Connect with us

Știri

S-a aflat sursa exploziilor misterioase din Călărași

Published

on

Exploziile ce se aud în municipiul Călărași au fost un mister pentru foarte mulți călărășeni care se întrebau ce se mai întâmplă prin orașul nostru. Iată că, în urmă cu aproximativ o oră, în orașul nostru a avut loc o explozie ce a ridicat multora semne de întrebare. Unii s-au speriat, alții nici măcar n-au simțit, iar pe alții nici nu i-a interesat.

Din informațiile noastre, se pare că, în cursul zilei de azi, de la Tenaris Silcotub, compania metalurgică din România, care are și în Călărași unitate de producție și prelucrare a oțelului, s-ar fi auzit un sunet asemanator cu cel produs de o explozie.

Surse din interiorul unității de prelucrare a oţelului spun că explozii au periodic la anvelopele utilajelor ce sunt folosite la manipularea metalului. Înalta temperatură a platformei pe care circulă utilajele ar fi dus la încălzirea protecției de pe anvelope, conducând în cele din urmă la explozia acestora. Cu siguranță, explozia unui pneu de la Tenaris nu s-ar fi auzit până în comuna Dragalina, Vâlcele sau Ștefan Vodă…

EXPLOZIA A FOST AUZITĂ LA ZECI DE KILOMETRI DISTANȚĂ

Advertisement

O simplă explozie a unui pneu nu s-ar simți pe o rază atât de mare. Vom încerca să aflăm carea  fost, de fapt cauza acestor explozii. Unii afirmă faptul că sunetele provin de la avioanele militare ce zboară pe deasupra județului nostru.

BOOM-UL SONIC AL AVIOANELOR MILITARE

Depăşirea vitezei sunetului de către un avion nu este doar un simplu fapt înregistrat la bordul avionului sau pe sistemele militare de măsurare. El este, în acelaşi timp, şi un fenomen care poate fi văzut cu ochiul liber şi auzit de către cei aflaţi la sol. 

Viteza sunetului este de aproximativ 331 de metri pe secundă, măsurată la o temperatură de zero grade Celsius. La temperatura de 20 de grade Celsius, viteza sunetului este de 343,14 metri pe secundă.

Atunci când un avion depăşeşte viteza sunetului, are loc „boom-ul sonic”. În momentul respectiv, undele sonore nu se mai propagă înaintea avionului, ci îl „înconjoară”, după care rămân în urma aparatului de zbor. În acea fracţiune de secundă, oamenii aflaţi în apropiere percep un zgomot asemănător cu cel declanşat de o explozie.informează evz.ro

Advertisement

 

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Digi 24: Dezastru ecologic în județul Călărași. Una dintre cele mai mari bălți de pescuit din țară seacă

Published

on

sursă imagine: screenshot Digi24

Un reportaj realizat de Digi24 în județul Călărași arată imagini îngrijorătoare despre una dintre cele mai mari bălți din țară. E vorba despre Mostiștea, unde peste 100 de hectare au secat complet încă din primăvară din cauză că apa a fost folosită în exces pentru umplerea canalelor de irigații ale Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF). Așa cum prevede procesul tehnic, apa folosită pentru irigații trebuia completată la loc, însă pompa care trebuia să se ocupe de asta nu are curent ca urmare a unor datorii pe care agenția le are către furnizorul de energie electrică.

Dezastru ecologic în județul Călărași, pe balta Mostiștea, situată între comunele Mănăstirea și Dorobanțu. Apa a secat din cauza neglijenței și dezinteresului Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, blamată de autoritățile locale.

Digi24 a vorbit cu fostul director ANIF Călărași, Dumitru Stan, care a spus că „ne aflăm într-o situație critică, dar nu natura e de vină. Aici e de vină omul”, a declarat acesta. 

La rândul lui, primarul comunei Mănăstirea, Marian Iancu, a povestit că în luna martie balta era plină de apă și pești, însă „în urma secetei prelungite și a irigațiilor necontrolate, s-a ajuns unde se vede la acest moment”, a spus. „Din lacul Mostiștea, peste o sută de hectare, la această oră, este uscătură, nisip. În locul unde acum trei luni de zile, patru luni de zile, creșteau pești, acum pasc oile”.

Sursă imagine: screenshot Digi24

Sursele Digi24 arată că principala cauză a dezastrului actual este folosirea excesivă a apei pentru irigații, fără ca nivelul de apă să fie completat ulterior pentru a menține un echilibru. „Să pompeze apă, astfel încât prima dată să asigure nivelul corespunzător, după care să se facă o exploatare corectă și o întreținere corectă a acestui lac. Altfel, vor fi pagube mari”, explică Dumitru Stan pentru Digi24

Primarul comunei Mânăstirea cere ajutorul Guvernului pentru salvarea ecosistemului. Până atunci, două pompe ar putea remedia problema – însă una este foarte veche și defectă, iar cealaltă nu este racordată la curent ca să poată pompa apă din Dunăre din cauza unor datorii pe care ANIF le are către furnziorul de energie electrică. 

Advertisement

Continue Reading

Știri

AJOFM Călărași: 136 locuri de muncă libere în județul nostru. Statisticile arată că 85.000 de persoane s-au angajat prin intermediul agenției la nivel național

Published

on

sursă foto: katemangostar/freepik

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Călărași publică lista cu locurile de muncă vacante în săptămâna 17.06.2024 – 23.06.2024. În total, 136 de locuri de muncă se află pe lista agenției, dintre care 40 sunt de la Confex SRL (20 de posturi libere operator confecționer și 20 de posturi muncitor necalificat). Lista întreagă poate fi accesată aici. La nivel național, agenția pentru ocuparea forței de muncă arată că peste 85.000 de persoane au fost angajate prin intermediul acesteia, în primele cinci luni ale anului 2024. 

Din totalul persoanelor ocupate până la data de 31 mai 2024, 44.265 au peste 45 de ani, 14.020 au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, 6.595 au între 30 și 35 de ani, 6.543 au între 25 și 30 de ani, iar 13.871 sunt tineri sub 25 de ani.

Numărul femeilor încadrate este de 39.679, iar al bărbaţilor de 45.615, ponderea acestora în totalul persoanelor încadrate fiind de 46,52 %, respectiv de 53,48%. 

În funcţie de rezidenţă, 44.794 persoane angajate în perioada de referinţă provin din mediul urban, iar 40.500 persoane sunt din mediul rural. 

Nivelul de pregătire al persoanelor pentru care a fost identificat un loc de muncă arată că cele mai multe au studii liceale (27.493), gimnaziale (21.488), profesionale (20.475), 8.766 fiind cu studii universitare, mai arată statisticile publicate de ANOFM. 

Advertisement

Continue Reading

Știri

Cum arată cartierul Măgureni din municipiul Călărași după investiții de peste 10 milioane de lei? Marius Dulce: „Este de nerecunoscut”.

Published

on

Cartierul Măgureni din municipiul Călărași a fost printre cele mai neglijate zone ale orașului reședință de județ, de aceea Marius Dulce și-a asumat în primul mandat angajamentul de a moderniza infrastructura ruteieră și nu numai, având în vedere că locuitorii de acolo nu aveau acces nici la o rețea de canalizare menajeră sau pluvială. Lucrările au început din septembrie 2023, iar acum primarul anunță că primul strat de asfalt a fost turnat. 

„Primul strat de asfalt a fost turnat, urmând să continuăm lucrările cu ridicarea gurilor de canalizare și asfaltul final. Intrarea în cartier a primit un aer civilizat, spre mulțumirea mea, dar și a locuitorilor din zonă. Vreau să vă anunț că într-un ritm susținut se desfășoară și lucrările de modernizare a străzii Independenței. În scurt timp și aici totul va arăta normal și modern”, a precizat Marius Dulce pe Facebook. 


Investiția a costat peste 10 milioane de lei, fonduri accesate prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, și acoperă peste patru kilometri de străzi sau 15 străzi.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate