Connect with us

Știri

V. Dumbravă: „Părerea mea este că aproape nimeni nu își mai face datoria din Primărie”

Published

on


Așa cum deja Îl știți cei mai mulți dintre dumneavoastră, fostul viceprimar de Călărași Virgil Dumbravă îi place să se afirme atunci când simte că este nevoie, atunci când cineva trebuie să spună lucrurilor pe nume. Calarasipress.ro l-a abordat pe fostul viceprimar în cadrul unui nou interviu în care au fost discutate subiecte de interes, probleme care persistă, lucruri pe care nu le auzi prea des din gura oamenilor care cunosc cu adevărat nivelul implicării administrației locale. 

*Fostul viceprimar îi place să fie informat, în permanență conectat la lumea din jur, dar mai ales la sfera administrativă din Călărași. Este atent la tot ce se intâmplă și îi place să ofere ajutor, acolo unde se poate.

SALARIAȚII DIN PRIMĂRIA CĂLĂRAȘI – PESE 600 LA NUMĂR

Ce părere aveți despre cei 686 (includem aici și direcțiile din subordinea intuției n.r) de salariați care lucrază în cadrul Primăriei Municipiului Călărași?

Virgil Dumbravă: „Nu numărul este important, ci să își facă treaba. Problema este atunci când te duci la Primărie! Atunci, dacă am sta să ne gândim la numărul total de direcții pe care primăria le are în subordinea, s-ar putea ca acest număr să fie justificat, pe acolo pe undeva. Acești salariați te privesc ca pe un cetățean și te servesc din punct de vedere al funcționarului public în slujba cetățeanului, sau te privesc ca și cum i-ai deranja. Din nefericire, părerea mea este că marea majoritate te privesc ca și cum i-ai deranja. Și asta este foarte grav. În 2016 când am renunțat de a mai fi viceprimar, numărul personalului era mult mai mic. Am constatat și eu prin deplasările la Primărie, că au apărut foarte multe fețe noi, s-au angajat foarte mulți oameni. Un exemplu care mă deranjează foarte multe este la Serviciul Transporturi. Acolo erau încadrate 3 sau 4 persoane. La vremea aceea persoane acelea nu aveau volum de muncă fizică și încercam să-i distribui acolo unde era nevoie. Acum s-au încadrat și sunt peste 12 salariați. Mă face să cred că este o nebunie! Sper să nu fi fost nevoia de voturile lor ci a fost vorba de prostie.” – spune V. Dumbravă despre salariații din cadrul PMC

UNDE ESTE EFICIENȚA ACESTOR SSERVICII

Virgil Dumbravă: Există, lângă locuința mea un autoturism fără numere, abandonat de peste 3 ani. Rostul lor, al celor de la Serviciul Transport din Primărie era să depisteze astfel de autovehicule și să le ridice pentru a face ordine și curățenie în municipiu. Mașina aceea este înconjurată de mizerie, înconjurată de oamenii străzii.

CE SALARII EXISTĂ LA SERVICIUL TRANSPORTURI

Virgil Dumbravă: Salariații fac parte din Primărie, nu din servicii cum ar fi Serviciul Public Pavaje Spații Verzi. Salariile lor au ajuns la 90 de milioane lei vechi, depășesc suma asta. Vreau să se vadă o eficiență a lor. Când mă duc în primărie vreau să fiu văzut altfel. Nu vorbesc de mine, vorbesc de orice cetățean. Vreau să mi se rezolve problema imediat, să fiu tratat cu respect. Vreau să fie ridicate autovehiculele abandonate, să nu mai văd bălării, să nu mai văd borduri și trotuare sparte, găuri în carosabil. Nu se poate! Se întâmplă ceva cu orașul ăsta! Părerea mea este că aproape nimeni nu își mai face datoria din Primărie și așteaptă alegerile de la anul.  Dacă este o mașină abandonată de 3 ani, nu pot să spun că există o coordonare în Primărie. Șefii de serviciu nu își fac treaba, ceva nu merge…!

LUCRĂRILE DE MODERNIZARE DIN MUNICIPIUL CĂLĂRAȘI

Virgil DumbravăÎn anul  2016, toate scuarurile, spațiile verzi aveau alimentare cu apă, cu branșamente și contoare pentru a se plăti consumul. Primăria Călărași udă azi aceste spații verzi ca în 1900 cu un tractor și o cisternă. Nimeni din Primărie nu este preocupat.  De ce nu se plantează gazon și nu se întreține? Este o delăsare și o neglijență. Nici nu știu cum să-i spun. Pe sensul giratoriu modernizat de la Gară, la statuia Coposu s-a pus gazon, 2 reflectoare, gard nou, borduri. Iarba s-a tăiat cât am fost viceprimar.Acum un an bălăria era peste un metru, reflectoarele iluminau cerul, nu se vedea monumentul. L-am sunat pe primar, a luat atunci măsuri. Ieri am trecut din nou pe acolo. Situația a revenit la anormal, era la fel. Buruiana a cuprins totul. Inspectorii nu merg pe teren. Acum ei sunt bine plătiți. E poarta de intrare a orașului. Bălăriile au cuprins orașul. Dacă nu îți faci datoria cu salariile actuale mari, este grav.

SPAȚIILE VERZI DIN CĂLĂRAȘI

Virgil Dumbravă: O mare problemă pe care Primăria Călărași o are, spațiile verzi, zonele verzi din Călărași. S-au axat pe Parcul Central și au neglijat alte parcuri, scuarurile, spațiile verzi, trotuarele. Serviciul Paveje Spații Verzi trebuie transformat în societate comercială în care Primăria este acționar unic. Fiind o societate îți poți permite să angajezi oameni acolo unde este nevoie. Pe scuar, în fiecare parc, ei vor răspunde de tot de stropit, de reparat, de tot. Dacă nu își fac treaba, în urma controalelorpe care  Primăria Călărași le face, pot pleca acasă. Acum toți fac de toate și nimic.  În 2012 am cumpărat utilaje celor de la Drumuri. De curățat, de frezat de aplicat emulsie. Nu le folosesc. Și astăzi stropesc strada cu sticla de emulsie. Dacă utilajul este defect, trebuie reparat, sau dacă a fost defectat să răspundă cineva. Hai să aplicăm procedurile corect, să răspundem fiecare pentru ceea ce facem. Cu salariul. Sau să vină alții în locul lor.

CANDIDATUL IDEAL PENTRU FUNCȚIA DE PRIMAR AL MUNICIPIULUI CĂLĂRAȘI

„Actualul primar Drăgulin și-a anunțat candidatura. Va fi susținut Ivanciu. Se face un joc de glezne la PNL, asta este părerea mea. PSD are o problemă foarte mare. Nu au candidat. Un partid cu peste 30% să nu ai candidat la ora asta, să nu îți faci imagine, este o mare greșeală. ALDE se numește 4%. În toate sondajele de opinie a fost cotat 10 – 12% și să obții 4% este grav. ALDE la Călărași nu mai există. Am fost numit cu decizie să coordonez ALDE la Călărași. Nu sunt un traseișt, ci sunt în partid de când se numea Partidul Umanist. Am fost de acord ca să coordonez aici ALDE. Marea problemă pentru echipa mea a fost că am găsit zero realizări. Cei care au fost au dezinformat total conducerea partidului. Nu exista organizație, nu exista partidul în teritoriu. Am vrut, cu dl Șișman, cu dl. Mărgineanu și 7 foști primari din Oltenița, .oameni de afaceri, să reorganizez această formațiune politică la Călărași. Am fost la București cu aceștia. Puteam să schimbăm totul, să devenim o forță. Au zis O.K. După campania europarlamentară, oamenii au renunțat. Dacă doreau să dezvoltăm echipa trebuia condiția dizolvării filialei județene. Nu s-a dorit. Cu zero rezultate, m-am retras. La 100 membri s-a scos un scor de  2% și s-a cerut să se rămână pe funcții. Nu se poate admite așa ceva. În 2004, sub conducerea mea am obținut funcția de prefect, vicepreședinte CJ și viceprimar, în 2012, vicepreședinte CJ, viceprimar Călărași, 79 consilieri. Am obținut rezultate mari, cu ALDE. Acum au preferat să meargă cu 2% sau 3% cu oameni fără valoare. Eu m-am retras” – a spus Virgil Dumbravă, apoi continuă

„Îi rog pe cetățeni să fie de pe acum foarte atenți ce se va întâmpla până la alegerile locale, să analizeze de pe acum ce hotărâre să ia, cum vor vota. Un exemplu este  groapa ce se poate transforma în iaz de pe B-dul Titulescu. Nu se poate să muți parcarea din spatele blocului și să o pui în locul spațiului verde în mijlocul străzii. Asfaltarea este concavă. Nu se poate admite așa ceva. Ori proiectul nu a fost bun ori constructorul nu știe să își facă treaba. Ori este posibil să nu le ajungă materialele prevăzute în proiect pentru a face planeitate.  Și nu pot să își facă treaba. Asta se întâmplă azi, în Călărași. Nu că nu sunt în regulă” –concluzionează Virgil Dumbravă,  fost viceprimar de Călărași, 2 mandate

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Știri

UPDATE/ GRUPARE INFRACȚIONALĂ SPECIALIZATĂ ÎN CONTRABANDĂ CU BIJUTERII DIN AUR, DESTRUCTURATĂ

Published

on

În urma celor peste 200 de percheziții, efectuate, la data de 25 mai a.c., de Poliția Română, prin Inspectoratul de Poliție Județean Călărași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Călăraşi, au fost ridicate peste 21 de kg de bijuterii din aur în valoare de aproximativ 5.000.000 de euro , 147.293 de lei, 19.327 de euro, 765 de dolari, 89.580 de lire turcești și 10 lire sterline, 3 autoturisme, un pistol cu bile din cauciuc, deținut fără autorizație, 1.860 de țigarete, 192 de articole vestimentare purtând însemnele unor mărci identice sau similare cu o marcă înregistrată pe teritoriul național și 22 de parfumuri de diferite mărci.

De asemenea, au fost puse în executare 28 de mandate de aducere, iar în urma audierilor, a fost dispusă reținerea a 8 persoane, pentru 24 de ore, urmând a fi prezentate, în cursul zilei de astăzi, judecătorului de drepturi și libertăți, cu propunere de arestare preventivă, pentru 30 de zile. Totodată, față de 4 persoane a fost luată măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile.

Reamintim că, la data de 25 mai 2022, Poliția Română, prin Inspectoratul de Poliție Județean Călărași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Călăraşi, au efectuat peste 200 de percheziții domiciliare, în județele Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Vaslui, Vâlcea și Vrancea, precum și în municipiul București, în cadrul unei acțiuni care a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârșirea infracțiunii de contrabandă cu aur.

Începând cu luna iulie 2021, a fost constituit un grup infracțional organizat, care a acționat până în luna mai 2022, în scopul comiterii infracțiunii de contrabandă cu bijuterii din aur provenite din Turcia.

Astfel, profitând de experiența lor acumulată în domeniu (în calitate de deținători ai unei societăți comerciale cu profil amanet în mun. Medgidia, județul Constanța), liderii grupului infracțional organizat au sesizat potențialul uriaș de obținere a unor câștiguri ilicite, prin introducerea în țară, prin punctele de trecere a frontierei, a unor cantități mari (de ordinul kilogramelor) de bijuterii din aur, eludând astfel plata taxelor prevăzute de lege (TVA și taxe vamale).

În vederea minimizării riscurilor, membrii grupului infracțional organizat se deplasau în Turcia unde vizualizau marfa de contrabandă, negociau cantitățile și prețurile, aceasta fiind expediată, prin intermediul altor autocare decât cele cu care călătoreau aceștia. În acest scop, membrii grupului infracțional organizat au stabilit relații cu șoferi de încredere, care, în schimbul unor sume de bani, au fost de acord să disimuleze coletele cu aur în autocarele conduse de ei.

Din judeţul Constanţa, municipiile Constanţa şi Medgidia, s-au efectuat în mod constant numeroase curse cu autocarul către Turcia, fiind introduse în țară de către membrii grupului, săptămânal, uneori de mai multe ori pe săptămână, colete cu aur în vederea comercializării la negru.

Grupul infracțional organizat a avut o activitate infracțională intensă, dezvoltând o adevărată rețea de distribuție de bijuterii de aur, folosind în acest scop multe alte persoane dispuse să ia parte la aceste activități ilicite, în schimbul obținerii de venituri ilegale generoase.

Pe parcursul urmăririi penale, au fost depistate două transporturi efectuate în septembrie 2019 și februarie 2022, fiind indisponibilizată cantitatea de aproximativ 2,3 kilograme de bijuterii din aur.

De asemenea, din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că membrii grupului infracțional organizat au desfășurat activități de camată, aceştia acționând cu precădere pe raza orașului Medgidia și a localităților limitrofe din județul Constanța. Astfel, aceștia au acordat ca îndeletnicire diverse sume de bani cu titlu de împrumut, în vederea perceperii de dobânzi lunare, operațiunile derulându-se în afara cadrului legal ce reglementează condițiile în care își pot desfășura activitățile entitățile financiare nebancare, fiind folosită în acest scop casa de amanet de pe raza Municipiului Medgidia.

Banii proveniți din infracțiunile de contrabandă, camătă, evaziune fiscală și punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare, au fost investiți în imobile sau schimbați și transferați în scopul ascunderii și al disimulării originii ilicite al acestora.

Toți membrii aflați în eșaloanele superioare ale grupării dețin autoturisme de lux, imobile, bani în conturi, se deplasează constant în vacanțe de lux, etalând un mod de viață opulent, existând o disproporție vădită între veniturile obținute în mod legal și stilul de viață afișat.

Activitatea de urmărire penală a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași și al polițiștilor de frontieră din cadrul I.G.P.F. – Garda de Coastă.

La activități, au participat polițiști din cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigare a Criminalității Economice (rol de coordonare), I.G.P.F. – Garda de Coastă, D.C.C.O., structurilor de combatere a criminalității organizate din țară, structurilor de investigații criminale, luptători din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și SAS, precum și jandarmi din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Continue Reading

Știri

Cod galben: descărcări electrice și intensificări ale vântului, în județul Călărași

Published

on

COD GALBEN – Instabilitate atmosferica accentuata, descarcari electrice, intensificari ale vantului, vijelii, 55-75 km/h, averse torentiale si izolat grindina, 15-20 l/mp, izolat 30 l/mp. Interval 26.05.2022 orele 13:00-20:00. ISU Calarasi

Continue Reading

Știri

Programul Operațional Regional Sud – Muntenia 2021-2027 a primit avizul Guvernului

Published

on

Miercuri, 25 mai 2022, Programul Operațional Regional (POR) Sud – Muntenia 2021-2027, pregătit de către Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud Muntenia, a fost aprobat de Guvernul României și transmis Comisiei Europene.
În premieră, negocierile pentru POR 2021-2027 au fost purtate direct între ADR Sud Muntenia, în calitate de Autoritate de Management pentru POR Sud – Muntenia 2021-2027 și Comisia Europeană. Ce înseamnă acest lucru? Mai puțină birocrație și perioade mai scurte de așteptare. De asemenea, ghidurile de finanțare sunt realizate în funcție de nevoile regiunii de dezvoltare Sud – Muntenia.
„Descentralizarea Programul Operațional Regional a început odată cu desemnarea Agențiilor pentru dezvoltare regională drept Autorități de management pentru POR 2021-2027. Pentru beneficiari, efectul va fi reducerea birocrației în ceea ce privește elaborarea ghidurilor de finanțare și ajustarea acestora la situația concretă a regiunii, precum și simplificarea proceselor de evaluare, selecție și contractare a viitoarelor proiecte ce vor solicita fonduri europene”, a declarat președintele Consiliului Județean Teleorman si în același timp președintele Consiliului pentru Dezvoltare Regională (CpDR) Sud Muntenia, Adrian-Ionuț Gâdea. CpDR Sud Muntenia, în calitate de for deliberativ al regiunii, a sprijinit Agenția în demersul de elaborare a noului program regional, pentru reducerea inegalităților și disparităților din interiorul regiunii și cu scopul de a prioritiza investițiile publice, precum și pentru a exploata potențialul regiunii.
Astfel, POR Sud-Muntenia 2021–2027, produs al colaborării tuturor actorilor relevanți din regiune, și-a stabilit drept obiectiv general stimularea creșterii economice inteligente, durabile și echilibrate în regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia. Se așteaptă ca acest lucru să ducă la o îmbunătățire a calității vieții comunităților locale, prin susținerea capacității de inovare și digitalizare a administrației locale și a economiei regionale, dezvoltarea durabilă a infrastructurii și serviciilor și valorificarea potențialului cultural și turistic al regiunii.
Plecând de la specificitățile regionale, de la lecțiile învățate în derularea programelor anterioare (POR 2007-2013 și POR 2014-2020) și de la documentele regionale de programare, fondurile europene atribuite pentru dezvoltarea regională durabilă în perioada 2021-2027 vor finanța investiții în infrastructură, servicii și echipamente necesare relevante, precum și achiziționarea, testarea și pilotarea de soluții și aplicații, inclusiv asigurarea securității cibernetice și interoperabilității acestora în vederea valorificării avantajelor digitalizării prin dezvoltarea de servicii pentru siguranța și în beneficiul cetățenilor, al mediului de afaceri și de cercetare și al autorităților și instituțiilor publice locale/centrale.
„Programul a fost elaborat ținându-se cont de observațiile și comentariile primite în perioada parcursă de la începutul procesului de programare, integrând de asemenea recomandările primite din partea Comisiei Europene după evaluarea versiunilor de lucru anterioare. Preconizăm că POR 2021-2027 Sud-Muntenia va fi aprobat de Comisia Europeană în vara acestui an, iar în scurt timp după aceea, vom fi pregătiți să lansăm primele scheme de finanțare din POR Sud – Muntenia 2021-2027 și vom avea primele contracte semnate. ADR Sud Muntenia va gestiona peste 1,3 miliarde de euro prin POR Sud – Muntenia 2021-2027 pentru cetățenii din cele șapte județe componente ale regiunii”, a precizat Liviu Gabriel Mușat, directorul general al ADR Sud Muntenia.
Până la lansarea POR 2021-2027, ADR Sud Muntenia va continua pregătirea draft-urilor ghidurilor de finanțare și consultările publice pe teme de interes pentru potențialii beneficiari. De asemenea, acțiunile de informare și publicitate a noului program vor fi intensificate, realizate pe categorii de publicuri – țintă, pentru un impact sporit al mesajului transmis. Pentru realizarea dezideratelor unei comunicări eficiente vor fi folosite toate instrumentele de comunicare disponibile: site web, newsletter, social media, evenimente, caravane, expoziții, Serviciul Helpdesk, activități destinate jurnaliștilor, campanii mass-media, publicații și rețeaua comunicatorilor Regio Sud – Muntenia.
Versiunea Programului Operațional Regional 2021-2027 al Regiunii Sud-Muntenia aprobată de Guvernul României și transmisă Comisiei Europene poate fi consultată pe site-ul Agenției, în secțiunea Despre noi > Activitatea ADR Sud – Muntenia > Dezvoltare regională > 2021-2027 > POR Sud ‐ Muntenia 2021‐2027, link: https://www.adrmuntenia.ro/index.php/download_file/article/782/POR-Sud-Muntenia-v4-SFC-23-05-2022.pdf.

Președinte
Consiliul pentru Dezvoltare Regională
Sud Muntenia,

Adrian Ionuț GÂDEA Director general
Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia,

Liviu Gabriel MUȘAT

Continue Reading

Tendințe

Copyright © 2022 CalarasiPRESS.

error: Conținutul site-ului Călărași PRESS este protejat de dreputuri de autor. Toate dreputile rezervate către © Cătălin COJOCARU. Pentru preluare informațiilor și a conținutului, ne puteți contacta la 0735.128.255 sau la catalin@calarasipress.ro