Connect with us

Știri

VIDEO. Costin Mirescu – singurul consilier local USR din municipiul Călărași. Radiografia celor patru ani de muncă

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp


Într-un interviu exclusiv acordat pentru Calarasipress.ro, Costin Mirescu, singurul consilier local din partea USR din cadrul Consiliului Local Călărași, a vorbit despre eforturile pe care le face pentru a aduce
schimbarea în municipiul Călărași.

Deși munca în cadrul Consiliului Local este în mod normal o echipă, Mirescu a mărturisit că face toată această muncă singur. Este sprijinit în schimb de colegii din partid, înainte și după ședințe. El a evidențiat cum ceilalți consilieri locali, preponderent din alte partide, au creat uneori obstacole în loc să susțină inițiativele sale în beneficiul comunității.

“Am fost singurul consilier local care a depus proiecte de hotărâre de consiliu. Deși orice consilier local are posibilitatea să facă asta, oamenii nu s-au chinuit prea tare și n-au considerat că ar avea ceva de propus. Am zis că dacă tot sunt acolo, să vin cu propuneri proprii, nu doar să aștept să văd ce pune pe ordinea de zi primarul așa cum se întâmplă în majoritatea cazurilor.

Advertisement

Am fost singurul consilier USR, în condițiile în care primarul Dulce și-a asigurat de la prima ședință sprijinul celor doi consilieri PMP. Pe unul dintre ei l-a făcut și viceprimar. Atunci a cam murit jocul democratic în consiliul local, fiindcă toate proiectele opoziției au fost respinse fără discuție aproape toate.”

Cu toate acestea, Mirescu se mândrește cu realizările sale, cel mai notabil fiind proiectul de Hotărâre ce oferă acces în terenurile de sport ale școlilor și liceelor și după terminarea orelor de curs. Acest demers vine în sprijinul locuitorilor care doresc să practice sportul într-un mediu sigur și amenajat corespunzător.

”Eu am reușit să trec proiectul de hotărâre privind lăsarea liberă a accesului cetățenilor în curțile școlilor, în afara programului, pentru utilizarea terenurilor de sport. Bineînțeles, degeaba vii cu o propunere bună dacă nu beneficiezi de sprijinul executivului ca să o și implementezi. Cetățenii din Călărași sunt văzuți din start ca infractori.”

Pe de altă parte, Mirescu nu a ezitat să critice atitudinea primarului actual, Marius Dulce, pe care l-a acuzat de o abordare arogantă față de unii consilieri locali. Mai mult decât atât, Mirescu a subliniat reticența primarului de a dialoga cu opoziția politică, fapt care, în opinia sa, îngreunează procesul democratic și împiedică progresul.

“În relația cu Consiliul Local, îi reproșez în primul rând atitudinea adesea arogantă pe care a avut-o față de noi. Nu prea a stat la discuții cu reprezentanții opoziției. A condus majoritatea PSD-PMP cu o mână de fier și nu le-a lăsat niciun fel de libertate. Cum a dat semnalul, așa s-a votat. Primarul ar trebui să înțeleagă că și noi reprezentăm niște călărășeni.”

Advertisement

În ceea ce privește proiectele de infrastructură, Mirescu a adus în discuție faptul că multe dintre problemele majore, precum reabilitarea străzii București sau modernizarea Pieței Mari din Călărași, au rămas nerezolvate. El a subliniat că procesul de accesare a fondurilor europene pentru astfel de proiecte este extrem de riguros, însă cele cu finanțare națională sunt mai ușor de implementat, cu verificări mai puțin riguroase.

“Nu s-au rezolvat problemele de infrastructură critică. Nu a reușit să termine Strada București în patru ani, a zis că o termină acum, cu două săptămâni înainte de alegeri. Patru ani nu s-a lucrat, sau s-a lucrat din doi în doi, acum văd că se poate lucra și noaptea când primarului îi arde cămașa pentru un nou mandat. Piața Mare devine o chestie de Meșterul Manole. A stat doi ani groapă, după ce a demolat-o fostul primar, s-au apucat de lucrare și de trei ani nu se întâmplă absolut nimic. Înțeleg că există birocrație și proceduri, dar mă gândesc că nu există nici voință politică.”

În ciuda obstacolelor și a luptei solitare, Costin Mirescu rămâne hotărât să continue să lupte pentru schimbare și să aducă beneficii tangibile comunității din Călărași.

Advertisement
Advertisement

Știri

Marius Dulce nu se simte vinovat despre întârzierile de la Strada București din municipiul Călărași: „De multe ori ceea ce îți dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”

Published

on

Marius Dulce nu se simte vinovat despre întârzierile pe care le-a avut proiectul de modernizare al străzii București din municipiul Călărași, însă „e un regret că nu au reușit să termine până la 30 decembrie 2023”, spune primarul într-o conferință de presă a Partidului Social Democrat. Acesta dă vina atât pe pandemie, pe creșterea prețurilor a materialelor de construcții din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina, dar mai spune și că „de multe ori ceea ce îți dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”. Reabilitarea și modernizarea străzii și prelungirii București nu este nici acum gata. 

„Nu mă simt vinovat, pentru că dumneavoastră ați uitat că de când am început toate discuțiile acestea cu strada București, gândiți-vă că un an de zile a fost pandemie, șapte luni ne-am blocat că a venit războiul și a fost creștere de prețuri. Eu mi-aș fi dorit de foarte mult și e un regret că nu au reușit să termine până la 30 decembrie 2023, dar ideea este că trebuia să închidem proiectul. Trebuia să îl facem, iar de multe ori ceea ce își dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”, a declarat Marius Dulce. 

Proiectul în valoare de peste 9 milioane de euro finanțat prin Programul Operațional Regional trebuia să fie gata acum cinci luni. Primarul a vorbit și dacă acei „alții” pe care i-a menționat în conferința de presă vor fi trași la răspundere pentru întârzieri. 

„Păi nu, că este legal, nu era vorba întârziere. De comun acord, era și vina noastră și vina lor, trebuia să găsim o modalitate amiabilă să ducem mai departe această lucrare”, a precizat acesta. 

Advertisement

Pentru că nu a fost terminat la timp, în decembrie 2023, proiectul a fost fazat pentru a nu se pierde finanțarea, potrivit Canal Sud

Continue Reading

Știri

Peste 300 de elevi din toată țara au participat la Concursul de Știință și Tehnică din cadrul unui eveniment al Bibliotecii Județene Călărași

Published

on

Biblioteca Județeană Călărași „Alexandru Odobescu”, în parteneriat cu Fundația G.I.I.F. și cu susținerea Consiliului Județean Călărași, au derulat pe 17 mai 2024 Concursul de Știință și Tehnică, din cadrul evenimentului „Manifestările Științei și Tehnicii Școlare Florin Vasilescu”. Peste 300 de elevi din toată țara au participat cu proiecte anul acesta la cele două secțiuni: Știință și Tehnică, și Fizica în Imagini. 

La solicitarea Consiliului Județean Călărași, concursul „Florin Vasilescu” este cuprins în Calendarul concursurilor naționale școlare fără finanțare din partea Ministerului Educației. 

În acest an concursul se desfășoară pe două secțiuni importante: 

  • Secțiunea Știință și Tehnică, pentru elevii de liceu, cu participare directă, unde au fost acceptate 16 lucrări: București – 2, Tulcea – 1, Cluj – 2, Vâlcea – 2, Sibiu – 1, Constanța – 1, Dâmbovița – 1, Oltenița – 1, Călărași – 4, Veliko Tarnovo – BG – 1.
  • Fizica în Imagini, pentru toate categoriile de vârstă școlară, cu participare indirectă, unde au fost acceptate 154 de lucrări / filme, astfel: secțiunea Novice –   43, secțiunea Ucenic –   73, secțiunea Maestru – 38.

În acest an s-au înscris 21 de județe, 53 de unități școlare și un număr de 332 de elevi participanți cu proiecte.

Din juriul din acest an fac parte: Claudia Maria Simonescu, prof.univ.dr. Facultatea de Chimie Universitatea Politehnică București și Radu Alin Vasilache, prof. asociat dr. Facultatea de fizică a Universității București. 

Advertisement

Invitați speciali ai evenimentului au fost din cadrul Biroului de comunicare al Academiei Române Carmen Dobre, șef birou, și Cătălin Mosoia, prof. dr. expert în comunicarea științei. 

În deschiderea manifestărilor, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a acordat diplome de onoare prof. univ. dr. Claudia Maria Simonescu și prof. asociat dr. Radu Alin Vasilache, dar și o diplomă de merit elevului Stîrcu Ion Alexandru, pentru cel mai tânăr participant de la Concursul de filme științifice: Fizică în imagini, în vârstă de 7 ani. 

Concursul este organizat de către Biblioteca Județeană Alexandru Odobescu Călărași, Fundația Grupul de Inițiativă pentru Învățământul Fizicii Călărași și Asociația pentru Performanță în Fizică Sibiu, și este finanțat de către Consiliul Județean Călărași.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Ecoaqua Călărași: Costuri și tehnici de captare a apei brute din Dunăre. Ce se întâmplă cu apa înainte de a ajunge la stația de tratare

Published

on

By

Ecoaqua S.A. Călărași este responsabilă pentru captarea, tratarea, transportul, înmagazinarea și distribuția apei potabile, precum și pentru colectarea, transportul și epurarea apelor uzate. În rândurile de mai jos vă vom prezenta modul în care furnizorul captează și pretratează apa brută, primii pași dintr-un proces minuțios.

Apa se captează din Dunăre, la aproximativ 200 de metri de stația de pompare. Acest proces se desfășoară prin două metode principale: utilizarea criburilor și a stației plutitoare.

Criburile sunt construcții din lemn sau metal, amplasate în albia râului pentru a proteja sorbul pompei. La stația de pompare a Ecoaqua SA există două criburi situate la aproximativ 25 de metri de mal, în albia fluviului. Apa este colectată din aceste criburi cu ajutorul stației de pompare, care dispune de trei pompe de aspirație, fiecare având un debit de 1500 m³/h.

Stația plutitoare este utilizată atunci când cota Dunării scade sub 100. Această stație este echipată cu două pompe separate, fiecare cu un debit de 1500 m³/h. Pompele sunt controlate prin convertizoare de frecvență, iar sistemul SCADA (Sistem de Control și Achiziții de Date) asigură un nivel constant al bazinului de apă decantată. Din acest bazin, apa este pompată către stația de tratare pentru a fi supusă tratamentului final.

Advertisement

Apa captată prin criburi sau stația plutitoare este transportată prin conducte separate. De la criburi, apa ajunge la stația de pompare prin două cămine de criburi cu vane motorizate. De la stația plutitoare, apa este transportată într-un cămin de subtraversare. În ambele cazuri, apa ajunge în camera de distribuție, unde sunt monitorizate calitatea apei (debit, turbiditate, pH, temperatură, conductivitate) prin sistemul SCADA.

Cum se realizează pretratarea apei din Dunăre

Înainte de intrarea în camera de distribuție, apa este tratată cu clor și PAX prin patru puncte de injecție. În funcție de metoda de captare, fie prin criburi, fie prin stația plutitoare, se adaugă clor și cărbune activ în conducte, iar apa este direcționată printr-o singură conductă în camera de distribuție.

Din camera de distribuție, apa este injectată cu cetta clear și transportată gravitațional către două decantoare. Apa decantată este colectată într-un bazin cu capacitatea de 5000 m³. De aici, patru pompe (trei de 900 m³ și una de 2000 m³) transportă apa prin două conducte pe un traseu de 6 km către stația de tratare, unde va fi supusă tratamentului final.

Ecoaqua S.A. achită către Administrația Națională Apele Române o taxă de 92,70 lei fără TVA pentru fiecare mie de metri cubi de apă brută captată din Dunăre. Pentru localități, costul este de 106,64 lei fără TVA pentru aceeași cantitate. În medie, compania captează 800 m³ de apă brută pe oră pentru Călărași, ceea ce se traduce într-un cost zilnic de 1656 lei fără TVA.

Ecoaqua S.A. Călărași gestionează cu eficiență și responsabilitate procesul de captare și pretratare a apei brute. Prin metode avansate și un sistem de control riguros, compania asigură furnizarea unei ape de calitate superioară, protejând în același timp resursele naturale și respectând normele de mediu.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate