Connect with us

Știri

Trecerea prin vad între localităţile Şoldanu şi Radovanu, reabilitată de CJ

Published

on

Reabilitarea trecerii prin vadul ce leagă localitățile Șoldanu și Radovanu, o investiție a Consiliului Județean Călărași (CJC), este în plină desfășurare. Membrii CJC s-au aflat la fața locului pentru a discuta cu firma câștigătoare a licitației, responsabilă pentru construirea proiectului. Podul va avea o lungime de 110 metri și va face conexiunea cu drumul 403, aflat în lucru la momentul actual. Podul nu numai că va facilita accesul între cele două comune și comunele vecine, dar va facilita și accesul către Drumul Național.

https://youtu.be/_6ojA6JiSW0

Constructorul suține că totul este pregătit, toate țevile pentru pile și culei sunt pregătite pentru batere. Fabricația tablierului este în derulare și începând cu sfârșitul lunii se va face livrarea.

Eduard Grama – Administrator Public al Primăriei Municipiului Călărași: „În urma cu două săptămâni am discutat cu dumnealor referitor la avizul de la Apele Române, referitor la soluția tehnică pe care o au la acest moment pe realizarea acestui pod și împreună eu cred că am găsit o soluție. Cu podul de la Șoldanu ca și celelalte treceri prin vad au fost probleme în fiecare an, în momentul în care au fost inundații sau zăpadă accesul între localități a fost blocat. Dificultăți au fost și în momentul în care am mers către IPTANA și Ministerul Transporturilor ca să încercăm să obținem aceste avize. Toți au impresia că acest râu Argeș va deveni într-un final canal Dunărea-București, dar nu cred că se va întâmpla acest lucru. Această investiție va fluidiza și va crește traficul mult mai mult decât în acest moment și poate localitățile vor beneficia de acest acces la Drumul Național, mai ales către București.”

Cosmin Geană – Director Direcția Tehnică CJC: ”Este un proiect ambițios al Consiliului Județean. Podul are o lungime de 110 metri, rampele de o parte și de alta ale podului care vor face conexiunea cu drumul 403, aflat în lucru la momentul actual, au și ele o lungime de 170 de metri. Sperăm să ne încadrăm. Dacă vom fi susținuți și de constructor și vom găsi și soluția fondurilor, să nu ajungem într-o stare conflictuală din cauza unei majorări pe care nu a preconizat-o nimeni. Podul crește siguranța trecerii dintr-o localitate în alta. ”

Advertisement

”Am venit și am făcut o promisiune în fața acestor oameni, și anume să rezolvăm trecere prin vad. Această promisiune pe care noi am făcut-o, vreau să vă spun că oamenii politici ai județului Călărași au tot făcut-o de la începutul anilor ’90 până în 2017-2018 când am făcut-o împreună. Se pare că suntem acei factori de decizie care vom respecta această promisiune, iar oamenii de aici vor beneficia de această trecere prin vad. Ea este importantă nu numai pentru locuitorii comunelor Șoldanu și Radovanu, vor beneficia și comunele vecine. Pentru a ajunge la București, este mult mai ușor pe aici”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Călărași, Mihăiță Beștea, într-un interviu.

De asemenea, Mihăiță Beștea a transmis câteva cuvinte despre reabilitarea trecerii prin Șoldanu-Radovanu și pe pagina acestuia de Facebook: „Trecerea prin vad Șoldanu-Radovanu este reabilitată la această oră de către Consiliul Județean Călărași. Un obiectiv uitat de fostele administrații județene și care pentru zona Oltenița reprezintă un punct nevralgic al transportului. Mă bucur să iau parte la proiecte de dezvoltare locală pentru oameni!”, a menționat vicepreședintele.

Ion Samoilă – Vicepreședinte CJC: „Vreau să vă aduc aminte că în fiecare an, primăvara, aveam solicitări din partea localităților care sunt în apropierea acestui râu pentru a aloca bani în scopul trecerilor prin vad. Tot timpul am făcut-o, pentru că am înțeles necesitatea, dar tot timpul am făcut-o cu inima strânsă, pentru că trecerile prin vad nu reprezintă o soluție corectă și legală, mai ales dacă vorbim de intervenții, aceste treceri nu există pe nicio hartă. Mă bucur că am ajuns la concluzia că ne trebuie o trecere care să fie un pod, nu un vad, pentru a lega cele două localități. Sper să o finalizăm anul acesta. Noi am avut de grijă ca la constituirea bugetului să prindem suma care era licitată, să avem banii necesari pentru executarea acestei lucrări. Noi ne-am făcut datoria, în rest diferențele care apar o să vedem, din punct de vedere legal, dacă se pot rezolva.”

Nicușor Cionoiu – Senator PSD: „Cred că echipa noastră, în momentul acesta, găsește soluții ca acești oameni care au câștigat licitația să poată să realizeze această investiție măreață, să putem să dezvoltăm satul uniform, să nu izolăm anumite comune, în așa fel încât să aducem autostrada A2 la nivelul satului românesc.”

“Vă rog să mă credeți când spun că noi am luptat ca dumneavoastră să realizați această investiție cu profit. E foarte important ca acest profit al dumneavoastră, românesc, să se materializeze în viața de zi cu zi a tuturor muncitorilor dumneavoastră, a tuturor cetățenilor noștri, pentru că dumneavoastră trebuie să fiți sprijiniți de acest Guvern al României și trebuie să fiți ajutați. Aceste prețuri care au crescut indiferent de voința dumneavoastră, au crescut din cauza unei crize mondiale. Eu personal, alături de echipa noastră, suntem alături de dumneavoastră”, a menționat senatorul.

Nicușor Cionoiu a mai adăugat câteva cuvinte pe pagina acestuia de Facebook în privința investiției derulată pe râul Argeș: „Am însoțit delegația Consiliului Județean Călărași la investiția pe care o derulează pe râul Argeș. Trecerea prin vad Șoldanu-Radovanu se află în plin proces de reabilitare, fiind un punct cheie al traficului cu mari probleme la creșterea debitului de apă”, precizează acesta.

Advertisement

Vasile Iliuță – Președintele CJC: La adresa firmei angajată pentru realizarea proiectului, Vasile Iliuță susține: „Firma dumneavoastră e cea care a avut curajul de a se înscrie în licitație. Ați fost singura firmă care s-a înscris în licitație și ați și câștigat contractul. E clar că sunteți specialiști în domeniul de infrastructură. Pe investițiile județului, ne-am dori ca mai multe firme ca dumneavoastră să se implice pentru a realiza proiectele de infrastructură pe care Consiliul Județean le are. Vă mulțumim că ați avut încredere în Consiliul Județean Călărași.”

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Vasile Iliuță, Președintele CJ Călărași, audiat la DNA Constanța

Published

on

Președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, este convocat vineri la sediul DNA Constanța pentru a fi audiat în legătură cu perchezițiile efectuate acum o lună la sediile mai multor instituții din Călărași. Procurorii au subliniat că Vasile Iliuță nu este implicat în nicio calitate în acest dosar și că investigațiile sunt în desfășurare în mod general.

Pe 21 martie, procurorii anticorupție din Constanța au efectuat percheziții la diverse instituții din Călărași, inclusiv la sediul Consiliului Județean și la o unitate medicală. Aceștia au investigat presupuse infracțiuni de abuz în serviciu și au confiscat mai multe documente.

Luna trecută, pe 22 martie 2024, președintele CJ Călărași a postat un mesaj pe pagina personală de Facebook, în care pune accentul pe încrederea sa în justiție: “Am încredere în justiţie. (…) Cu şase luni înainte de alegerile programate din 2020, am fost făcut inculpat de către procurorul şef al unei unităţi de parchet. (…) În 20 noiembrie 2023, am fost achitat în primă instanţă de către Tribunalul Bucureşti, care a precizat că fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege. În aceeaşi zi, pe 20 noiembrie, la câteva ore după ce am primit vestea achitării, am fost sunat de un reprezentant al unităţii de parchet care mă trimisese în judecată, reprezentant care mi-a adresat o invitaţie pentru o audiere la sediul instituţiei respective, într-un alt dosar penal (…). Acum două zile mi-am anunţat candidatura pentru un nou mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Călăraşi. Ieri au fost percheziţii la Călăraşi. Într-un alt dosar”.

Totodată, Vasile Iliuță a transmis că este obligatoriu să clarificăm orice aspect care ar putea ridica întrebări în legătură cu activitatea. El a subliniat că atunci când există suspiciuni, este natural ca autoritățile să facă întrebări. Iliuță a adăugat că, după percheziții, a furnizat documentele necesare, așa cum a făcut întotdeauna în relația cu toate instituțiile statului.

 ”Niciodată nu trebuie să ne dispară încrederea în justiţie şi suntem datori mereu să clarificăm orice nuanţă care poate să pună un semn de întrebare asupra activităţii, şi atunci când există o suspiciune, nu trebuie să ne supărăm că cineva vine şi ne întreabă diferite lucruri” a scris președintele pe pagina de Facebook.

Advertisement

Reprezentanții DNA Constanța au confirmat că Vasile Iliuță este audiat la sediul instituției în legătură cu perchezițiile efectuate acum o lună la instituțiile din Călărași. De asemenea, au subliniat că Vasile Iliuță nu este implicat în nicio calitate în acest dosar și că investigațiile se concentrează pe fapte, nu pe persoane.

Șeful DNA Constanța, Mihai Stanciu, a afirmat pentru AGERPRES că Vasile Iliuță este supus audierilor, nefiind implicat în nicio calitate în dosarul în care procurorii desfășoară investigații.

Continue Reading

Știri

Vasile Iliuță este convins că PSD Călărași va fi marele câștigător la alegerile locale de pe 9 iunie

Published

on

Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași și al Organizației Județene PSD, a vorbit într-o conferință de presă de ieri, 18 aprile 2024, despre victoriile pe care partidul le-ar putea avea la alegerile locale de pe 9 iunie din acest an. Vasile Iliuță se declară mai mult decât încrezător, menționând că PSD are șanse să câștige primăria în toate localitățile. Acesta a mai vorbit și despre șansele colegului Marius Dulce, actualul primar al municipiului Călărași, dar și despre contracandidații lor. 

Vasile Iliuță se declară mai mult decât încrezător în puterea politică pe care PSD Călărași o are la alegeri de anul acesta, menționând că partidul că are șanse în toate localitățile. Și despre municipiu spune același lucru –  actualul primar Marius Dulce ar putea câștiga detașat încă un mandat de patru ani.  

„Eu zic că avem șanse în toate localitățile. Noi vom câștiga, ne batem să câștigăm toate administrațiile unde nu avem primar. Nu va fi simplu, este destul de complicat. Sunt primari cu ștate vechi”, a spus președintele. „Îl felicit pe toți cei care s-au înscris în cursa, dar există o regulă. Cu cât candidează mai multe persoane, cu atât primarului în funcție îi cresc șansele de a câștiga pentru că voturile nemulțumiților se vor împărți. Marius Dulce este deja primar”, a mai adăugat acesta.

În cursa electorală pentru funcția de președinte a Consiliului Județean Călărași s-au mai înscris Dragoș Coman (AUR), Alin Drăgulin (PNL) și Amelia Giurcan (USR). Vasile Iliuță nici nu își imaginează posibilitatea ca unul dintre cei trei să iasă învingători pe 9 iunie, așa că vorbește despre lupta pentru locul doi, scrie Canal Sud

“Până ieri, pe locul doi ieșea Coman, dar, după discursul acestuia, PNL și AUR se bat. Mi s-a părut un discurs nehotărât, un discurs care nu este de luptător. Trebuie să ne dăm seama că am intrat într-o cursa electorală. În discursul său putea să menționeze problemele din municipiu”, a mai spus Vasile Iliuță în conferința de presă. 

Advertisement

Argumentul pe care îl prezintă are legătură cu faptul că este primul eveniment electoral din Călărași unde participă pentru poziții de conducere persoane din București, potrivit acestuia.

Vasile Iliuţă este audiat astăzi la sediul DNA Constanţa în legătură cu percheziţiile care au avut loc în urmă cu o lună la sediile mai multor instituţii din Călăraşi. Procurorii au precizat acesta nu are nicio calitate în dosar şi că cercetările se fac in rem. Urmărirea penală in rem (cu privire la faptă, nu împotriva persoanei) se face atunci când toate condițiile legale referitoare la declanșarea urmăririi sunt legate exclusiv de fapta penală.

Citește mai multe despre caz aici și despre răspunsul președintelui.

Continue Reading

Știri

Un volum care prezintă 28 de ani de istorie a Călărașiului în nu mai puțin de 500 de documente a fost lansat

Published

on

Constantin Tudor, în calitate de coordonator, și Nicolae Țiripan publică volumul „CĂLĂRAȘII în documente și izvoare istorice vol. II (1919-1947). Volumul conține nu mai puțin de 500 de documente. Lansarea a avut loc pe 18 aprilie în sala de ședințe a Consiliului Local municipal, într-un eveniment editorial susținut de Primăria Municipiului Călărași și Muzeul Municipal. 

În urmă cu an a fost publicat primul volum, unde sunt prezentate 1500 de documente din perioada anilor 1541 – 1989 care oferă o imagine detaliată și complexă a istoriei municipiului Călărași. 

„După ce anul trecut, grație sprijinului primit din partea Primăriei Călărași și implicării directe a Muzeului Municipal, am reușit să publicăm primul volum din proiectul ”CĂLĂRAȘII în documente și izvoare istorice”, conceput ca un corpus masiv de documente de arhivă și izvoare de presă care să aducă în atenția iubitorilor de istorie locală în jur de 1.500 de documente din perioada anilor 1541 – 1989, iată că oferim călărășenilor, și nu numai lor, cel de-al doilea volum care încorporează 500 de documente din anii 1919 – 1947”, a spus prof. dr. Constantin Tudor, coordonator al volumului. 

La eveniment au fost prezente și câteva nume din administrația municipiului, printre care și primarul Marius Dulce sau președintele Consiliului Județean, Vasile Iliuță. 

„Pe parcursul mandatului încredințat de cetățenii Călărașiului în urmă cu aproape 4 ani, am sprijinit și încurajat toate acțiunile întreprinse de Muzeul Municipal, instituție aflată în subordinea primarului și care în acest an împlinește 10 ani de la înființare. Unul dintre proiectele de suflet pe care le-am îmbrățișat și susținut din start îl constituie elaborarea și publicarea unui corpus de documente istorice privind evoluția așezării de la cotul Borcei, începând cu prima atestare documentară și până în zilele noastre”, a declarat Marius Dulce. 

Advertisement

Constantin Tudor a absolvit Facultatea de Istorie – Geografie din Constanța și Facultatea de Istorie – Filosofie din cadrul Universității din București. Călărășeanul și-a luat și diploma de doctorat în 1999, cu o lucrare în istoriografia românească.

Acesta a întemeiat Filiala Călărași a Arhivelor Naționale și s-a aflat în fruntea instituției timp de opt ani. În acest timp a inițiat proiectul de reabilitare a fostei cazărmi a pompierilor din Călărași, unde au fost mutate arhivele călărășene în 1988, scrie Ziua Constanța. Din 1990 și până în 1996, el a fost inspector șef la fostul Inspectorat Județean pentru cultură Călărași.

Continue Reading

Cele mai vizualizate