Connect with us

Știri

Viceprimarul municipiului Călărași, Nicolae Dragu, face precizări despre cele mai recente activități „pe linie de gospodărie comunală și socială” – de la salubrizare, până la salvarea oamenilor neajutorați

Published

on

Viceprimarul municipiului Călărași, Nicolae Dragu, face un rezumat al activităților „pe linie de gospodărie comunală și socială”, realizate în ultimii ani de administrație. În acest sens, peste 200 de tone de gunoi au fost scoși din mai multe cartiere călărășene într-un singur an, mai multe cămine sociale și de bătrâni au primit atenția de care aveau nevoie, iar mai mulți oameni ai străzii au fost salvați prin intermediul adăpostului de noapte. 

Acum am prilejul să vă transmit niște lucruri care s-au realizat pe linie de gospodărie comunală și socială. În primul rând aș, vrea să mă refer la salubrizarea cartierului Obor. Amintiți-vă, erau munți de gunoaie, la fel și în FNC și în zona cartierului 2 Moldoveni. Am scos peste 200 de tone în primul an al nostru în administrație”, a spus Nicolae Dragu într-o conferință de presă a Partidului Social Democrat Călărași. 

Acesta a mai menționat modernizarea infrastructurii în Cartierul Obor, prin instalarea canalizării pe trei străzi noi și crearea de trotuare pe o suprafață de 600 de metri pătrați. Tot în Cartierul Cobor a fost modernizat centrul social, care a fost reabilitat termic și salubrizat la interior. 

În cartierul FNC, viceprimarul a declarat că centrul social este gata și va fi dat în funcțiune luna următoare.

Advertisement

Renovarea Căminului de Bătrâni Sf. Antim Ivireanu

O altă prioritate în ultimul mandat a fost renovarea Căminului de Bătrâni Sf. Antim Ivireanu. Parterul și primul etaj al clădirii au fost renovate la interior, iar acum se lucrează la izolația termică prin schimbarea ferestrelor și ușilor la etajele superioare. Mai mult decât atât, capacitatea căminului va fi mărită cu 30 de locuri, iar bătrânii vor beneficia și de un lift. 

„Preocuparea a fost de asemenea pentru Căminul de Bătrâni Sfântul Antim Ivireanu. Interiorul s-a făcut foarte bine, este parterul, etajul 1 și lucrăm în continuare. Va trebui anul acesta să facem izolația termică, schimbarea ferestrelor, a ușilor la etajele superioare. Trebuie să mărim capacitatea cu încă 30 de locuri și instalarea unui lift. Trebuie neapărat, că sunt foarte mulți bătrâni care nu se pot mișca cum trebuie, adică trebuie neapărat liftul pus”, a mai spus Nicolae Dragu. 

Peste 100 de oameni neajutorați au fost sprijiniți

Viceprimarul spune că pe lângă toate acestea, administrația locală a avut permanent în vizor persoanele singure neajutorate. Peste 100 de persoane au primit masa de prânz la domiciliu, iar trei oameni ai străzii în stare foarte gravă au fost internați la căminul de la Ciocănești.

Mai mult decât atât, alte 15 persoane fără adăpost au primit sprijin din partea autorităților locale, prin prelungirea duratei de funcționare a adăpostului de noapte.

„Un alt lucru important a fost protejarea oamenilor străzii în adăpostul de noapte. Peste 15 oameni care dormeau pe stradă au fost salvați. Chiar le-am prelungit șederea, că vedeți, noaptea este încă răcoare. Am încălcat puțin legea, dar nu o să ne judece nimeni pentru treaba asta, că nu pot să doarmă acum în stradă”, a spus viceprimarul. 

Advertisement

Advertisement

Actualitate

Un medicament folosit de mulți români dispare din farmacii. Ce anunță Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România

Published

on

Începând cu data de 31 iulie 2024, medicamentul Ozempic în toate cele trei concentrații – 0,25 mg, 0,5 mg și 1 mg – sub formă de soluție injectabilă în stilou injector preumplut, nu va mai fi disponibil în România din motive comerciale, conform anunțului făcut de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România.

Ozempic a devenit cunoscut nu doar pentru beneficiile sale în tratamentul diabetului zaharat de tip 2, pentru care a fost inițial creat, ci și în urma unui trend global în care oamenii îl utilizează pentru a pierde în greutate. Utilizarea acestui medicament de către persoanele care nu suferă de diabet zaharat poate avea efecte adverse severe, inclusiv reacții alergice și riscul de declanșare a unor forme de cancer.

„Conform informațiilor primite din partea deținătorului autorizației de punere pe piață (DAPP), medicamentul Ozempic (Semaglutidum), în toate cele trei concentrații (0,25 mg; 0,5 mg; 1 mg) și sub formă de soluție injectabilă în stilou injector (pen) preumplut, din motive comerciale, va fi disponibil în România doar până la data de 31 iulie 2024. Conform prevederilor legale, medicamentul Ozempic nu va mai fi comercializat în România după această dată”, transmit reprezentanții ANMDMR.

Ozempic este produs de Novo Nordisk, o companie farmaceutică, și conține semaglutidă ca ingredient activ. Acesta imită efectul hormonului GLP-1 pentru a stimula secreția de insulină. În plus, hormonul GLP-1 are și efecte de suprimare a apetitului, ceea ce poate duce la pierderea în greutate ca unul dintre efectele secundare ale tratamentului cu Ozempic.

Advertisement

De asemenea, DAPP a anunțat că începând cu data de 1 august 2024, semaglutida va fi disponibilă în formă de comprimate orale pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2, sub recomandarea medicului. Producătorul a asigurat că va furniza cantități suficiente pentru a acoperi necesarul complet al pacienților care folosesc în prezent tratamentul injectabil cu această moleculă sau care primesc recomandarea de a trece la tratamentul sub formă de comprimate orale.

„În urma discuțiilor, producătorul și-a luat angajamentul de a pune pe piață cantități care să asigure întreg necesarul pacienților care suferă de diabet zaharat de tip 2 și care primesc în prezent tratament cu forma orală conținând această moleculă sau cărora medicii de specialitate le vor recomanda înlocuirea tratamentului injectabil cu tratamentul sub formă de comprimate orale”, precizează ANMDMR.

 

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

Elevii care deranjează orele ar putea ajunge în sălile de detenție. Noile reguli au fost puse în dezbatere publică

Published

on

Elevii indisciplinați din România ar putea fi trimiși în săli de detenție înființate direct în școli. Ministerul Educației a lansat în consultare publică proiectul de Statut al Elevului 2024, care propune introducerea acestor săli de detenție pentru elevii care perturbă orele de curs.

Ministerul Educației a lansat miercuri în consultare publică două proiecte: Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) și Statutul elevului, conform edu.ro.

În cadrul Statutului elevului, principalele reglementări și modificări includ menținerea interdicției pentru elevi de a folosi telefoanele mobile sau alte echipamente de comunicații electronice în timpul orelor de curs, cu excepția utilizării acestora în scop educativ și cu acordul cadrului didactic.

Articolul 15 stipulează că nerespectarea acestor prevederi poate duce la confiscarea echipamentului de către personalul unității de învățământ. Echipamentul va fi restituit la finalul orelor de curs din ziua respectivă, în mod obligatoriu, părinților sau tutorilor legali ai elevilor minori, sau elevilor majori, după caz, conform regulamentului intern al unității de învățământ.

Advertisement

Încă o măsură este reprezentată de reținerea elevilor indisciplinați într-o sală special amenajată, sub supravegherea unui profesor, unde vor fi angajați în activități educative precum lectură suplimentară sau completarea de fișe de lucru. Conform proiectului, profesorii vor avea puterea de a trimite elevii indisciplinați în această sală pe durata orei pe care au perturbat-o.

Încă nu s-a clarificat dacă elevii reținuți în aceste săli vor fi considerați absenți la ora respectivă.

În plus, sunt introduse sancțiuni cum ar fi observația individuală, mustrarea scrisă, retragerea temporară sau permanentă a burselor de care beneficiază elevul, mutarea disciplinară într-o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ, suspendarea elevului pe o perioadă limitată conform legislației, notificarea prealabilă privind exmatricularea și exmatricularea efectivă.

În cadrul Regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, principalele modificări vizează continuarea procesului de digitalizare și utilizarea extinsă a instrumentelor digitale. Se menține posibilitatea suspendării cursurilor cu prezență fizică în situații excepționale, cu clarificarea introducerii activității în format online sau hibrid.
De asemenea, se permite desfășurarea ședințelor consiliului de administrație/consiliului profesoral în format hibrid sau online.

 

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

Cod galben de caniculă în mai multe județe din țară. Temperaturile ajung până la 34 de grade Celsius

Published

on

Joi, în București și în 14 județe din sudul țării, se vor înregistra temperaturi de până la 34 de grade, iar meteorologii au emis o avertizare de cod galben de disconfort termic ridicat. Totodată, ploile torențiale și vijeliile vor afecta mare parte din țară începând de joi după-amiază.

În regiunile vizate, temperaturile maxime vor fi în general între 30 și 34 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, cu indicele temperatură-umezeală (ITU) în jur de 80 de unități, anunță meteorologii.

Avertizarea de cod galben se aplică municipiului București și județelor Argeș, Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Ilfov, Ialomița, Olt, Prahova, Tulcea și Teleorman.

Vijelii și ploi torențiale în capitală și în alte 34 de județe

Advertisement

Meteorologii au emis, de asemenea, o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă de joi, de la ora 17:00, până vineri la ora 6:00, pentru București și alte 34 de județe.

Conform ANM, în sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Transilvaniei și jumătatea sudică a Moldovei, se vor înregistra averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii (cu rafale de 55-70 km/h), precum și grindină.

În perioade scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor ajunge la 20-30 l/mp și, izolat, pot depăși 40 l/mp.

 

 

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate