Connect with us

Sănătate

Un medicament produs de AstraZeneca reduce riscul de deces la unii pacienți cu cancer pulmonar operat

Published

on

Medicamentul Tagrisso, produs de AstraZeneca, a demonstrat capacitatea de a reduce riscul de deces  la pacienții cu o formă specifică de cancer pulmonar, diagnosticați în stadii timpurii, care au suferit intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea tumorii primare. Potrivit datelor obținute din urma unui studiu clinic, Tagrisso a redus riscul de deces cu 51%, potrivit Agerpres. 

Citiți continuarea aici.

Advertisement

Sănătate

Caniculă la Călărași! Primăria vine cu recomandări pentru cetățeni și le pune la dispoziție spații în care să se adăpostească

Published

on

By

Primarul municipiului Călărași, Marius Dulce, și-a exprimat, într-o postare recentă pe Facebook, îngrijorarea față de cetățenii orașului în contextul valului de căldură extremă care a lovit regiunea. Astăzi, la Călărași, conform Meteoplus s-au înregistrat temperaturi de până la 41 de grade Celsius, iar Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod portocaliu de caniculă pentru această zonă.

În mesajul său, primarul Dulce a subliniat importanța măsurilor de protecție împotriva căldurii extreme și a anunțat deschiderea a două spații de prim ajutor pentru caniculă, dotate cu aer condiționat și alte facilități esențiale. Aceste spații sunt localizate la:
– Piața Orizont, lângă stația de transport public local;
– Piața Centrală, vizavi de Colegiul Economic, lângă Hală.

Fiecare dintre aceste locații este echipată cu dozatoare cu apă plată și pahare de unică folosință, mese și scaune pentru odihnă, și sunt deservite de asistenți medicali comunitari în intervalul orar 10:00 – 18:00.

Primarul a adresat un apel direct către cetățeni, îndemnându-i să caute zonele umbroase și să urmeze sfaturile medicilor pentru a se proteja pe toată durata perioadei de caniculă. Este evident că administrația locală este preocupată de bunăstarea comunității și depune eforturi considerabile pentru a asigura condiții adecvate de protecție împotriva efectelor negative ale temperaturilor extreme.

Advertisement

Acest mesaj a fost publicat în contextul codului portocaliu de caniculă emis de ANM pentru ziua de 20 iunie: „Valul de căldură va continua să se intensifice, astfel încât în Banat, Oltenia, Muntenia, sud-vestul Dobrogei și în sudul Transilvaniei, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa între 33 și 38 de grade, iar izolat se vor înregistra în jurul a 39 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade”.

Inițiativa primarului Marius Dulce de a crea aceste puncte de ajutor și de a informa populația despre măsurile necesare pentru a face față caniculei demonstrează o atenție deosebită pentru sănătatea și siguranța cetățenilor. Comunicarea deschisă și măsurile preventive sunt esențiale în astfel de situații, iar acțiunile primarului arată că municipalitatea este pregătită să răspundă eficient provocărilor impuse de schimbările climatice extreme.

Continue Reading

Actualitate

Un medicament folosit de mulți români dispare din farmacii. Ce anunță Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România

Published

on

Începând cu data de 31 iulie 2024, medicamentul Ozempic în toate cele trei concentrații – 0,25 mg, 0,5 mg și 1 mg – sub formă de soluție injectabilă în stilou injector preumplut, nu va mai fi disponibil în România din motive comerciale, conform anunțului făcut de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România.

Ozempic a devenit cunoscut nu doar pentru beneficiile sale în tratamentul diabetului zaharat de tip 2, pentru care a fost inițial creat, ci și în urma unui trend global în care oamenii îl utilizează pentru a pierde în greutate. Utilizarea acestui medicament de către persoanele care nu suferă de diabet zaharat poate avea efecte adverse severe, inclusiv reacții alergice și riscul de declanșare a unor forme de cancer.

„Conform informațiilor primite din partea deținătorului autorizației de punere pe piață (DAPP), medicamentul Ozempic (Semaglutidum), în toate cele trei concentrații (0,25 mg; 0,5 mg; 1 mg) și sub formă de soluție injectabilă în stilou injector (pen) preumplut, din motive comerciale, va fi disponibil în România doar până la data de 31 iulie 2024. Conform prevederilor legale, medicamentul Ozempic nu va mai fi comercializat în România după această dată”, transmit reprezentanții ANMDMR.

Ozempic este produs de Novo Nordisk, o companie farmaceutică, și conține semaglutidă ca ingredient activ. Acesta imită efectul hormonului GLP-1 pentru a stimula secreția de insulină. În plus, hormonul GLP-1 are și efecte de suprimare a apetitului, ceea ce poate duce la pierderea în greutate ca unul dintre efectele secundare ale tratamentului cu Ozempic.

Advertisement

De asemenea, DAPP a anunțat că începând cu data de 1 august 2024, semaglutida va fi disponibilă în formă de comprimate orale pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2, sub recomandarea medicului. Producătorul a asigurat că va furniza cantități suficiente pentru a acoperi necesarul complet al pacienților care folosesc în prezent tratamentul injectabil cu această moleculă sau care primesc recomandarea de a trece la tratamentul sub formă de comprimate orale.

„În urma discuțiilor, producătorul și-a luat angajamentul de a pune pe piață cantități care să asigure întreg necesarul pacienților care suferă de diabet zaharat de tip 2 și care primesc în prezent tratament cu forma orală conținând această moleculă sau cărora medicii de specialitate le vor recomanda înlocuirea tratamentului injectabil cu tratamentul sub formă de comprimate orale”, precizează ANMDMR.

 

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

România este pe locul I la numărul de decese provocate de rujeolă. UNICEF trage un semnal de alarmă asupra cazurilor din Europa aflate într-o continuă creștere

Published

on

Potrivit UNICEF, numărul cazurilor de rujeolă în întreaga Europă continuă să crească rapid, numărul cazurilor raportate în primele trei luni ale acestui an aproape egalând totalul înregistrat pe parcursul anului trecut. De asemenea, România se află pe primul loc în ceea ce privește numărul de decese cauzate de rujeolă.

În cursul anului 2023, au fost raportate 61.070 de cazuri de rujeolă și 13 decese în 41 de țări. Potrivit datelor OMS, în același an, în România s-au înregistrat 3.497 de cazuri de rujeolă și trei decese cauzate de această boală, reprezentând aproximativ o pătrime din numărul total de decese înregistrate în regiune. Cele mai multe îmbolnăviri au fost raportate în Brașov, Mureș și București.

În primele trei luni ale anului 2024, au fost înregistrate 1.359 de cazuri și două decese cauzate de rujeolă, reprezentând jumătate din numărul total al deceselor cauzate de această boală în Europa.

„Rujeola are un efect devastator asupra sănătăţii copiilor, copiii mici fiind cei mai expuşi riscului de complicaţii grave. Ratele ridicate de spitalizare şi slăbirea de lungă durată a sistemului imunitar al copiilor îi fac pe aceştia mai vulnerabili la alte boli infecţioase. Mai mult de jumătate dintre cei care au contractat rujeola în Regiunea Europeană a OMS în 2023 au fost spitalizaţi, ceea ce ilustrează consecinţele grave asupra persoanelor, familiilor şi sistemelor de sănătate”, se transmite în comunicatul UNICEF.

Advertisement

Potrivit directorului regional al OMS pentru Europa, dr. Hans Henri P. Kluge, chiar și un singur caz de rujeolă ar trebui să reprezinte “un apel urgent” la acțiune. „Nimeni nu ar trebui să sufere consecinţele acestei boli devastatoare, dar uşor de prevenit. Mulţumesc fiecărei ţări care şi-a accelerat eforturile de întrerupere a transmiterii prin vaccinarea de recuperare. Îndemn toate ţările să ia măsuri imediate, chiar şi în cazul în care acoperirea generală a imunizării este ridicată, pentru a-i vaccina pe cei vulnerabili, pentru a elimina lacunele de imunitate şi, astfel, pentru a împiedica virusul să se instaleze în orice comunitate”, a precizat Hans Henri P. Kluge, conform g4media.ro.

Aproape jumătate din cazurile raportate în 2023 au afectat copii cu vârsta sub cinci ani, semnalând o creștere a numărului de copii care au ratat vaccinările de rutină împotriva rujeolei și altor boli prevenibile prin vaccinare în timpul pandemiei COVID-19. Acest lucru s-a întâmplat în contextul unei recuperări încete a acoperirii vaccinale în 2021 și 2022, reiese din comunicat.

Cum poate fi prevenită rujeola

Rujeola este o afecțiune virală extrem de contagioasă, ce poate fi contractată indiferent de vârstă și se poate răspândi rapid. Este o boală severă, asociată cu complicații grave și chiar deces.

Simptomele rujeolei apar de obicei la 10-12 zile după infectare și includ:

Advertisement
  • Simptomele inițiale sunt asemănătoare cu cele ale unei răceli, cum ar fi rinoreea, tusea și febra ușoară;
  • Ochii devin înroșiți și sensibili la lumină;
  •  Între zilele 3 și 7, temperatura corpului poate ajunge la 41 ⁰C;
  •  O erupție roșie apare mai întâi pe față și se extinde apoi pe întregul corp, persistând timp de 4-7 zile;
  • Pot apărea mici pete albe pe gingii și în interiorul obrajilor.

Singura modalitate de protecție împotriva rujeolei este prin vaccinare. Vaccinul ROR (rujeolă, oreion și rubeolă) este un vaccin combinat care oferă protecție împotriva acestor boli.

Pentru o protecție maximă, sunt necesare două doze de vaccin. În țările europene, prima doză se administrează copiilor cu vârste cuprinse între 10 și 18 luni. A doua doză poate fi administrată după cel puțin o lună de la prima doză, conform calendarului național de vaccinare, precizează Portalul European de Informații pentru Vaccinare.

Continue Reading

Cele mai vizualizate