Connect with us

Știri

Polițiștii iau în calcul boicotul alegerilor din 2024 dacă salariile nu le vor fi mărite

Published

on

Protestele Sindicatului Democratic al Polițiștilor (SIDEPOL) continuă după o lună de la începere. Cauzele au rămas aceleași: angajații cu vechime sunt plătiți conform grilei de salarizare din 2009 și discrepanța salarială din punctul de vedere al experienței. Cu toate că premierul Marcel Ciolacu a anunțat în decembrie 2023 că salariile bugetarilor vor crește cu 5% de la începutul acestui an, polițiștii din țară spun că este o bătaie de joc și se așteptau la o mărire cel puțin egală cu rata inflației, scrie Euronews.  

Bogdan Marinescu, vicepreședintele SIDEPOL Călărași precizează că angajații din cadrul Poliției Române, Poliției de Frontieră sau oricărei arme din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au același salariu din 2009, iar raportat la nivelul de trai din 2024, sumele nu sunt de ajuns. 

„Un polițist trebuie să asigure hrana familiei cu aceeași bani din 2009, la nivel de 2024. E tragic, având în vedere că celelalte familii ocupaționale, deși nu vreau să mă interpreteze greșit ascultătorii, au ieșit în stradă și și-au câștigat drepturile. S-au mărit salariile. Eu vreau să se mărească la toată lumea”, a spus vicepreședintele SIDEPOL într-un interviu pentru Radio Voces Campi. 

Majorarea salariilor din sectorul public este inclusă în Ordonanța Trenuleț, care include proiectul de buget pe anul 2024. De cei mai mulți bani va beneficia Ministerul Educației, cu o mărire de 60%  față de anul 2023. Însă profesorii vor primi o majorare a salariilor de 20% promisă etapizat, și nu de la 1 ianuarie, cum sperau sindicatele. 

O altă problemă evidențiată de Bogdan Marinescu este mărirea retroactivă pe o perioadă de 5 ani a salariilor magistraților cu 25%. „Deci acolo există bani, iar la noi nu”, a mai spus acesta. 

Advertisement

Referitor la discrepanța salarială în funcție de experiența în muncă, Bogdan Marinescu spune că polițiștii cu vechime nu au fost prinși în Legea 153/2017 privind salarizarea unică. Asta înseamnă că un polițist cu o vechime de 15 sau 20 de ani poate avea aproximativ același salariu în comparație cu un polițist debutant. 

„În condițiile actuale, experiența profesională a unui polițist cu, de exemplu, 15-20 de ani de vechime, nu se compară cu experiența a unui nou venit în poliție. Dar cel nou venit are același salariu, cu o mică diferență, cât unul cu 20 de ani de experiență”, a mai precizat vicepreședintele SIDEPOL Călărași. 

În acest context, Bogdan Marinescu spune că polițiștii vor boicota alegerile din 2024 dacă salariile nu le vor fi mărite: „Dacă salariile nu vor lua măsuri, pentru că suntem lăsați de izbeliște, cu toate că noi suntem prima linie, vom încerca să nu ne prezentăm la alegeri. Să organizeze cu cine vor ei”, a declarat acesta. 

La nivel local, în urma protestelor organizate de polițiști în zona Prefecturii, a avut loc loc un dialog între SIDEPOL Călărași și prefectul județului, care a declarat că solicitările polițiștilor sunt îndreptățite. 

„Solicitările reprezentanților SIDEPOL fac referire la aplicarea legii salarizării, plata normei de hrană la varianta actualizată (în prezent norma de hrană este plafonată la valoarea stabilită în cursul anului 2021), decontarea cheltuielilor cu chiria polițiștilor la valoarea pieței, norma de echipare actualizată și acordarea sporului pentru solicitare neuropsihică de 25%. Am ascultat doleanțele reprezentanților și pot să spun că, într-adevăr, solicitările polițiștilor sunt îndreptățite”, a spus prefectul județului Călărași. 

Cu toate acestea, prefectul spune că le poate fi doar un partener de dialog deschis și să transmită cererile polițiștilor către ministerul de resort. 

Advertisement

Advertisement

Știri

Consiliul Local al Municipiului Călărași a fost convocat în ședință ordinară. Vezi subiectele de pe ordinea de zi

Published

on

Consilierii locali ai municipiului Călărași au fost convocați în ședință ordinară, care va avea loc joi, 29 februarie. Întrunirea se va desfășura în sala de ședințe a Consiliului Local Călărași și prin mijloace electronice, începând cu ora 16.30. Printre subiectele de pe ordinea de zi se află și rectificarea bugetului propriu al municipiului Călărași din 2024. 

Ordinea de zi este următoarea:

 • Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal „Lotizare construire locuinţe”, situat în municipiul Călăraşi, Aleea Dumbrava Minunată, nr. 21, nr. cadastral 34409, 34410, 34411, judeţul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind neexercitarea dreptului de preemţiune pentru imobilul ,,Casa Deculescu”, imobil situat în municipiul Călăraşi, strada Bucureşti, nr. 219 (fost 181), judeţul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind aprobarea Statutului Municipiului Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind aprobarea Metodologiei de lucru în vederea acordării ajutoarelor de urgenţă din bugetul local şi a listei cu ,,situaţiile deosebite” în care se acordă ajutoare de urgenţă.
 • Proiect de hotărâre privind desemnarea reprezentantului Consiliului local al municipiului Călăraşi în cadrul Comisiei Judeţene privind Incluziunea Socială constituită la nivelul Instituţiei Prefectului – Judeţul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind majorarea taxei de salubrizare datorată de utilizatori, persoane fizice, fără contract încheiat cu operatorul serviciului de salubrizare.
 • Proiect de hotărâre privind aprobarea Listei de prioritate a locuinţelor pentru tineri, destinate închirierii, construite prin Programul A.N.L., în municipiul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind actualizarea chiriei locuinţelor ANL, situate în municipiul Călăraşi, judeţul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind constituirea comisiei de analiză / repartizare a cererilor solicitanţilor pentru atribuirea de terenuri în vederea construirii de locuinţe proprietate personală, conform prevederilor Legii nr. 15/2003.
 • Proiect de hotărâre privind modificarea art. 2 din H.C.L. nr. 109/30.07.2020 pentru aprobarea criteriilor de acordare a unui lot de teren privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personală, conform prevederilor Legii nr. 15/2003.
 • Proiect de hotărâre pentru revocarea Hotărârii Consiliului Local al municipiului Călăraşi nr. 279/27.11.2023 privind aprobarea repartizării și atribuirii în folosința gratuită a unui lot de teren situat în intravilanul municipiului Călărași cu destinația de construire locuință proprietate personală, conform prevederilor Legii nr. 15/2003, domnului Iuga Ionuţ Cătălin.
 • Proiect de hotărâre pentru revocarea Hotărârii Consiliului Local al municipiului Călăraşi nr. 270/27.11.2023 privind aprobarea repartizării și atribuirii în folosința gratuită a unui lot de teren situat în intravilanul municipiului Călărași cu destinația de construire locuință proprietate personală, conform prevederilor Legii nr. 15/2003, doamnei Mugea Florentina Daniela.
 • Proiect de hotărâre privind aprobarea stadiului de înscriere a datelor în registrul agricol pentru semestrul II anul 2023 şi stabilirea măsurilor pentru eficientizarea acestei activităţi.
 • Proiect de hotărâre pentru modificarea Anexei la Hotărârea Consiliului Local al municipiului Călăraşi nr. 45/25.03.2021 pentru modificarea și completarea Anexei la Hotărârea Consiliului Local al municipiului Călărași nr. 49/29.03.2018 privind aprobarea inventarului bunurilor care alcătuiesc domeniul privat al municipiului Călărași.
 • Proiect de hotărâre privind stabilirea costului mediu lunar de întreţinere al persoanelor vârstnice asistate în Căminul pentru persoane vârstnice ,,Sfântul Antim Ivireanul” Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului propriu al municipiului Călărași pe anul 2024.
 • Proiect de hotărâre privind acordarea unui sprijin financiar Parohiei Sfinții Împărați Constantin și Elena.
 • Proiect de hotărâre privind acordarea unui sprijin financiar Parohiei Sfântul Ierarh Nicolae – Barbu Știrbei.
 • Proiect de hotărâre privind acordarea unui sprijin financiar Parohiei Sfântul Ierarh Nicolae – Măgureni.
 • Diverse

Continue Reading

Știri

Călărași: Accident de circulație în Vasilați. Trafic restricționat pe un sens

Published

on

În urma cu puțin timp, pe drumul județean din apropierea localității Vasilați, DJ 301, a avut loc un accident de circulație în care au fost implicate două autoturisme. La fața locului sunt prezente echipaje de poliție și o ambulanță a Serviciului Județean de Ambulanță.

foto: Info Trafic Călărași

Continue Reading

Știri

Au început Atelierele lui Mărțișor la Muzeul Dunării de Jos

Published

on

Atelierele lui Mărțișor au început la Muzeul Dunării de Jos. Evenimentul are loc în perioada 26-29 februarie în cadrul Secției de Etnografie și Artă Populară, unde copiii pot lucra mărțișoare pe care le pot dărui ulterior celor dragi. 

„Avem plăcerea ca în această perioadă să vă primim în spațiile noastre cu două ateliere dedicate sărbătorii ce se apropie de 1 martie, și anume Mărțișorul. În cadrul departamentului de arheologie, lucrăm în perioada 26-29 februarie, în intervalul orar 9:00 – 12:00, mărțișoare pe care copiii și le pot însuși ulterior pentru a le dărui. De asemenea, compartimentul nostru de etnografie, în aceeași perioadă, desfășoară atelierele lui Mărțișor cu ocazia aceleiași sărbători. Ne bucurăm să vă avem alături de noi. Vă așteptăm cu drag și vă dorim o primăvară frumoasă”, a transmis șeful de compartimentul în cadrul Muzeului Dunării de Jos, Topârceanu Anișoara.  

 

Persoanele interesate să participe se pot înscrie, de luni până vineri, la numărul de telefon 0242311690. Atelierul se adresează celor cu vârste mai mari de 6 ani, iar taxa de participare este de 2 lei/persoană. 

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate