Connect with us

Știri

[VIDEO] Comuna care în 2024 oferă apă cu porția, de două ori pe zi unui cartier mărginași. Cetățenii se plâng și de alte probleme grave

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

La marginea comunei Borcea, în cartierul Bărăgan trăiesc aproximativ 40 de familii, care duc o viață marcată de lipsuri și greutăți. De la Revoluția din 1989 și până în prezent, locuitorii acestui cartier se confruntă cu o realitate crudă: accesul limitat la apă, o anomalie administrativă despre care primarul nu a pomenit niciodată că ar avea o soluție.

În mijlocul a 30 de case, drumul DJ308A taie cartierul și traversează Autostrada Soarelui, ajungând la DN3A, la limita județului Ialomița. Deși se află în apropierea Autostrăzii Soarelui și a altor drumuri importante, comunitatea este izolată și neglijată.

Fără acces constant la apă curentă, oamenii din Bărăgan, un cartier mărginași al comunei Borcea, se roagă să nu aibă defecțiuni la pompa de apă care ar aduce mari probleme locuitorilor. Se bucură de apă potabilă de două ori pe zi, dimineața și seara. O folosesc pentru toate nevoile de bază: băut, gătit și spălat. O situație demnă de secolul trecut, care persistă într-o localitate care se vrea modernă. Aniel Theodor Nedelcu nu pare interesat să rezolve această problemă, o spun chiar oamenii care au ajuns la disperare.

Advertisement

Loviți de această situație, oamenii din cartierul marginași își pun speranța că cineva îi va ajuta.

În acest context, Nelu Adamescu, opozantul politic al primarului actual din comuna Borcea, a fost solicitat de către comunitate să expună această situație în fața primarului Aniel Nedelcu Pațurcă. Cu toate acestea, reacția autorităților locale pare să fie lipsită de sensibilitate și responsabilitate.

BECURI ARSE MONTATE PE STÂLPI

Pe lângă lipsa apei, oamenii din această zonă spun ca primarul și-a bătut joc de ei și le-a montat pe stâlpi becuri deja arse sau cu defecțiuni. 

Locuitorii din acest cartier par că sunt pe picior de război cu administrația locală condusă de primarul liberal Aniel Nedelcu Theodor Pațurcă. O nouă problemă a aprins scânteia nemulțumirii în această comunitate deja afectată de diverse dificultăți.

Pe lângă nemulțumirea lor zilnică privind accesul la apă potabilă, locuitorii din această zonă se confruntă acum cu un alt obstacol aparent neglijat de autorități. Mulți dintre aceștia au descoperit cu stupoare că, în loc să beneficieze de iluminatul public promis, primăria le-a oferit becuri deja arse sau cu defecțiuni.

Advertisement

Această situație a stârnit furia și indignarea localnicilor, care consideră că este o manifestare flagrantă a disprețului administrației față de nevoile lor.

În timp ce primarul Aniel Nedelcu Theodor Pațurcă nu a avut încă o reacție referitoare la această problemă, presiunea din partea comunității este greu de ignorat. Locuitorii sunt hotărâți să continue să-și facă auzită vocea până când vor obține soluții  pentru problemele lor urgente.

Știri

ISU Călărași lansează o provocare pentru elevii de gimnaziu din tot județul! Concursul educativ „Prietenii pompierilor” va avea loc mâine

Published

on

sursă imagine: ISU Călărași

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași lansează o provocare pentru elevii din ciclul gimnazial din tot județul. În data de 25 mai, de la ora 09:00, în complexul sportiv municipal din Călăraşi, aceștia pot participa la o competiție de tradiție, numită „Prietenii pompierilor”. Concursul este format din trei probe: una teoretică și două practice. 

Concursul are caracter educativ, tehnico-aplicativ şi sportiv, şi se organizează anual cu elevii de şcoli generale, din ciclul gimnazial. Este compus din trei probe care urmăresc cunoaşterea actelor normative ce reglementează activitatea de apărare împotriva incendiilor, cât şi formarea unor trăsături moral-volitive, cum ar fi: iniţiativă, spirit de echipă, curaj, dârzenie, hotărâre, perseverenţă, cinste, corectitudine şi nu în ultimul rând, disciplină, precizează ISU Călărași. 

Competiţia în sine presupune parcurgerea a trei probe: o probă teoretică (test grilă) şi două practice: proba de îndemânare „Pista cu obstacole” şi „Ştafeta de 400 de metri cu obstacole”. 

Proba teoretică constă în rezolvarea unui test de tip grilă care cuprinde 10 întrebări cu trei variante de răspuns, dintre care una singură corectă. 

Advertisement

sursă imagine: ISU Călărași

Prima probă practică, „Pista cu obstacole” constă în parcurgerea unui traseu cu obstacole, activitate ce are menirea de a testa abilităţile de intervenţie ale celor nouă concurenţi care formează echipajul.

Cea de-a doua probă practică, „Ştafeta de 400 de metri cu obstacole”, se desfăşoară pe două culoare. Concurenţii fiecărui echipaj trebuie fie să treacă peste un obstacol, fie să alerge o lungime de tronson, preluând şi predând ştafeta de la primul până la ultimul concurent.

La finalul competiţiei, organizatorii vor premia echipele câştigătoare cu premii, diplome, cupe şi medalii, acestea fiind asigurate cu sprijinul Consiliului Județean Călărași.

Această întrecere a elevilor de gimnaziu, devenită deja o tradiție în județ, este organizată de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Știrbei” al judeţului Călăraşi, în cooperare cu Inspectoratul Şcolar judeţean Călăraşi şi cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Călăraşi.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Muzeul Dunării de Jos a organizat „Scaloianul”, un proiect educativ interșcolar care omagiază un obicei străvechi

Published

on

Muzeul Dunării de Jos a organizat joi, 23 mai 2024, de la ora 10:00, un proiect educativ interșcolar prin care a readus la viață vechea tradiție cunoscută aici sub numele de „Scaloianul”, un obiecei străvechi de aducere sau alungare a ploii. Proiectul s-a desfășurat alături de elevii de la Școala Gimnazială „Mircea Vodă” Călărași și Școala Gimnazială „Cuza Vodă” Călărași, la Secția Arheologie de la demisolul muzeului. 

Muzeul Dunării de Jos precizează că proiectul are drept scopuri principale salvgardarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial. Daniela Fulga, în calitate de muzeograf, explică ce presupune obiceiul:

  • „În trecut, pregătirile pentru Scaloian începeau încă de la Paște, când erau adunate cojile de ou vopsite. În cea de-a doua săptămână după Paște se formau echipele de copii sub îndrumarea bunicilor, dar nu mai mult de 2-3 echipe în fiecare sat”
  • În a treia marți după Paște, se aducea pământ galben care se frământa cu apa neîncepută de la trei fântâni. În după-amiaza zilei respective, se forma un chip omenesc din lutul preparat și se gătea acest chip cu cojile de ouă de la Paște”
  • Noaptea de marți spre miercuri se începea priveghiul, iar miercuri se jelea Scaloianul precum un mort. În zorii zilei de joi, Scaloianul era dat pe o apă ca mai apoi să aibă loc masa de pomenire a acestuia”

Concret, Scaloianul este „sol trimis la divinitatea pluviometrică pentru a o invoca să dezlege sau să lege ploile, substituit de o păpuşă confecţionată din lut, cârpe, paie sau crenguţă de lemn îmbrăcată cu hăinuţe din cârpe”, potrivit traditieialomita.ro

 

Advertisement

Continue Reading

Știri

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași: Stop incendiilor de vegetație uscată!

Published

on

sursă imagine: ISU Călărași

Pe fondul creșterii semnificative din ultima perioadă a numărului de incendii produse ca urmare a utilizării focului deschis pentru igienizarea terenurilor de vegetația uscată, fără respectarea măsurilor obligatorii de apărare (care pot afecta construcţiile, fondul forestier sau principalele căi de transport, rutiere și feroviare, aflate în vecinătate), ISU Călărași reamintește principalele reguli și măsuri de prevenire a incendiilor:

  • Este interzisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, în zonele afectate de uscăciune avansată, precum şi pe timp de vânt.
  • Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA.
  • Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum.

Continue Reading

Cele mai vizualizate