segment.

Primarul municipiului Călărași, Marius Dulce, a exprimat încântarea sa față de faptul că înalții oaspeți au ales Călărași

ul pentru această vizită importantă, având drept scop încurajarea educației în rândul tinerilor și minorităților etnice, promovarea folclorului și tradițiilor populare, protejarea patrimoniului construit și a mediului înconjurător. Prin acest mesaj, primarul a transmis întreaga sa recunoștință pentru valorile și îndemnurile pe care Familia Regală le promovează cu dăruire în societatea românească. De asemenea, el a dorit ca această misiune nobilă să continue să ducă țara pe un drum al progresului.

Cu bucurie și entuziasm, dialogul cu reprezentanții Casei Regale va continua și în ziua următoare, pe 28 iunie, când se vor aborda în special proiectele de dezvoltare locală din municipiul Călărași. Astfel, comunitatea locală are ocazia să colaboreze cu Casa Regală în promovarea valorilor tradiționale și în dezvoltarea durabilă a regiunii.

Vizita Majestății Sale Margareta, Prințesă a României, Custodele Coroanei, și a Alteței Sale Regale Principesa Sofia în Călărași a adus o rază de speranță și inspirație pentru tinerii și comunitatea locală, reafirmând importanța educației, tradițiilor și protejării patrimoniului național. Această vizită deosebită va rămâne în memoria celor prezenți ca un moment plin de semnificație și promisiune pentru viitorul Călărașiului și al întregii țări.

Advertisement

Actualitate

Zilierii români plătiți mai bine ca în străinătate. Județul în care se câștigă 100 de euro pe zi

Published

on

Într-un județ agricol din estul țării, muncitorii zilieri câștigă mai mult la culesul cireșelor decât ar câștiga la culesul căpșunilor în Spania. În plin sezon al fructelor românești, producătorii sunt dispuși să plătească până la 100 de euro pe zi pentru a atrage lucrători zilieri.

În localitatea Huși, județul Vaslui, zilierii câștigă 100 de euro pe zi de muncă, o sumă comparabilă cu cea plătită de spanioli pentru culegătorii de căpșuni. Totuși, muncitorii trebuie să culeagă cât mai multe fructe, plata fiind făcută în funcție de numărul de găleți adunate.

Un zilier a relatat că el și soția sa câștigă 1.000 de lei, echivalentul a aproximativ 200 de euro, pentru o zi de muncă. Muncesc în livada din Huși timp de trei-patru luni pe an, iar banii le sunt suficienți pentru a acoperi cheltuielile pe tot parcursul anului.

“Culeg cu soția mea împreună câte 90-100 de găleți pe zi. Duc acasă până în 1.000 de lei zilnic. Și în România se câștigă foarte bine. În străinătate am lucrat 12 ani, dar era mai greu ca aici. Câștigam 35 de euro pe zi, aici 100 de euro pe zi. Așa era munca plătită în Grecia când lucram acolo. Le spun tuturor care lucrează afară să se întoarcă în România că e mai bine de 1.000 de ori. Acolo ești sclav. Aici ești respectat. Am 40 de ani și de șapte ani nu mai plec la muncă în afară” a relatat Nicu pentru vremeanoua.ro.

Advertisement

Un tânăr întors recent din străinătate a declarat că preferă să muncească în România, unde câștigă la fel de bine și se bucură de confortul de a fi acasă.

„Eu culeg 40 de găleți și câștig 400 de lei pe zi. Împreună cu soția facem cam 600-700 de lei, depinde cât tragem. În străinătate, câștigam 100 de euro, dar aici e mai bine, la cireșe. În primul rând ești acasă”, a spus tânărul, conform aceleiași surse.

Proprietarul livezii de 30 de hectare este mulțumit atât de recoltă, cât și de muncitorii săi. Cireșele sunt vândute direct de la fermă la prețul de 8 lei pe kilogram, din care 1,42 lei acoperă costul culesului. Cu toate acestea, pe piață, prețurile ajung la 15-20 de lei pe kilogram din cauza adaosurilor comercianților.

„De la noi din fermă cireșele se vând cu 8 lei/kg, dar nu prea avem clienți. Nu mai merg cireșele la piață ca în trecut. Vin și cumpără câte 300 de kilograme pe zi. Când îi întrebi de ce așa puțin, spun că nu mai este forță de cumpărare la români. Noi le mai dăm la industrie sau în rețelele de hipermarketuri. De oamenii din livadă sunt foarte mulțumit. Culeg cu spor și își dau interesul. Am cam 90-100 de oameni pe zi, mulți din Vetrișoaia”, a explicat fermierul pentru vremeanoua.ro.

 

Advertisement

Continue Reading

Știri

Digi 24: Dezastru ecologic în județul Călărași. Una dintre cele mai mari bălți de pescuit din țară seacă

Published

on

sursă imagine: screenshot Digi24

Un reportaj realizat de Digi24 în județul Călărași arată imagini îngrijorătoare despre una dintre cele mai mari bălți din țară. E vorba despre Mostiștea, unde peste 100 de hectare au secat complet încă din primăvară din cauză că apa a fost folosită în exces pentru umplerea canalelor de irigații ale Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF). Așa cum prevede procesul tehnic, apa folosită pentru irigații trebuia completată la loc, însă pompa care trebuia să se ocupe de asta nu are curent ca urmare a unor datorii pe care agenția le are către furnizorul de energie electrică.

Dezastru ecologic în județul Călărași, pe balta Mostiștea, situată între comunele Mănăstirea și Dorobanțu. Apa a secat din cauza neglijenței și dezinteresului Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, blamată de autoritățile locale.

Digi24 a vorbit cu fostul director ANIF Călărași, Dumitru Stan, care a spus că „ne aflăm într-o situație critică, dar nu natura e de vină. Aici e de vină omul”, a declarat acesta. 

La rândul lui, primarul comunei Mănăstirea, Marian Iancu, a povestit că în luna martie balta era plină de apă și pești, însă „în urma secetei prelungite și a irigațiilor necontrolate, s-a ajuns unde se vede la acest moment”, a spus. „Din lacul Mostiștea, peste o sută de hectare, la această oră, este uscătură, nisip. În locul unde acum trei luni de zile, patru luni de zile, creșteau pești, acum pasc oile”.

Sursă imagine: screenshot Digi24

Sursele Digi24 arată că principala cauză a dezastrului actual este folosirea excesivă a apei pentru irigații, fără ca nivelul de apă să fie completat ulterior pentru a menține un echilibru. „Să pompeze apă, astfel încât prima dată să asigure nivelul corespunzător, după care să se facă o exploatare corectă și o întreținere corectă a acestui lac. Altfel, vor fi pagube mari”, explică Dumitru Stan pentru Digi24

Primarul comunei Mânăstirea cere ajutorul Guvernului pentru salvarea ecosistemului. Până atunci, două pompe ar putea remedia problema – însă una este foarte veche și defectă, iar cealaltă nu este racordată la curent ca să poată pompa apă din Dunăre din cauza unor datorii pe care ANIF le are către furnziorul de energie electrică. 

Advertisement

Continue Reading

Știri

AJOFM Călărași: 136 locuri de muncă libere în județul nostru. Statisticile arată că 85.000 de persoane s-au angajat prin intermediul agenției la nivel național

Published

on

sursă foto: katemangostar/freepik

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Călărași publică lista cu locurile de muncă vacante în săptămâna 17.06.2024 – 23.06.2024. În total, 136 de locuri de muncă se află pe lista agenției, dintre care 40 sunt de la Confex SRL (20 de posturi libere operator confecționer și 20 de posturi muncitor necalificat). Lista întreagă poate fi accesată aici. La nivel național, agenția pentru ocuparea forței de muncă arată că peste 85.000 de persoane au fost angajate prin intermediul acesteia, în primele cinci luni ale anului 2024. 

Din totalul persoanelor ocupate până la data de 31 mai 2024, 44.265 au peste 45 de ani, 14.020 au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, 6.595 au între 30 și 35 de ani, 6.543 au între 25 și 30 de ani, iar 13.871 sunt tineri sub 25 de ani.

Numărul femeilor încadrate este de 39.679, iar al bărbaţilor de 45.615, ponderea acestora în totalul persoanelor încadrate fiind de 46,52 %, respectiv de 53,48%. 

În funcţie de rezidenţă, 44.794 persoane angajate în perioada de referinţă provin din mediul urban, iar 40.500 persoane sunt din mediul rural. 

Nivelul de pregătire al persoanelor pentru care a fost identificat un loc de muncă arată că cele mai multe au studii liceale (27.493), gimnaziale (21.488), profesionale (20.475), 8.766 fiind cu studii universitare, mai arată statisticile publicate de ANOFM. 

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate