Connect with us

Știri

VIDEO – Fundeni / Gheorghiță Cărtușanu: “Toate proiectele de modernizare din localitate se datorează Guvernului PSD”

Published

on

Așa cum deja știți și v-ați obișnuit, nouă ne place să arătăm oamenii care își iubesc și reprezintă comunitate. Oameni printre oameni care se fac remarcați prin fapte și proiecte importante, realizate pentru bunăstarea comunității. De-a lungul timpului CălărașiPRESS au luat la pas județul pentru a scoate informația direct de la sursă, documentare fața locului prin fotografii, reportaje video și declarații. Ajungând în localitatea Fundeni care se află la peste 100 kilometri de reședința de județ, am descoperit o localitate în care se poate vedea în mod evident faptul că primarul social democrat Gheorgiță Cărtușanu știe să facă pe plac oamenilor, știe cum să îi mulțumească.

Gheorghiță Cărtușanu: Până să începem interviul am stat de vorbă cu unul dintre cei trei mari investitori din localitatea noastră, unul destul de important. Are câteva probleme și a venit să-l ajutăm. Vreae să achiziționeze un teren o firmă cipriotă, iar avocații firmei din Cipru chinuie autoritățile locale. MI-au cerut un istoric al proprietarilor ce au avut terenul. Cred ca asta au făcut-o pentru a justifica sumele de bani. Istoricul terenului, foștii acționari. Venim și sprijinim cum putem. Chiar am dat o autorizație de construcție pentru o investiție de 150 de miliarde unei companii care investește. Beneficiile pentru comună sunt pe măsură. Este un lucru bun, atât pentru autoritatea locală cât și pentru investitor. Sprijinul nostru îl au de ceva timp pentru activitățile desfășurate.

DEZVOLTAREA ROMÂNIEI FĂRĂ CULOARE POLITICĂ

Gheorghiță Cărtușanu: Dacă abordăm ca subiect de discuții dezvoltarea localității vă spun că este greu. S-a început o lucrare destul de importantă. Școala Nr.1 Fundeni se află în lucru, o lucrare importantă. Pe raza localității avem trei unități școlare. Scoala nr. 1 Fundeni cu clasele I – VIII, Scoala nr.2 cu clasele I –IV și Scoala nr.3  cu cls I –IV, cea din urmă fiind realizată conform standardelor UE. În parteneriat cu Ministerul Educației am reușit să punem la punct și Școala nr.2, având condiții optime pentru elevi și cadrele didactive. Iar Școala nr. 1 Fundeni este realizată de noi printr-un proiect cu Ministerul Dezvoltării printr-un program, zic eu,  destul de important. Valoarea este de 43 de miliarde lei vechi. Sunt ferm convins că Primăria Fundeni va investii o sumă destul de importantă pentru școala la care facem referire. Sunt multe cheltuieli ce nu sunt eligibile în proiecte. Dacă discutăm de gard, amenajere curte interioară și exterioară, toate aceste nu sunt eligibile în proiecte, trebuie să ne ocupăm noi de ele. Costurile sunt importante, nu sunt de trecut cu vederea. Muțumesc pe această cale Guvernului PSD. Acest lucru ar trebui să o facă și alți colegi primari. Nu s-a ținut cont de culoare politică.

Culmea, discutăm de un lucru clar. Președintele Dragnea și Viorica Dăncilă au reușit să facă un lucru extraordinar. Au reușit să facă în așa fel să nu mai existe diferențe atât de mari între mediul rular și mediul urban. Procesul de dezvoltare s-a dus într-o direcție foarte bună. Echipa Dragnea – Dăncilă chiar au  gândit ceva pentru satul românesc. Au vrut să dezvolte satele și comunele de la țară. Totul se vede clar. Cine  nu vrea să vadă este un mincinos. Cine spune că pe Guvernarea PSD nu s-a realizat nimic, minte. Vream să vedem asta în continuare. Ne scoatem pălăria în fața loc. Chiar dacă vine PNL la guvernare, nicio problemă, avem prieteni, iar lucrurile începute de guvernarea PSD trebuie să continue.

Cu tot respectul pentru primarii de municipii, orașe și sectoare. Erau supărați că le-au fost luate sume din buget. Dacă ai o dezvoltare economică foarte mare, ține un echilibru. Dacă nu reușești, ce faci?

Advertisement

În fiecare comună din fiecare județ se lucrează. Pe mine mă doare ce se întâmplă cu politicienii noștri. Indiferent că sunt PNL sau PSD, nu contează. Important este să facă ceva. Nu vor, asta este tot. Cu fondurile europene, la fel. La ora actuală nu ai ce să depui. Totul este blocat. Se vrea decontarea actualelor facturi pentru proiectele de acum, abia apoi să continuăm cu ce mai dorim. Programele de tip PNDL, PNDL1, PNDL2, PNDL3 – sunt programe ale țării noastre. Eu m-am bucurat de tot sprijinul. Imi scot pălăria în fața lor. Am fost sprijinit și de politicieni de la PNL, dar meritul mare îl au cei din Guvernul PSD. Nimeni nu poate să conteste. Există două partide mari: PNL și PSD.

PROIECTE DE ASFALTARE PE PNLD ÎN FUNDENI

Gheorghiță Cărtușanu: Am obținut finanțare pentru 7,5 km de asfaltare în Fundeni prin PNDL. Anul trecut am semnat contractul de finanțare cu Ministerul Dezvoltării, iar anul acesta am intrat în luna iulie-august cu contestații. Aici este problema. Să moară și capra vecinului. Cine face contestații și greșește, să plătească. Investițiile sunt blocate astfel.

ȘCOALA ȘI DISPENSAR MODERNIZATE PRIN PNDL

Gheorghiță Cărtușanu: Îmi pasă de educație, îmi pasă de sănătate. Comuna Fundei a mai câștigat un proiect prin PNDL pentru modernizrea unei școli, investiție de peste 4 milioane lei. La fel, dispensarul din comună va fi extins pentu o oferi condiții bune medicilor care deservesc locuitorilor. Doi medici de familie, stomatolog și farmacie unde se dau rețete compensate. Toate aceste eforturi pe care le-am facut sunt din suflet pentru oamenii de aici. Dispensarul va fi extind în clădirea veche. Încă o sală de tratament, cu toalete, grupuri sanitare interioare, zugravire, consolidare, totul pentru comunitate.

PRIMĂRIA FUNDENI VA FI MODERNIZATĂ

Gheorghiță Cărtușanu: Nu este un moft. Efectivul s-a mărit, la fel și cerințele. Spațiile sunt insuficiente. Vom mai avea o sală de consiliu, consolidare, schimbare acoperiș. Toate instituțiile statului trebuie să arată decent, iar cetățeanul trebuie să fie primit corespunzător. Contractul de finanțare a fost semnat. Săptămâna aceasta va fi făcută organizarea de șantier. Vdem ce putem să facem. Lucrare va dura aproximativ nouă luni, atât cât și dispensarul și primăria. Investiția este de 10 -11 miliarde lei vechi pentru fiecare.  Nu sunt proiecte mari sau mici, sunt proiecte necesare și potrivite din punct de vedere al sumelor alocate. Iată, Guvernul PSD s-a gândit să investască și în sănătate,educație, infrastructură.

CONTRACT SEMNAT PENTRU ASFALTAREA STRĂZILOR DIN FUNDENI, FINANȚARE PRIN FDI

Gheorghiță Cărtușanu: Am semnat contractul pentru finanțarea proiectului de asfaltare străzi în comuna Fundeni. Vom completa toate străzile din comună care nu au asfalt. 230 miliarde lei vechi. Sunt în jur de 20 și ceva de străzi care nu sunt asfaltate la acest moment.

UN DRUM JUDEȚEAN CE TRECE PRIN FUNDENI A FOST REABILITAT

Gheorghiță Cărtușanu: Eu sunt aici pentru că am fost ales de cetățeni. Nu știu dacă pot să mulțumesc chiar pe toată lumea. Recent, am purtat discuții cu consilierii județeni ai PSD cărora doresc să le mulțumesc pe această cale. DJ 100 care face legătura Fundeni- Vadu Anei și un alt drum DJ 301 care face legătura până la podul de la Dâmbovița, lungimea fiind de cca 1 kilometru care necesita reabilitare imediată. Mulțumesc pe această cale președintelui Consiliului Județean Călărași, Vasile Iiliuță, care m-a ajutat. A fost foarte receptiv și a făcut toate eforturile să intervină. I-am rugat și pe fostul președinte Filipescu, dar nu s-a implicat. Poate că nu a făcut asta că nu sunt de-al lui. Am vorbit cu Iliuță și echipa lui, iar lucrurile s-au rezvolvat. Spre Vadul Anei mai este încă vreun kilometru care, din discuțiile cu domnul președinte, am ințeles că va fi reabilitat în primăvară. Locuitorii mei sunt foarte mulțumiți. După toate luptele mele, din anul 2004 până acum câțiv ani, am încercat să îi conving pe cei ce conduc județul că acel drum este foarte important.

Advertisement

Vreau ca toți oamenii să înțeleagă un lucru. România este a nostră. Nu este a cuiva, nu există așa ceva. Impărații sunt cetățenii comunei, orașului, iar omul de serviciu este primarul, deputatul, senatorul , președintele țării, care ar trebui să fie în slujba cetățeanului.

IMPĂRATUL ȘI OMUL DE SERVICIU

Gheorghiță Cărtușanu: Noi sumtem aici pentru oameni, dar și restul ar trebui să fie alături de noi. Trebuie să arătăm tot ce facem, să ne arătăm preocupările pe care le avem. Vă mai așteptăm pe la noi să vedeți cum merg lucrurile în Fundeni și vă mulțumim pentru că ați trecut pe aici.

https://youtu.be/w_MlF1sM5Qo

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Vasile Iliuță, Președintele CJ Călărași, audiat la DNA Constanța

Published

on

Președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, este convocat vineri la sediul DNA Constanța pentru a fi audiat în legătură cu perchezițiile efectuate acum o lună la sediile mai multor instituții din Călărași. Procurorii au subliniat că Vasile Iliuță nu este implicat în nicio calitate în acest dosar și că investigațiile sunt în desfășurare în mod general.

Pe 21 martie, procurorii anticorupție din Constanța au efectuat percheziții la diverse instituții din Călărași, inclusiv la sediul Consiliului Județean și la o unitate medicală. Aceștia au investigat presupuse infracțiuni de abuz în serviciu și au confiscat mai multe documente.

Luna trecută, pe 22 martie 2024, președintele CJ Călărași a postat un mesaj pe pagina personală de Facebook, în care pune accentul pe încrederea sa în justiție: “Am încredere în justiţie. (…) Cu şase luni înainte de alegerile programate din 2020, am fost făcut inculpat de către procurorul şef al unei unităţi de parchet. (…) În 20 noiembrie 2023, am fost achitat în primă instanţă de către Tribunalul Bucureşti, care a precizat că fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege. În aceeaşi zi, pe 20 noiembrie, la câteva ore după ce am primit vestea achitării, am fost sunat de un reprezentant al unităţii de parchet care mă trimisese în judecată, reprezentant care mi-a adresat o invitaţie pentru o audiere la sediul instituţiei respective, într-un alt dosar penal (…). Acum două zile mi-am anunţat candidatura pentru un nou mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Călăraşi. Ieri au fost percheziţii la Călăraşi. Într-un alt dosar”.

Totodată, Vasile Iliuță a transmis că este obligatoriu să clarificăm orice aspect care ar putea ridica întrebări în legătură cu activitatea. El a subliniat că atunci când există suspiciuni, este natural ca autoritățile să facă întrebări. Iliuță a adăugat că, după percheziții, a furnizat documentele necesare, așa cum a făcut întotdeauna în relația cu toate instituțiile statului.

 ”Niciodată nu trebuie să ne dispară încrederea în justiţie şi suntem datori mereu să clarificăm orice nuanţă care poate să pună un semn de întrebare asupra activităţii, şi atunci când există o suspiciune, nu trebuie să ne supărăm că cineva vine şi ne întreabă diferite lucruri” a scris președintele pe pagina de Facebook.

Reprezentanții DNA Constanța au confirmat că Vasile Iliuță este audiat la sediul instituției în legătură cu perchezițiile efectuate acum o lună la instituțiile din Călărași. De asemenea, au subliniat că Vasile Iliuță nu este implicat în nicio calitate în acest dosar și că investigațiile se concentrează pe fapte, nu pe persoane.

Șeful DNA Constanța, Mihai Stanciu, a afirmat pentru AGERPRES că Vasile Iliuță este supus audierilor, nefiind implicat în nicio calitate în dosarul în care procurorii desfășoară investigații.

Continue Reading

Știri

Vasile Iliuță este convins că PSD Călărași va fi marele câștigător la alegerile locale de pe 9 iunie

Published

on

Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași și al Organizației Județene PSD, a vorbit într-o conferință de presă de ieri, 18 aprile 2024, despre victoriile pe care partidul le-ar putea avea la alegerile locale de pe 9 iunie din acest an. Vasile Iliuță se declară mai mult decât încrezător, menționând că PSD are șanse să câștige primăria în toate localitățile. Acesta a mai vorbit și despre șansele colegului Marius Dulce, actualul primar al municipiului Călărași, dar și despre contracandidații lor. 

Vasile Iliuță se declară mai mult decât încrezător în puterea politică pe care PSD Călărași o are la alegeri de anul acesta, menționând că partidul că are șanse în toate localitățile. Și despre municipiu spune același lucru –  actualul primar Marius Dulce ar putea câștiga detașat încă un mandat de patru ani.  

„Eu zic că avem șanse în toate localitățile. Noi vom câștiga, ne batem să câștigăm toate administrațiile unde nu avem primar. Nu va fi simplu, este destul de complicat. Sunt primari cu ștate vechi”, a spus președintele. „Îl felicit pe toți cei care s-au înscris în cursa, dar există o regulă. Cu cât candidează mai multe persoane, cu atât primarului în funcție îi cresc șansele de a câștiga pentru că voturile nemulțumiților se vor împărți. Marius Dulce este deja primar”, a mai adăugat acesta.

În cursa electorală pentru funcția de președinte a Consiliului Județean Călărași s-au mai înscris Dragoș Coman (AUR), Alin Drăgulin (PNL) și Amelia Giurcan (USR). Vasile Iliuță nici nu își imaginează posibilitatea ca unul dintre cei trei să iasă învingători pe 9 iunie, așa că vorbește despre lupta pentru locul doi, scrie Canal Sud

“Până ieri, pe locul doi ieșea Coman, dar, după discursul acestuia, PNL și AUR se bat. Mi s-a părut un discurs nehotărât, un discurs care nu este de luptător. Trebuie să ne dăm seama că am intrat într-o cursa electorală. În discursul său putea să menționeze problemele din municipiu”, a mai spus Vasile Iliuță în conferința de presă. 

Argumentul pe care îl prezintă are legătură cu faptul că este primul eveniment electoral din Călărași unde participă pentru poziții de conducere persoane din București, potrivit acestuia.

Vasile Iliuţă este audiat astăzi la sediul DNA Constanţa în legătură cu percheziţiile care au avut loc în urmă cu o lună la sediile mai multor instituţii din Călăraşi. Procurorii au precizat acesta nu are nicio calitate în dosar şi că cercetările se fac in rem. Urmărirea penală in rem (cu privire la faptă, nu împotriva persoanei) se face atunci când toate condițiile legale referitoare la declanșarea urmăririi sunt legate exclusiv de fapta penală.

Citește mai multe despre caz aici și despre răspunsul președintelui.

Continue Reading

Știri

Un volum care prezintă 28 de ani de istorie a Călărașiului în nu mai puțin de 500 de documente a fost lansat

Published

on

Constantin Tudor, în calitate de coordonator, și Nicolae Țiripan publică volumul „CĂLĂRAȘII în documente și izvoare istorice vol. II (1919-1947). Volumul conține nu mai puțin de 500 de documente. Lansarea a avut loc pe 18 aprilie în sala de ședințe a Consiliului Local municipal, într-un eveniment editorial susținut de Primăria Municipiului Călărași și Muzeul Municipal. 

În urmă cu an a fost publicat primul volum, unde sunt prezentate 1500 de documente din perioada anilor 1541 – 1989 care oferă o imagine detaliată și complexă a istoriei municipiului Călărași. 

„După ce anul trecut, grație sprijinului primit din partea Primăriei Călărași și implicării directe a Muzeului Municipal, am reușit să publicăm primul volum din proiectul ”CĂLĂRAȘII în documente și izvoare istorice”, conceput ca un corpus masiv de documente de arhivă și izvoare de presă care să aducă în atenția iubitorilor de istorie locală în jur de 1.500 de documente din perioada anilor 1541 – 1989, iată că oferim călărășenilor, și nu numai lor, cel de-al doilea volum care încorporează 500 de documente din anii 1919 – 1947”, a spus prof. dr. Constantin Tudor, coordonator al volumului. 

La eveniment au fost prezente și câteva nume din administrația municipiului, printre care și primarul Marius Dulce sau președintele Consiliului Județean, Vasile Iliuță. 

„Pe parcursul mandatului încredințat de cetățenii Călărașiului în urmă cu aproape 4 ani, am sprijinit și încurajat toate acțiunile întreprinse de Muzeul Municipal, instituție aflată în subordinea primarului și care în acest an împlinește 10 ani de la înființare. Unul dintre proiectele de suflet pe care le-am îmbrățișat și susținut din start îl constituie elaborarea și publicarea unui corpus de documente istorice privind evoluția așezării de la cotul Borcei, începând cu prima atestare documentară și până în zilele noastre”, a declarat Marius Dulce. 

Constantin Tudor a absolvit Facultatea de Istorie – Geografie din Constanța și Facultatea de Istorie – Filosofie din cadrul Universității din București. Călărășeanul și-a luat și diploma de doctorat în 1999, cu o lucrare în istoriografia românească.

Acesta a întemeiat Filiala Călărași a Arhivelor Naționale și s-a aflat în fruntea instituției timp de opt ani. În acest timp a inițiat proiectul de reabilitare a fostei cazărmi a pompierilor din Călărași, unde au fost mutate arhivele călărășene în 1988, scrie Ziua Constanța. Din 1990 și până în 1996, el a fost inspector șef la fostul Inspectorat Județean pentru cultură Călărași.

Continue Reading

Cele mai vizualizate