Connect with us

Știri

Pompierii călărăşeni continuă misiunile de sprijin în judeţul Galaţi: 52 de salvatori în misiune

Published

on

Pompierii din Călărași continuă să sprijine eforturile de intervenție în județul Galați, afectat grav de inundațiile provocate de ciclonul Boris. Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Barbu Știrbei” din Călărași a trimis 52 de pompieri, alături de echipamente specializate, pentru a ajuta la înlăturarea efectelor devastatoare ale fenomenelor meteorologice extreme.

Echipele de intervenție se concentrează pe curățarea gospodăriilor inundate, folosind motopompe pentru evacuarea apei din locuințe și subsoluri. De asemenea, pompierii au lucrat neîntrerupt la îndepărtarea aluviunilor care blocau accesul în localitățile izolate și au intervenit pentru salvarea bunurilor cetățenilor, protejându-le de deteriorare.

„În contextul efectelor produse de fenomenele meteorologice extreme în județul Galați, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Barbu Știrbei” al județului Călărași a trimis în sprijinul misiunilor de intervenție la inundaţii 52 de cadre militare: doi ofiţeri şi 50 subofițeri şi soldaţi gradaţi profesionişti şi tehnică de intervenţie aferentă: autospeciale de muncă operativă, autocamioane transport mijloace de intervenție, microbuze transport persoane, ambarcațiuni, container generator şi containere cu tabere mobile complet echipate.
Salvatorii călărăşeni vor asigura misiuni în sprijinul populației grav afectate de inundații.

Sute de locuințe au fost curățate de apă și mâl, pompierii intervenind cu motopompe pentru evacuarea apei din subsoluri, curți și locuințe; Îndepărtarea aluviunilor de pe drumuri – Pentru a permite accesul în zonele izolate, echipele au lucrat continuu la îndepărtarea aluviunilor și a materialelor aduse de ape pe drumurile din interiorul localităților; Salvarea și protejarea bunurilor – Pompierii au acționat pentru a salva și proteja bunurile cetățenilor, evacuând obiecte din gospodării, pentru a preveni deteriorarea acestora”, transmite ISU Călărași.

Ciclonul Boris, care a afectat grav Europa centrală și de sud-est, a adus ploi intense și scăderi masive de temperatură. În România, județul Galați a fost deosebit de lovit, cu inundații care au dus la pierderi de vieți omenești și distrugeri masive.

Știri

Spitalul de Psihiatrie Săpunari Călărași își consolidează echipa medicală cu un nou specialist în psihiatrie

Published

on

Cristian Marin, managerul Spitalului de Psihiatrie „Săpunari” din Călărași, a anunțat astăzi că echipa medicală a spitalului se extinde prin cooptarea unui nou medic specialist. Este vorba despre doamna doctor Ana Maria Căpățână, specialist în psihiatrie, care urmează studii postuniversitare la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, în domeniul Fundamentele Psihologiei.

„Sunt încântat să vă anunț că Spitalul de Psihiatrie Sapunari are un nou membru în echipa medicală, pe doamna doctor 𝐀𝐧𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐚 𝐂𝐚̆𝐩𝐚̆𝐭̦𝐚̂𝐧𝐚̆. Îi urăm – 𝐛𝐮𝐧 𝐯𝐞𝐧𝐢𝐭 – în cadrul spitalului nostru și suntem siguri că va aduce o contribuție valoroasă echipei medicale și pacienților noștri”,  a declarat Cristian Marin, managerul spitalului, pe pagina personală.

Această numire vine la scurt timp după ce, pe 16 septembrie 2024, spitalul a anunțat alte două numiri importante în cadrul echipei de conducere a secției Psihiatrie III Cronici: dr. Carmen Niculae, în calitate de medic șef de secție, și Ramona Pisiceanu, noul Asistent Coordonator. Marin a subliniat atunci că spitalul își propune să mențină standardele ridicate și să ofere îngrijirea necesară tuturor pacienților.

„Le dorim mult succes și suntem convinși că, sub îndrumarea lor, secția Psihiatrie III Cronici din Spitalul de Psihiatrie Săpunari va fi un model în tratamentul pacienților”, a adăugat managerul.

Continue Reading

Știri

Alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024, sub lupa Prefecturii Călărași: instruirea autorităților locale, alături de AEP și MAI

Published

on

Instituția Prefectului Călărași a organizat miercuri, 2 octombrie 2024, o sesiune de instruire dedicată primarilor și secretarilor generali ai Unităților Administrativ-Teritoriale (UAT) din județ, în vederea pregătirii alegerilor pentru Președintele României și a celor parlamentare. Întâlnirea, care a avut loc în sala “Barbu Știrbei”, a fost coordonată de prefectul Valentin Deculescu, alături de funcționarii Autorității Electorale Permanente – Direcția Județeană Călărași și reprezentanți ai structurilor județene ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

În cadrul instruirii, au fost discutate măsurile tehnice necesare pentru buna desfășurare a procesului electoral, printre care întocmirea listelor electorale, delimitarea și numerotarea secțiilor de votare, amenajarea acestora, dar și stabilirea locurilor speciale pentru afișaj electoral. De asemenea, au fost clarificate responsabilitățile legate de cheltuielile suportate din bugetele proprii ale UAT-urilor, distribuirea materialelor necesare votării și organizarea transportului acestora.

„Au fost discutate subiecte precum: măsurile tehnice ce vor fi îndeplinite de primari, cheltuielile suportate din bugetul propriu al UAT-urilor, întocmirea listelor electorale permanente, efectuarea radierilor în registrul electoral (acolo unde este cazul), informații cu privire la eliberarea extrasului din registrul electoral, delimitarea și numerotarea secțiilor de votare, informații despre obligativitatea montării de indicatoare, panouri și alte mijloace de orientare către sediile secțiilor de votare, amenajarea secțiilor de votare, stabilirea locurilor speciale de afișaj electoral, regulile desfășurării campaniei electorale, distribuirea materialelor necesare votării și organizarea transportului acestora, predarea materialelor către biroul electoral ierarhic superior”, precizează Instituția Prefectului pe o rețea de socializare.

Prefectul Valentin Deculescu a subliniat importanța respectării legislației și a unei bune comunicări între autoritățile implicate: „Respectarea legislației și comunicarea sunt lucruri esențiale pentru buna desfășurare a alegerilor prezidențiale și parlamentare. Sunt sigur că Instituția Prefectului județul Călărași va trata procesul electoral cu maximă seriozitate pentru ca totul să se desfășoare fără probleme, legal și conform calendarului stabilit. Implicare, seriozitate, respectarea cu strictețe a legii, asta vreau de la toți cei implicați în buna organizare și desfășurare a procesului electoral”, a transmis acesta.

Continue Reading

Știri

Zoo Călărași organizează activități educative în școli pentru Ziua Mondială a Animalelor

Published

on

În perioada premergătoare Zilei Mondiale a Animalelor, celebrată anual pe 4 octombrie, Zoo Călărași a desfășurat o serie de activități educative dedicate elevilor din județ. Echipa Zoo, alături de reprezentanții Biroului pentru Protecția Animalelor Călărași, au vizitat clasele I, a III-a și a VI-a de la Școala Gimnazială „Carol I”, unde au organizat ateliere interactive despre importanța respectării drepturilor animalelor și îngrijirea acestora.

Copiii au avut ocazia să învețe despre alimentația și îngrijirea animalelor și au fost surprinși cu diverse activități practice. Proiectul are ca scop sensibilizarea celor mici asupra rolului pe care fiecare persoană îl poate juca în protejarea și bunăstarea animalelor.

„Scopul proiectului este de a-i încuraja pe copii să învețe despre cât este de important ca fiecare dintre noi să contribuie la crearea unei lumi mai bune pentru toate animalele.
Astăzi, echipa Zoo împreună cu echipa Biroului pentru Protecția animalelor Călărași, au fost la clasa I, clasa a -III-a și clasa a VI-a să susțină proiectul propus pentru Ziua Mondială a Animalelor. Le-am pregătit numeroase surprize, am realizat activități educative, au învățat despre alimentația și îngrijirea animalelor și am aflat cu bucurie ca toți copiii vin cu bucurie la Complex Agrement Zoo Călărași. Școala Gimnaziala Carol I ne bucurăm că ați fost parte din inițiativa noastră! Ce copii faini am descoperit astăzi”, au transmis cei de la Zoo Călărași.

Ziua Mondială a Animalelor a fost sărbătorită pentru prima dată în Berlin, în anul 1925, la inițiativa lui Heinrich Zimmermann, un scriitor german și puternic activist al drepturilor animalelor. În anul 1931, după o muncă de convingere asiduă, Heinrich a reușit să obțină votul unanim pentru declararea datei de 4 octombrie ca Zi Mondială a Animalelor, în cadrul Congresului Internațional de Protecție a Animalelor, din Florența.

Aceasta este ziua în care sunt sărbătorite toate animalele de pe planetă, fie ele sălbatice sau domestice. Misiunea cea mai importantă a acestei sărbători este ca, prin educație și conștientizare, lumea în care trăim să devină un loc mai prietenos și mai corect pentru animale, relatează România Sălbatică.

Continue Reading

Cele mai vizualizate