Connect with us

Știri

Semnificația istorică a zilei de 13 mai

IATĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACEASTĂ ZI:

1569 – A murit Ludovic I de Bourbon, proeminent general hughenot si fondator al casei de Condé.

1741 – S-a născut Iosif al II-lea, împărat al Sfântului Imperiu Romano-German.

1781 – Astronomul englez Sir William Herschel a descoperit planeta Georgium Sidus, cunoscută ulterior sub denumirea de Uranus.

Advertisement

1809 – Regele Gustav al IV-lea al Suediei a fost detronat În urma unei lovituri de stat.

1848 – Începutul revoluției burgheze în Austria.

1875 – A murit Ana Ipătescu, eroină a Revoluției de la 1848 din Țara Românească.

1881 – A fost asasinat țarul Alexandru al II-lea al Rusiei (1 martie conform calendarului iulian folosit atunci în Rusia). A fost succedat de fiul său cel mare, Alexandru al III-lea.

1881 – S-a născut actorul român Tony Bulandra.

Advertisement

1887 – S-a născut generalul român Gheorghe Mihail.

1892 – A avut loc Conferința extraordinară a Partidului Național Român din Transilvania, În care a fost definitivat textul Memorandumului, redactat de patriotul transilvănean Iuliu Coroianu.

1893 – Începe la București a Congresul de constituire a Partidului Social-Democrat al Muncitorilor din România (PSDMR).

1900 – În Franța, ziua de muncă pentru femei și copii a fost limitată prin lege la 11 ore.

1901 – A murit Benjamin Harrison, al 23-lea președinte al SUA; (n. 1833). Harrison a fost înaintea mandatului prezidențial senator de Indiana.

Advertisement

1907 – S-a născut Mircea Eliade, prozator, istoric al religiilor, romancier, eseist.

1910 – Apare la București, România, revista săptămânală social-politică și literară “Facla’ sub conducerea lui N.D.Cocea.

1917 – A fost semnat de către cancelarul Bethmann-Hollweg şi ministrul de Externe austro-ungar Ottokar Czernin, Documentul de la Viena, prin care se prevedea anexarea României la Austro-Ungaria în caz de victorie a puterilor centrale în Primul Război Mondial.

1920 – Este promulgată legea pentru reforma agrară în Basarabia, România. Legea fusese adoptată de Sfatul Țării la 27 noiembrie 1918.

1921 – Mongolia, sub conducerea lui Roman Ungern von Sternberg, și-a declarat independența față de China.

Advertisement

1925 – În statul american Tennessee, predarea Teoriei evoluționiste în scoliile publice a fost interzisă prin lege.

1928 – Premiera filmului Maiorul Mura, singura peliculă ce păstrează prezența pe ecran a actorului Gheorghe Timică.

1930 – Clyde W. Tombaugh anunţă descoperirea planetei Pluto.

1934 – S-a născut, în studiourile Walt Disney, celebrul personaj de desen animat Donald Duck, care a debutat în filmul “The little hen”, la 9 iunie 1934.

1936 – A avut loc premiera absolută, la Opera Mare din Paris, a tragediei Oedip de George Enescu.

Advertisement

1945 – A avut loc, la Cluj, ședința solemnă a guvernului României cu prilejul instituirii administrației românești asupra întregii Transilvanii.

1948 – Au fost inaugurate uzinele Honda, punându-se bazele Honda Motor Co. – care in scurt timp va cunoaște si succesul ca urmare a producției de biciclete motorizate. In anii ’50 Honda devine lider mondial in industria de motociclete.

1969 – Apollo 9 se întoarce în siguranță pe Pământ după ce a testat Modulul Lunar.

1977 – Difuzarea în România a primului episod al serialului Toate pânzele sus.

1979 – Intră în vigoare Sistemul Monetar European (SME). A fost creat cu scopul de a controla fluctuațiile cursurilor de schimb în țările Comunității Europene, cu excepția Marii Britanii.

Advertisement

1992 – În estul Turciei, un cutremur de 6,8 pe scara Richter face peste 500 de victime.

2000 – Prima vizită în Vietnam a unui șef al Pentagonului, William Cohen, de la încheierea războiului dintre SUA și această țară (1973).

2003 – Un articol din revista Nature informează că în nordul Campaniei, Italia, s-au găsit urme de pași de hominid vechi de 350.000 de ani.

2009 – A avut loc, la Bacău, primul zbor pe un avion supersonic (MIG – 21 Lancer) a unei femei pilot din România (sublocotenent Simona Măierean).

2013 – Conclavul Cardinalilor a ales cel de-al 266-lea Suveran Pontif. A fost ales Jorge Mario Bergoglio, care și-a ales numele de Papa Francisc.

Advertisement

2019 – Laserul ELI-NP de la Măgurele, parte a Proiectului european ELI, devine cel mai puternic sistem laser realizat vreodată, atingând o putere de 10 Petawatt.

2023 – La Premiile Oscar, “Orice, oriunde, oricând” a primit șapte distincții, între care cel mai bun film și cea mai bună actriță, Michelle Yeoh.

Știri

Conferință de presă la Instituția Prefectului Călărași: transparență și teme de interes pentru comunitate

Serviciile de pașapoarte și permise ar putea fi mutate în Palatul Prefectural din Călărași. Prefectul Laurențiu State: „Este o variantă pe care o analizăm serios”

Instituția Prefectului – Județul Călărași, condusă de prefectul Laurențiu State, anunță organizarea conferinței de presă lunare, vineri, 20 iunie 2025, începând cu ora 10:00, în sala de ședințe a instituției.

Evenimentul fusese inițial programat anterior, dar a fost reprogramat din cauza activităților intense legate de organizarea celor două tururi de alegeri. Conducerea Prefecturii transmite că această conferință marchează reluarea dialogului direct și constant cu presa și cetățenii, în spiritul transparenței instituționale.

Temele anunțate pentru discuție includ:

  • Situația actuală a fondului funciar în județ
  • Proiecte de dezvoltare durabilă și investiții în infrastructura educațională
  • Sprijinirea și dezvoltarea activităților sportive
  • Implementarea noului model de carte de identitate de către Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor
  • Rezultatele ședințelor tehnice desfășurate în cadrul Prefecturii
  • Deplasările prefectului și ale echipei în teritoriu
  • Confirmarea calității apelor de îmbăiere din zonele publice, conform notificărilor primite de la DSV
  • Alte subiecte de interes public pentru județ

La conferință vor participa, alături de prefectul Laurențiu State, și Cristian Dumitrescu – inspector-șef al Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, precum și Doinița Nicolae – director executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Călărași.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Deputatul PSD Ion Samoilă demontează informațiile false despre măsurile fiscale propuse de partid: „Protejăm cetățenii și economia, nu luăm din veniturile celor vulnerabili!”

Deputatul călărășean Ion Samoilă a transmis un mesaj ferm cu privire la speculațiile apărute recent în spațiul public referitoare la măsurile fiscale discutate de Partidul Social Democrat. Acesta a subliniat că PSD nu a propus nicio măsură care să afecteze veniturile populației cu salarii sau pensii mici, ci, dimpotrivă, susține politici menite să protejeze cetățenii și economia României.

„Se vehiculează informații eronate despre presupuse măsuri propuse de PSD în discuțiile de la Palatul Cotroceni. Adevărul este cu totul altul”, afirmă deputatul Ion Samoilă.

În acest sens, parlamentarul călărășean a clarificat că PSD NU a propus:

  • introducerea unei taxe pe tranzacțiile bancare;
  • extinderea CASS sau creșterea impozitului pe venit;
  • oprirea investițiilor în autostrăzi și proiecte de infrastructură;
  • majorarea TVA-ului general sau a cotei speciale pentru alimente și medicamente;
  • anularea facilităților fiscale pentru persoanele vulnerabile;
  • scăderea subvențiilor din agricultură;
  • creșterea accizelor la carburanți.

În schimb, măsurile susținute de PSD vizează:

  • reducerea cheltuielilor publice prin comasarea unor instituții și eliminarea sporurilor nejustificate;
  • introducerea unei taxe de solidaritate pentru veniturile mari și foarte mari, inclusiv pensii speciale;
  • promovarea impozitării progresive după finalizarea digitalizării ANAF;
  • stimularea economiei, pentru menținerea creșterii economice și a veniturilor bugetare.

„Partidul Social Democrat va continua să protejeze interesele cetățenilor și să susțină dezvoltarea economică durabilă a României, prin măsuri echilibrate, responsabile și orientate spre echitate socială și eficiență fiscală”, a conchis deputatul Ion Samoilă.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Deputatul Ion Samoilă, în mijlocul seniorilor din Călărași: „Respectul nu se votează, se câștigă!”

Bucurie și emoție la Palatul Parlamentului! Deputatul PSD Ion Samoilă a fost astăzi gazda unui eveniment cu totul special — întâlnirea cu seniorii din județul Călărași, veniți să vadă „cu ochii lor” cum arată locul în care se iau deciziile pentru România.

Alături de senatoarea social-democrată Daniela Mihai, Samoilă a deschis larg ușile instituției și sufletul pentru cei care, spune el, „ne-au lăsat o moștenire de muncă, demnitate și onoare”.

„Echipa Iliuță îi respectă și îi onorează pe cei care, cu pricepere și dăruire, ne-au fost predecesori în dezvoltarea județului. Să fie sănătoși și îi mai așteptăm!”, a transmis senatoarea Daniela Mihai într-o postare emoționantă.

Ion Samoilă nu este genul de parlamentar care stă în birou, spun seniorii. Cu o activitate tot mai vizibilă în teritoriu, deputatul călărășean își asumă rolul de punte între cetățeni și instituțiile statului. Vizita seniorilor nu a fost doar un gest de curtoazie, ci un semnal clar că vocea comunității trebuie să se audă în Parlament.

Evenimentul recent vine la scurt timp după ce cei doi parlamentari au participat la comemorarea Zilei Veteranilor de Război.

Advertisement

Continue Reading