Connect with us

Actualitate

VIDEO. Inedit în Călărași: “Concurs Național Grădina de Relaxare, Liniște și Învățare”

Published

on

Astăzi, 20 iunie 2024, s-a desfășurat Concursul „Cel mai mare traseu de artă tranzientă integrată”,  activitate care încheie trei ani de pilotare a Proiectului Național ”Grădina de Relaxare, Liniște și Învățare”, proiect realizat de Inspectoratul Școlar Județean Călărași în parteneriat cu Asociația  ”Creștini” și Ministerul Educației.

Concursul a avut ca temă ”Dunărea și Arta”, locul de desfășurare fiind plaja de la malul Dunării, un mediu ce oferă relaxare, linişte şi învăţare folosind elemente existente în natură.

Au participat 33 de grădinițe din județul Călărași, grădinițe care au demarat proiectul în județ și grădinițe care s-au alăturat proiectului pe parcursul acestor ani.

Activitatea a constat în crearea de tablouri inspirate de tema ”Dunărea și Arta”, cu subteme alese de fiecare grădiniță, realizate de o echipă formată din: preșcolari, educatoare și părinți. Au fost prezenți și specialiști: peisagist, artist plastic, muzeograf, specialist în domeniul apelor, reprezentanți ai părinților.

Advertisement

Dintre tehnicile folosite astăzi, putem aminti:

  • Arta tranzientă
  • Tehnica echilibrării pietrelor
  • Tehnica greblării nisipului
  • Tehnica Mandala
  • Tehnica emoticoanelor

Finalul activității a fost unul de creație artistică. Echipele participante la acest concurs au transmis prin lucrările elaborate mesaje importante. Acestea au fost diverse prin conținut și modalitate de exprimare artistică, dar cele mai multe au făcut referire la  protejarea și consevarea mediului natural pentru generațiile viitoare.

Biroul de presă ISJ Călărași,

Inspector școlar, prof. Butoi Adriana

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Accident rutier pe DJ 403 între Luica și Mănăstirea: Un microbuz și un autoturism s-au acroșat

Published

on

Astăzi, în jurul orelor 16:10, un accident rutier a avut loc pe Drumul Județean 403, între comuna Luica și comuna Mănăstirea. În incident au fost implicate un autoturism și un microbuz. În urma coliziunii, au intervenit de urgență o autospecială SMURD și un echipaj de descarcerare pentru a acorda îngrijiri medicale victimelor.

Microbuzul, care transporta opt persoane, s-a acroșat cu autoturismul în care se aflau doi ocupanți.

La fața locului, echipajele de urgență au acționat pentru a evalua starea victimelor și a le transporta la spital, însă nu a fost necesar. Potrivit primelor evaluări, cel puțin două persoane au suferit răni ușoare care necesită îngrijiri medicale, fără ca persoanele să fie transportate la spital.

Poliția a deschis o anchetă pentru a stabili circumstanțele exacte ale accidentului. Primele indicii sugerează că o posibilă neadaptare a vitezei la condițiile de drum ar putea fi una dintre cauzele coliziunii, însă această ipoteză urmează să fie confirmată după finalizarea cercetărilor.

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

Avertizare meteo: Cod Galben de averse torențiale și vânt puternic în Călărași

Published

on

Locuitorii județului Călărași sunt avertizați să se pregătească pentru condiții meteorologice severe în următoarele 24 de ore. Începând cu ora 10:00 pe 24 iulie 2024 și până la ora 10:00 pe 25 iulie 2024, județul nostru se va afla sub incidența unui Cod Galben de averse torențiale, emis de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Prognoza meteorologică indică faptul că în acest interval se vor înregistra cantități semnificative de precipitații, între 20 și 30 de litri pe metru pătrat. De asemenea, sunt așteptate intensificări ale vântului și descărcări electrice frecvente, ceea ce poate crea condiții periculoase atât pentru traficul rutier cât și pentru cel pietonal.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași recomandă cetățenilor să ia toate măsurile necesare pentru a se proteja și a reduce riscul de accidente. Este esențial ca oamenii să evite deplasările pe cât posibil în timpul furtunilor și să fie atenți la alertele și recomandările transmise de autorități.

Sfaturi utile pentru populație:

Advertisement
  1. Evitați deplasările inutile: Pe durata avertizării, încercați să rămâneți în siguranța locuinței și să evitați deplasările neesențiale.
  2. Asigurați ferestrele și ușile: Închideți și asigurați ferestrele, ușile și alte deschideri pentru a preveni pagubele cauzate de vântul puternic.
  3. Deconectați aparatele electrice: Pentru a evita scurtcircuitele și alte incidente, deconectați aparatele electrice pe timpul furtunii.
  4. Evitați utilizarea dispozitivelor electronice în timpul descărcărilor electrice: Folosirea telefoanelor mobile și a altor dispozitive electronice în aer liber pe timpul furtunii poate fi periculoasă.

Continue Reading

Actualitate

Inspectoratul de Poliție Județean Călărași are noi polițiști

Published

on

La data de 22 iulie a.c., la sediul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Călărași, a avut loc un eveniment important pentru comunitatea locală. Noii absolvenți ai Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, promoția 2024, au fost prezenți pentru a-și prelua atribuțiile de serviciu.

Tinerii ofițeri de poliție își vor desfășura activitatea în diverse structuri ale IPJ Călărași, inclusiv în cadrul Serviciilor de Ordine Publică, Investigații Criminale, Compartimentului Juridic și Biroului Control Intern. Pentru următorul an, acești noi ofițeri vor fi sub îndrumarea unui tutore experimentat, care le va ghida primii pași în cariera lor de polițiști.

Îi felicităm pentru alegerea de a urma această profesie și le dorim o carieră strălucită și mult succes!“, a transmis conducerea IPJ Călărași într-un mesaj de bun venit adresat noilor colegi.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate