Connect with us

La zi

VIDEO | Municipiul Călărași a contractat două împrumuturi bancare pentru o perioadă de 10 ani

Published

on

Municipiul Călărași a accesat două împrumuturi bancare în valoare de 60 de milioane de lei. Consiliul Local a aprobat aceste împrumuturi în ședința de miercuri, 16 martie a,c., Justificarea acestui împrumut a fost explicată de primarul Marius Dulce prin toate intermediile, însă nu toată lumea a înțeles. Voci din rândul liberalilor s-au arătat nemulțumite de aceste acțiuni, declarând pe rețelele de socializare că municipiul Călărași va fi îngropat în datorii. Cel mai curajos dintre aceștia a fost Alin Drăgulin, președintele organizației municipale PNL Călărași, care a scris într-o postare că motivele acestui împrumut sunt neclare.

“…Proiectul de Hotărâre privitor la contractarea unui împrumut în valoare de 60 milioane lei prevede, de fapt, alocări de fonduri pentru aceleași învestitiții pentru care, anul trecut, a mai fost contractat un credit de 40 de milioane lei. (…)  Riscăm ca în următorii 10 ani să plătim datorii și atât!” –  scrie Alin Drăgulin pe o rețea de socializare

Edilul municipiului Călărași, Marius Dulce, prezent în conferința de presă  PSD Călărași, a profitat de ocazie și a explicat, din nou, necesitatea acestor imprumuturi utile pentru continuarea proiectelor deja semnate, sume alocate în contextul creșterii prețului pentru materialele de construcție.

Primarul Marius Dulce: “Cei de la PNL au început să sară în sus că facem un nou împrumut de 60.000.000 de lei. Este simplu. Anul trecut am accesat un împrumut de 40.000.000 de lei din care nu am tras niciun leu până în acest moment și am explicat la acel moment de ce vrem să facem acel împrumut: pentru a asigura cash flow-ul proiectelor europene, pentru a avea mișcarea financiară respectivă ca să nu așteptăm ca banii să vină de la minister, și atunci noi putem mișca lucrurile. Prețurile la materiale sunt într-o continuă creștere și dacă noi nu rezolvăm problemele financiare ale constructorilor rapid, pentru că nimeni la ora asta nu mai negociază cu niciun constructor decât pentru 5 zile. Nimeni nu mai ia avans pentru anumite materiale, pentru că nu știu cum se vor prețurile peste 3-5 zile. Într-o săptămână, numai la bitum, a crescut prețul de la 420 de euro pe tonă la 650 de euro pe tonă, deci e mai bine de 50%. Am zis așa: ce proiecte avem de implementat, ce lucrări complementare avem de făcut, ce trebuie să punem la cofinanțare, și atunci când am așezat toate aceste proiecte în valoare de 45.000.000 de euro am ajuns la concluzia ca noi să le finalizăm până în 2023 avem nevoie de între 12 și 13.000.000 de euro. Ca să putem dezvolta și ca să nu rămânem cu niște gropi în oraș, ne-am dus către zona de împrumut. Iarăși am ajuns la concluzia ca trebuie să mai luăm cele 60.000.000 de lei pe care nu-i cheltuim mâine. Hotărârea de Consiliu pe care am avut-o este primul pas, după aceea în luna aprilie, din cunoștințele pe care le am, vor ajunge în comisia de la Comisia de Autorizare a Împrumuturilor Locale (CAÎL) de la Ministerul Finanțelor, acolo se va decide cum și ce fel – dacă îndeplinim gradul de îndatorare și așa mai departe.”

Advertisement

https://youtu.be/aleMt0rOwdk