in

VIDEO. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, la Călăraşi. Vizită pe şantierul de la pasajul Drajna

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, s-a aflat marţi, 11 ianuarie, în vizită, la Călăraşi. Oficialul a avut o întâlnire cu cei 55 de primari din judeţ şi va efectua o vizită la pasajul Drajna şi drumul Siderca.

VIDEO – LIVE – CĂLĂRAȘI PRESS

“Țin să vă spun că am avut o întâlnire cu toți primarii, indiferent de culoarea politică, din județul Călărași și care au ridicat diverse probleme care țin de Ministerul Transporturilor. Fie că vorbim de pasaje, de linii de cale ferată, de ceea ce înseamnă dragajul pe brațul Borcea, fie că vorbim de legea achizițiilor publice. Toate aceste lucruri au fost discutate mai devreme.
Astăzi se predă amplasamentul la pasajul de la Drajna. Din discuțiile pe care le-am avut cu constructorul, deși termenul de finalizare e undeva în 2023 așa cum știți pe contractul pe care constructorul îl are CU CNAIR, s-a angajat să termine înainte de termen, adică pe finalul acestui an, ceea ce ar fi un lucru bun. Repet, termenul de finalizare este 2023.  Nu vreau să vorbesc de importanța acelui pasaj pentru că o știți, mai ales dumneavoastră. 

De asemenea, s-au făcut pași importanți în asocierea Consiliilor Județene Galați, Brăila, Ialomița și Călărași pentru drumul transregio de la Galați-Brăila, la Călărași. Această asociere face parte din ceea ce am anunțat că doresc să fac și aici s-au făcut pași importanți și se vor face în perioada următoare, anume faptul că lucrări de acest tip plus lucrări pentru centuri, adică variantele ocolitoare, vreau ca Ministerul Transporturilor și anume CNAIR să le descentralizeze, să le dea către autoritățile locale.

Explicația este simplă, am mai spus-o. În acest moment, CNAIR are în gestiune foarte multe proiecte și din păcate este sufocat de toate aceste proiecte. Acest proces de descentralizare este unul pe care îl voi urmări și îl voi face. Pentru asocierea de care aminteam s-au făcut pași importanți, astfel încât să treacă în gestiunea autorităților locale.

Tot așa se va întâmpla pe centura ocolitoare la Călărași, aici lucrurile sunt mai simple. La fel, vor merge lucrările către municipiu, astfel încât să se deruleze, să fie urmărite mai bine. Una este să fie urmărite de aici lucrările, cei care sunt direct interesați, alta să urmărească cei de la CNAIR. Experiența de până acum ne-a arătat că e necesar acest pas important și că poate fi o soluție pentru implementarea mai rapidă a unor proiecte de care vă aminteam.

Am discutat și în urmă cu 2 săptămâni când a fost la minister domnul președinte, împreună cu mai mulți primari din Călărași, domnul primar de la Oltenița, acolo sunt 2 probleme majore. Cea legată de varianta ocolitoare și aici s-au făcut pași și cea legată de DN4, de accesul de la București spre Oltenița. Din păcate, niciunul din aceste 2 proiecte nu este prins pe masterplanul general de transporturi, ceea ce înseamnă că nu sunt pe planul investițional, ceea ce înseamnă că trebuie găsit alte variante de finanțare pentru aceste proiecte. V-am spus că pentru varianta ocolitoare s-au făcut pași importanți, chiar săptămâna viitoare va fi o bornă legată de variantă de lucru a traseului pe care o vom transmite către municipiu. Îmi doresc ca și acea zonă, repet cele două proiecte: centura și DN4 de la Oltenița la București, să intre într-un proiect de modernizare.

O investiţie de 133 milioane de lei  

La sfârşitul anului trecut, autorităţile au anunţat că, în scurt timp, va fi emis ordinul pentru începerea lucrărilor la pasajul Drajna.

Investiţia în valoare de 133 milioane de lei, finanţată din fonduri europene, are ca dată de finalizare sfârşitul anului 2022.   „Durata de execuţie a lucrărilor este de 18 luni, proiectul tehnic este elaborat, organizarea de şantier este încheiată, astfel că, funcţie de condiţiile meteorologice, lucrările vor începe în foarte scurt timp! Spor la treabă constructorului!   De la bun început au susţinut ideea acestui proiect, iar în anul 2019 a fost aprobat finanţarea lui. Proiectul a trecut prin toate etapele, ajungând în prezent la eliberarea autorizaţiei de construire, ultimul pas înainte de începerea efectivă a lucrărilor”, a anunţat Ciprian Pandea, senator de Călăraşi.

Construcţia supraterană va avea o lungime de 2,7 km, iar pasajul propriu-zis se va întinde pe aproximativ 300 de metri.  

România nu a fost în stare să cheltuiască fondurile europene   Prezent marţi, la Călăraşi, vicepremierul Sorin Grindeanu a spus că România, ca stat membru al Uniunii Europene, ”nu a fost în stare” să cheltuiască fondurile europene alocate dezvoltării infrastructurii, el subliniind că această situaţie este valabilă indiferent de guvern.

”Noi, în aceşti ani, România, indiferent de guvern – ca să fiu clar, să nu fiu interpretat – nu a fost în stare să cheltuie banii europeni pe care i-a primit”, a declarat, Sorin Grindeanu.

Ministrul a explicat că multe proiecte au fost împărţite în mai multe faze, întinzându-se pe mai multe exerciţii financiare, lucru care a făcut ca ele să se afle încă în implementare, deşi, după proiectele iniţiale, ar fi trebuit finalizate.

”Pe fiecare proiect european trebuie să asigurăm cofinanţare din bugetul de stat, aşa cum ştiţi. Mare parte din banii din bugetul de stat merg, cum s-a creionat bugetul Ministerului Transporturilor, a mers pe cofinanţare pe aceste proiecte prinse în programele operaţionale din perioada respectivă. Din păcate, ritmul nu a fost cel impus de către Comisie, foarte multe proiecte s-au fazat, au trecut de pe un program operaţional pe altul  Un lucru bun este în schimb următorul: că pe POIM, adică cel care se termină, avem supracontractare, adică ne ducem undeva spre 200%. Până în 2023 Ministerul Transporturilor va cheltui şi chiar va fi situaţia să ia din alte părţi, dacă e posibil”, a mai declarat Grideanu.

0 0 votes
Article Rating

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Cod galben de ceaţă, până duminică dimineaţă

LIVE – PSD Călărași prezintă noii subprefecți ai județului