Connect with us

Știri

Proiectul pentru modernizarea sistemului public de iluminat din Călărași, aproape de a deveni realitate. Consilierii locali au aprobat indicatorii tehnico-economici

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Proiectul „Modernizare iluminat public în municipiul Călărași, județul Călărași” a primit undă verde din partea consilierilor locali, într-o ședință extraordinară de vineri, 19 aprilie. Mai exact, a fost aprobat proiectul de hotărâre privind indicatorii tehnico-economici ai investiției de peste 5,6 milioane de lei. La final, călărășenii ar trebui să beneficieze de 2020 de noi becuri LED pe infrastructura existentă. 

Investiția prevede modernizarea iluminatului public prin înlocuirea becurilor existente cu becuri LED pe infrastructura există (stâlpi, rețea, etc) și implementarea unui sistem de telegestiune în limita a 2020 de bucăți. 

Asta presupune demontarea unui număr de 2159 de becuri existente și montarea celor noi, cât și implementarea sistemului de telegestiune care îi va permite noului sistem de iluminat să funcționeze la 100% pentru 1800 de ore. Pentru un număr de 2350 de ore becurile vor fi dimate în regim de 75% a fluxului luminos, menționează Primăria Municipiului Călărași. 

Advertisement

Noile lămpi ar cuprinde o economie de energie suplimentară de 73,58%. 

Proiectul a fost depus în cadrul “Programului privind sprijinirea eficienței energetice și a gestionării inteligente a energiei în infrastructura de iluminat public”. Este finanțat prin AFM, conform Contractului de finanțare nr.338/30.12.2022 și se află în etapa de implementare. 

Valoarea totală a investiției, inclusiv TVA, este de: 5.600.636,74 lei, din care C+M (construcții – montaj), 3.535.799,40 lei:

  • 4.968.317,59 Lei, reprezentând 90%, se suportă din bugetul Fondului pentru mediu, prin programul de finanțare al AFM;
  • 552.035,29 Lei, reprezentând 10%, contribuția solicitantului din valoarea cheltuielilor eligibile și se suportă din bugetul local;
  • 80.283,86 Lei, reprezentând 100 % cheltuieli neeligibile și se suporta din bugetul local.

Conform prevederilor Proiectului de hotărâre, Primăria Municipiul Călărași se angajează să finanțeze toate cheltuielile neeligibile care asigură implementarea proiectului.

Proiectul are o perioadă de implementare de trei ani. 

Advertisement
Advertisement

Știri

Doi bărbați s-au luat la bătaie după ce au băut. Unul a fost tăiat și a avut nevoie de îngrijiri medicale

Published

on

Doi bărbați de 29 și 41 de ani s-au luat la bătaie și au fost reținuți de polițiști pentru 24 de ore în centrul de Reținere și Arestare Preventivă Călărași. Incidentul a avut loc pe 21 mai 2024, în jurul orei 13:00, pe fondul consumului de alcool.

În timpul altercației, tânărul a fost rănit cu un obiect tăietor-înțepător în zona abdomenului și a brațelor, suferind leziuni superficiale. El a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale, dar a refuzat să depună plângere penală.

Polițiștii s-au sesizat din oficiu pentru săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe. Sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Călărași, cei doi bărbați au fost reținuți pentru 24 de ore și introduși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Călărași, potrivit Canal Sud.

Advertisement
Continue Reading

Știri

O stradă din municipiul Călărași a rămas fără apă. Echipele de intervenție Ecoaqua sunt la fața locului

Published

on

sursă foto: Dragana_Gordic/Freepik

Ca urmare a unei avarii apărute la rețeaua de apă potabilă de pe strada Macului, furnizarea apei potabile va fi întreruptă către utilizatorii care locuiesc sau își desfășoară activitatea pe tronsonul cuprins între strada Digului și strad Mihai Viteazu din municipiul Călărași, anunță astăzi (25 martie 2024) operatorul de apă și canal Ecoaqua. Timpul estimat de remediere ar fi de trei ore. 

Călărășenii care locuiesc pe strada Macului din municipiul Călărași vor rămâne fără apă timp de aproximativ trei ore din cauza unei avarii apărute la rețea, anunță Ecoaqua. Echipele de intervenție sunt la fața locului și „depun toate eforturile necesare în vederea remedierii avariei în cel mai scurt timp posibil”. 

„Ne cerem scuze pentru neplăcerile provocate și vă mulțumim pentru înțelegere!”, transmite Ecoaqua. 

Advertisement
Continue Reading

Știri

Primăria Municipiului Călărași începe anveloparea blocurilor A1 – A5 din zona Navrom. Contractul de execuție a lucrărilor a fost semnat

Published

on

Primăria Municipiului Călărași începe anveloparea blocurilor din zona Navrom, de la A1 până la A5, anunță primarul Marius Dulce pe pagina de Facebook. Zilele acestea a fost semnat contractul de execuție a lucrărilor. „Se schimbă orașul! Ne îndreptăm spre normalitate”, mai precizează Dulce. 

Existența unei asociații de proprietari este un criteriu obligatoriu pentru accesarea fondurilor pentru anvelopări. 

„Susțin înființarea asociațiilor pentru ca imobilele în care locuiți, dragi cetățeni, să fie izolate termic cu zero lei din contribuția dumneavoastră”, transmite primarul. 

 

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate