Connect with us

Actualitate

Sediul Primăriei Fundeni va fi modernizat anul acesta

Published

on

În anul 2019, primarul Cărtușanu Gheorghiță a demarat proiectul de modernizare al Primăriei Fundeni, un proiect ambițios și de durată, ce presupune extinderea actualei construcții, noi săli de ședință, birouri de lucru pentru funcționarii publici și personalul contractual. Edilul social-democrat explică în materialul video că a întâmpinat mici probleme de ordin tehnic, dar ia în calcul și pandemia ca unul dintre obstacole. Termenul pentru finalizarea proiectului de reabilitare a sediului este sfârșitul lunii Mai, iar cetățenii continuă să fie încrezători în primarul pe care l-au ales anul trecut și sunt satisfăcuți de munca depusă până acum.

 

Primarul Gheorghiță Cărtușanu: Dacă vorbim de sediul primăriei, este o clădire care este reprezentativă pentru toți locuitorii comunei Fundeni, este casa, cred eu, a tuturor cetățenilor care vin să-și plătească impozitele, taxele și vin să-și rezolve problemele pe care le au. Pentru reabilitarea sediului avem termen de finalizare sfârșitul lui Mai.

Ce a impus această modernizare a sediului?
Primarul Gheorghiță Cărtușanu: Având în vedere că am văzut la dispoziție o clădire mică, înghesuită, funcționarii pe care îi avem nu aveau spațiul adecvat, am făcut un proiect pe extindere și modernizare. Ce cuprinde? Am mai extins încă un corp, în afară de cel existent, cu o recompartimentare a unui spațiu vechi care era cu încă două birouri, va mai fi o mică sală de consiliu, încă un birou mai mare, cu centrală, cu toalete. Corpul nou pe care îl extindem va avea un etaj, vom face o sală de Consiliu pentru a putea ține unele ședințe cu cetățenii comunei Fundeni.

Când au început lucrările?
Primarul Gheorghiță Cărtușanu: Lucrările sunt începute de la finalul anului 2019. Greutățile pe care le-am întâmpinat au fost mici, dar a fost nevoie și de multe discuții cu proiectanți, experți, constructori, cu dirigintele șantierului, și anul ăsta dorim să finalizăm. Trebuie să luăm în calcul și această pandemie.
Credeți că veți mai întâmpina probleme sau dificultăți în aceste proiecte? Mă refer la sediul primăriei.
Sperăm că nu. Au fost și mici probleme tehnice pe care le-am stabilit, sperăm că nu. Orice obiectiv care poate întârzia este și din lipsa banilor. Cred că toate administrațiile au problemele astea.

Ceva de transmis pentru locuitorii comunei Fundeni, și nu numai?
Nu doresc decât să-i protejeze Dumnezeu, să le dea Dumnezeu multă sănătate și să respecte regulile ca până acum, pe cât posibil. Sunt un om care doresc să fac treabă, sunt aici datorită lor, și vreau să le mulțumesc pe această cale, pentru că au avut încredere în mine. Le mulțumesc și celor care n-au avut încredere în mine, pentru că o să vadă că merit să fiu aici.

La următoarele întâlniri o să vă prezentăm și alte obiective. Un obiectiv foarte important – Fundeni are gaz pe conductă acum. Nu e poveste, nu este film cum credeau cârcotașii. Sperăm ca în două săptămâni toate școlile să fie racordate cu centrală pe gaz. Noi acum, la Școala 2 și Școala 3, avem centrală pe combustibil solid. Deja s-a tras rețeaua, s-a tras conducta, doar trebuie să se facă legăturile pentru centrală. Urmează să facem lucrul ăsta și pentru Școala Nr. 1. Un obiectiv mare, în afară de Chirnogi și Frumușanu, în Călărași, singura comună care are gaz este comuna Fundeni. Avem multe proiecte pe care le dorim. Ne pasă. Ne pasă de educație, de sănătate, de siguranță.

Câțiva dintre locuitorii comunei Fundeni, atunci când au fost întrebați de jurnaliștii CĂLĂRAȘI PRESS despre primar și realizările sale, și-au exprimat satisfacția față de munca depusă de acesta, dar și de personalitatea dânsului:

„Drumurile erau un dezastru, un adevărat dezastru. Erau gropi peste tot. Acum suntem foarte mulțumiți. Într-adevăr, a făcut pentru această comună. Școlile erau aproape dărâmate și le-a renovat, le-a modernizat, le-a oferit copiilor toate condițiile. Noi am vrea să stea o veșnicie ca primar. Mai este un aspect, faptul că este un om atât de civilizat, vorbește atât de frumos, se adresează la fiecare în parte cu cuvinte foarte frumoase de îți câștigă încrederea și te face să-ți faci și datoria, pentru că și noi avem datorie față de primărie să mergem să ne plătim impozitele și datoriile pe care le avem. Este foarte cumsecade.” Despre noul dispensar uman ,reabilitat de primarul comunei Fundeni, locuitorii își exprimă mulțumirea față de proiect: „Înainte aveai impresia că intri într-o casă obișnuită de acum 30-40 de ani, acum este super frumos. O să aibă toate condițiile posibile. Avem medici buni.”

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Actualitate

VIDEO. Vasile Iliuță despre proiectul SERA și colaborarea cu autoritățile bulgare pentru dotarea ISU Călărași

Published

on

Președintele CJ Călărași, Vasile Iliuță, prezent în conferința de presă de astăzi organizată în cadrul PSD Călărași 4 august, a punctat principalele evenimente ce au avut loc în sfera politică dar și din zona administrativă.   Liderul PSD a precizat că poartă discuții cu toți primarii PNL pentru a-i aduce în PSD.

Vasile Iliuță: Săptămâna trecută am inaugurat centrul SERA, s-a făcut recepția finală pentru lucrarea de la Str. Independenței, un proiect de 420.000 de euro, în care Consiliul Județean a contribuit cu 65.000 de euro, iar Fundația SERA cu restul de sume. Copiii care au probleme speciale vor fi cazați și vor fi consiliați pentru nevoile lor.
Am continuat în paralel și cu alegerile organizațiilor locale ale PSD, unde am ales consiliile politice locale în 42 de localități. Tot în urmă cu 3 săptămâni am semnat cel mai mare proiect al județului Călărași, e vorba de Ecoaqua.

Ieri am avut o întâlnire cu municipalitatea Pavlikeni din Bulgaria, unde parteneriatele noastre continuă la momentul acesta pentru dotarea Inspectoratului de Situații de Urgență cu autovehicule pentru salvarea cetățenilor din jud. Călărași. Parteneri mai sunt și Jandarmeria Română, iar partea bulgară a venit cu ISU similar cu al nostru și cu poliția locală a lor. În continuare, pot spune că cele 42 de organizații ale PSD și-au desemnat conducerile. Mai avem de ales încă în 13 localități, inclusiv în municipiul Oltenița, Călărași și orașul Lehliu-Gară.

Continue Reading

Actualitate

VIDEO. Ministrul Grindeanu, vizită de lucru la pasajul Drajna. Vezi cum arată șantierul (GALERIE FOTO)

Published

on

Vineri, 29 iulie a.c., viceprim-ministrul României, Sorin Grindeanu – ministrul Transporturilor și Infrastructurii, însoțit de specialiștii din aparatul de lucru, au efectuat o vizită de lucru pe șantierul pasajului suprateran Drajna din Călărași, lucrare începută în această primăvară. În prezent, de la momentul demarării acestui proiect, șantierul a trecut de 40% iar constructorul spune că are toate speranțele că lucrarea va fi realizată înainte de termen.

Sorin Vrăjitoru, fost deputat de Călărași, secretar de stat în Ministerul Transporturilor l-a însoțit pe oficial în vizita din șantier. Vrăjitoru este parlamentarul care, în anul 2019 a inițiat amendamentul privind realizarea Pasajului Drajna.

Președintele CJ Călărași, Vasile Iliuță, vicepreședintele CJ Ion Samoilă, deputatul Bîrcă Constantin, dar și alte autorități locale au fost prezente la vizita lui Grindeanu.

După o scurtă analiză în șantier, Grindeanu spune că lucrurile arată și merg bine. Constructorul ARCADA Company a precizat că sunt șanse mari ca pasajul să fie deschis mai devreme decât termenul prevăzut în contractul de lucrări.

“În luna iunie 2023 este termenul, însă domnul director m-a asigurat că ar vrea să termine înainte de termen acest proiect. Sunteți undeva la 50% din ce știu eu. Au fost ceva probleme cu rețelele, dar s-au rezolvat. Să se țină de acest termen de sfârșit de an, astfel încât în iarnă să se poată circula. E un exemplu de bună practică și uite că se poate, spre deosebire de alte proiecte unde din păcate sunt întârzieri. Dacă ritmul se menține ca în prima jumătate a anului, se termină mai repede cu aproximativ 6 luni față de termenul asumat prin contract”. – a punctat Sorin Grindeanu, viceprim-ministrul României.

Sorin Vrăjitoru, inițiatorul proiectului, secretar de stat în Ministerul Transporturilor spune că tot ce se întâmplă este o mare realizare, nu personală, o realizare a tuturor.

“Este o mare bucurie, cel puțin a mea, personală, și cred că nu numai pentru mine, și pentru călărășeni, pentru cei ce traversează acest nod rutier. Amendamentul depus de mine în timpul mandatului de deputat în februarie 2019 la bugetul de stat, astăzi jumătate a dat roade, dacă putem să folosim un joc de cuvinte. După cum puteți observa, din cele 10 pile cât are pasajul că documentație tehnică, 9 sunt în picioare. Au fost montate primele tabliere. În spatele dumneavoastră se află cele două culeee care deservesc acest pod, iar pentru mine, pentru călărășeni și pentru întreaga țară nu poate să fie decât o mare bucurie. Datorită faptului că eliminăm acele cozi infernale care se fac nu numai pe perioada verii, pe toată perioada anului aici la Drajna, care merg câteodată și până pe autostrada A2.

Vă spun un secret – tot proiectul a mers într-un ritm alert. Nici eu nu am crezut la început că sunt, practic, de la depunerea amendamentului, din februarie 2019 și până astăzi, sunt aproape 3 ani cu tot cu avize luate. Au fost necesare 22 sau 24 de avize de pe la toate instituțiile posibile și imposibile din România, cu licitație făcută, cu exproprierile care de regulă în România durează foarte mult. Astăzi ne aflăm într-un grad de execuție al pasajului de peste 50% și asta nu poate să fie decât o mare bucurie, iar datorită faptului că, astăzi, domnul vice prim-ministru, Sorin Grindeanu, Ministrul Transporturilor și infrastructurii, este astăzi prezent la Călărași. Reamintesc că domnia sa a semnat și ordinul de începere al lucrărilor pe data de 15 ianuarie, anul curent, nu poate să fie decât o mare bucurie. Este practic o garanție că acest pasaj va merge într-un ritm alert până la capăt. Noi sperăm, dacă timpul ne va lăsa, ca undeva la finalul anului să putem să fim gata cu acest pasaj. Probabil va mai necesita o lună și ceva de zile după ce acest pasaj se va finaliza și pentru testele necesare, conform graficului de execuție și graficului tehnic.” – a declarat, pentru Călărași PRESS, Sorin Vrăjitoru.

Coordonatorul companie Arcadia spune că până la sfârșitul lunii august 2022 vor fi montate elementele suprastructurii pasajului. Lucrările pasajului ar urma să fie finalizate în octombrie anul acesta.

După 6 luni deja se vede ceva după noi. Ne menținem punctul de vedere transmis acum șase luni de zile. Pe termen scurt, vă dăm asigurări că suprastructura va fi montată, adică grinzile prefabricate vor fi montate cel târziu la sfârșitul lui august. Domnul director a făcut toate demersurile să închidem circulația pe calea ferată între 16 – 20 august.  Vom avea un mic obstacol cu DN-ul, dar nu cred că vor fi probleme, pentru că avem tot suportul SDN-ului, DRDP-ului. Nu va fi nicio problemă. Infrastructura o terminăm în două săptămâni și jumătate. Ne rămâne doar suprastructura și, cu siguranță, pasajul în sine va fi terminat la jumătatea lunii octombrie. Ne mai rămân, după aceea, drumurile, umpluturile, straturile și siguranța circulației”, a explicat, pentru Canal SUD, Alexandru Stanciu, șef șantier Arcadia.

Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași spune că această lucrare este foarte importantă pentru județ și  nu numai.

“Acest pasaj va rezolva și problema blocajului de la autostradă, pe timp de vară. Vom reuși, prin acest proiect, să fluidizăm traficul între Slobozia și Călărași”a declarat Vasile Iliuță, președintele CJC.

Pasajul Drajna are puțin peste 2,70 km. Valoarea proiectului este de peste 98 milioane de lei, fără TVA, iar finanțarea s-a făcut prin POIM.  Construcția supraterană va traversa DN3A și linia de cale ferată București-Constanța. Lucrarea va face parte din viitorul drum expres Călărași-Brăila.

Continue Reading

Actualitate

Accident rutier în zona localității Belciugatele

Published

on

Accident rutier în zona localității Belciugatele

Un accident rutier a avut loc în cursul zilei de joi, 21 Iulie 2022, ora 07:35, pe DN3, în zona localității Belciugatele din județul Călărași.

Potrivit Centrului INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române, pe DN3 București-Călărași, în apropierea localității Belciugatele, județul Călărași, s-a produs un accident rutier în care au fost implicate trei autovehicule. Potrivit primelor informații, două persoane au suferit leziuni, urmând să fie evaluate medical la fața locului.

Traficul rutier a fost oprit pe sensul către București, circulându-se alternativ pe celălalt fir. Se estimează reluarea normală a circulației în 30-45 de minute.

Continue Reading

Tendințe

Copyright © 2022 CalarasiPRESS.

error: Conținutul site-ului Călărași PRESS este protejat de dreputuri de autor. Toate dreputile rezervate către © Cătălin COJOCARU. Pentru preluare informațiilor și a conținutului, ne puteți contacta la 0735.128.255 sau la catalin@calarasipress.ro