in

VIDEO. Virgil Dumbravă: “Din 2020 până în 2024, primarul nu va avea bani să facă nimic”

Încă de anul trecut municipiul Călărași a devenit un adevărat șantier. În aproape toate cartierele se execută diferite lucrări. Moderinizarea rețelei de canalizare, asfaltarea străzilor intens circulate (Grivița, Cuza Vodă), modernizarea Bulevardului Nicolae Titulescu, cât și alte proiecte importante finanțate din bani guvernamentali sau fonduri UE. În ciuda faptului că se lucrează, există și oameni care nu apreciază lucrările ce se execută în Călărași. Motivele sunt diverse, unele întemeiate, altele mai puțin. Părerile sunt imparțite.  Pe această temă am discutat cu fostul viceprimar de Călărași, Virgil Dumbravă, cu o experiență de două mandate în cadrul executivului de conducere a Primăriei Municipiului Călărași.

Recent, fostul viceprimar de Călărași, V. Dumbravă a fost invitat în Chișinău în calitate de expert în sisteme de iluminat public stradal pentru a prezenta alternative smart prin care pot fi aduse beneficii municipiilor ce doresc modernizarea sistemelor de iluminat public.

“Am avut onoarea să particip la această conferință internațională desfășurată de Chișinău. Au fost prezenți de la parlamentari, până la primari și miniștrii ai Republicii Moldova. Am avut onoarea și plăcerea de a prezenta tema de iluminat public inteligent. Ceea ce s-a intamplat în România cu realizările făcute aici, am făcut o translatare a tuturor proiectelor duse la bun sfârșit pentru a arăta beneficiile implementării acestor soluții. Tema dezbătută a fost foarte interesantă, s-a discutat despre economiile ce fac la energia electrică. Ar putea ajunge la 50% doar dacă se schimbă corpul de iluminat. Trebuie folosit un corp cu eficiență energetică mare. Alte măsuri de management vorbesc despre modul prin care se pot cotrola și verifica acest sistem. Se poate dima, adică să lumineze mai puțin într-un anumit program, acest lucru ar putea duce la o economie de bani. Asta se va vedea pe factură. Tot ce inseamnă control automat prin senzor se pretează în zonele mai slab circulate. Trecerile pietonale ar putea fi o variantă. Aplicând toată această tehnologie se poate face o economie de cel puțin 65%.

Este clar că se face o economie de energie electrică. Totul va fi văzut pe prima factura pe care primărie urmează să o plătească operatorului. Conferința a fost foarte interesantă. Am văzut un mare interes din partea tuturor celor prezenți. Am dat un interviu la PRO TV Moldova, la Televiziunea 1 din Moldova și la alte publicații. A fost o bună implicare a tuturor celor angrenați în eveniment. Vreau să vă zic că la nivelul municipiului Călărași există un sistem inteligent de iluminat public. Am implementat acest proiect din funcția de viceprimar. Sunt mâhnit de pentru că zilele acestea, zone importante din Călărași au rămas fără iluminat. Mă uitam pe rețelele de socializare, multe comentarii legate de iluminatul public care era întrerupt. Asta mă face să cred că nu se mai ocupă nimeni de iluminatul strada. Am să vă zic ceva. Există, la nivel de operator, de cei care se ocupă de iluminat, un dispecerat care monitorizează fiecare bec aprins sau stins. În acest caz nu este normal să aștepti două, poate trei zile să sesizeze cineva această problemă iar tu să intervii doar la solicitarea cuiva. Cineva ia bani degeaba. Cu sistemul de iluminat public din Călărași poți să faci foarte multe lucruri. De exemplu: Primăria poate face un program clar când să se stingă becurile și când să se aprindă. Dacă becurile sunt aprinse mai tarziu nu se face economie. Este greșit! Nu știu ce să mai zic. În privința iluminatului, dacă cei din primărie își fac treaba și îi verifică pe cei de la firma de mentenanță, nu ar fi trebuit să avem probleme cu sistemul. Dacă o lampă se arde, o văd imediat. Cineva nu își face treaba, alta explicație n-ar fi.

LUCRĂRILE DE PE STRADA GRIVIȚA

L-am întrebat pe fostul viceprimar cu vede desfășurarea lucrărilor de pe strada Grivița din municipiul Călărași

Inainte să vă răspund, aș vrea să fac o paranteză și să vă aduc la cunoștință o informație, zic eu bună, pe care toată lumea ar trebui să o știe. Societatea la care eu activez nu are foarte multe lucrări în județul Călărași. Aici nu se poate. Nu mă derajează, asta este. Am alte proiecte mari și importante în desfășurare. Municipiul Sebeș a beneficiază de un proiect pentru modernizarea iluminatului strada. Săptămâna aceasta mă duc în caliate de proiectant pentru că se va aproba proiectul iluminatului din Sebeș. Eu cred că asta spune multe. Sunt mai multe orașe unde desfășor lucrări.

Lucrurile ar fi trebuit să se miște mai repede. Dacă vor începe ploile, iar trotuarele sunt desfundate, vom avea foart mult noroi. Nu cred că își dorește nimeni asta. Nu m-as mira si nu ma miră că lucrările de reabilitarea a trotuarele de pe str. Grivița să fie executate prost iar apa să pătrundă în curțile oamenilor. Constat cu uimire, am văzut cu ochii mei cum arată Bulevardul N. Titulescu. Efectiv, este concav. Mi se pare o lucrare destul de prost executate. Nu este în regulă. Unde sunt reprezentanții primăriei, diriginții de șantier, responsabilii de proiect. Nu cred că proiectul este prost. Bordurile sunt șerpuite, pe verticală. Eu cred că s-a greșit. Nu ne trebuiau parcări în centru drumului. Să vă gândiți ce inseamnă să cobori din mașină și să fii nevoit să traversezi. Să nu mai vorbim de copii puși în pericol.

NOI IMPRUMUTURI BANCARE FĂCUTE PENTRU CĂLĂRAȘI

Știți care este treaba aici? Și comunele alea uitate de lume au reușit să acceseze bani pentru dezvoltare. De ce primarul de la Roseți a reușit să primească bani pentru modernizare, iar municipiul Călărași nu? Câți bani ar fi cheltuit primăria Independența pentru a realiza proiectele pe care le desfășoară în aceste momente? Nu este bine să faci astfel de imprumuturi. Sunt vreo două în prezent. 670 de miliarde lei vechi, aici se ridică suma împrumuturilor făcute de municipalitatea noastră. Dacă stau să mă gândesc bine, numai dobând este de 300 de miliarde. Cum să te împrumuți atâția bani… Cei peste 20 de oameni încadrați la primărie care sunt plătiți să se ocupe cu absorbţia fondurilor europene, ce fac?

0 0 vote
Article Rating

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

VIDEO / Primarul Orașului Lehliu Gară, Iulian Iacomi: “Am dus la bun sfârșit tot ce am propus cetățenilor, poate chiar mai mult”

Consiliul Județean Călărași continuă dotarea ISU Călărași. O macara de 60 de tone a intrat în dotarea pompierilor