Connect with us

Știri

VIDEO. Primarului din Dichiseni (PNL), victima unui act de vandalism cu miză electorală? Prima reacție a Laurei Petre (PSD). Sătenii au altă explicație

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Cu doar câteva zile rămase până la startul campaniei electorale pentru alegerile locale din 9 iunie, comunitatea din comuna Dichiseni se confruntă cu un incident tulburător. Primarul Radu Iulian pare să fie victima unui act de vandalism care a șocat întreaga localitate. Livada de cireși a fost ținta unor indivizi fără scrupule, așa cum susțin apropiații edilului.

Peste 150 de cireși au fost tăiați din livada care, de-a lungul celor trei ani, a adăpostit peste 3500 de astfel de pomi. Această acțiune nu a făcut doar rău material. Gestul criminal a stârnit discuții în comunitate.

Gestul de vandalism a fost imediat asociat cu tensiunile politice existente între candidații locali înscriși în competiția pentru funcția de primar și consilieri locali în acest an. Polițiștii au demarat o anchetă pentru a clarifica circumstanțele acestui act de vandalizare și pentru a identifica potențialii suspecți. Deși niciun suspect principal nu a fost încă identificat, tensiunile politice sunt vizibile în acest moment. Surse apropiate primarului susțin că acesta nu a mai avut contracandidați care să-i stârneacă temeri, însă situația din prezent este diferită.

Advertisement

Primarul Radu Iulian pare să fie șocat de gestul criminal și nu își poate explica cine ar fi putut face o astfel de faptă. Poliția a demarat o anchetă pentru a clarifica circumstanțele și pentru a identifica eventualii suspecți, însă până în prezent nu s-a ajuns la un suspect principal.În timp ce investigațiile sunt în desfășurare, scena politică locală a fost implicată într-un schimb de acuzații. Organizația județeană a Partidului Național Liberal Călărași a emis un comunicat de presă condamnând acțiunile și lăsând de înțeles că susținătorii candidatei Laura Petre ar fi implicați în acest act de vandalism.

Comunicat de presă PNL Călărași – 08 mai 2024
Echipa PNL Călărași a luat act, cu foarte mare dezamăgire, de situația creată în comuna Dichiseni, acolo unde primarul liberal Iulian Radu, candidat pentru un nou mandat în alegerile locale din data de 9 iunie, este ținta unor atacuri fără precedent din partea competitorilor politici.
Dacă flyerele ”otrăvite” folosite în unele localități, printre care și Dichiseni, încă reprezintă o strategie de campanie pentru unii adversari politici, deși ne aflăm în anul 2024, este total de neacceptat atacul de tip mafiot (distrugerea unei livezi tinere de cireși pe rod) întreprins asupra primarului Iulian Radu. Din primele informații, acest atac ar fi fost executat de susținătorii candidatei PSD la Primăria Dichiseni. Cerem organelor responsabile cu aplicarea legii să caute soluții în așa fel încât astfel de comportamente să nu se mai repete, iar vinovații sa fie deferiți, cât mai rapid, justiției, cu luarea măsurilor care se impun. Organizația Județeană Călărași a PNL dezavuează total astfel de comportamente, ca cel din comuna Dichiseni, și face un apel la rațiune și responsabilitate. Campania electorală a anului 2024 trebuie să se bazeze pe proiecte și pe bună-credință.

Într-un răspuns, Laura Petre, candidata PSD la alegerile locale, a respins ferm orice implicare în acest incident și a subliniat că asocierile făcute au fost menite să aducă o lumină negativă asupra persoanei sale în contextul alegerilor locale.

Am văzut și eu ce s-a publicat pe rețelele de socializare, în spațiul public. Mă delimitez total, este regretabil ce i s-a întâmplat domnului Radu Iulian. Nu am nicio legătură cu acest eveniment neplăcut pentru oricine, nu numai pentru dumnealui. Mai mult decât atât, nu am de zis, pentru că nu vreau să intru în astfel de polemici. Mi s-a asociat numele în maniera în care ați văzut-o cu toții. Nu știu ce s-a întâmplat acolo!

Pe de o parte, mai mulți săteni susțin că tot ce s-a întâmplat este o cacealma, iar situația este creată artificial chiar de primarul Radu Iulian pentru a-și recupera banii printr-o asigurare deținută asupra livezii.

Advertisement
Advertisement

Știri

Marius Dulce nu se simte vinovat despre întârzierile de la Strada București din municipiul Călărași: „De multe ori ceea ce îți dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”

Published

on

Marius Dulce nu se simte vinovat despre întârzierile pe care le-a avut proiectul de modernizare al străzii București din municipiul Călărași, însă „e un regret că nu au reușit să termine până la 30 decembrie 2023”, spune primarul într-o conferință de presă a Partidului Social Democrat. Acesta dă vina atât pe pandemie, pe creșterea prețurilor a materialelor de construcții din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina, dar mai spune și că „de multe ori ceea ce îți dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”. Reabilitarea și modernizarea străzii și prelungirii București nu este nici acum gata. 

„Nu mă simt vinovat, pentru că dumneavoastră ați uitat că de când am început toate discuțiile acestea cu strada București, gândiți-vă că un an de zile a fost pandemie, șapte luni ne-am blocat că a venit războiul și a fost creștere de prețuri. Eu mi-aș fi dorit de foarte mult și e un regret că nu au reușit să termine până la 30 decembrie 2023, dar ideea este că trebuia să închidem proiectul. Trebuia să îl facem, iar de multe ori ceea ce își dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”, a declarat Marius Dulce. 

Proiectul în valoare de peste 9 milioane de euro finanțat prin Programul Operațional Regional trebuia să fie gata acum cinci luni. Primarul a vorbit și dacă acei „alții” pe care i-a menționat în conferința de presă vor fi trași la răspundere pentru întârzieri. 

„Păi nu, că este legal, nu era vorba întârziere. De comun acord, era și vina noastră și vina lor, trebuia să găsim o modalitate amiabilă să ducem mai departe această lucrare”, a precizat acesta. 

Advertisement

Pentru că nu a fost terminat la timp, în decembrie 2023, proiectul a fost fazat pentru a nu se pierde finanțarea, potrivit Canal Sud

Continue Reading

Știri

Peste 300 de elevi din toată țara au participat la Concursul de Știință și Tehnică din cadrul unui eveniment al Bibliotecii Județene Călărași

Published

on

Biblioteca Județeană Călărași „Alexandru Odobescu”, în parteneriat cu Fundația G.I.I.F. și cu susținerea Consiliului Județean Călărași, au derulat pe 17 mai 2024 Concursul de Știință și Tehnică, din cadrul evenimentului „Manifestările Științei și Tehnicii Școlare Florin Vasilescu”. Peste 300 de elevi din toată țara au participat cu proiecte anul acesta la cele două secțiuni: Știință și Tehnică, și Fizica în Imagini. 

La solicitarea Consiliului Județean Călărași, concursul „Florin Vasilescu” este cuprins în Calendarul concursurilor naționale școlare fără finanțare din partea Ministerului Educației. 

În acest an concursul se desfășoară pe două secțiuni importante: 

  • Secțiunea Știință și Tehnică, pentru elevii de liceu, cu participare directă, unde au fost acceptate 16 lucrări: București – 2, Tulcea – 1, Cluj – 2, Vâlcea – 2, Sibiu – 1, Constanța – 1, Dâmbovița – 1, Oltenița – 1, Călărași – 4, Veliko Tarnovo – BG – 1.
  • Fizica în Imagini, pentru toate categoriile de vârstă școlară, cu participare indirectă, unde au fost acceptate 154 de lucrări / filme, astfel: secțiunea Novice –   43, secțiunea Ucenic –   73, secțiunea Maestru – 38.

În acest an s-au înscris 21 de județe, 53 de unități școlare și un număr de 332 de elevi participanți cu proiecte.

Din juriul din acest an fac parte: Claudia Maria Simonescu, prof.univ.dr. Facultatea de Chimie Universitatea Politehnică București și Radu Alin Vasilache, prof. asociat dr. Facultatea de fizică a Universității București. 

Advertisement

Invitați speciali ai evenimentului au fost din cadrul Biroului de comunicare al Academiei Române Carmen Dobre, șef birou, și Cătălin Mosoia, prof. dr. expert în comunicarea științei. 

În deschiderea manifestărilor, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a acordat diplome de onoare prof. univ. dr. Claudia Maria Simonescu și prof. asociat dr. Radu Alin Vasilache, dar și o diplomă de merit elevului Stîrcu Ion Alexandru, pentru cel mai tânăr participant de la Concursul de filme științifice: Fizică în imagini, în vârstă de 7 ani. 

Concursul este organizat de către Biblioteca Județeană Alexandru Odobescu Călărași, Fundația Grupul de Inițiativă pentru Învățământul Fizicii Călărași și Asociația pentru Performanță în Fizică Sibiu, și este finanțat de către Consiliul Județean Călărași.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Ecoaqua Călărași: Costuri și tehnici de captare a apei brute din Dunăre. Ce se întâmplă cu apa înainte de a ajunge la stația de tratare

Published

on

By

Ecoaqua S.A. Călărași este responsabilă pentru captarea, tratarea, transportul, înmagazinarea și distribuția apei potabile, precum și pentru colectarea, transportul și epurarea apelor uzate. În rândurile de mai jos vă vom prezenta modul în care furnizorul captează și pretratează apa brută, primii pași dintr-un proces minuțios.

Apa se captează din Dunăre, la aproximativ 200 de metri de stația de pompare. Acest proces se desfășoară prin două metode principale: utilizarea criburilor și a stației plutitoare.

Criburile sunt construcții din lemn sau metal, amplasate în albia râului pentru a proteja sorbul pompei. La stația de pompare a Ecoaqua SA există două criburi situate la aproximativ 25 de metri de mal, în albia fluviului. Apa este colectată din aceste criburi cu ajutorul stației de pompare, care dispune de trei pompe de aspirație, fiecare având un debit de 1500 m³/h.

Stația plutitoare este utilizată atunci când cota Dunării scade sub 100. Această stație este echipată cu două pompe separate, fiecare cu un debit de 1500 m³/h. Pompele sunt controlate prin convertizoare de frecvență, iar sistemul SCADA (Sistem de Control și Achiziții de Date) asigură un nivel constant al bazinului de apă decantată. Din acest bazin, apa este pompată către stația de tratare pentru a fi supusă tratamentului final.

Advertisement

Apa captată prin criburi sau stația plutitoare este transportată prin conducte separate. De la criburi, apa ajunge la stația de pompare prin două cămine de criburi cu vane motorizate. De la stația plutitoare, apa este transportată într-un cămin de subtraversare. În ambele cazuri, apa ajunge în camera de distribuție, unde sunt monitorizate calitatea apei (debit, turbiditate, pH, temperatură, conductivitate) prin sistemul SCADA.

Cum se realizează pretratarea apei din Dunăre

Înainte de intrarea în camera de distribuție, apa este tratată cu clor și PAX prin patru puncte de injecție. În funcție de metoda de captare, fie prin criburi, fie prin stația plutitoare, se adaugă clor și cărbune activ în conducte, iar apa este direcționată printr-o singură conductă în camera de distribuție.

Din camera de distribuție, apa este injectată cu cetta clear și transportată gravitațional către două decantoare. Apa decantată este colectată într-un bazin cu capacitatea de 5000 m³. De aici, patru pompe (trei de 900 m³ și una de 2000 m³) transportă apa prin două conducte pe un traseu de 6 km către stația de tratare, unde va fi supusă tratamentului final.

Ecoaqua S.A. achită către Administrația Națională Apele Române o taxă de 92,70 lei fără TVA pentru fiecare mie de metri cubi de apă brută captată din Dunăre. Pentru localități, costul este de 106,64 lei fără TVA pentru aceeași cantitate. În medie, compania captează 800 m³ de apă brută pe oră pentru Călărași, ceea ce se traduce într-un cost zilnic de 1656 lei fără TVA.

Ecoaqua S.A. Călărași gestionează cu eficiență și responsabilitate procesul de captare și pretratare a apei brute. Prin metode avansate și un sistem de control riguros, compania asigură furnizarea unei ape de calitate superioară, protejând în același timp resursele naturale și respectând normele de mediu.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate