Connect with us

Știri

VIDEO. Pregătiri intense ale polițiștilor, pe linie de conducere defensivă și în regim prioritar

Published

on

Inspectoratul Județean de Poliție Călărași a înființat în toamna anului 2021 Biroul Pregătire Profesional. Scopul principal al acestei noi structuri este de pregătire a polițiștilor din stradă să facă față diverselor situații în care sunt implicați în misiunile operative. Săptămânal, sunt programați până la 20 de polițiști care iau parte la ședințe de pregătire fizică și autoapărare, pregătire tactică, pregătirea în domeniul tragerilor cu armamentul din dotare și pregătirea în domeniul conducerii autovehiculelor de serviciu. Începând cu data de 08 februarie 2022, a debutat activitatea în domeniul conducerii autovehiculelor de serviciu.

 

Programul de pregătire “Conducerea autovehiculelor cu regim în circulație prioritară” cuprinde atât partea teoretică, cât și partea practică.
Referitor la partea teoretică, sunt abordate teme legate de toți participanții la trafic (auto, moto, hipo, bicicliștii, pietonii), legislație în domeniul circulației, precum și statistica accidentelor de circulație.

“Cu ocazia cursului, discutăm cu colegii despre conduita preventivă, aceasta fiind reprezentată de comportamentul
participantului la trafic ce are drept scop evitarea producerii accidentelor rutiere prin adaptarea modului de deplasare la condițiile de drum, precum și anticiparea situațiilor care pot genera eventuale pericole, atât pentru ei, cât și pentru ceilalți participanți la trafic.
Totodată, sunt abordate regulile privind deplasarea în regim prioritar, regula traversării intersecțiilor când se deplasează în regim prioritar, precum și folosirea corecta a semnalelor acustice și luminoase.

După cum probabil mai multă lume s-a întrebat despre deplasarea echipajelor de poliție pe timpul nopții folosind doar semnalele luminoase, venim cu următoarea precizare:
În conformitate cu prevederile art. 91 alin. 2 din H.G. 1391/2006, republicată cu modificările și completările ulterioare:
-semnalele mijloacelor de avertizare luminoase pot fi folosite și fără a fi însoțite de cele sonore, în funcție de natura misiunii ori de condițiile de trafic, situație în care autovehiculul respectiv are regim de circulație prioritară.
Partea practică debutează cu pregătirea autovehiculului pentru deplasare, inspecție exterioară, presiune în pneuri, verificare ulei motor, lichid de frână și de răcire.

Sunt desfășurate activități premergătoare conducerii:
a. Poziția la volan;
b. Reglarea scaunului;
c. Reglarea volanului;
d. Reglarea centurii de siguranță;
e. Reglarea oglinzilor;
f. Poziția corectă a mâinilor pe volan;
g. Circulația mâinilor pe volan;
h. Poziția picioarelor pe pedale;

Advertisement

Rolul acestor exerciții este reprezentat de formarea unor deprinderi ale polițiștilor de a fi capabili să aleagă cea mai bună variantă pentru a ieși dintr-un accident ce nu a mai putut fi evitat, cu consecințe minime”, a declarat pentru Canal Sud, Inspector Principal de Poliție Bucșea Alexandru /Șef Birou Pregătire Profesională.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *