Connect with us

Știri

Pompierii militari desfășoară noua campanie umanitară „De Paște, bucurie împarte!” și prezintă acțiunile pentru menținerea siguranței în perioada sărbătorilor

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Pompierii călărășeni realizează în preajma sărbătorilor de Paște o nouă campanie cu caracter uman care „aduce un pic de bucurie celor nevoiași, iar nouă satisfacția unui gest frumos împlinit”, transmit aceștia. Salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” au dăruit celor nevoiași, în special bătrânilor, alimente de bază, conserve, dulciuri, fructe și legume. De asemenea, autoritățile au prezentat într-o conferință de presă măsurile de ordine și siguranță publică întreprinse în această perioadă de structurile MAI. 

 • „Am mers printre ei, la casele lor, și am văzut din nou acele trăiri ce se puteau citi în ochii unor oameni aflați în nevoie. Ne-a bucurat nespus să vedem că am reuşit să le înseninăm chipurile pentru câteva momente şi să le dăm speranţă că sărbătorile pot fi frumoase. Acel “mulţumesc!” rostit cu tot sufletul de către toţi cei care ne-au lăsat să le trecem pragul astăzi şi să le oferim câte puţin, acum, înaintea Marii Sărbători a Învierii Domnului, ne-a împlinit întreaga zi și ne-a dat satisfacția unui gest frumos, nobil, omenesc! Paşte fericit tuturor!”, transmite purtătorul de cuvânt al inspectoratului. 

O bătrână de 90 de ani a răsplătit gestul pompierilor prin a le recita câteva poezii în timpul pe care l-au petrecut împreună, relatează ISU, iar o altă femeie de 93 de ani le-a mulțumit salvatorilor cu „lacrimi în ochi pentru pachețelul primit”. 

 • „Doamna Maria, în vârstă de 93 de ani, ne-a primit, de asemenea, în casă la ea cu toată bucuria, fiind de-a dreptul încântată că cineva s-a gândit şi la ea acum cu puţin timp înainte de Învierea Naşterii Domnului. Ne-a mulţumit cu lacrimi în ochi pentru pacheţelul pe care l-a primit de la noi”. 

Pompierii militari călărășeni asigură ordinea și siguranța publică de 1 mai și Paște 

 

Pompierii militari călărăşeni vor fi la datorie și pentru a veghea la siguranţa comunităţii în perioada minivacanţei prilejuită de Ziua Muncii şi Sărbătorile Pascale.

Advertisement

La nivelul județului Călăraşi, zilnic, peste 100 de pompieri cu 35 mijloace tehnice de intervenţie sunt pregătiți să acţioneze pentru acordarea primului ajutor medical de urgență, pentru stingerea incendiilor și pentru salvarea persoanelor care ar putea fi surprinse în medii ostile vieții.

Premergător acestor sărbători, personalul ISU efectuează controale tematice la lăcașurile de cult din județul Călărași, unde se preconizează participarea unui număr mare de credincioși, precum şi informări preventive în vederea conştientizării asupra pericolelor la care se pot expune oamenii în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.

ISU Călărași recomandă cetăţenilor să respecte cu stricteţe măsurile de prevenire a incendiilor, iar pentru evitarea producerii unor incidente sau alte evenimente nedorite este necesară respectarea următoarelor reguli:

 • Accesul credincioșilor în incinta lăcașurilor de cult se permite în limita capacității bisericii, în scopul evitării producerii de accidente;
 • Parcarea autoturismelor persoanelor care participă la slujbele religioase cu public numeros, se face astfel încât să nu blocheze căile de acces pentru autospecialele de intervenție;
 • Este important ca lumânările şi candelele aprinse să nu fie amplasate în apropierea hainelor sau a altor materiale textile.
 • Este bine să acordați o atenție sporită copiilor şi persoanelor vârstnice sau altor categorii vulnerabile asupra modului de utilizare a lumânărilor şi candelelor, astfel încât să fie evitate situațiile în care viața sau bunurile materiale pot fi puse în pericol. 

Advertisement

Știri

Necula Marian preia conducerea IPJ Călărași

Published

on

Într-o mișcare surprinzătoare pentru mulți, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Călărași are un nou comandant. Comisarul șef Necula Marian, cu o vastă experiență în domeniul securității publice, preia frâiele instituției pentru următoarele șase luni.
Acesta vine de la Secția 4 de Poliție din Capitală, înlocuindu-l pe fostul comandant, Petronel Dumitrașcu.

Noul șef al IPJ Călărași, Necula Marian, aduce cu sine o serie de perspective noi și o experiență bogată în domeniul aplicării legii.

Cu o carieră solidă în spate, el vine la conducerea instituției într-un moment cheie pentru siguranța comunității din județul Călărași.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Ministerul Muncii va organiza în iunie 4 cursuri gratuite de formare profesională pentru călărășeni. Află cum te poți angaja mai rapid

Published

on

sursă imagine: freepik

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) va organiza în luna iunie 2024, 139 programe de formare profesională pentru un număr de 2.097 persoane care beneficiază, conform legii, de servicii de formare profesională gratuite, organizate de Agenţiile Județene pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi a Municipiului București, potrivit unui comunicat de presă. 

În județul nostru, 56 de persoane înscrise în baza de date a Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Călărași pot beneficia de patru cursuri: îngrijitor spații verzi, lucrător comercial, patiser și operator introducere validare și prelucrare date. 

Programele de formare profesională cu cele mai multe locuri disponibile vizează calificări precum: 

 • referent resurse umane -160 de persoane; 
 • îngrijitor spații verzi – 140 persoane; 
 • lucrător comercial – 109 de persoane;
 • operator introducere validare și prelucrare date – 109 de persoane; 
 • instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze – 90 de persoane; 
 • instalator în domeniul sănătății și securității în muncă -74 de persoane; 
 • agent securitate – 70 de persoane; 
 • competențe digitale de utilizare a tehnologiei ca instrument de învațare și cunoaștere – 70 de persoane; 
 • îngrijitoare bătrîni la domiciliu – 70 de persoane; 
 • competențe de comunicare în limba româna – 65 de persoane. 

Judeţele în care, în luna iunie 2024, se vor organiza cele mai multe cursuri, cu număr mare de participanţi, sunt: Suceava (210 persoane), Dâmbovița (140 persoane), București (126 persoane).

Pentru detalii, cei interesaţi se pot adresa agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază au domicliul sau reşedinţa sau pot vizualiza oferta de cursuri pe www.anofm.ro, la secţiunea “Persoane fizice/Cursuri de formare profesională”, precizează ANOFM. 

Advertisement

Continue Reading

Știri

Premieră pentru elevi și profesori în anul școlar 2024. Ziua Învățătorului de pe 5 iunie este liberă și nu va fi recuperată

Published

on

sursă imagine: freepik

Elevii și profesorii vor avea o zi de vacanță miercuri, 5 iunie, de Ziua Învățătorului, conform noului contract colectiv de muncă care a intrat în vigoare pe 6 iulie 2023. Este o premieră la nivel național și se datorează grevei profesorilor de anul trecut. Ziua nu trebuie recuperată, potrivit Edupedu. Până la vacanța de vară 2024 au mai rămas mai puțin de patru săptămâni. Elevii din ultimul an de liceu termină pe 7 iunie, cei la finalul ciclului gimnazial vor termina pe 14 iunie, iar elevii din învățământul tehnologic și profesional pe 28 iunie. 

Ziua Învăţătorului este sărbătorită, în fiecare an, pe 5 iunie. Această zi a fost instituită prin Legea nr. 289/2007 şi reprezintă data naşterii lui Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului românesc modern.

Potrivit Edupedu, ziua liberă de pe 5 iunie este una dintre cele 17 noutăți pentru profesori și ceilalți angajați  din noul contract colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector – Învățământ, prin care s-a încheiat greva generală din Educație, semnat de liderii sindicali din Educație și ministra Ligia Deca și care intrat în vigoare pe 6 iulie 2023.

În 2023, pe 5 iunie a fost zi liberă prin Codul Muncii, fiind a doua zi de Rusalii și profesorii erau în grevă, mai precizează sursa. 

Advertisement

Zilele libere legale din anul școlar 2023-2024

 • 30 noiembrie 2023, joi – Sfântul Andrei;
 • 1 decembrie 2023, vineri – Ziua Naţională a României;
 • 25 decembrie 2023, luni – prima zi de Crăciun – ziua este în vacanța de iarnă;
 • 26 decembrie 2023, marți – a doua zi de Crăciun – ziua este în vacanța de iarnă;
 • 1 ianuarie 2024, luni – Anul Nou – ziua este în vacanța de iarnă;
 • 2 ianuarie 2024, marți – Anul Nou – ziua este în vacanța de iarnă;
 • 24 ianuarie 2024, miercuri – Mica Unire;
 • 3 mai 2024 2024, vineri – Vinerea Mare – ziua este în vacanța de primăvară;
 • 6 mai 2024, luni – a doua zi de Paște – ziua este în vacanța de primăvară;
 • 1 mai 2024, miercuri – Ziua Muncii – ziua este în vacanța de primăvară;
 • 24 iunie 2024, luni – a doua zi de Rusalii – ziua este în vacanța de vară;
 • 15 august 2024, joi – Adormirea Maicii Domnului – ziua este în vacanța de vară.

Zile suplimentare nelucrătoare, conform Contractului Colectiv de Muncă:

 • 5 octombrie 2023, joi – Ziua Mondială a Educației;
 • 7 mai 2024, marți – a treia zi de Paște – ziua este în vacanța de primăvară;
 • 5 iunie 2024, miercuri – Ziua Națională a învățătorului.

Sursă: Edupedu.ro

Continue Reading

Cele mai vizualizate