Connect with us

Știri

VIDEO. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, la Călăraşi. Vizită pe şantierul de la pasajul Drajna

Published

on

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, s-a aflat marţi, 11 ianuarie, în vizită, la Călăraşi. Oficialul a avut o întâlnire cu cei 55 de primari din judeţ şi va efectua o vizită la pasajul Drajna şi drumul Siderca.

VIDEO – LIVE – CĂLĂRAȘI PRESS

“Țin să vă spun că am avut o întâlnire cu toți primarii, indiferent de culoarea politică, din județul Călărași și care au ridicat diverse probleme care țin de Ministerul Transporturilor. Fie că vorbim de pasaje, de linii de cale ferată, de ceea ce înseamnă dragajul pe brațul Borcea, fie că vorbim de legea achizițiilor publice. Toate aceste lucruri au fost discutate mai devreme.
Astăzi se predă amplasamentul la pasajul de la Drajna. Din discuțiile pe care le-am avut cu constructorul, deși termenul de finalizare e undeva în 2023 așa cum știți pe contractul pe care constructorul îl are CU CNAIR, s-a angajat să termine înainte de termen, adică pe finalul acestui an, ceea ce ar fi un lucru bun. Repet, termenul de finalizare este 2023.  Nu vreau să vorbesc de importanța acelui pasaj pentru că o știți, mai ales dumneavoastră. 

De asemenea, s-au făcut pași importanți în asocierea Consiliilor Județene Galați, Brăila, Ialomița și Călărași pentru drumul transregio de la Galați-Brăila, la Călărași. Această asociere face parte din ceea ce am anunțat că doresc să fac și aici s-au făcut pași importanți și se vor face în perioada următoare, anume faptul că lucrări de acest tip plus lucrări pentru centuri, adică variantele ocolitoare, vreau ca Ministerul Transporturilor și anume CNAIR să le descentralizeze, să le dea către autoritățile locale.

Explicația este simplă, am mai spus-o. În acest moment, CNAIR are în gestiune foarte multe proiecte și din păcate este sufocat de toate aceste proiecte. Acest proces de descentralizare este unul pe care îl voi urmări și îl voi face. Pentru asocierea de care aminteam s-au făcut pași importanți, astfel încât să treacă în gestiunea autorităților locale.

Tot așa se va întâmpla pe centura ocolitoare la Călărași, aici lucrurile sunt mai simple. La fel, vor merge lucrările către municipiu, astfel încât să se deruleze, să fie urmărite mai bine. Una este să fie urmărite de aici lucrările, cei care sunt direct interesați, alta să urmărească cei de la CNAIR. Experiența de până acum ne-a arătat că e necesar acest pas important și că poate fi o soluție pentru implementarea mai rapidă a unor proiecte de care vă aminteam.

Am discutat și în urmă cu 2 săptămâni când a fost la minister domnul președinte, împreună cu mai mulți primari din Călărași, domnul primar de la Oltenița, acolo sunt 2 probleme majore. Cea legată de varianta ocolitoare și aici s-au făcut pași și cea legată de DN4, de accesul de la București spre Oltenița. Din păcate, niciunul din aceste 2 proiecte nu este prins pe masterplanul general de transporturi, ceea ce înseamnă că nu sunt pe planul investițional, ceea ce înseamnă că trebuie găsit alte variante de finanțare pentru aceste proiecte. V-am spus că pentru varianta ocolitoare s-au făcut pași importanți, chiar săptămâna viitoare va fi o bornă legată de variantă de lucru a traseului pe care o vom transmite către municipiu. Îmi doresc ca și acea zonă, repet cele două proiecte: centura și DN4 de la Oltenița la București, să intre într-un proiect de modernizare.

O investiţie de 133 milioane de lei  

La sfârşitul anului trecut, autorităţile au anunţat că, în scurt timp, va fi emis ordinul pentru începerea lucrărilor la pasajul Drajna.

Investiţia în valoare de 133 milioane de lei, finanţată din fonduri europene, are ca dată de finalizare sfârşitul anului 2022.   „Durata de execuţie a lucrărilor este de 18 luni, proiectul tehnic este elaborat, organizarea de şantier este încheiată, astfel că, funcţie de condiţiile meteorologice, lucrările vor începe în foarte scurt timp! Spor la treabă constructorului!   De la bun început au susţinut ideea acestui proiect, iar în anul 2019 a fost aprobat finanţarea lui. Proiectul a trecut prin toate etapele, ajungând în prezent la eliberarea autorizaţiei de construire, ultimul pas înainte de începerea efectivă a lucrărilor”, a anunţat Ciprian Pandea, senator de Călăraşi.

Construcţia supraterană va avea o lungime de 2,7 km, iar pasajul propriu-zis se va întinde pe aproximativ 300 de metri.  

România nu a fost în stare să cheltuiască fondurile europene   Prezent marţi, la Călăraşi, vicepremierul Sorin Grindeanu a spus că România, ca stat membru al Uniunii Europene, ”nu a fost în stare” să cheltuiască fondurile europene alocate dezvoltării infrastructurii, el subliniind că această situaţie este valabilă indiferent de guvern.

”Noi, în aceşti ani, România, indiferent de guvern – ca să fiu clar, să nu fiu interpretat – nu a fost în stare să cheltuie banii europeni pe care i-a primit”, a declarat, Sorin Grindeanu.

Ministrul a explicat că multe proiecte au fost împărţite în mai multe faze, întinzându-se pe mai multe exerciţii financiare, lucru care a făcut ca ele să se afle încă în implementare, deşi, după proiectele iniţiale, ar fi trebuit finalizate.

”Pe fiecare proiect european trebuie să asigurăm cofinanţare din bugetul de stat, aşa cum ştiţi. Mare parte din banii din bugetul de stat merg, cum s-a creionat bugetul Ministerului Transporturilor, a mers pe cofinanţare pe aceste proiecte prinse în programele operaţionale din perioada respectivă. Din păcate, ritmul nu a fost cel impus de către Comisie, foarte multe proiecte s-au fazat, au trecut de pe un program operaţional pe altul  Un lucru bun este în schimb următorul: că pe POIM, adică cel care se termină, avem supracontractare, adică ne ducem undeva spre 200%. Până în 2023 Ministerul Transporturilor va cheltui şi chiar va fi situaţia să ia din alte părţi, dacă e posibil”, a mai declarat Grideanu.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Știri

ADR Sud Muntenia angajează expert în cadrul Serviciului evaluare

Published

on

Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia organizează, în data de 29 august 2022, concurs pentru ocuparea unui post de expert în cadrul Serviciului evaluare, selecție și contractare POR, la sediul central din municipiul Călărași.

Dacă ai studii superioare absolvite cu diplomă de licență în următoarele ramuri de știință (conform nomenclatorului domeniilor și al specializărilor/programelor de studii universitare): inginerie civilă; inginerie electrică, electronică și telecomunicații; ingineria transporturilor; inginerie mecanică, mecatronică, inginerie industrială și management, și de asemenea, capacitatea de a lucra în echipă, capacitatea de a gestiona un volum variabil de muncă și de a respecta termenele stabilite, abilități de analiză, gestionare și prelucrare a informațiilor, precum și disponibilitate pentru deplasări în regiune, te așteptăm să te înscrii la concurs.

Poți trimite dosarul de înscriere online, la adresa de e-mail resurseumane@adrmuntenia.ro, sau îl poți depune personal, la sediul central al ADR Sud Muntenia din mun. Călărași, până la data de 26 august 2022, ora 12:00.

Mai multe detalii despre concurs și bibliografie poți regăsi accesând următorul link: https://www.adrmuntenia.ro/index.php/concurs-in-data-de-29-august-2022-pentru-ocuparea-unui-post-de-expert-in-cadrul-/article/1608

Continue Reading

Știri

Două zile de muzică bună și atmosfera de petrecere – Zilele Comunei Roseți

Published

on

După trecerea celor doi ani de pandemie, lucrurile au revenit la normal. Sărbătorilor au fost reluate, iar tradiția a revenit în rândul localităților  care organizează manifestări cultural- artistice  dedicate comunelor , cunoscute de public drept “Zilele Comunei”.

Iată că a venit rândul comunei Roseti. Evenimentul se desfășoară pe doua zile, 20 – 21 August, organizat ca de fiecare dată în Parcul Central din localitate. Intrarea este liberă iar publicul va avea parte de muzică populară și artiști de renume ai muzicii românești.

“Vă așteptăm Sambătă 20.08.2022 și Duminică 21.08.2022 la Zilele Comunei Roseți, în parcul central (Camin Cultural). Mulțumim!” – au transmis reprezentanții Primăriei Roseți pe o rețea de socializare.

Continue Reading

Știri

Călărași: Polițiștii de frontieră depistează un transport cu haine contrafăcute

Published

on

COMUNICAT DE PRESĂ

17.08.2022

 

Bunuri susceptibile a fi contrafăcute,

estimate la o valoare de aproximativ 146.000 lei,

oprite la P.T.F. Călărași

 

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Călărași, alături de  inspectori ai Direcției Regionale Vamale București, din cadrul Biroului Echipe Mobile, au descoperit în urma unui control specific, efectuat  asupra unui ansamblu rutier, o cantitate considerabilă de bunuri, constând în articole vestimentare și articole de încălțăminte, toate purtând însemnele unor firme consacrate și care prezentau suspiciuni de contrafacere.

În data de 14.08.2022, la Punctul de Trecere a Frontierei  Călărași, s-a prezentat la intrarea în țară un cetățean turc care transporta, conform documentelor de însoțire a mărfii, articole vetimentare, pentru o societate comercială de pe teritoriul României.

 Urmare a  unor informații deținute, precum și a analizei de risc efectuată de  Direcția Regională Vamală București,  la nivelul Poliției de Frontieră au fost dispuse măsuri pentru identificarea transportului și efectuarea unui control amănunțit al mijlocului de transport.

Astfel, echipa mixtă formată din inspectori ai Direcției Regionale Vamale București, din cadrul Biroului Echipe Mobile și  poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Călărași, a procedat la desigilarea mijlocului de transport și verificarea mărfurilor transportate.

În urma inventarierii, a rezultat cantitatea de 6.946 articole vestimentare și articole de încălțăminte, toate purtând însemnele unor mărci cunoscute, fiind susceptibile a fi contrafăcute.

Bunurile,  în valoare de 145.300 lei,  dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă, au fost reținute de către inspectorii DGV.

Totodată, în cauză se efectuează cercetări, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Călărași,  pentru săvârșirea infracțiunii de  punere în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare.

Continue Reading

Tendințe

Copyright © 2022 CalarasiPRESS.

error: Conținutul site-ului Călărași PRESS este protejat de dreputuri de autor. Toate dreputile rezervate către © Cătălin COJOCARU. Pentru preluare informațiilor și a conținutului, ne puteți contacta la 0735.128.255 sau la catalin@calarasipress.ro