Connect with us

Știri

România, pe locul 5 în Europa la reciclarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice de mici dimensiuni

Published

on

România a urcat în topul țărilor europene în ceea ce privește rata de reciclare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) de mici dimensiuni, conform unui studiu realizat recent de UNITAR. Cu o rată de reciclare de 9%, țara noastră se situează în prezent pe locul 5. Cele mai mari rate de reciclare au fost înregistrate de Italia (29%), Olanda (17%) și Marea Britanie (14%), iar, sub noi, se află Portugalia, cu 8%.

În categoria deșeurilor de echipamente electrice și electronice de mici dimensiuni intră periuța de dinți electrică, prăjitorul de pâine, fierul de călcat, aparatul de cafea, lumânărele electrice, jucăriile electrice, uscătoare de păr sau alte dispozitive pentru coafat.

Ponderea produselor electronice de mici dimensiuni în totalul DEEE-urilor a crescut exponențial la nivel global în ultima decadă, pe de o parte datorită creșterii nivelului de trai al populației și al prețului tot mai accesibil, iar pe de altă parte din cauză că, odată stricate, nu există conceptul de reparare al lor pentru prelungirea perioadei de viață.

 

 

Advertisement

”România a făcut progrese anul trecut în privința reciclării DEEE-urilor de mici dimensiuni. Avem un procent bun, de 9% din această categorie, care ne situează pe locul 5 în Europa. Suntem înconjurați de tehnologie zi de zi, cu toții folosim din ce în ce mai multe echipamente electrice și electronice și este foarte important să știm ce facem cu ele după ce ies din uz. Anul trecut, la nivel global, s-au produs 24,5 milioane de tone de echipamente electrice și electronice de mici dimensiuni, de patru ori cât greutatea Marii Piramide din Giza. Toate acestea vor deveni deșeuri într-o perioadă de până la 2-3 ani. Problema este foarte serioasă, iar reciclarea lor este imperios necesară”, declară Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE.

Cel puțin 13 echipamente electrice scoase din uz există, în medie, în fiecare casă în Europa

Din studiul realizat de UNITAR se arată că o gospodărie europeană dispune, în medie, de cel puțin 13 echipamente electrice sau electronice stricate sau scoase din uz, care sunt păstrate în sertare. Cele mai des întâlnite sunt căștile și telecomenzile, urmate de ceasuri de perete, dispozitive de călcat, hard-uri, routere, tastaturi și mouse-uri.

De ce le păstrează oamenii în case, deși nu le mai folosesc, 46% dintre persoane spun că poate le vor folosi din nou în viitor, 15% spun că plănuiesc să le vândă sau să le dea cadou, iar 7% spun că nu știu unde să le arunce.

“Sunt mulți oameni care nu înțeleg încă faptul că aceste dispozitive conțin substanțe periculoase atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru natură. Totodată, ele au componente care, prin reciclare, susțin economia circulară. Este foarte important ca oamenii, odată ce cumpără produse noi, să devină pe deplin responsabili pentru cum procedează cu cele pe care le înlocuiesc. Din păcate, în zilele noastre nu este încurajată nici repararea echipamentelor electrice și electronice. Majoritatea au o durată scurtă de viață, iar piața face astfel încât să fie de cele mai multe ori mai simplu și poate chiar mai ieftin să cumperi altele noi decât să le repari pe cele pe care le ai deja”, mai spune Cristian Pocol, președintele Asociației RESPO DEEE.

Cum oferi gratuit spre reciclare DEEE-urile în România

Advertisement

În România, oamenii pot preda spre reciclare echipamente electrice și electronice de mici dimensiuni. comandând telefonic sau online, pe www.respo.ro, cutia RESPO, în care, odată primită la domiciliu sau la orice altă adresă menționată, pot introduce echipamentele electrice de mici dimensiuni, urmând ca această cutie să fie preluată de specialiști și transportată spre centrele de reciclare.

„Cutia RESPO este soluția pe care o propunem pentru ca echipamentele electrice de mici dimensiuni să nu mai ajungă la groapa de gunoi. Aceasta este realizată din carton și cred ar trebui să o avem cu toții în casă pentru a strânge deșeurile. După ce se umple, putem duce cutia la magazinele partenere care colectează, o putem scoate afară atunci când vine mașina de gunoi sau putem suna la tel verde pentru a afla care este cel mai apropiat punct”, concluzionează Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Consiliul Local al Municipiului Călărași a fost convocat în ședință ordinară. Vezi subiectele de pe ordinea de zi

Published

on

Consilierii locali ai municipiului Călărași au fost convocați în ședință ordinară, care va avea loc joi, 29 februarie. Întrunirea se va desfășura în sala de ședințe a Consiliului Local Călărași și prin mijloace electronice, începând cu ora 16.30. Printre subiectele de pe ordinea de zi se află și rectificarea bugetului propriu al municipiului Călărași din 2024. 

Ordinea de zi este următoarea:

 • Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal „Lotizare construire locuinţe”, situat în municipiul Călăraşi, Aleea Dumbrava Minunată, nr. 21, nr. cadastral 34409, 34410, 34411, judeţul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind neexercitarea dreptului de preemţiune pentru imobilul ,,Casa Deculescu”, imobil situat în municipiul Călăraşi, strada Bucureşti, nr. 219 (fost 181), judeţul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind aprobarea Statutului Municipiului Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind aprobarea Metodologiei de lucru în vederea acordării ajutoarelor de urgenţă din bugetul local şi a listei cu ,,situaţiile deosebite” în care se acordă ajutoare de urgenţă.
 • Proiect de hotărâre privind desemnarea reprezentantului Consiliului local al municipiului Călăraşi în cadrul Comisiei Judeţene privind Incluziunea Socială constituită la nivelul Instituţiei Prefectului – Judeţul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind majorarea taxei de salubrizare datorată de utilizatori, persoane fizice, fără contract încheiat cu operatorul serviciului de salubrizare.
 • Proiect de hotărâre privind aprobarea Listei de prioritate a locuinţelor pentru tineri, destinate închirierii, construite prin Programul A.N.L., în municipiul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind actualizarea chiriei locuinţelor ANL, situate în municipiul Călăraşi, judeţul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind constituirea comisiei de analiză / repartizare a cererilor solicitanţilor pentru atribuirea de terenuri în vederea construirii de locuinţe proprietate personală, conform prevederilor Legii nr. 15/2003.
 • Proiect de hotărâre privind modificarea art. 2 din H.C.L. nr. 109/30.07.2020 pentru aprobarea criteriilor de acordare a unui lot de teren privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personală, conform prevederilor Legii nr. 15/2003.
 • Proiect de hotărâre pentru revocarea Hotărârii Consiliului Local al municipiului Călăraşi nr. 279/27.11.2023 privind aprobarea repartizării și atribuirii în folosința gratuită a unui lot de teren situat în intravilanul municipiului Călărași cu destinația de construire locuință proprietate personală, conform prevederilor Legii nr. 15/2003, domnului Iuga Ionuţ Cătălin.
 • Proiect de hotărâre pentru revocarea Hotărârii Consiliului Local al municipiului Călăraşi nr. 270/27.11.2023 privind aprobarea repartizării și atribuirii în folosința gratuită a unui lot de teren situat în intravilanul municipiului Călărași cu destinația de construire locuință proprietate personală, conform prevederilor Legii nr. 15/2003, doamnei Mugea Florentina Daniela.
 • Proiect de hotărâre privind aprobarea stadiului de înscriere a datelor în registrul agricol pentru semestrul II anul 2023 şi stabilirea măsurilor pentru eficientizarea acestei activităţi.
 • Proiect de hotărâre pentru modificarea Anexei la Hotărârea Consiliului Local al municipiului Călăraşi nr. 45/25.03.2021 pentru modificarea și completarea Anexei la Hotărârea Consiliului Local al municipiului Călărași nr. 49/29.03.2018 privind aprobarea inventarului bunurilor care alcătuiesc domeniul privat al municipiului Călărași.
 • Proiect de hotărâre privind stabilirea costului mediu lunar de întreţinere al persoanelor vârstnice asistate în Căminul pentru persoane vârstnice ,,Sfântul Antim Ivireanul” Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului propriu al municipiului Călărași pe anul 2024.
 • Proiect de hotărâre privind acordarea unui sprijin financiar Parohiei Sfinții Împărați Constantin și Elena.
 • Proiect de hotărâre privind acordarea unui sprijin financiar Parohiei Sfântul Ierarh Nicolae – Barbu Știrbei.
 • Proiect de hotărâre privind acordarea unui sprijin financiar Parohiei Sfântul Ierarh Nicolae – Măgureni.
 • Diverse

Continue Reading

Știri

Călărași: Accident de circulație în Vasilați. Trafic restricționat pe un sens

Published

on

În urma cu puțin timp, pe drumul județean din apropierea localității Vasilați, DJ 301, a avut loc un accident de circulație în care au fost implicate două autoturisme. La fața locului sunt prezente echipaje de poliție și o ambulanță a Serviciului Județean de Ambulanță.

foto: Info Trafic Călărași

Continue Reading

Știri

Au început Atelierele lui Mărțișor la Muzeul Dunării de Jos

Published

on

Atelierele lui Mărțișor au început la Muzeul Dunării de Jos. Evenimentul are loc în perioada 26-29 februarie în cadrul Secției de Etnografie și Artă Populară, unde copiii pot lucra mărțișoare pe care le pot dărui ulterior celor dragi. 

„Avem plăcerea ca în această perioadă să vă primim în spațiile noastre cu două ateliere dedicate sărbătorii ce se apropie de 1 martie, și anume Mărțișorul. În cadrul departamentului de arheologie, lucrăm în perioada 26-29 februarie, în intervalul orar 9:00 – 12:00, mărțișoare pe care copiii și le pot însuși ulterior pentru a le dărui. De asemenea, compartimentul nostru de etnografie, în aceeași perioadă, desfășoară atelierele lui Mărțișor cu ocazia aceleiași sărbători. Ne bucurăm să vă avem alături de noi. Vă așteptăm cu drag și vă dorim o primăvară frumoasă”, a transmis șeful de compartimentul în cadrul Muzeului Dunării de Jos, Topârceanu Anișoara.  

 

Persoanele interesate să participe se pot înscrie, de luni până vineri, la numărul de telefon 0242311690. Atelierul se adresează celor cu vârste mai mari de 6 ani, iar taxa de participare este de 2 lei/persoană. 

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate