Connect with us

Administrație

USR | Amelia Giurcan, despre bugetul CJ Călărași: Cheltuielile cu personalul cresc alarmant, fiind cu 246.80% mai mari decât investițiile

Published

on

Amelia Giurcan, consilier județean din partea USR Călărași, a ridicat o serie de probleme în fața consilierilor județeni și a adus în atenția opiniei publicee aspecte legate de bugetul județului Călărași în ultima ședință a Consiliului Județean desfășurată pe 9 februarie.

Într-o intervenție, Giurcan a subliniat caracterul haotic al bugetului propus pentru anul 2024, evidențiind o distribuție inadecvată a resurselor financiare și priorități discutabile.

Cu o rată de îndatorare de 32.17%, suntem în pericol să ne sufocăm sub povara datoriilor. Este clar că gestionarea finanțelor noastre necesită o revizuire imediată și o strategie sustenabilă pe termen lung” – scrie Amelia Giurcan într-o postare pe Facebook.

De asemenea, atenția a fost îndreptată către creșterea alarmantă a cheltuielilor cu personalul, cu o diferență considerabilă față de investiții. Această discrepanță semnificativă reflectă o neglijare a necesităților de investiții în infrastructură, educație și sănătate, domenii esențiale pentru progresul și bunăstarea comunității.

Cheltuielile cu personalul cresc alarmant, fiind cu 246.80% mai mari decât investițiile. Această discrepanță colosală arată o neglijare gravă a necesităților de investiții în infrastructură, educație și sănătate, care sunt fundamentale pentru dezvoltarea și bunăstarea județului nostru” – a mai precizat consilierul județean în postare.

Advertisement

Un alt aspect adus în discuție de către Giurcan a fost lipsa investițiilor în cele trei spitale importante aflate în subordinea Consiliului Județean, subliniind importanța prioritizării sănătății cetățenilor. În contrast, alocarea excesivă de fonduri pentru festivaluri și concerte la Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași a fost calificată drept dezamăgitoare

„Este de neconceput faptul că cele 3 spitale importante aflate în subordinea Consiliului Județean nu vor beneficia de investiții în acest an. Sănătatea cetățenilor noștri ar trebui să fie o prioritate de necontestat, iar această situație trebuie remediată urgent. În plus, alocarea excesivă de 35 miliarde lei pentru festivaluri și concerte la Centrul Judetean de Cultură și Creație Călărași este de-a dreptul dezamăgitoare. Aceste fonduri ar putea fi direcționate spre proiecte și inițiative care să sprijine dezvoltarea economică și socială a județului nostru”scrie aceasta.

Giurcan a tras un semnal de alarmă către președintele Vasile Iliuță și majoritatea consilierilor PSD, cerându-le să fie responsabili și să răspundă pentru direcția actuală a cheltuirii banului public în județ. Ea a pledat pentru o utilizare eficientă și strategică a resurselor financiare în beneficiul tuturor locuitorilor.

„Ne dorim cu toții un județ mai prosper și mai echitabil, în care fiecare cetățean să aibă acces la servicii publice de calitate și posibilitati egale de dezvoltare.”

Advertisement

Administrație

VIDEO | Costuri exorbitante pentru îngrijirea bătrânilor de la Căminul Antim Ivireanu Călărași: Consilierul local USR, Costin Mirescu, trage un semnal de alarmă

Published

on

costin mirescu

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Consilierul local al USR Călărași, Costin Mirescu, a adus în atenția administrației locale o problemă delicată în cadrul ultimei ședințe de Consiliu Local, punând sub lupă costurile exorbitante ale întreținerii persoanelor vârstnice la Căminul de Bătrâni Antim Ivireanul din Călărași.

Mirescu a prezentat o comparație între costurile suportate de căminul din Călărași și cele practicate în alte municipii din țară, precum Brașov, Timișoara, Bacău și Braila. Concluzia nu putea fi mai clară: costurile la Căminul Antim Ivireanul sunt nejustificat de mari.

Am căutat instituții similare aflate în subordinea consiliilor locale ale altor municipii din țară. Din patru cazuri alese la întâmplare, nu am găsit niciunul cu costuri măcar egale cu cele de la Călărași”, a declarat Mirescu.

Deși reprezentanții primăriei și cei ai căminului pentru vârstnici nu văd nimic în neregulă cu aceste costuri, consilierul a subliniat faptul că aceste sume se plătesc din bugetul local, afectând direct contribuabilii din Călărași.

Advertisement

Mirescu a adus în discuție și componența cheltuielilor căminului, aratand că 73% din totalul acestora sunt alocate cheltuielilor de personal, adică salariilor.

Costurile exagerate pentru întreținerea persoanelor vârstnice la Căminul Antim Ivireanul nu sunt doar o problemă financiară, ci și o problemă morală. Cât de justificat este să cheltuim sume atât de mari din bugetul local, în timp ce există familii în Călărași care trăiesc cu mult mai puțin și trebuie să își susțină și copiii și persoanele vârstnice din familie?„, a adăugat Mirescu.

Continue Reading

Administrație

PMC / 200 de copaci și arbuști plantați de Spații Verzi Călărași. Un parc a fost vandalizat

Published

on

arbori - primaria calarasi

Primăria Municipiului Călărași a demarat săptămâna aceasta o amplă acțiune de plantare a copacilor și arbuștilor în diferite zone ale orașului. Scopul acțiunii este de a  revitaliza spațiile verzi și de îmbunătățire a calității mediului urban.

Echipa angajaților Serviciului Pavaje, Spații Verzi din cadrul Primăriei Municipiului Călărași a fost mobilizată pentru a da viață noilor zone verzi. Sub îndrumarea primarului Marius Dulce, au fost plantați o varietate de specii de arbori și arbuști, printre care se numără platan, arborele lui Iuda, castan, catalpa, mesteacăn, clocotiș, paltin, sofora și paulownia. Aceste specii vor contribui la înfrumusețarea orașului și la îmbunătățirea calității aerului, oferind locuitorilor un mediu mai plăcut și mai sănătos.

Copacii din Parcul Constructor (2 Moldoveni) au fost vandalizate, rupți la doar câteva zile de la plantare. Primarul Marius Dulce spune că astfel de acțiuni nu vor fi tolerate în oraș.

Am promis curățenie și refacerea spațiilor verzi! Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită„, a declarat primarul Dulce.

Sunt primarul tuturor cetățenilor, indiferent de zonă, însă astfel de situații mă dezamăgesc total. Vom începe raziile și nu vom ierta nicio faptă antisocială.

Advertisement

Cu toate acestea, acțiunile de înverzire continuă, iar primăria se angajează să reia și să extindă acțiunile de plantare în întreg orașul. Principalele zone vizate în cadrul acestei inițiative includ Parcul Jirlău, taluzul de pe strada Cornișei (zona Zoo), zona RDS și zona Amfiteatru ANL.

Continue Reading

Administrație

VIDEO. Primele declarații ale primarului Nicolae Rîjnoveanu din Roseți după controlul ANPC la firma de catering pentru Școala Gimnazială Roseți

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Nicolae Rîjnoveanu, primarul comunei Roseți din județul Călărași, a ieșit public cu primele declarații după controversele generate de controlul efectuat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) asupra firmei de catering responsabilă cu livrarea mâncării pentru elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Roseți.

Edilul comunei a respins acuzațiile, afirmând că incidentul este rezultatul unei „răutăți făcute de un fost angajat al firmei Diana”. Rîjnoveanu a subliniat că relația sa cu firma de catering a fost una solidă de-a lungul anilor și că aceasta a gestionat nevoile speciale ale elevilor, inclusiv dietele pentru diverse condiții medicale.

De asemenea, Rîjnoveanu a menționat că nu crede că sesizarea privind condițiile de transport a hranei a fost făcută de un grup de părinți, ci de către fostul angajat al firmei, care ar fi avut alte interese.

„Situația pentru care eu am fost și la Protecția Consumatorului, ca să înțelegeți despre ce e vorba. E rea intenție tot„, a declarat primarul, adăugând că toate problemele semnalate de ANPC au fost rezolvate rapid în aceeași zi.

Advertisement

Edilul a lăsat să se înțeleagă că există influențe politice care au condus la această situație, sugerând că unii ar dori să monopolizeze această activitate. El a subliniat că sesizarea nu a fost făcută de un grup de părinți, așa cum s-a sugerat inițial, ci de către un fost angajat al Restaurantului Diana.

În ceea ce privește reacția presei, primarul a exprimat dezamăgirea sa față de tendința de a acoperi doar aspectele negative și a subliniat importanța verificării și echilibrului în abordarea situațiilor delicate. „Nu sărim imediat la gâtul unui om. Sau poate, gândesc eu, au vrut să mă discrediteze pe mine, chipurile. Și cred, mai bine treabă, că a vrut să mă discrediteze„, a concluzionat Rîjnoveanu.

Continue Reading

Cele mai vizualizate